LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Inspektori zaustavili brodove - kopače - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

26.07.2006., srijeda

Inspektori zaustavili brodove - kopače

Udruga "Zelena akcija", Zavod za ornitologiju i Udruga "Dravska liga" uputili su protestno pismo Slavku Rajnoviću, direktoru Hrvatskih voda zahtijevajući da se na 176. kilometru rijeke Drave kod Pitomače, gdje se nalazi riječni sprud, zaustavi iskapanje šljunka jer se radi o zaštićenom području s vrijednim staništima ptica na kojem je zabranjeno iskorištavanje sedimenata.
Prodaja na crno
"Time ste, među ostalim, prekršili svoje obećanje da više neće biti iskapanja sedminenata iz rijeke u komercijalne svrhe, a mi smo utvrdili da se iskapanje obavlja s dvaju brodova unutar zaštićenog krajolika Jelkuš. Zbog brana i zaustavljanja protoka sedimenata iz uzvodnih dijelova Drava ima manjak sedimenata u nizvodnom dijelu, pa joj je kod Terezinog Polja pala razina za oko tri metra" - navodi se u pismu.
Ističe se sumnja da se veći dio šljunka prodaje na crno i bez računa te da se time, osim uništavanja rijeke, oštećuje i državni proračun. Hrvatskim vodama odaslano je upozorenje da poštuje zakone i prestane uništavati prirodne vrijednosti, uz preporuku da šljunak nabavljaju iz poplavnih razina, a ne korita rijeke, te da se hrvatske rijeke isključe iz komercijalnog iskopavanja sedimenata.

pitomača


Milijunske štete
Na Dravi kod Jelkuša zatekli smo jučer dva broda koji nisu bili u pogonu. - Moja se obitelj vratila u Hrvatsku iz Australije, a sve što je otac zaradio cijeli život - oko milijun dolara - 1996. godine uložio je u brodove i bagere za uređenje vodotoka rijeka. Tri godine brodovi ne rade zbog interesa "moćnika na položajima", pa zbog toga trpimo milijunske štete - kaže Damir Vukšić čudeći se kako se na mađarske brodove, očito ne odnose "europski" zakoni o zaštiti rijeke na koje se pozivaju "zeleni".
Autor:Dragutin Šantoši
fotografije:Virovitica-online
Večernji list

- 18:53 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.