LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Tradicijska jela Virovitičko-podravske županije - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

06.09.2006., srijeda

Tradicijska jela Virovitičko-podravske županije

izdavač:Virovitičko-podravska županija
voditelj projekta:Josip Mikolčić i Nikica Krpan,Turistička zajednica VPŽ
tekst:Kristijan Toplak,VPŽ
foto:Ivan Šemper
turistička karta:Stjepan Ivanec
suradnja:Turistička zajednica općine Pitomača

Gastronomija Pitomače i Križnice

Put smo započeli u idiličnoj atmosferi Otrovanca,uz topot konjskih kopita,uz miris svježe pečene pogače iz krušne peći.Dočekala nas je gusta juha od bundeve,tkz."turkinje" ili "misirke",iako smo mogli izabrati i juhu od pijevca s domaćim rezancima od koprive.Uz pečenu papriku i krastavce ugođaj je bio potpun.Sve to servirano je uz vina Blažinčić.

Križnica je raj za ribiče.Križnica,taj zaštićeni krajolik,oduvijek je bila mjesto izvrsnih ribljih delicija.Vođeni tom mišlju,zaustavili smo se u "Dravskoj iži",jednoj od dvije postojeće ugostiteljske destinacije na Križnici do koje se može ili skelom ili pješačkim mostom,ili pak preko Mađarske.Fiš paprikaš(som,smuđ,patuljani),uz kukuruzne valjuške,čiju je aromu poboljšao peršin,bio je uvod u nastavak slasnog posjeta.Nakon "fiša",serviran je dravski som pržen u domaćem kukuruznom brašnu na svinjskoj masti,te ulju.To je stoljetni recept grofa Prinka koji najbolje ide uz domaću grah salatu sa svježim lukom i uz bučino ulje.Som je preliven umakom od bijelog luka uz svježi stručak peršinova lista.Kruh iz krušne peći poslastica je bez premca.Kao aperitiv,u "Dravskoj iži" ponudit će vam domaću rakiju šljivovicu,ali i domaću mješavinu voćne rakije(kruška,jabuka,šljiva).

Druga križnička destinacija je "Ribička klet",mjesto koje se nalazi na obali stare Drave,dijela rijeke u kojoj ima najviše divera u ovom dijelu Europe.Nakon Kopačkog rita,stara Drava je drugo mrijestilište u Hrvatskoj.Jedina rijeka koja teče u obrnutom smijeru.Omiljena za ribiče,jer u njenim dubinama čeka mnogo ribljih "kapitalaca",osobito štuka.Pečeni dravski šaran na škrakljama(rašljama) para se po leđima i peče i do dva sata.Začinja se češnjakom,crvenom paprikom,paprom,uz neizostavni peršin,limun i ulje.Prigodom pečenja iz njega se iscijedi masnoća.Dodatna poslastica je i riba na šibi gdje su u glavnoj roli štuke,diveri i babuške.Specijalitet kuće je i "riba pečena na tanjuru",tanjuru koji podsjeća na "tanjurače".Navedenom načinu pripreme najbolje odgovaraju som ili pak amur.Riba se na taj način peče u kukuruznom brašnu.Dodatak je grah salata,krumpir na lešo.Kruh,kukuruzni ili crni,naravno iz krušne peći ili pak,ispod peke,ribi daje dodatnu gastronomsku dimenziju.Kao predjelo u "Ribičkoj kleti" će vam servirati prgice od kravljeg sira.To je sir,sušen i dimljen,a nakon degustacije neizostavna je degustacija vina.Osim kruha i pogača,jedan od specijaliteta kuće je i riba ispod peke (diveri,babuške,šaran) a u skoroj budućnosti najavljuju i "sušenog šarana".
pitomača

Kruh s dodira Slavonije i Podravine

Virovitičko-podravska županija je i dio bogate slavonske žitnice.Stoga ne čudi velika ponuda kruha i prerađevina od brašna,bilo pšeničnog ili kukuruznog.Primjerice,"Zlatni klas" u Otrovancu nudi kruh od koprive.Kruh čija je utroba zelene boje,dobiva se miješanjem pšeničnog brašna i mokro mljevene mlade koprive.Taj kruh bogat je vitaminima i odličnog je okusa.Virovitički MFM kao specijalitet kuće nudi domaću pogaču od zelenog maslaca s češnjakom i peršinom,pogaču koja se "topi" pod prstima.Ako se nađete na Višnjici,nikako nemojte ne probati zeleni ili pak bijeli kruh od batata,ili kruh s gljivama bukovačama.
pitomača
Slastice s primjesama izgubljenih vremena

Nikako nam nije bio cilj dotaknuti se "industrijskih slastica",kod kojih se u imenu mijenja jedino ime grada.Želja nam je bila pronaći izvorni proizvod,ono što su nekad jeli "naši stari".I pronašli smo "zljevanku" od domaćeg kukuruznog brašna,kojoj se dodaje pekmez od šljiva ili pak,ovisno o željama,orasi i mak.Obično se "zljevanka" može susreti na pitomačkom području,gdje njeguju i običaj serviranja deserta zvanog zapečene palačinke s kravljim sirom i vrhnjem.
Palačinke su poslastica i u Orahovici gdje će vam(restoran Ružica grad) servirati punjene palačinke s domaćim kravljim sirom i vrhnjem te jajima zapečene u krušnoj peće.U "Dukatu" će vam pak servirati pitu od domaćih jabuka,štrudle sa sirom,ali i štrudle od višanja s grisom.U virovitičkom MFM-u ponudit će vam prvoklasan specijalitet ovoga kraja-štrudle od šećerne repe.

Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije
Turistička zajednica općine Pitomača


- 00:22 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.