FINANCIRAJMO HRVATE PODUZETNIKE !!!

09.01.2006., ponedjeljak

27 - 2006: HRVATSKIM ISTINSKIM PODUZETNICIMA KVALITETNIJA PODRŠKA


Iz razloga cjelovitijeg dokumentiranja vladinih mjera u pokretanju, poticanju, podršci i razvoju malog i srednjeg poduzetništva, otvorio sam blog kako bi se mogli razmatrati novi i arhivski podaci deklarativnih 'društveno-političkih stavova' i rada pojedinih vlada u Republici Hrvatskoj u odnosu na pokretanje istinskog hrvatskog poduzetništva koje društvu (Hrvatima; Republici Hrvatskoj) priskrbljava novu vrijednost.

Šokantno djeluje spoznaja da 40% od 500 poduzeća koja su ostvarila najbolje komercijalne rezultate u RH u 20005. godini spadaju u trgovačka poduzeća, što jasno profilira makroekonomsku 'strategiju' Vlada u Hrvatskoj .

Moja posjeta gospodinu Ivanu Bračiću, prvom službenom čovjeku malog i srednjeg poduzetništva u Republici Hrvatskoj, zamjeniku ministra Branka Vukelića, koja se zbila prvih dana (N)ove godine, malo me je posramila.Usprkos činjenici da imam više od petnaest godina iskustva, nerijetko vizionarstva,literaturu i 120 Gigabajta (GB) referentnog materijala iz zemlje i cijelog svijeta (praksa, modeli, metode i načini sakupljanja kapitala, usluge, proizvodi, organizacije, fiskalne mjere itd) o praksi i proaktivnoj politici prema svim dobima malog i srednjeg poduzetništva, nisam znao da Ministarstvo kreditira (putem banaka uz subvencioniranu kreditnu kamatu i rok otplate) i poduzetnike-potpune početnike bez bilance njihova poduzetništva (trgovačka društva,obrta itd.)
U takvim, većini poduzetnika jedva poznatim okolnostima, smisao mog angažmana pri Ministarstvu kao vrste informatora i savjetnika u području poticanja, pokretanja i ustrojavanja što cjelovitijeg nebankarskog financiranja poduzetništva u Republici Hrvatskoj, postao je besmislen.

Možda sam bio nepravedan prema normativnim i deklarativnim aktima Vlada RH u odnosu na podršku malom i srednjem poduzetništvu. kao i na trenutačni (do završetka ove fiskalne godine ili trajanja budžeta) izbor ponude za male poduzetrnike početnike.

Stoga,posjetite Hrvatsku banku obnovu i razvitak () i Hrvatsku agenciju za malo poduzetništvu () radi potpunijih informacija o kreditima i jamstvima.

Ovdje donosim izbor iz teksta 'POLITIKA IZ PLANA ZA MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO' koji je započela prošla Vlada RH, što je u gospodarskoj terminologiji posve nevažno. Spomenimo se stoga temelja kojeg je ugradilo prvo ministarstvo poduzetništva u RH, Ministarstvo za obrt,malo i srednje poduzetništvo, a dosezi podrške poduzetništvu još su uvijek aktualni, uz odredjene promjene koje su nastupile nastankom novih okolnosti.
Javnost je bila posve neupoznata s premisama deklarativne politike prema poduzetništvu - dakle glavnog stvaratelja, uz znanost i kulturu stvarnih novih vrijednosti u društvu - tomu i izbor iz još uvijek važećih postavki radi lakše spoznaje poduzetničkih parametara.

Doljenavedeni podatci većinom sadržavaju statistiku 2003. godine:

- Prema Planu za malo i srednje poduzetništvo (isključujući granu političkog 'poduzetništva',nap.p.) Ministarstvo je osmislilo i realizira obrazovne programe za:
a) poduzetnike – seminari za početnike i tvrtke u rastu
b) savjetnike – osobe u lokalnoj (samo)upravi i potpornim institucijama za poduzetništvo
c) konzultanti – osobe koje pružaju usluge na profesionalnoj osnovi
Seminari se održavaju u poslovnim centrima diljem Hrvatske.
Potporne institucije organiziraju trening seminare za poduzetnike u rastu i razvoju sa slijedećim temama:
(1) Tržište i marketing
(2) Trgovina i moderne tehnike prodaje
(3) Financije računovodstvo i porezi
(4) Uvoz i izvoz robe(proizvoda)
(5) Osiguranje kvalitete
(6) Radni odnosi i motivacije
(7) Planiranje, razvitak i kreditiranje
(8) Sajmovi i prezentacije
(9) Razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva
(10) Zadrugarstvo
(11) Informatika
(12) Organizacija poslovanja
(13) Organizacija i planiranje proizvodnje

Ministarstvo konzultira udruge poduzetnika i druga udruženja u cilju usklađivanja programa i izbjegavanja preklapanja.
Ministarstvo sufinancira obrazovanje, posebice obrazovanje početnika..

-- Službena definicija za mala i srednja poduzeća koja se primjenjuje u Republici Hrvatskoj propisana je Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva («Narodne novine» 29/2002).
Subjekti malog gospodarstva su fizičke i pravne osobe koje samostalno i trajno obavljaju dopuštene djelatnosti radi ostvarivanja dobiti odnosno dohotka na tržištu.

Malo gospodarstvo čine subjekti koji:
1) zapošljavaju prosječno godišnje manje od 250 radnika
2) u poslovanju su neovisni
3) ostvaruju ukupni godišnji promet do 60.000.000,00 kuna, ili imaju zbroj bilance ako su obveznici poreza na dobit, odnosno imaju dugotrajnu imovinu ako su obveznici poreza na dohodak, u vrijednosti do 30.000.000,00 kuna

- Udio mikro (do 10 zaposlenika), malih (do 50) i srednjih poduzeća (do 250 zaposlenika) u nacionalnom gospodarstvu, u smislu udjela u BDP, zaposlenosti i izvozu:
Sektor malih i srednjih poduzeća u Republici Hrvatskoj čini:
a. obrt
b. trgovačka društva
c. zadruge
d. druge pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost sukladno propisima Republike Hrvatske.

Napomena! Doljenavena tablica je smještena u drugačijem grafičkom okružju u izvornoj verziji.

MSP: broj udio u broju zaposlenih zaposleni udio u zapošljavanju
Obrt: 100.532 61.8 241.714 23.7
Zadruge: 795 0.5 4.293 0.4
Mikro: 49.534 30.4 116.431 11,4
Mala trg. dr.: 9.561 5.8 140.602 13.8
Srednja trg. dr.: 1.845 1.1 167.336 16.4
Ukupno SME: 162.267 99.6 670.376 65.7
Velika trg. dr.: 720 0.4 350.617 34.3
Ukupno gosp.: 162.987 100.0 1.020.993 100.0
Podaci se odnose na stanje 30.06.2003. (izvori: DZS, FINA, HGK, HZZO, Obrtni registar i /tadašnji,nap.p./ MOMSP)

Malo gospodarstvo ukupno čini 99,6% svih gospodarskih subjekata i zapošljava 61,1% svih zaposlenih u gospodarstvu. Udio u BDP se procjenjuje na oko 55%, a u izvozu na oko 25%.

- Strategija Vlade u području razvoja malog gospodarstva definirana je Programom razvoja malog gospodarstva 2003-2006.
Programom su utvrđeni strateški ciljevi razvoja malog gospodarstva, potrebni preduvjeti za ostvarenje tih ciljeva, poticajne mjere, nositelji i suradnici za izvedbu svake pojedine mjere, okvirno izvori sredstava i način praćenja. Za operativnu primjenu Programa svake se godine donosi Plan provedbe programa kojim se detaljnije utvrđuju zadaci svakog nositelja u realizaciji pojedine mjere, provedbene aktivnosti, potreban iznos sredstava i način praćenja.
Analizirajući dosadašnja kretanja u malom gospodarstvu, te rezultate provedbe Programa razvoja malog gospodarstva 2001-2004, određeni su slijedeći ciljevi:
povećanje broja subjekata malog gospodarstva,
rast broja zaposlenih u malom gospodarstvu,
povećanje udjela malog gospodarstva u ukupnom gospodarstvu RH (prvenstveno u BDP i izvozu) uz jačanje konkurentnosti, unapređenje tehnološkog razvoja i povezivanje subjekata
jačanje poduzetničkih potpornih institucija i organiziranje izobrazbe za poduzetništvo
snaženje uloge lokalne samouprave u podršci gospodarskom razvoju te uspostavljanje različitih oblika regionalne suradnje.

U kreiranju Programa i obuhvaćenih poticajnih mjera pored Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo i drugih državnih tijela, sudjelovali su još:
Hrvatska gospodarska komora,
Hrvatska obrtnička komora,
Hrvatski savez zadruga,
Hrvatska udruga poslodavaca,
poduzetnički centri, poduzetnički inkubatori i lokalne razvojne agencije te instituti i nevladine udruge

- Državna uprava u ovom procesu ima ulogu sustavnog poticanja i stvaranja povoljnog okruženja za poticanje razvitka poduzetništva kroz edukaciju, te podupiranja privatnog poduzetništvo u cilju društvenog, gospodarskog i kulturnog razvitka u partnerstvu s javnim i privatnim sektorom, županijama i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.
Jedan od preduvjeta za razvitak malog gospodarstva i uspješnosti u poslovanju jest svakako obrazovanje i adekvatna stručna pomoć. Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo je preko mreže potpornih institucija za malo gospodarstvo (centri za poduzetništvo i poduzetnički inkubatori – koji su regionalni nosioci izobrazbe) implementiralo sustav edukacije/ treninga za poduzetništvo koji uključuje:
a) izobrazbu za savjetnike poduzetništva - certificirano 849 savjetnika poduzetništva (cilj Programa je razvijanje promidžbene i savjetodavne kadrovske strukture na državnoj i lokalnoj razini radi permanentnog obrazovanja, informiranja i osposobljavanja sudionika u okruženju radi osmišljavanja i provođenja mjera i aktivnosti za razvoj malog gospodarstva, s naglaskom na potporu razvoja subjekata malog gospodarstva)
b) izobrazba poduzetnika početnika i poduzetnika u rastu i razvoju (cilj Programa je poduzetnike upoznati s pojmovima iz područja poduzetništva i problemima s kojima će se susretati pri pokretanju vlastitog posla, kako ih rješavati, te ih informirati u vezi poznavanja poslovnog ciklusa, zakonskih okvira i drugih propisa u vezi poslovanja fizičkih i pravnih osoba i Republici Hrvatskoj. Poduzetnicima u fazi rasta i razvitka namjera je osigurati permanentno stručno usavršavanje prenošenjem najnovijih znanja u funkciji stalnog unapređivanja i razvitka malog gospodarstva).
c) stručna i savjetodavna pomoć u malom gospodarstvu (cilj Programa je unapređenje znanja subjekata malog gospodarstva kroz korištenje individualne stručne pomoći djelovanjem konzultanta, čiji je zadatak pomoć pri izradi, planiranju, vođenju i kontroli poslovanja te postupanju u kriznim situacijama i na drugim područjima sa svrhom poboljšanja učinkovitosti subjekata malog gospodarstva).
Do sada je u Program bilo uključeno 150 učenika iz 5 škola. U sklopu Programa «Učeničko poduzetništvo» održana su i tri međunarodna sajma učeničkih tvrtki na kojima su učenici imali priliku za međusobno upoznavanje, razmjenu ideja te prodaju svojih proizvoda. Na sajmu su sudjelovale učeničke tvrtke iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Norveške i Mađarske.
Osim toga, postoji natječaj za najbolje poduzetnike (šest kategorija: mikro, mali, srednji, inovator, izvoznik i poduzetnica), koji se provodi svake godine, a pobjednici se proglašavaju za vrijeme Nacionalnog savjetovanja za malo gospodarstvo (lipanj svake godine), natječaj «Nova dimenzija» za najbolje partnere ministarstva (općina, grad, županija, banka, zona, inkubator i centar – travanj svake godine), emisija Hrvatske televizije te redovne konferencije i saopćenja za medije.

....Velika pažnja se poklanja i stručnoj literaturi, pa je tako ministarstvo već objavilo: Priručnik za obrt, Priručnik za izvoznike, Vodič za inovatore-poduzetnike, Poslovanje obrtnika i slobodnih zanimanja. U pripremi su: Vodič za trgovačka društva, Zbirka propisa za obrtnike, Vodič za izvoznike i Kako nastupati na inozemnim sajmovima. Sve publikacije ministarstva su za poduzetnike besplatne.
U stvaranju mreže centara za poduzetništvo i razvoja usluga za poslovni razvoj (Business Development Services) prepoznatljiva je i inicijativa Instituta Otvoreno društvo-Hrvatska, čijim programima podrške se sufinancira razvoj unutrašnjeg kapaciteta centara za poduzetništvo (kroz train-the-trainers programe).
Besplatni info telefon (0800 234 505) implementiran je u 19 centara za poduzetništvo na lokalnoj razini.
Obrtni registar je javni registar koji sadrži registarske podatke o obrtima, njihovim vlasnicima, pogonima, djelatnostima, poslovođama, stručnim osobama i statusnim promjenama vezanim uz obrt. U Ministarstvu za obrt,
malo i srednje poduzetništvo formiran je centralni registar koji sadrži registarske podatke o svim obrtima u Republici
Hrvatskoj. Korištenjem Web tehnologije i Intranet/Internet infrastrukture, svi podaci u obrtnom registru se dnevno ažuriraju.. Centralni registar je spreman za objavu na Internetu, gdje će biti dostupan najširoj javnosti. Slična baza podataka se dovršava i za zadruge.
Aktivnosti Hrvatske gospodarske komore na području poticanja poduzetništva realiziraju se putem seminara, treninga,predavanja i radionica, a u cilju stvaranja pozitivne poduzetničke klime koja će pogodovati razvoju malog gospodarstva.
U listopadu 2002. godine je Institut društvenih znanosti «Ivo Pilar» objavio studiju pod naslovom "Analiza utjecaja obrazovnih seminara za poduzetnike-početnike na sudionike seminara i razvoj poduzetništva"…

- Ministarstvo je osmislilo i realizira obrazovne programe za:
a) poduzetnike – seminari za početnike i tvrtke u rastu
b) savjetnike – osobe u lokalnoj (samo)upravi i potpornim institucijama za poduzetništvo
c) konzultanti – osobe koje pružaju usluge na profesionalnoj osnovi
Seminari se održavaju u poslovnim centrima diljem Hrvatske.
Potporne institucije organiziraju trening seminare za poduzetnike u rastu i razvoju sa slijedećim temama:
(1) Tržište i marketing
(2) Trgovina i moderne tehnike prodaje
(3) Financije računovodstvo i porezi
(4) Uvoz i izvoz robe(proizvoda)
(5) Osiguranje kvalitete
(6) Radni odnosi i motivacije
(7) Planiranje, razvitak i kreditiranje
(8) Sajmovi i prezentacije
(9) Razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva
(10) Zadrugarstvo
(11) Informatika
(12) Organizacija poslovanja
(13) Organizacija i planiranje proizvodnje
Ministarstvo konzultira udruge poduzetnika i druga udruženja u cilju usklađivanja programa i izbjegavanja preklapanja.
Ministarstvo sufinancira obrazovanje, posebice obrazovanje početnika….


SIJEČANJ, 2006:

Vratimo se u sadašnje vrijeme. Dok čekamo početak fiskalne godine (koja se razlikuje od kalendarske,nap.p.) i nove programe Ministarstava za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, te nove kreditne linije Hrvatske banke za obnovu i razvitak, koji će biti naklonjenije poduzetnicima-početnicima, podsjetimo nove poduzetnike za osnovnu kreditnu liniju-program za potpune poduzetnike početnike.

Za nove poduzetnike postoje linije poticaja utemeljenja poduzetništva, kao i podrške u obliku jamstava, nepovratnih (poticajnih) sredstava, subvencionirane kamate i sl. O novim programima Ministarstva za gospodarstvo, rad i poduzetništvo više od ožujka o.g., a ovu prigodu koristim za navodjenje osnovnih uvjeta za ostvarivanje prava na poticanje utemeljenja malog poduzetništva . Za informacije, kriterije i dokumente o poticajnim programima pogledajte na navedenu web stranicu HBOR-a, odnosno Ministarstva za gospodarstvo, rad i poduzetništvo i Hrvatske agencije za malo poduzetništvo

OBAVIJEST: UPRAVO SE VRAĆAM SA SASTANKA U HBOR-u, DOLJENAVEDENI KREDITNI PROGRAM JOŠ NIJE 'PRORADIO', ČEKAJU SE MIŠLJENJE I DOZVOLA AGENCIJE, TAKO DA ZASAD NA FORMALNO POSTOJEĆI KREDITNI PROGRAM HBOR-a, NOVI PODUZETNICI NE MOGU RAČUNATI.

PROGRAM KREDITIRANJA ZA POTICANJE UTEMELJENJA MALOG PODUZETNIŠTVA - POČETNICI (DIREKTNO KREDITIRANJE I PUTEM POSLOVNIH BANAKA)

1. Cilj Programa kreditiranja
S ciljem poticanja utemeljenja malog poduzetništva, u suradnji s Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft m.b.H. iz Kölna, izrađen je Program kreditiranja za poticanje utemeljenja malog poduzetništva. Cilj Kreditnog programa je stvaranje početnih uvjeta za osnivanje novih trgovačkih društava i obrta u svrhu otvaranja novih radnih mjesta. Kreditni program pridonosi gospodarskom rastu i nastanku strukture malog poduzetništva u Hrvatskoj.
2. Tko može zatražiti kredit
Hrvatski državljani koji žele osnovati vlastiti obrt, odnosno trgovačko društvo na području Republike Hrvatske uz sljedeće uvjete:
• registrirana djelatnost (izvod iz sudskog registra, izvod iz obrtnog registra, članstvo u odnosnim komorama i Rješenje nadležnog organa o odobrenju rada),
• stručna i poduzetnička sposobnost za upravljanje trgovačkim društvom ili obrtom,
• aktivno i stalno zaposlenje na odgovornom radnom mjestu u osnovanom trgovačkom društvu ili obrtu nakon realizacije ulaganja,
• dobna granica poduzetnika do 55 godina,
• da nije vlasnik drugog trgovačkog društva ili obrta,
• da nije suvlasnik u drugom trgovačkom društvu ili obrtu s udjelom većim od 30%,
• planirani rezultati poslovanja novoosnovanog trgovačkog društva/obrta koji osiguravaju dovoljno sredstava za otplatu kredita.
Zakonsko pravo na kredit ne postoji.
3. Namjena kredita
Namjena Programa kreditiranja u prvom redu je financiranje novoosnovanih trgovačkih društava ili obrta, a mogu se financirati i investicije kod poduzetnika koji posluju kraće od dvije godine te poduzetnika čiji je obrt ili trgovačko društvo u mirovanju. Također se može financirati preuzimanje dijela postojećeg trgovačkog društva uz uvjet da tražitelj kredita postaje članom rukovodećeg tima te da ima najmanje 35% udjela u vlasništvu.
Kreditirat će se ponajprije izvozni i proizvodni projekti, ulaganja u nove tehnologije te zajednička ulaganja sa stranim partnerima.
Financirati se mogu:
Osnovna sredstva:
• nabava strojeva i opreme,
• preuređenje i dogradnja već postojećih građevinskih objekata,
• ulaganja u dugogodišnje nasade,
• kupnja osnovnog stada ili jata,
• kupnja zemljišta te kupnja ili izgradnja poslovnog prostora.
Obrtna sredstva
• za početak poslovanja najviše do 30% visine ulaganja
Ne financira se:
• trgovačka djelatnost,
• ugostiteljska djelatnost koja se bavi isključivo ili pretežito točenjem pića,
• isključivo obrtna sredstva,
• dijelovi investicije koji služe u osobne svrhe,
• vrijednosni papiri ili neka druga financijska ulaganja.
4. Visina kredita
HBOR može financirati najviše 70% iznosa prihvatljive predračunske vrijednosti investicije, s tim da najniži iznos kredita može biti 10.000 eura, a najviši 250.000 eura. Preostali iznos investicije može se osigurati vlastitim udjelom investitora (u novcu i/ili stvarima), drugim financijskim ili robnim kreditom ili drugim izvorom.
5. Uvjeti kreditiranja
Rok otplate do 12 godina uključujući poček
Poček do 2 godine, iznimno 3 godine za dugogodišnje nasade
Kamatna stopa za krajnjeg korisnika 6%;
4% za subjekte koji ulažu na područja posebne državne skrbi, u poljoprivredu ili na otocima. Područja posebne državne skrbi i otoci utvrđeni su Zakonom o područjima posebne državne skrbi i Zakonom o otocima.
6. Naknade
Naknada za obradu kreditnog zahtjeva
1% od iznosa odobrenog kredita - jednokratno
Naknada za rezervaciju sredstava
0,25% godišnje obračunava se i plaća kvartalno na neiskorišteni iznos kredita, a naplaćuje se 15 dana od isteka kvartala
7. Korištenje kredita
Najduži rok za korištenje kredita je 12 mjeseci. Korištenje kredita slijedi po iskorištenju vlastitih sredstava ili drugih izvora predviđenih za investiciju. Korištenje kredita obavlja se temeljem pravovaljane isplatne dokumentacije (ugovori, računi, predračuni).
HBOR po potrebi obavlja kontrolu utrošenih sredstava i na terenu. U slučaju nenamjenskog korištenja kredita ili davanja neistinite dokumentacije u svrhu odobrenja i korištenja kredita, HBOR će zatražiti povrat cjelokupnog iznosa kredita sa svim zavisnim troškovima.
8. Način otplate kredita i kamata
Krediti se odobravaju u kunama uz valutnu klauzulu. Kamate se obračunavaju proporcionalnom metodom, a obračunavaju se na iskorišteni iznos kredita i u pravilu se naplaćuju mjesečno. Kamata za vrijeme korištenja i počeka se naplaćuje. Kamata na dospjela potraživanja (zatezna kamata) obračunava se u visini redovne uvećane za 50%. Kredit se otplaćuje u pravilu u mjesečnim obrocima.
9. Osiguranje
Ovim programom predviđeno je sljedeće osiguranje od strane korisnika kredita:
a)
• založno pravo na nekretninama. Nekretnina je, s obzirom na svoju procijenjenu vrijednost, pogodna za osiguranje ukoliko je njena prometna vrijednost procijenjena na iznos koji je 1,5 puta veći od iznosa odobrenog plasmana.
• osiguranje nekretnina i/ili pokretnina od rizika kod osiguravajućeg društva te vinkuliranje police u korist HBOR-a,
• mjenice, zadužnice.
Ako korisnik kredita nema dostatna osiguranja u predviđenom omjeru 1:1,5, HBOR će zatražiti instrumente osiguranja predviđene Općim uvjetima za kreditno poslovanje HBOR-a, što znači da će HBOR prihvaćati garanciju Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, garanciju poslovne banke ili sudužnike.
U slučaju traženja garancija, korisnik kredita treba ispuniti sve uvjete za dobivanje garancije u skladu s programima HAMAG-a, odnosno poslovne banke te osigurati instrumente osiguranja sukladno istima.
b)
• za kredite do visine 15.000 eura HBOR može zatražiti samo kreditno sposobne jamce.
Za osiguranje urednog izvršenja obveza po kreditima HBOR će prihvaćati osiguranja u skladu s odredbama Općih uvjeta osiguranja plasmana HBOR-a i Odluke o općim uvjetima kreditnog poslovanja HBOR-a.
Ako se radi o kreditiranju putem poslovnih banaka, o instrumentima osiguranja odlučivat će poslovna banka i HBOR.
10. Kako podnijeti zahtjev za kredit
HBOR kredite po ovom Programu kreditiranja odobrava direktno korisniku kredita ili putem poslovnih banaka koje preuzimaju odgovornost za kredite koje odobravaju.
Prije podnošenja zahtjeva za kredit, podnositelj zahtjeva je obvezan završiti seminar za poduzetnike - početnike. Seminar se organizira tijekom vikenda u trajanju od ukupno 25 sati. Prijava za seminar se podnosi na obrascu prijavnice za seminar (obrazac u privitku).
Nakon završetka seminara za poduzetnike - početnike, podnositelj zahtjeva će dobiti Certifikat o završenom seminaru i obrazac Zahtjeva za kredit. Tada može uputiti kreditni zahtjev i ostalu kreditnu dokumentaciju, i to na jedan od dvaju načina:
a) odluči li se za kreditiranje putem poslovnih banaka, dokumentaciju treba uputiti u jednu od poslovnih banaka prema popisu poslovnih banaka za suradnju (popis u privitku),
b) odluči li se za direktno kreditiranje, dokumentaciju također treba uputiti prema popisu poslovnih banaka za suradnju na provođenju direktnog kreditiranja (popis u privitku).
11. Dokumentacija potrebna za obradu zahtjeva
• preslik certifikata o završenom seminaru,
• popunjen i potpisan kreditni zahtjev s opisom ulaganja,
• preslik osobne iskaznice,
• domovnica,
• životopis s prikazom profesionalnog razvitka,
• dokaz o stručnoj osposobljenosti (preslik radne knjižice),
• potvrda da nije kažnjavan ili pod sudskom istragom,
• poslovni plan, predračuni, ponude za opremu, odnosno specifikacija tehničkih ulaganja i građevinskih radova, kod građevinskih projekata: lokacijska, odnosno građevinska dozvola, ako je zakonom propisana),
• rješenje o upisu obrta u obrtni registar (obrtnica) ili registracija trgovačkog društva najkasnije do odobrenja kredita,
• potpisni kartoni za sve račune,
• zemljišno-knjižni izvadak za nekretninu koja se daje kao osiguranje, ne stariji od 30 dana,
• procjena nekretnina izrađena od strane ovlaštenog sudskog vještaka,
• ostala financijska i investicijska dokumentacija na zahtjev HBOR-a.
Nakon realizacije ulaganja korisnik kredita dužan je dostaviti dokaz o stalnom zaposlenju u novoosnovanom trgovačkom društvu ili obrtu (preslik radne knjižice).
Kreditni zahtjevi koji nisu u skladu s kriterijima Kreditnog programa neće se razmatrati.
12. Ostalo
U okviru ovog kreditnog programa na odgovarajući način primjenjuje se Odluka o općim uvjetima kreditnog poslovanja HBOR-a, Opći uvjeti osiguranja plasmana HBOR-a, Odluka o kamatnim stopama HBOR-a i Pravilnik o načinu obračuna kamata, Odluka o naknadama za usluge koje obavlja HBOR i Pravilnika o obračunu naknada te odredbe ostalih akata HBOR-a i odluke nadležnih tijela HBOR-a.
Sve potrebne informacije mogu se dobiti u HBOR-u, Direkcija za malo i srednje poduzetništvo na telefone 01/4591-672, 4591-627, 4591-630 ili na Internet stranici HBOR-a http://www.hbor.hr/www.hbor.hr.

Datum zaprimanja u HBOR-u i
Reg. broj HBOR-a:

Program kreditiranja za poticanje utemeljenja malog poduzetništva – početnici

ZAHTJEV ZA KREDIT PUTEM POSLOVNE BANKE

Poslovna banka

Traženi iznos kredita u kunama

Matični broj:

Ulica i broj:

Poštanski broj i mjesto:

Kontakt osoba:
Telefon:
Fax:
E-mail:

(slovima)
Ugovor o poslovnoj suradnji:


1. PODACI O KRAJNJEM KORISNIKU

Ime i prezime krajnjeg korisnika kredita:
Naziv trgovačkog društva / obrta:
Ulica i broj: Godina osnivanja:
Poštanski broj i mjesto: Matični broj krajnjeg korisnika kredita:
Županija krajnjeg korisnika: Naziv djelatnosti i brojčana oznaka djelatnosti (NKD):
Pravno ustrojbeni oblik organizacije:
Veličina (ZoR): JMBG:
Kontakt osoba:
E-mail: Telefon:

Datum zaprimanja u HBOR-u i
Reg. broj HBOR-a:


Program kreditiranja za poticanje utemeljenja malog poduzetništva – početnici

ZAHTJEV ZA KREDIT PUTEM POSLOVNE BANKE

Poslovna banka

Traženi iznos kredita u kunama

Matični broj:

Ulica i broj:

Poštanski broj i mjesto:

Kontakt osoba:
Telefon:
Fax:
E-mail:

(slovima)
Ugovor o poslovnoj suradnji:

2. PODACI O KRAJNJEM KORISNIKU

Ime i prezime krajnjeg korisnika kredita:
Naziv trgovačkog društva / obrta:
Ulica i broj: Godina osnivanja:
Poštanski broj i mjesto: Matični broj krajnjeg korisnika kredita:
Županija krajnjeg korisnika: Naziv djelatnosti i brojčana oznaka djelatnosti (NKD):
Pravno ustrojbeni oblik organizacije:
Veličina (ZoR): JMBG:
Kontakt osoba:
E-mail: Telefon:
Fax:


TEMELJNI KAPITAL (sukladno Izvodu iz Sudskog registra od godine): (u kn)

Struktura vlasništva krajnjeg korisnika na dan
Osnivači Udjel u novcu/pravima/stvarima Broj dionica Udjel u %

Ukupno

Povezana društva (tj. društva koja su u vlasništvu krajnjeg korisnika ili njegovih vlasnika u bilo kojem postotku) na dan
Naziv tvrtke Udjeli Broj dionica Udjel u %


Računi krajnjeg korisnika*:
Naziv banke Broj računa


*(u prvi red navesti glavni račun, a zatim ostale račune)

Djelatnici Trenutno zaposleni na dan Planirano*
Stalni djelatnici
Sezonski djelatnici
Ukupno
*(u kolonu planirano unijeti podatke o promjenama broja zaposlenih kao rezultatu ulaganja koja se kreditiraju)

Područje od posebne državne skrbi (sukladno N.N. 138/02 i N.N 26/03):
Poljoprivreda:



- 08:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Ožujak 2009 (1)
Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Listopad 2006 (2)
Lipanj 2006 (1)
Siječanj 2006 (2)
Prosinac 2005 (5)
Studeni 2005 (1)
Listopad 2005 (1)
Rujan 2005 (20)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

OPIS BLOGA KOJI TREBA HRVATSKOJ!

PODUZETNICI - STOPOSTO NOVAC MOŽE BITI (I) VAŠ!


  • USKORO! NOVAC ZA HRVATSKE PODUZETNIKE-POČETNIKE, PODUZETNIKE S ORIGINALNIM I KORISNIM PROIZVODNIM I IZVOZNIM PROGRAMIMA!!

    Za više informacija o poduzetništvu, pogledajte:

    SVE O PODUZETNIŠTVU!


    Ovaj blog je nastao,dakako, u suglasju s strateškim programima o razvijanju malog i srednjeg poduzetništva Vlade RH, Ujedinjenih naroda, Europske Unije i Svjetske banke.

    Kako pregovori s medijima i ministarstvom nisu uspjeli, priprema se Poslovni plan za agenciju, komplementarnom postojećim kao i Hrvatskom društvu za razvoj i poduzetništvo - radnog naziva: plus INVEST d.o.o. - čija je svrha informiranje, potpuna podrška, posredovanje u financijskim rješenjima, poslovnim uslugama i pokretanju poduzetništava, ugodjenu s postojećim izvorima poduzetničkog i prikladnog kapitala iz inozemstva, kao programima ministarst(a)va, HBOR-a, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Fonda za razvoj i zapošljavanje, tzv. poslovnih banka i drugih.

    Uzrok pokretanja i fokus poslovanja buduće agencije/centra za podršku poduzetništvu biti će cjelovita praktična podrška novim poduzetnicima, kao i razvijanje profitabilnih i konkurentnih novih poduzetništava, te mikro;- internet banke za poduzetnike (Projekt: plusBANKA).


    WEB-STRANICE KOJE SU PREUZELE TEKSTOVE S BLOGA: FINANCIRAJMO HRVATE PODUZETNIKE:

    www.biznis.hr
    www.kupujemhrvatsko.com
    www.tportal.hr
    www.croatiabiz.com
    ,
    www.tvrtka.biz.
    i dr.


    [B]WEB-STRANICE KOJE SU REFERENTNO POVEZANE S OVIM BLOGOM / WEB-STRANICOM:


    NOVO!!! SEKURITIZACIJA INTELEKTUALNE IMOVINE ZA START-UP PODUZETNIŠTVA

    INFO O PROJEKTIMA KOJI (ODAVNO) TREBAJU HRVATSKOM PODUZETNIŠTVU!!

    PROJEKTI DRUŠTVA!

    LINKOVI NA RAZVOJNE AGENCIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ!



VAŽNI LINKOVI:

IVAN OSTOJA- KRONOLOŠKI SAŽETAK ŽIVOTOPISA

  • 1979: Izdavač,tvorac ‘niskotroškovne poslovne konstrukcije’ i producent TOP 10 hit ploče u Njemačkoj (s Kevinom Keeganom,tadašnjim najboljim nogometašem Europe)– ista je postala po parametrizaciji početnih troškova jedna od prethodnica kasnijih internet načina financiranja, proizvodnje,marketinga i distribucije u svjetskoj glazbenoj industriji; 1999/2000. osvojio sam, s ekipom inženjera i autora iz Zagreba, vrhove relevatne mp3 top liste s virtualnim projektom TESLA GIRLS!;

    1989: Bio sam suutemeljitelj nezavisnih medija i novinarstva u (S)RH, pokretač prvog komercijalnog tjednika (ST) koji je osnovan i pokrenut s 2.000,00 (dvije tisuće, odnosno hiljade dinara, što je jezik priličniji današnjoj 'hrvatskoj eliti') tadašnjih dinara,usprkos netočnim glasinama o većem iznosu. ST je trebao biti dijelom medijsko-financijskog mini-koncerna u koji je trebala spadati i komercijalno-investicijska banka ‘InveST plus!Banka’ ;

    1990: Sudionik sam u koncipiranju i prvoj dobi pokretanja jedne od prvih privatnih banaka u RH, s ciljem pripreme i osnivanja zadružne komercijalno investicijske banke InveST! plus Banka s pripadajućim poduzećima za strateške i investicijske djelatnosti;
    1992: Sudjelovao sam u pripremi pokretanja i osnivanja Svjetskog hrvatskog kongresa u Bonnu;

    1992-1997: Izradio sam elaborat i maketu prve hrvatske privatne dnevne novine ‘HRVASTKA EXPRESS!’-trenutačno u izradi prvog elektronskog interaktivnog i tiskovnog izdanja dnevne novine-portala ’HRVATSKA e-XPRESS!; ista je poslužila i koncipiranju ribrika kasnijeg Jutarnjeg lista što je nevidjena pljačka intelektualne imovine od strane Europapress Holdinga, odnosno snjezina suvlasnika Nina Pavića.

    1999: Dobio sam odlične ocjene na testiranju provedenom od pripadnika Svjetske banke;
    2000: Nakon neprihvaćanja Elaborata o potrebi prerastanja HAPU-a u Hrvatsku razvojnu agenciju, na ruševinama HAPU-a pokrenuo sam Hrvatsko društva za razvoj i poduzetništvo čiji sam direktor bio do listopada 2002. Društvo je moralo zamrznuti rad zbog jednostranog prekida financijskog aranžmana izvora kapitala iz Njemačke što je ugrozilo dinamiku pokrenutih projekata ;
    2002: Bio sam suradnik Ministarstva za obrt,malo i srednje poduzetništvo,kao i Saveza Štedno-kreditnih zadruga, u osnivanju Banke malog poduzetništva od svibnja 2002 (koja je bila strateški prioritet Vlade RH do lipnja 2003) ;

    2002-2003: Promicatelj sam potrebe uvodjenja financijskih derivata na tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj i Regiji kao načina trenutačnog uvećanja ukupnih vrijednosti (suradnja HGK,HIBO),što je pak potpuno marginalizirano od nadležnog Ministarstva i dr;

    2003: BIO SAM SUPOKRETAČ I ARANŽER U NAJBOLJOJ VJERI (at best effort) KAPITALIZACIJE PROJEKTA: ’plusBANKA-BANKA ZA INVESTICIJE I PODUZETNIŠTVO d.d.’;
    1996-2003: Sudjelovao sam kao savjetnik u stvaranju boljih svekolikih uvjeta razvoja i rada poduzetništva,te u cjelovitoj priptremi projekata malog i srednjeg poduzetništva – Forum : Economic Development;

    1992-2003: Radi lošeg rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova radi postizanja pravičnog rješenja, usprkos činjenici da su tužba i ročište bili javni, oštećen od 1991. god. danas za najmanje 150 milijuna kuna za najmanje obične štete, dokazane izmakle koristi i neimovnih (nematerijalnih) šteta radi isključive krivnje pravosudnog sustava u zadržavanju štete do razine nemogućnosti naplate i druge dokazive nematerijalne štete;ukupna šteta po najminimalnijem pragu u ovom trenutku iznosi izmedju 150 milijuna do milijardu kuna, odvisno o izračunima obračuna kamata . Postupak nakon Državnog odvjetništva (Zahtjev za naknade štete prije istog na Ustavnom sudu), prelazi na Ustavnu sud RH i druga nadležne medjunarodne sudove ukoliko Ustavni sud barem dijelom ne uvaži Zahtjev.

    1998-2003: S grupom stručnjaka (programera) razvio sam platformu internet mikroplaćanja 'MicroPhone' koja bi distribuirala medijske sadržaje online, sa isplativim - klirinškim - načinima plaćanja takvih razmjera (u ovom su trenutku transaktivni troškovi plaćanja putem kartice preskupi).

    Obrazovanje: VSS (Filozofski fakultet (jezici) + Novinarstvo-informatika) uz ekonomske radionice i certifikate sa seminara (HBOR, Advanced Business Studies i dr.). Razvojem e-learning metode planiram upis na magisterij na Studiju poduzetništva u Osijeku (2006-2008 s temom: Nebankarsko financiranje poduzetništva egzotičnim i inovativnim instrumentima-Iskustva i Praktični modeli).

    Drugo: Rodjen u Splitu 1957 / Nikad kažnjavan / Govorim i pišem engleski, pasivno znanje njemačkog i talijanskog jezika / Posjedujem vozačku dozvolu B-kategorije / Poznaje rad na kompjuteru (tekst-tablični programi), i dr.
    Politika: Član HSPa-. Podrška HDZ-u od 1990 do smrti dr. Franje Tudjmana, odnosno otkad je Ivo Sander našom pomoći (Udruga dr. Franjo Tudjman) preuzeo upravljanje strankom pionir potrebe stvaranja Pokreta Hrvata neglasača (od 1996.) s korektivnom i monitoring ulogom na svim političkim i društvenim razinama. Danas taj pokret, kada smognem dio svojih potraživanja,obuhvaća oko 80 posto svih inteligentnih Hrvata, pokrivao oko 65% realnog biračkog tijela i može osvojiti do 12 % glasova na izvorima s minimalnom promidžbom.

    Dodatno:Obzirom na ukupna iskustva i spoznaje, praktički sam sposoban za rad i savjetovanje u područjima:
    - razvoj privatnog sektora, malog i srednjeg poduzetništva,poticanje i podrška novim
    projektima,
    - financiranje malog i srednjeg poduzetništva,te mikrofinanciranje,
    - razvoj poslovnih planova i tržišta,
    - marketing,
    - aranžiranje-kapitalizacija,
    - kontakt s medijima im javnošću, priprema svjesti javnosti o značenju malog
    gospodarstva te odbrana interesa istog,
    - upravljanje projektima i radom ureda,
    - financije projekta (u etapama),
    - nadgledanje razvoja projekta i procjenjivanje prema zadatim parametrima,
    - utjecanje na zakonodavnu reformu sa ciljem stvaranja povoljnijeg okružja za
    financiranje malog i
    srednjeg poduzetništva,
    - projektiranje, formatiranje, uredjivanje medija, kao i obavljanje novinarskih poslova,
    - profesor engleskog jezika, suradnik /voditelj radionica za poduzetništvo,
    i drugo.

    DODATNE INFORMACIJE:

    PROJEKTI OD 1997. GODINE!!!

    DOPISI OD 1996. GODINE NA KOJE NITKO IZ PARAZITSKIH DRŽAVNIH SLUŽBI, REFERENTIĆA IZ BANAKA ITD. NIJE REAGIRAO!!!