FINANCIRAJMO HRVATE PODUZETNIKE !!!

05.03.2008., srijeda

CRO-FLEX!!! Revolucionaran postupak ubrzanja rada s žiro-računima u stvarnom vremenu

Hrvatski centar za razvoj i poduzetništvo d.o.o

prema


HRVATSKA AKADEMSKA ISTRAŽIVAČKA MREŽA
N/r: Gosp. Zvonimir Stanić, ravnatelj ured@carnet.hr tel: 6661-670
N/r: Gdja. Anamarija Sorić, podrška pilot-projektima projekti@carnet.hr tel: 6661 - 616
Josipa Marohnića 5, 10000 Zagreb


Pilot-projekt (rana dob)
INOVATIVNO RJEŠENJE ZA APLIKACIJU CJELOKUPNOG SUSTAVA DIGITALNOG PRIJENOSA ELEKTRONSKIM PUTEM OBRASCA 47 I OBLIKOVANJE IZVJEŠTAJA O ISTOM PUTEM OBRASCA 51.

Radni naziv Pilot-Projekta:
CRO-FLEX! Vrijeme je konačno na strani poduzetnika! (dalje: PILOT-PROJEKT)



U Zagrebu, 24. siječnja 2007.


Štovani,

Slijedom Vaših postojećih i završenih Pilot-projekata, čast nam je upoznati Vas s projektom digitalne obrade poslovnih podataka.

Cilj Pilot-Projekta svodi se na postupanje podatcima gotovo u stvarnom vremenu (real time) od strane uključenih sudionika u Postupku (PODUZETNIK - DOBAVLJAČ; PODUZETNIK - KUPAC; DRŽAVNE SLUŽBE; SUDIONICI TRŽIŠTA KAPITALA).

Postupak (ili sustav obrade) čiji sinopsis izlažemo u ovom dopisu detaljno je obrađen i predstavlja originalno/inovativno rješenje unutar postojećih aplikativnih obrazaca i u suglasju je s meritornim zakonima/propisima, te nastavkom njegova razvoja u poslovnu aplikaciju postižu se uvjeti:
ü uštede u poslovanju,
ü ubrzanju odluke o učinkovitijem i okolnostima prilagođenom postupanju s kapitalom (razvoj kratkoročnog tržišta kapitala na što širi broj pravnih osoba),
ü informiranja u stvarnom vremenu o stanju žiroračuna, financijskih radnji uplate i postupanja s novcem, što (do)danas nije moguće, odnosno podložno je kašnjenju zbog neprotočnog, neažurnog i neadekvatnog postupka izvještavanja.

Postupak, s potrebnim softverskim i tehnološkim alatkama, izvediv je i održiv putem dogradnje ili modifikacije postojećih programa i ustroja rada, a svojom će uporabom pojednostavniti, ubrzati i dakako pojjeftiniti postupak (proces) cijene usluge transakcije bezgotovinskim putem Obrazaca HUB 1 i HUB1-1.

Primjena Rješenja postupka kojega Vam predlažemo (u ovom dopisu naveden je sinopsis, odnosno kratka skica - outline), utjecati će povoljno na realizaciju Konačnog izvještaja, tj. Preliminarnog izvještaja, na temelju kojih će poslodavci poduzeća moći donositi preciznije i kvalitetnije poslovne odluke. Novostvoreni uvjeti domnošenja poslovnih odluka utjecati će, primjerice, na kupovinu i vrijednosnih papira za što je prije svega potrebna informacija koja je po svojoj vremenskoj dinamici izvršenja najbliža tzv. stvarnom vremenu (real time), a s ciljem održavanja vrijednosti kapitala kod gospodarskih (pravnih) osoba.
Implementacija Postupka je preduvjet za stvaranje platforme održivog poslovanja i razvoja u odnosu na uvećanje učinkovitosti postupanje s raspoloživim kapitalom u stvarnom vremenu.

Naime, otkad su uvedeni Zakon o elektroničnoj trgovini (2003.), Zakon o elektroničnoj ispravi (2005.) i relevantna legislativa, stvoreni su uvjeti za elektronsko i digitalno poslovanje. Nažalost, danas se digitalno poslovanje, od inicijalizacije dokumenta do prerastanja istoga u Konačni izvještaj, ne radi isključivo digitalno, nego se pojedini dijelovi poslovanja obradjuju ručno (manuelno) čime se gubi radno vrijeme. Shodno tomu, tijek poslovanja i odluke ne odgovaraju onima koje bi se trebale donositi u realnom vremenu, nego samo približno istome, odnosno poduzetnici i druge pravne osobe su uvjetovane fiksiranim vremenima kada mogu imati uvid u stanje računa (uplate is l.).
Poslovanje stoga stalno gubi svoj optimalni meritum u funkciji donošenja pravodobnih odluka koje se temelji na stvarno izvještajima s žiro-računa u određenom trenutku.

Trajnu štetu poduzetnicima izaziva nesavršenost poslovnog procesa koji bi dnevno trebao funkcionirati po dinamici od najmanje šest puta unutar radnog vremena (osvježavanja stvarnog stanja informacija). Isto se danas radi tri puta dnevno, što znači da se samo može tri puta dnevno (unutar radnog vremena) teretiti žiro račun, a što poslodavcu skraćuje mogućnost plaćanja prema trećim osobama i potpuni uvid u stanje žiroračuna u odnosu na uplate i sl., čime se stvaraju prepreke donošenju kvalitetnih poslovnih osluka.

Postupak koji omogućuje obavljanje ove radnje šest puta dnevno (+) proširuje krug plaćanja prema trećim osobama (Primjerice: Novac se može šest puta dnevno dići s bankomata, žiro račun se može teretiti šest puta u jednom danu, a trenutnim izvještajem nezaključenog Obrasca 51 kao otvorene datoteka toga dana (datuma) moglo bi se pratiti odljev i priliv sredstava preko žiro računa koji bi se prikazivao poduzetniku, odnosno svim relevantnim osobama uključenim u izvršavanje i finaliziranje postupka.

PRIMJER-MODEL (ABSTRACT) POSTUPANJA U NOVIM UVJETIMA:

- Danas se Konačni izvještaj Obrasca 51 dostavlja (konačnim) korisnicima zaključno do 2:30 sati idućeg dana (jutra) od strane FINA-e. Drugim riječima, zaključak poslovanja prethodnog dana odljeva i priliva na žiro račun poslodavci službeno spoznavanju tek sljedećeg dana i tek se sljedećeg dana radi po tom izvještaju, što je u današnjem online i realtime (elektroničnom; stvarnom vremenu) gospodarstvu naprosto te stalno urušava konkurentnost.

- (Do)Sadašnjim načinom gore navedenog necjelovitog elektroničnog postupanja oštećeni su prije svega nositelji žiro računa, jer nemaju kvalitetan i ažuran izvještaj dospjelih obveza, kao i priliva sredstava, što može utjecati na učinke prodaje i kupovine vrijednsonih papira na burzi, odnosno razumnim postupanjem s raspoloživim kapitalom u svrhu uvećanja vrijednosti istog, tj. sprječavanja gubitka vrijednosti istog.

- S novim postupkom, tehnika (način) 'poravnanja' računa (clearance; settlement) u odnosu na potraživanja i obveze postao bi konačno dostupan najširoj bazi gospodarstvenika te pravnih osoba u lancu obveza i potraživanja (uključujući i državne ustanove) te bi se tako omogućilo stvarno pozicioniranje poduzetnika, državnih službi službe i financijskih posrednika, koji danas uglavnom funkcioniraju bez Konačnog izveštaja. Time pravne osobe čiji bi papiri trebali biti (kotirati i sl.) na tržištu (Konto 9 i Konto 0), nadalje nemaju izvještaja Prihodi-Rashodi (Konto 7) i Izvještaja (Konta 8) na račun žiroračuna (Konto 1).

- CRO-FLEX! postupkom poslovanja prilagodjenim stvarnom stanju Obrasca 51 u realnom vremenu, poduzetnik bi mogao prodavati svoj višak kapitala ili premoštavati manjak ukoliko se isti pojave tako da bi bilancu očitavao preko stanja žiroračuna u stvarnom vremenu tijekom poslovnog dana, od početka do kraja radnog dana burze vrijednosnih papira (pr. CROBEX) toga dana.
Ovaj Postupak relativno odgovara onome između Hrvatske narodne banke i poslovnih banaka u operaciji noćnim aukcijama, trezorskih zapisa i sl., a cilj je Postupka, između inog, sprječavanje nepotrebnih troškova kapitala kod primjerice plaćanja zateznih kamata i drugih penala, odnosno gubitaka koje uzrokuje nepravodobno postupanje s raspoloživim kapitalom o kome je poduzetnik bio neažurno informiran.
Postupak čiji je sinopsis (skica, outline) naveden u ovom dopisu omogućiti će širenje tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj, neinflatorno povećanje obujma istoga, te nadasve povećanje kolanja i postupanja s bezgotovinskim novcem što će posljedično umnogome pojeftiniti cijenu kapitala te uvećati broj transakcija (prometa roba i usluga), što je svrha, misija i operativna funkcija Postupka čiji je sinopsis opisan u ovom dopisu.

POSTUPAK: CRO-FLEX!

TIJEK POSTUPKA (Procedure- Flow):

Poduzetnik-Dobavljač je (u ovom modelu) proizvodjač robe ili davatelj usluge.

Kako bi poslovao, svaki poduzetnik treba imati:
Matični broj tvrtke, otvoren žiroračun tvrtke (jedan ili više) kod poslovne banke, odnosno banaka,
Skraćeni naziv tvrtke koji mora biti ažuran, to jest mora se znati kad je isti otvoren, zatvoren, blokiran i sl.) i vjerodostojan. Broj navedenog računa vezan je PKI modelom i brojem računa koji mora biti pod kontrolom modela.

Izdavanjem robe Poduzetnik-Dobavljač ispostavlja Otpremnicu ili Dostavnicu robe koju Poduzetnik-Kupac mora potpisati da ju je zaprimio. Na Otpremnici i Dostavnici piše komu je Poduzetnik-Dobavljač isporučio robu (ili uslugu).

Realizacijom robe (ili usluge) nastaje dužničko-vjerovnički odnos (Kupac-Dobavljač), odnosno UFA-IFA, što znači da je Poduzetnik-Dobavljač izdao IFA (Izlaznu fakturu), a Poduzetniku-Kupcu dostavio je UFA (Ulaznu fakturu), što znači da Poduzetnik-Dobavljač treba primiti iznos robe (ili naknadu za uslugu) u novcu na žiro-račun (Prihod), a tereti se žiro-račun Poduzetnika-Dobavljača (Rashod). Isto se zove bezgotovinska transakcija.

Ugovor se dogovara telefonski, narudžbenicom (jednokratni ugovor) ili se potpisuje ugovor o prodaji robe (li usluge) s definiranim načinom plaćanja.
Taj ugovor mora imati svoj broj, točan naziv žiro-računa i skraćeni naziv Kupca i Dobavljača, kao i telefonski broj kontakta, te kazne u slučaju neplaćanja (zatezne kamate i slično, nadležan je općinski sud).
Model regulira broj računa, Otpremnicu i Dostavnicu, te Skladište koje je zaprimilo robu (ili uslugu) i ima kontrolni broj.

U praksi se danas ispostavlja da Poduzetnik-Dobavljač ne kontrolira žiro-račun Poduzetnika-Kupca, jer to jednostavno praktično ne može napraviti u odnosu na model računa s navedenim elementima. K tome, Poduzetnik-Dobavljač niti ne može kontrolirati (Obrazac) HUB-1 (ili 1.1., što je nevažno u ovom prikazu modela postupka) pri stvaranju linije za transakciju.

U cilju plaćanja računa, Poduzetnik - Kupac treba imati Izvještaj o tome koliko ima novaca na žiro-računu da bi platio obvezu prema Poduzetniku-Dobavljaču u ugovorenom vremenu. Ukoliko nema novaca,na žiroračunu, Poduzetnik-Kupac može prodati vrijednosni papir i istoga dana Poduzetniku-Dobavljaču platiti iznos računa. Ukoliko Poduzetnik-Kupac nema trenutačnog uvida u stanje žiro-računa tvrtke (Žiro-račun br. 1 ili Žiro-račun 2, odnosno moguće više Žiro-računa br. 2), Poduzetnik-Kupac može trpjeti štetu jer mu na naplatu mogu doći kamate ili mu žiroraćun br. 1 može biti blokiran zbog neplaćanja.

Time dolazi do grješaka u poslovnom odlučivanju, gubitka vremena, jer danas Hrvatska narodna banka navedeni postupak vraća na ponovni ispravak. Poduzetnik - Kupac, dakako uz Poduzetnika-Dobavljača, time trpi štetuu poslovanju zbog nepravodobnih informacija (zatezne kamate i druge štete), a plaće radnika, poslovanje i rating mogu biti su ugoženi, dok bi pravodobnim informiranjem Poduzetnik - Kupac ili Poduzetnik-Dobavljač mogli blagovremeno djelovati, primjerice na tržištu kapitala (kratkoročne pozajmice i sl.) u svrhu uklanjanja nedostataka čiji su uzrok,izmedju inih, nepravodobne informacije. S druge strane, Poduzetnik - Kupac ili Poduzetnik - Dobavljač trpe dodatnu štetu obzirom da bi višak kapitala mogli uložiti u novčane fondove, kratku kupovnu izlistanih vrijednosnih papira i tome slično).

FUNCIONIRANJE POSTUPKA:

Problem:

Kako bi se omogućila trenutačna potvrda EUF-e (elektronske potvrde transakcije), koja bi se mogla upotrijebiti kao vjerodostojan dokument u poslovnom postupanju (Kupac prema Dobavljaču i sl. te potvrda HUB1-1, drugi primjerak), Postupak CRO-FLEX! donosi svim čimbenicima u Postupku trenutačnu ovjerenu informaciju o obavljenoj radnji. Navedenu informaciju, koja je službeno potvrdjena, Poduzetnik-Kupac (ili Poduzetnik-Dobavljač) može odmah poslati drugoj strani službenu potvrdu o obavljenoj transakciji (unutar do 60 sekundi) bez da se ista čeka sljedećeg radnog dana i trpi moguća šteta (obična, izmakla korist, nematerijalna) zbog neažurnosti obavještavanja.

(Do)Sadašnji postupak zapravo pogoduje isključivo bankama koje su držali novac na žiroračunu i krtakoročno ga plasirali u suglasju s Zakonom o bankama. Na taj način je Korisnik žiroračuna je praktično (bio) blokiran do 48 (slovima: četrdeset-osam) sati za informaciju o žiroračunu na temelju Obrasca 1.

Plaćanje na šalterima filijala poslovnih banaka ili FINA-e, kreiranje Obrasca 47 (može i računalnim putem ako se isto dogovori s HNB-om o uvjetima razmjen transakcija) trenutačno je izvediv je po izradi softverskih aplikacija nadogradnje postojećih programa.

Sinopsis (skica) rješenja:

Postupak:

1. Poduzetnik-Dobavljač dobiva narudžbu od Poduzetnika-Kupca te ispostavlja robu (ili uslugu) iz Skladišta.

2. Primitkom robe (ili usluge) od strane Poduzetnika-Kupca prema Poduzetniku – Dobavljaču nastaje DVO (Dužničko—vjerovnički odnos) i ispostavjja se račun koji mora imati sve elemente da bi se taj račun mogao platiti (žiroračun, naziv tvrtke, model i račun, iznos i DVO).

3. Ukoliko su ti podaci indicirani, spremaju se u posebnu datoteku Poduzetnika-Kupca, odnosno Poduzetnika-Dobavljača.

4. Poduzetnik - Kupac kumulira račune u tu datoteku iz koje kasnije prema DVO-u vadi račune za plaćanje, odnosno oblikuje datoteku (prije: Obrazac 47, disketa 3,5 incha) elektronički preko browsera po dogovoru s NB-om (računalno).

5. Stvaranjem datoteke za plaćanje, Poduzetniku - Dobavljaču prikazuje se stanje na žiroračunu Poduzetnika - Dobavljača.

6. Od početka do završetka radnog vremena, Poduzetnik-Dobavljač (kao i Poduzetnik-Kupac) mora imati otvorenu datoteku Obrasca 51 toga dana, da bi mogao kontrolirati priliv i odljev stanja po žiroračunu, te postupanja u skladu sa stanjem istoga.

7. Datoteka bi se kumulirala tijekom radnog vremena, a paritet bi se obavljao zaključenjem radnog dana HNB-a, tj. Registra tog dana. Na otvorenu datoteku Poduzetniku - Dobavljaču se tijekom dana u realnom vremenu dostavljaju MT poruke, te bi isti na taj način mogao postupati načinom izvrsnog gospodara u odnosu na stvarno stanje žiroračuna.

Tehnologija:

a) Postoje, primjerice, čimbenici A, B i C. Čimbenik A je HNB; čimbenik B je poslovna banka korisnika žiroračuna; čimbenik C je korisnik žiroračuna.
b) Banka ima dozvolu HNB 2-a o poslovanju s žiro-računima.
c) Poduzetnik, korisnik žiroračuna, ima otvoren žiro račun s bankom prema ugovoru o poslovanju s žiroračunima i matičnim broj koji je definiran zakonom o registraciji poslovanja.
d) Da bi se uopće izvršila transakcija, potrebno je imati datoteku žiroračuna (banke, tj. 7 + 10). Nadalje, potrebno je imati datoteku - PKI, model plus račun, otpremnicu, dostavnicu, skladište – 2+22, tj. PKI pomoću modela stavlja pod kontrolu navedene brojeve i zatvara kontrolnim brojem.
e) Ovako postavljena datoteka mjeri uspješnost transakcije za Poduzetnika -Dobavljača i Poduzetnika -Kupca, i to gotovo u stvarnom vremenu, jer se navedene datoteke moraju stalno kontrolirati direktno u stanje Registra i zadovoljiti potrebe indikacije 0 i 1, ili DA i NE, o čemu ovisi uspješnost transakcije, kao i uvida u trenutno stanje žiro računa, korektnosti linije, to jest HUB-a.

Izvedivost rješenja i učinci:

a. U postojeće aplikacije izdavača UFA-e i IFA-e potrebno je softverski ugraditi (programirati) gorenavedene elemente, a isto tako i ugraditi otvaranje Datoteke Obrasca 47 (računalno), i Datoteke Obrasca 51 kojih može biti veći broj (Žiro račun 1 i Žiroračun/i/ 2).
b. Gore navedene softverske aplikacije (izmjene) omogućuju Preliminarni izvještaj po Kontu 8, a ujedno i sigurnost realizacije Konta 8, tj. izvještaja poslovne bilance tvrtke temeljem kojeg uprava donosi konačne odluke.
c. Ukoliko bi sve tvrtke i državna poduzeća unijeli navedeni softversku nadogradnju (modifikaciju), koji bi bio pod kontrolom OS-a i vezan ugovorima o obligacionim odnosima i DVO-a, realizacije roba i usluga bi bila daleko kvalitetnija, a Vlada RH i financijska uprava imali bi trenutne izvještaje svih poslovnih transakcija uz pomoć HNB-a i Registra.
d. Ovaj Postupak će donijeti velikom broju gospodarstvenih i financijskih pravnih osoba platformu potrebnu za kvalitetnije i ažurnije poslovanje, koje je danas preduvjet elektronskom ili digitalnom poslovanju .


Štovani,

Po Vašem pozivu, donijeti ćemo Vam dijagram s detaljima rješenja unutar postojećih i očekivanih zakona i propisa, te od CARNET-a očekujemo podršku u postupku softverskog programiranja izmjena Obrazaca navedenih u ovom dopisu, kao i svih radnji za uvodjnej novog načina ažurnijeg poslovanja navedenog u ovom dopisu.

U suglasju s istim, sami ćemo izraditi prijedloge za pravno-formalnu normativu koju ćemo, sukladno s tehnološkom-programskom finalizacijom Postupka, ustupiti potrebnim instancijama.

Obzirom da ovaj Pilot-Projekt nije motiviran na financijskoj dobiti, nego mu je isključiva svrha, a sukladno dogovoru s CARNET-om, poboljšanje okolnosti gospodarskog poslovanja, bili bismo zahvalni ukoliko bi nam CARNET tijekom izrade programa te drugih aplikacija omogućio dostup internetu po uvjetima koji su važeći za METRO@CARNET, te stvaranja Korisničkog računa za uporabu istog

Koristi od izrade i uvođenja ovog Postupka su višestruke, kako u optimizaciji poslovnih postupak sukladno stvarnim okolnostima, tako i u postupanju s viškom (ili manjkom) kapitala.


Radujemo se što skorijem susretu s Vama,

U.T. (podatci poznati CENTRU) i Ivan Ostoja



CRO-FLEX!
Postupak za poduzetnike
.



Birokratizirani i tromi sustavi oduvijek su predstavljali indoktriniranu (i dakako, uglavnom lažnu) verziju 'službenog' svijeta unutar raznih kraljevstava, režima, komunističkih fašizama i sl., tako da su birokrati i administracije u raznim oblicima i stupnjevima (ne)razvijenosti u pravilu predstavljali prepreku narodu.

CENTAR kao pokretač 'plusGRUPPE' - plusBANKA - elaborat (od 2001) -ovim očituje ubrzanje postupka rada na žiroračunima.



2. POSTUPAK
:

Smisao prijenosa informacije je sigurnost izvršavanja iste, zaštita privatnosti i poštivanje ugovornog odnosa.
Ugovorni odnos, s druge strane, omogućava korištenje sredstava potrebnih za tijek informacije.
Definiranjem ugovornog odnosa reguliramo poslovni odnos, kao što su sadržaj poslova i dostupnost poslovanja po istom.

U ovom slučaj riječ je je o Ugovoru o računalnom poslovanju kojeg odobrava ili uskraćuje HNB.

HNB stoga drži glavnu licenciju cjelokupne poslovne aplikacije (software). HNB drži registar žiro-računa, PKI (Public Key Infrastucture) i Izvadak (stanje žiro-račun u jednom danu).

Danas se mogu kontrolirati svi računi 45 dana unazad.

Obrazac HUB (1, 1-1) je stvorilo Hrvatsko udruženje banaka u jednsitveni obrazac Prijašnji obrasci 10 , 11, 25, 28, 40, 41, 44, Obrazac o kompenzaciji i sl.), a usuglasilo ga je s HNB-om. Drugim riječima time su usuglašene pozicije žiro-računa s Glavnim registrom kojega vodi HNB.

Cjelokupno poslovanje svih banaka, poslovnih subjekta se kontrolira i prati putem HNB (Registra).

HNB je nositelj softwarea u CRO-FLEX! postupku, daje ili uskraćuje poslovnim bankama licenciju korištenja softwarea.

Pravne osobe i fizičke osobe otvaraju i zatvaraju žiro-račune kod poslovnih banaka, a registrira se u Registru HNB od strane poslovnih banaka.


DISKETU 1 (Particija) softwarea u postupku CRO-FLEX! drži HNB, DISKETU 2 drži Poslovna banka, a DISKETU 3 Korisnik žiro-računa.

Korisnik želi imati dostupnost trenutačnog stanja žiro-računa, a da u što kraćem vremenu može inicirati isplatu i dobiti potvrdu te isplate, te obrnuto (kod primitka).

Kako to postići u konstelaciji trenutačnih okolnosti:

1. DOSTUPNOST REGISTRU RAČUNA: Instalacija PKI ju aplikaciji za korištenje datoteke za prijenos,
2. OTVARANJE DNEVNOG OBRASCA 51 ZA CIJELI DAN,
3. DOSTUPNOST BON-1 I BON-2
.

Da bi se provele navedene radnje, potrebno je uskladiti ugovor izmedju HUB-a i HNB,a potom dopuniti Ugovor o korištenju iznmedju Korisnika i Poslovne banke.
Formalno, korištenje računalnog prijenosa Korisnik traži od HNB kao vrstu usluge, a istu dopunjujemo Ugovorom o korištenju s poslovnom bankom kao davateljem usluga korištenja žiro-računa.

Shodno tome, Poslovna banka daje Korisniku PIN i TAN (za privatnost i zaštitu), a potom se putem računalne mreže kontrolira HNB (bezgotovinsko plaćanje, skidanje s žiro-računa na žiro-račun).

Obrazac HUB 1 ili 1-1 (razlika izmedju dvoje je samo u broju obrazaca) je univerzalni obrazac za poslovnu transakciju koja može biti ručna, preko printera (pisača), preko medija (disketa, CD) ili računalna (s računala direktno na računalo).

U tom procesu, obrazac HUB se može koristiti ručno ili preko pisača, ili preko diskete i CD-a kao kreirani Obrazac 47, ili računalno gdje se doirektno učitava u relacijsku datoteku (Obrazac 47).

Što je potrebno za kreiranje Obrasca HUB kao finalnog proizvoda s kojim iniciramo transakciju?

Potrebno je imati datoteku izlaznih i ulaznih faktura (IFA, UFA i dr.) koje moraju biti korektno unešene. Da bi IFA i UFA bile korektno unešene, moraju biti popunjene pozicije žiro-računa (Banka; Kupac-dobavljač; ), poziciju, model plus broj računa (PKI), i nadalje može imati poziciju ugovora (roba/usluga), iznos, pozicija iznosa i sl.

Kako doći do Pozicije žiro-računa i PKI-a, koji su licencirani od strane HNB?

U Ugovoru o korištenju aplikacije (žiro-računa) treba unijeti klauzulu dostupnosti korištenja registra žiro-računa i instalacije PKI-a.

Time se omogućavaju korektnost podataka (indikacija), korektnost linije – HUB (jedna linija je jedan HUB).

Korisnik bi obradio fakturu IFA ili UFA koja formira datoteku, čime je kreirana datoteka za transakciju. Ta datoteka za transakciju mora biti korektno filtrirana (točni brojevi žiro-računa, točan model i sl.) što bi omogućio Ugovor o korištenju.

Drugi korak je Obrazac 51 koji je univerzalni obrazac. Otvara se početkom radnog dana, a krajem radnog dana se zatvara.

S CRO-FLEX!-om! Korisnik bi u tijeku radnog dana tako imao pravo koristiti aplikaciju transakcije (unutar kojih može biti potreba broj HUB-ova) najmanje šest puta tijekom radnog dana što se zove Pozicija 10 i tereti žiro-račun (UFA).

Postoji i Pozicija 20 (IFA) koja se zove 'U korist žiro-računa', odnosno očituje priliv novaca na žiro-račun.

Zbrajanjem Pozicija 10 i 20 i oduzimanjem ili zbrajanjem od početnog stanja dobija se trenutano stanje.

Ukoliko Korisnik ima više žiro-računa, svi se zbrajaju i oduzimaju (2) čime se kumulira žiro-račun 1, a prikazuju se ostali žiroračuni br. 2.

Da bi se to moglo ostvariti, potrebno je napočetku dana ostvariti Obrasce 51 kao datoteke i one se pune tijekom dana. Ovaj postupak danas ne postoji, i to je udarna točka CRO-FLEXA!

Obrazac 51 je tako stalno kumuliran (ažuriran) tijekom radnog dana. Iz te kumulacije Korisnik tijekom radnog dana kada poželi može vidjeti trenutačni saldo, koje su fakture plaćene, koje su fakture pristigle i zna poziciju žiro-računa.

Za objašnjenje ovog postupka, još jednom:

1. Dostupnost Registru žiro-računa (HNB) i kompilaciju postojećih,
2. Instalacija PKI radi automatske korekcije modela plus račun,
3. Instalacija programa (softwera) za provjeru korekcije linije (sve elementi koji su na HUB-u 1),
4. Provjera stanja na računa (BON-1 i BON-2).

Kroz kompilaciju žiro-računa, Korisnik će uočiti moguće anomalije stanja žiro-računa.

Inicijacija procesa transakcije je Zahtjev Nalogodavca za pokretanjem transakcije koja može biti jedan ili više HUB-ova kreirani kao jedna datoteka za transakciju.

Poslovna transakcija inicira se pozivom na HNB, putem kojeg se vrši transakcija.

Unošenjem Korisničkog imena i Zaporke ulazimo u poslovni odnos. Odabirom elementa transakcije ista se inicira je li Korisnik pravna ili fizička osoba itd.,vrsta računa itd.).

U tom postupku, Nalogodavac iz svoje datotelke kreira datoteku plaćanja kokja nosi datum tog dana. Odmah se očituje iznos ukupnog iznosa datoteke i stanja na žiro-računu koji se mora ili ne mora prikazati.

Ukoliko j edatoteka dobro kreirana (filtrirana, korektnost linije i ako odgovara stanju na žiro-računu), transakcija je spremna za prijenos. Pritiskom na prijensos transakcije, Nlaogadavac pokreće transakciju i čeka potvrdu te transakcije). Ukoliko je transakcija prošla, Nalogodavac dobija redni broj po kojim je transkacija pospremljena.Isto tako, dobija se i broj linija (HUB-ova), a kumulacija svega bi se trebala odmag odrazoiti i na Obrazac 51.

Nadalje, trebalo bi biti potvrda signacije/asignacije (broj) na koji bi se, primjerice, Nalogodavac mogao pozvati daje transakcija potvrdjena i služi mu kao dokaz o uplati.






- 14:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Ožujak 2009 (1)
Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Listopad 2006 (2)
Lipanj 2006 (1)
Siječanj 2006 (2)
Prosinac 2005 (5)
Studeni 2005 (1)
Listopad 2005 (1)
Rujan 2005 (20)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

OPIS BLOGA KOJI TREBA HRVATSKOJ!

PODUZETNICI - STOPOSTO NOVAC MOŽE BITI (I) VAŠ!


  • USKORO! NOVAC ZA HRVATSKE PODUZETNIKE-POČETNIKE, PODUZETNIKE S ORIGINALNIM I KORISNIM PROIZVODNIM I IZVOZNIM PROGRAMIMA!!

    Za više informacija o poduzetništvu, pogledajte:

    SVE O PODUZETNIŠTVU!


    Ovaj blog je nastao,dakako, u suglasju s strateškim programima o razvijanju malog i srednjeg poduzetništva Vlade RH, Ujedinjenih naroda, Europske Unije i Svjetske banke.

    Kako pregovori s medijima i ministarstvom nisu uspjeli, priprema se Poslovni plan za agenciju, komplementarnom postojećim kao i Hrvatskom društvu za razvoj i poduzetništvo - radnog naziva: plus INVEST d.o.o. - čija je svrha informiranje, potpuna podrška, posredovanje u financijskim rješenjima, poslovnim uslugama i pokretanju poduzetništava, ugodjenu s postojećim izvorima poduzetničkog i prikladnog kapitala iz inozemstva, kao programima ministarst(a)va, HBOR-a, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Fonda za razvoj i zapošljavanje, tzv. poslovnih banka i drugih.

    Uzrok pokretanja i fokus poslovanja buduće agencije/centra za podršku poduzetništvu biti će cjelovita praktična podrška novim poduzetnicima, kao i razvijanje profitabilnih i konkurentnih novih poduzetništava, te mikro;- internet banke za poduzetnike (Projekt: plusBANKA).


    WEB-STRANICE KOJE SU PREUZELE TEKSTOVE S BLOGA: FINANCIRAJMO HRVATE PODUZETNIKE:

    www.biznis.hr
    www.kupujemhrvatsko.com
    www.tportal.hr
    www.croatiabiz.com
    ,
    www.tvrtka.biz.
    i dr.


    [B]WEB-STRANICE KOJE SU REFERENTNO POVEZANE S OVIM BLOGOM / WEB-STRANICOM:


    NOVO!!! SEKURITIZACIJA INTELEKTUALNE IMOVINE ZA START-UP PODUZETNIŠTVA

    INFO O PROJEKTIMA KOJI (ODAVNO) TREBAJU HRVATSKOM PODUZETNIŠTVU!!

    PROJEKTI DRUŠTVA!

    LINKOVI NA RAZVOJNE AGENCIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ!



VAŽNI LINKOVI:

IVAN OSTOJA- KRONOLOŠKI SAŽETAK ŽIVOTOPISA

  • 1979: Izdavač,tvorac ‘niskotroškovne poslovne konstrukcije’ i producent TOP 10 hit ploče u Njemačkoj (s Kevinom Keeganom,tadašnjim najboljim nogometašem Europe)– ista je postala po parametrizaciji početnih troškova jedna od prethodnica kasnijih internet načina financiranja, proizvodnje,marketinga i distribucije u svjetskoj glazbenoj industriji; 1999/2000. osvojio sam, s ekipom inženjera i autora iz Zagreba, vrhove relevatne mp3 top liste s virtualnim projektom TESLA GIRLS!;

    1989: Bio sam suutemeljitelj nezavisnih medija i novinarstva u (S)RH, pokretač prvog komercijalnog tjednika (ST) koji je osnovan i pokrenut s 2.000,00 (dvije tisuće, odnosno hiljade dinara, što je jezik priličniji današnjoj 'hrvatskoj eliti') tadašnjih dinara,usprkos netočnim glasinama o većem iznosu. ST je trebao biti dijelom medijsko-financijskog mini-koncerna u koji je trebala spadati i komercijalno-investicijska banka ‘InveST plus!Banka’ ;

    1990: Sudionik sam u koncipiranju i prvoj dobi pokretanja jedne od prvih privatnih banaka u RH, s ciljem pripreme i osnivanja zadružne komercijalno investicijske banke InveST! plus Banka s pripadajućim poduzećima za strateške i investicijske djelatnosti;
    1992: Sudjelovao sam u pripremi pokretanja i osnivanja Svjetskog hrvatskog kongresa u Bonnu;

    1992-1997: Izradio sam elaborat i maketu prve hrvatske privatne dnevne novine ‘HRVASTKA EXPRESS!’-trenutačno u izradi prvog elektronskog interaktivnog i tiskovnog izdanja dnevne novine-portala ’HRVATSKA e-XPRESS!; ista je poslužila i koncipiranju ribrika kasnijeg Jutarnjeg lista što je nevidjena pljačka intelektualne imovine od strane Europapress Holdinga, odnosno snjezina suvlasnika Nina Pavića.

    1999: Dobio sam odlične ocjene na testiranju provedenom od pripadnika Svjetske banke;
    2000: Nakon neprihvaćanja Elaborata o potrebi prerastanja HAPU-a u Hrvatsku razvojnu agenciju, na ruševinama HAPU-a pokrenuo sam Hrvatsko društva za razvoj i poduzetništvo čiji sam direktor bio do listopada 2002. Društvo je moralo zamrznuti rad zbog jednostranog prekida financijskog aranžmana izvora kapitala iz Njemačke što je ugrozilo dinamiku pokrenutih projekata ;
    2002: Bio sam suradnik Ministarstva za obrt,malo i srednje poduzetništvo,kao i Saveza Štedno-kreditnih zadruga, u osnivanju Banke malog poduzetništva od svibnja 2002 (koja je bila strateški prioritet Vlade RH do lipnja 2003) ;

    2002-2003: Promicatelj sam potrebe uvodjenja financijskih derivata na tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj i Regiji kao načina trenutačnog uvećanja ukupnih vrijednosti (suradnja HGK,HIBO),što je pak potpuno marginalizirano od nadležnog Ministarstva i dr;

    2003: BIO SAM SUPOKRETAČ I ARANŽER U NAJBOLJOJ VJERI (at best effort) KAPITALIZACIJE PROJEKTA: ’plusBANKA-BANKA ZA INVESTICIJE I PODUZETNIŠTVO d.d.’;
    1996-2003: Sudjelovao sam kao savjetnik u stvaranju boljih svekolikih uvjeta razvoja i rada poduzetništva,te u cjelovitoj priptremi projekata malog i srednjeg poduzetništva – Forum : Economic Development;

    1992-2003: Radi lošeg rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova radi postizanja pravičnog rješenja, usprkos činjenici da su tužba i ročište bili javni, oštećen od 1991. god. danas za najmanje 150 milijuna kuna za najmanje obične štete, dokazane izmakle koristi i neimovnih (nematerijalnih) šteta radi isključive krivnje pravosudnog sustava u zadržavanju štete do razine nemogućnosti naplate i druge dokazive nematerijalne štete;ukupna šteta po najminimalnijem pragu u ovom trenutku iznosi izmedju 150 milijuna do milijardu kuna, odvisno o izračunima obračuna kamata . Postupak nakon Državnog odvjetništva (Zahtjev za naknade štete prije istog na Ustavnom sudu), prelazi na Ustavnu sud RH i druga nadležne medjunarodne sudove ukoliko Ustavni sud barem dijelom ne uvaži Zahtjev.

    1998-2003: S grupom stručnjaka (programera) razvio sam platformu internet mikroplaćanja 'MicroPhone' koja bi distribuirala medijske sadržaje online, sa isplativim - klirinškim - načinima plaćanja takvih razmjera (u ovom su trenutku transaktivni troškovi plaćanja putem kartice preskupi).

    Obrazovanje: VSS (Filozofski fakultet (jezici) + Novinarstvo-informatika) uz ekonomske radionice i certifikate sa seminara (HBOR, Advanced Business Studies i dr.). Razvojem e-learning metode planiram upis na magisterij na Studiju poduzetništva u Osijeku (2006-2008 s temom: Nebankarsko financiranje poduzetništva egzotičnim i inovativnim instrumentima-Iskustva i Praktični modeli).

    Drugo: Rodjen u Splitu 1957 / Nikad kažnjavan / Govorim i pišem engleski, pasivno znanje njemačkog i talijanskog jezika / Posjedujem vozačku dozvolu B-kategorije / Poznaje rad na kompjuteru (tekst-tablični programi), i dr.
    Politika: Član HSPa-. Podrška HDZ-u od 1990 do smrti dr. Franje Tudjmana, odnosno otkad je Ivo Sander našom pomoći (Udruga dr. Franjo Tudjman) preuzeo upravljanje strankom pionir potrebe stvaranja Pokreta Hrvata neglasača (od 1996.) s korektivnom i monitoring ulogom na svim političkim i društvenim razinama. Danas taj pokret, kada smognem dio svojih potraživanja,obuhvaća oko 80 posto svih inteligentnih Hrvata, pokrivao oko 65% realnog biračkog tijela i može osvojiti do 12 % glasova na izvorima s minimalnom promidžbom.

    Dodatno:Obzirom na ukupna iskustva i spoznaje, praktički sam sposoban za rad i savjetovanje u područjima:
    - razvoj privatnog sektora, malog i srednjeg poduzetništva,poticanje i podrška novim
    projektima,
    - financiranje malog i srednjeg poduzetništva,te mikrofinanciranje,
    - razvoj poslovnih planova i tržišta,
    - marketing,
    - aranžiranje-kapitalizacija,
    - kontakt s medijima im javnošću, priprema svjesti javnosti o značenju malog
    gospodarstva te odbrana interesa istog,
    - upravljanje projektima i radom ureda,
    - financije projekta (u etapama),
    - nadgledanje razvoja projekta i procjenjivanje prema zadatim parametrima,
    - utjecanje na zakonodavnu reformu sa ciljem stvaranja povoljnijeg okružja za
    financiranje malog i
    srednjeg poduzetništva,
    - projektiranje, formatiranje, uredjivanje medija, kao i obavljanje novinarskih poslova,
    - profesor engleskog jezika, suradnik /voditelj radionica za poduzetništvo,
    i drugo.

    DODATNE INFORMACIJE:

    PROJEKTI OD 1997. GODINE!!!

    DOPISI OD 1996. GODINE NA KOJE NITKO IZ PARAZITSKIH DRŽAVNIH SLUŽBI, REFERENTIĆA IZ BANAKA ITD. NIJE REAGIRAO!!!