podloga

subota, 27.06.2009.

opasne zem'ske

jucer sam cak gledata tv program i to nacionalni ;) sto mi bi ;))
uglavnom, nije bilo lose

HTV1 26.06.2009. 22:25
Lica nacije

Kako kvalitetno odgojiti i obrazovati učenike, studente, poduzetnike i građane za vrijedan rad i odgovorno društvo?
O tome u Licima nacije govore Nada Čarak i Vlatka Sakar.

* Voditelj: Branimir Bilić
* Urednik: Branimir Bilić
* Redatelj: Zdravko Bilandžija

Ako vas zanima vise o ovim gospodjama Nada Čarak i Vlatka Sakar, a onu su napravile onaj famozni test opceg znanja buducih oec.

- 15:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.06.2009.

ima naslov

london u vrijeme strajka djelatnika tub-a je nesto sto nitko si pozeljeti ne zeli
ryanair ne da ce roknut nego ce roknut ko i pol toga u obecanoj zelenoj zemlji
jeftine karte, zivci ko strunica, check-in online, hahaha
KFC +2kg
U2 arena, britnica, mangiabile




- 23:58 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 04.06.2009.

dadilja

kao prvo ako kojim slucajem niste u toku (a ne vjerujem da niste) kliknite na šumarkin blog i pomozite svako na svoj nacin.

a sada dalje

U nedostatku vrtica (nesto se gradi) a nije se zelio spustiti standard djece tj. nagurat ih 30 na jednu tetu, u Rijeci su pokrenuli novo rijesenje. Mene nije cuvala nikakva dadilja, niti nona, znala je bacit oko na mene poslije skole, ali moji roditelji imali su srecu da idem u vrtic, od 7-15, tj. malo duze. Moj vrtic bio je krasan, sa bazenom, uz more, pjescanik, pinije ... i pogled na 3.maj ;) sto i nije lose. A tek moji kolege i kolegice iz drugog turnusa od 6-14, kakve sam sve nove parole naucila od njih ;).
Medjutim s bratom koji je bio hiper aktivan, nismo nas troje, skola, 2 sporta i brdo aktivnosti mogli stati na kraj. Jer frajaru je bilo ok pocackati uticnicu (9 god?!), ici u skolu u kratkim hlacama usred zime jer njemu je vruce ;). Uglavnom imali smo potrebu za dadiljom ili curom koja bi ga docekala ili odpratila u skolu i pazila da dok netko od nas ne stigne kuci ne napravi kakvu ludost.
Tada je postojala neka agencija koja je uzimala proviziju, a za to vam je slala svega i svakog na vrata, bili smo ocajni. Igrom slucaja dosli smo do dvije dadilje koje su bile apsolventice, vesele ali ozbiljne, od povjerenja, da joj ostavis dijete i stan na nekoliko sati. A kada se sjetim kakve su nam bili poslali na razgovor. Jebate jedna je bila tako "sredjena" da sam samo cekala kada ce nam nesto zaplesati uz stangicu ;)) bilo je svega ali mislim da zene nisu krive jer jednostavno nije postojalo takvo zvanje, a zakonom ih nisi mogao provjeriti kod policije ili tako nesto. Nisu postojale preporuke ili tome slicno.
Uglavnom kod nas se pokrece akcija da se stvori takvo zanimanje te da grad subvencionira barem dio place onim roditeljima koji nisu izborili mjesto za svoje dijete u vrticu.

clanke sam preuzela s NOVOG LIST

buduce dadilje vec rezervirane

Udruga »Portić« i Narodno učilište pokreću zajednički projekt
Počinje edukacija prve generacije dadilja
V. ĆIKIĆ

RIJEKA – Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece »Portić« i Narodno učilište započinju provoditi program osposobljavanja za poslove dadilje, a prva generacija potencijalnih dadilja edukaciju bi trebala započeti s početkom naredne školske godine – najavila je na konferenciji za novinare predsjednica »Portića« Ksenija Vičić. U provedbu edukacije uključili su se i Dječji vrtić Rijeka te Grad Rijeka, a prema pojašnjenju ravnateljice Narodnog učilišta Heni Strčić nakon 500 sati nastave i prakse polaznice programa osposobljavanja za dadilju, koji ima i verifikaciju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, moći će upisati i u radnu knjižicu.
250 sati praktične nastave

– Uz 250 sati nastave koja će se realizirati u Narodnom učilištu kandidatkinje će morati odraditi 250 sati praktične nastave za čiju će realizaciju biti zadužen Dječji vrtić Rijeka. Cjelokupan program osposobljavanja trebao bi se okončati za 4 i pol do 5 mjeseci, a polaznice će na kraju polagati ispit iz teorijskog i praktičnog rada te će steći uvjerenje o osposobljenosti za obavljanje poslova dadilje. Praksa u vrtiću dnevno će trajati 8 sati, dok će se nastava realizirati kroz četiri sata dnevno, kazala je Strčić.

Polaznice će ovladati vještinama potrebnim za pravilnu njegu, skrb i prehranu djece od navršenih šest mjeseci do treće godine života, odnosno djece jasličke dobi, za koju, prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka Gordane Rena najviše nedostaje smještajnih kapaciteta u riječkoj predškolskoj ustanovi.

– Unatoč velikim kapacitetima kojima Dječji vrtić Rijeka raspolaže i ove je godine 127 djece ostalo bez mjesta u ustanovi, a uglavnom se radi upravo o djeci jasličke dobi. Za djecu vrtićkog uzrasta nema problema oko pronalaska mjesta u vrtiću, jer uz našu ustanovu postoje i privatni vrtići. Međutim, privatni vrtići zbog skupoće nemaju jaslički program, pojasnila je Rena.
Odgovor na potrebe roditelja

Edukacija dadilja, koju će voditi psiholozi, pedagozi, pedijatri, više medicinske sestre te odgajatelji, odgovor je na potrebe riječkih roditelja za smještaj djece u jaslicama, a u tom će smislu Grad Rijeka prema najavama pročelnice Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Branke Renko Silov pružiti i financijsku potporu ne samo u provedbi edukacije, već i roditeljima koji će koristiti usluge budućih dadilja.

– Svi roditelji koji za čuvanje djeteta odaberu dadilju educiranu kroz ovaj program svaki će mjesec imati financijsku pomoć u iznosu od 900 kuna za plaćanje dadilje. Riječ je o iznosu s kojim Grad Rijeka sufinancira boravak djece u vrtiću, a iako još ne znamo koliko sufinancirat ćemo i sam program edukacije prve generacije polaznica, najavila je pročelnica.

Ukupna cijena programa edukacije iznosi 6.200 kuna, a da bi uopće mogle krenuti s edukacijom polaznice će morati proći i psihologijsko testiranje. Uz uspješan rezultat psihologijskog testiranja kandidatkinje moraju biti starije od 18 godina, imati završenu srednju školi te im je potrebno i liječničko uvjerenje o zdravstvenoj i psihičkoj sposobnosti za rad s djecom. Prvu generaciju dadilja činit će 10 do 15 kandidatkinja, a kao jednu od specifičnosti programa Vičić je istaknula trajnu superviziju koju će vršiti Udruga »Portić«. Naime, kako bi se osigurala kvaliteta vršit će se nadzor neposrednog rada dadilja s djecom, ali i njihova kontinuirana izobrazba, dok će se roditeljima pružati savjetodavne usluge. Jedna će dadilja moći skrbiti najviše o troje djece, u svom stanu ili pak u stanu djeteta i to isključivo do njegove treće godine života.

- 17:54 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.