LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Prilikom uzlijetanja srušio se sportski zrakoplov - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

01.06.2006., četvrtak

Prilikom uzlijetanja srušio se sportski zrakoplov

Cure, crko nam je motor, držite se, pa kak bude!

PITOMAČA, 17. svibnja – Striko Mirko se najedanput okrenuo i rekao: Cure, crko nam je motor! Ha, ha, vi se šalite, rekli smo. Ne, ne šalim se. Držite se, pa kak bude! Sve je počelo pištati. Ja sam drapala po prozoru, htjela sam van. Onda sam osjetila strahoviti udarac u glavu – tako nam je danas na Odjelu kirurgije virovitičke Opće bolnice opisala doživljaj pada sportskog zrakoplova Cesna 772 osamnaestogodišnja Matea Grgačić, maturantica škole za frizerke.
Nakon udarca izgubila je svijest i sada ne može procijeniti koliko je dugo tako ležala. Kada je došla k sebi prišla joj je suputnica u letjelici Marina Jakupec (28), inače službenica Općinskog suda u Đurđevcu koja je, srećom, prošla gotovo neozlijeđena. Izvukla ju je van, a onda je pomogla i teško ozlijeđenom pilotu Mirku Vitkoviću (48). «Ja nisam mogla disati niti se pomaknuti, a on je bio u nesvijesti, krvario je i povraćao. Strašno! Odmah su dotrčali moj dečko Vinko Ferenčak i Marinin suprug Krešo koji je pozvao Hitnu pomoć», ispričala nam je Matea.

Njih četvero se tog popodneva vozilo motociklima Dravskom ulicom kada su, slučajni upravo u blizini uzletišta, ostali bez goriva. Čuli su zvuk motora i došli do hangara. Pilot Mirko je Vinkov očuh, upravo se spremao za let pa ih je stao nagovarati da lete s njim. «Mi smo ga došli samo pozdraviti i nismo htjelo letjeti jer ja sam s strašno bojala. Nekako sam pregurala strah i sjela u avion. Krenuli smo oko 19 sati, sve je bilo normalno, avion se digao i izravnao. Počeli smo se ljuljati. On je rekao da bude izravnavati koliko može. Grozan je osjećaj kad shvatiš da si u zraku, da nigdje ne možeš i samo čekaš što će se dogoditi. Znaš da padaš i znaš da većina takvih nesreća završava tragedijom, a ne možeš si pomoći», govori Matea i dodaje kako se našalila da sada iz bolnice ide samo ako po nju dođu avionom. Liječnici su Matei dijagnosticirali potres mozga, udarac u prsni koš, i ozljedu vratnog kralješka. Prema riječima šefa Odjela kirurgije dr Stjepana Feketića u dobrom je općem stanju i oporavlja se bez komplikacija.

Policija je osigurala mjesto i cijelu noć čuvala avion do dolaska ekipe za očevid zrakoplovnih nesreći Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Očevid je počeo oko 11 sati, ali je ubrzo prekinut zbog kiše. «Oštećenja a zrakoplovu su znatna, a tek ćemo vidjet koliko je motor nastradao.
Detaljno smo na licu mjesta pregledali zrakoplov i izuzeli dokumentaciju. Nakon toga ćemo zrakoplov rastaviti i odvesti na dodatna ispitivanja. Detaljno moramo pregledati motor i instrumente te na analizu dati gorivo i zatražiti dokumentaciju o uzletištu. Moramo utvrditi je li od kontrole leta tražena dozvola za poletanje», izjavio nam je jučer Dinko Vodanović, istražitelj za zračne nesreće. Prvi rezultati istrage znat će se tek za tjedan dana, a za konačne valja pričekati cijeli mjesec. Godišnje se u Hrvatskoj dogodi 6 do 7 ovakvih nesreća. U posljednjih 5 godina na području Virovitičko-podravske županije dogodilo se tri zrakoplovne nesreće.

Nakon liječničke pomoći u virovitičkoj Općoj bolnici teško ozlijeđeni Mirko Vitković (povreda mozga u predjelu čeonog režnja) iste je večeri prevezen u zagrebački Klinički centar Dubrava. Operiran je na Odjelu maksilofacijalnu kirurgiju gdje su nam jučer poslijepodne rekli da zdravstveno stanje dobro i da je izvan životne opasnosti. Vitković ima položen ispit za upravljanje letjelicom, iskusni je pilot i jedan od osnivača Aero kluba u Pitomači. Letjelica je vlasništvo njegove tvrtke "VIT commerce"

srijeda, 17.05.2006.
http://www.virovitica.net/

- 20:08 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.