Houm pejdž

14.09.2006., četvrtak

Zašto je pletenje odličan hobi

Sinoć sam se zaplela u onu svoju zelenu vestu. Nadam se da ću je uspjeti dovršiti do kraja tjedna. Rukave sam isplela na okrugloj igli i uplela u ostatak, pa sad sve završavam iz jednog dijela.
I tako sjedim ja sinoć na kauču, 'gledam' TV koji mi zapravo služi samo kao zvučna kulisa jer si zapravo više gruntam nešto svoje nego što pratim program, i mislim si kako je to pletenje odlična stvar.

Opuštanje, opuštanje, opuštanje

Naravno, govorim o ručnom pletenju jer je strojno sasvim druga priča. Ima i ono svojih čari, ali tu baš i nema opuštanja, barem ne s mojim strojem koji me dovodio do ludila kad mi je, primjerice, znala pobjeći očica, ili je pukla nit pa mi je pletivo zajedno s utezima palo na noge...
Teško ćete se opustiti i ako pletete po narudžbi. Čim morate napraviti nešto što si je netko zamislio, a vi niste sigurni hoćete li pogoditi, možete zaboraviti opuštanje. Mislim da je slično bilo i sa slikarima koji su morali slikati po narudžbi. I jasno mi je zašto je Leonardo slikao po dva primjerka svake slike - jedan za naručitelja, a jedan za svoju dušu :)
Dakle, kad si sama osmislim što ću isplesti, pa kad počnem crtati, računati, zbrajati, oduzimati, plesti probne uzorke i osmišljavati strategiju po kojoj ću plesti, počinje opuštanje.
Zavaljena u kauču s vunenim pletivom koje zimi tako lijepo grije, ili na terasi s pamučnim koje ljeti hladi, uživam u ritmičkom nizanju očica i redova. Svaki novi red približava me cilju i podiže razinu veselja. Bilo da je riječ o običnom glat bodu, bilo da radim pletenice ili pletem čipku ("po notama", rekla bi moja draga prijateljica), napredak je očit i ispunjava me pozitivnom energijom. Ona se pak sa svakim novim bodom unosi u predmet koji se plete kako bi ih njega zračila i tu istu radost prenosila na onoga koji taj predmet bude nosio.

Kreativnost

I kad pletete točno po uputama koje je napisao ili nacrtao netko drugi, vi stvarate jedinstveni predmet, apsolutni unikat. Ne postoje dva ista ručno pletena predmeta. Čak i ako se trudite napraviti potpuno istu stvar, razlikovat će se jer ne pletete uvijek isto. Ima dana kad pletete čvršće, ima dana kad pletete labavije; napetost niti, položaj ruku, vrsta igala, okolina u kojoj radite, događaji tog dana, sve se upliće u vaš rad i utječe na njega izravno ili neizravno.
Ja ne volim raditi po uputama, osim kad isprobavam neki novi bod, pa moram koristiti upute koje, doduše, uvijek malo doradim odnosno prilagodim sebi i predmetu koji pletem.

Zabava

Vjerovali ili ne, pletenje je i te kako zabavno! To znaju svi koji su se barem jedanput udubili u pletenje i zaboravili vrijeme, glad, žeđ, cigarete... Bacili ste pogled na sat i tek tada shvatili koliko je vremena prošlo. Vrijeme leti dok se čovjek zabavlja, kaže stara poslovica.

Zdravlje

Osim što, ako ste pušač, u toku pletenja vjerojatno nećete pomisliti na cigaretu, što izravno pozitivno utječe na vaše zdravlje, pletenjem razgibavate ručne zglobove i razvijate finu motoriku. Pozitivan utjecaj opuštanja na vaše opće psihofizičko stanje opisan je već na početku ovog teksta.
- 09:34 - Komentari (9) - Link na ovaj članak

13.09.2006., srijeda

Još malo o platnenim pelenama

Baš mi je drago što ste tako aktivno popratili jučerašnji tekst o platnenim pelenama :) Danas sam odlučila napisati nešto više o njihovom održavanju i pranju. Informacije su prikupljene s Rodinog portala, stranice Mame i bebe i iz razgovora s majkama koje koriste te pelene.

Pranje i održavanje
Prljave platnene pelene odlažu se u posudu poklopcem u koju se može uliti voda s malo octa koji sprečava neugodne mirise. Bacanje djetetove stolice u zahod pojednostavljuje se korištenjem papirnatih listića.
Pranje ne bi trebalo biti neki problem, naročito danas kad svi imamo perilice rublja. Pelene je dovoljno oprati na 60 Celzijevih stupnjeva, a mogu se i iskuhavati. Glačanje nije potrebno, dovoljno ih je osušiti na zraku.
Ne preporučuje se dodavanje omekšivača jer on smanjuje moć upijanja, a kao odlična prirodna zamjena za omekšivač pokazao se obični ocat.

Dakle, kad govorimo o platnenim pelenama 21. stoljeća, zaboravite četvrtaste pelene kakve su imale naše bake, prale rukama, iskuhavale, glačale, kažu članice Rode. Moderne pelene su izgledom i jednostavnošću upotrebe više nalik na jednokratne nego na bakine pelene.
Platnene pelene
- Sašivene su od nekoliko slojeva u oblik koji uopće ne treba slagati, jednostavno se pričvršćuju čičak-trakom ili drukerima
- Ne treba ih glačati niti iskuhavati
- Neke imaju i vanjski nepropusni sloj od materijala koji propuštaju zrak, a tekućinu ne. One koje nemaju vanjski nepropusni sloj lakše se peru, ali zahtijevaju upotrebu mekanih nepropusnih zaštitnih gaćica
- Kod platnenih pelena rjeđe procuri mokraća kraj nožice i rjeđe procuri stolica novorođenčadi prema leđima
- Platnene su pelene od tri do četiri puta jeftinije, ne računajući da ih može koristiti više djece
- U proizvodnji platnenih pelena koristi se obnovljivi izvor – pamuk. Uzgoj pamuka mnogo je blaži za okoliš od proizvodnje plastike i celuloze za jednokratne pelene. Uz to, jednokratnih je pelena potrebno 200 puta više nego platnenih (5000 u odnosu na 25)
- Pri održavanju platnenih pelena troši se voda i energija, no količine su ukupno mnogo manje nego utrošak vode i energije kod proizvodnje jednokratnih pelena
- Za pranje platnenih pelena može se izabrati sredstvo koje je blago za okoliš, a opasne kemikalije koje se pojavljuju u proizvodnji jednokratnih neizbježne su
- Platnene pelene može koristiti nekoliko djece, a nakon odlaganja su brzo razgradive – dovoljno je šest mjeseci

Jednokratne pelene
Jednokratne pelene upijaju veliku količinu tekućine, pa ih roditelji rjeđe mijenjaju. Istraživanja u SAD-u pokazala su da je 1955. godine manje od 10% beba imalo pelenski osip, a 1991. godine čak 78% beba. Vjerojatni razlozi za povećanje pelenskog osipa masovnim korištenjem jednokratnih pelena su alergijske reakcije na kemikalije, nedostatak zraka, viša temperatura i prerijetko mijenjanje pelena jer roditeljima izgledaju suho. Jednokratne pelene koje sadrže parfeme povezane su s tegobama pri disanju kod astmatičara. Pregrijavanje od 1 Celzijevog stupnja koje se događa u jednokratnim pelenama u vrijeme kad se dječacima još razvijaju testisi može utjecati na kasniju neplodnost.
S obzirom na to da dijete u jednokratnim pelenama nije svjesno svojih fizioloških funkcija jer se tekućina odmah upije djeca koja koriste jednokratne pelene mnogo se kasnije odviknu od pelena. Nekad je bilo nezamislivo da dijete troši XXL pelene do tri i više godina, sad je to uobičajena pojava.
Bebe su u kontaktu s pelenama 24 sata na dan dvije i pol godine, a jednokratne pelene sadrže niz kemikalija, od onih kojima se postižu visokoupijajuća svojstva do nekih u tragovima koje su čak visokotoksične: NATRIJEV POLIAKRILAT, superupijajuća tvar koja se u kontaktu s vodom pretvara u gel. Može se naći u obliku komadića poput mekanih kristalića na bebinoj guzi – kod nekih beba izaziva alergijsku reakciju, nastavlja upijati vodu do 100 puta svoje težine i na odlagalištima; upija tekućinu i iz bebine kože i isušuje je; izbačen je iz proizvodnje tampona jer aktiviran određenom bakterijom izaziva sindrom toksičnog šoka; ako ga beba proguta više od 5 grama može biti smrtonosan.
DIOKSIN je nusprodukt izbjeljivanja celuloze klorom, a nalazi se u tragovima i u pelenama. Jedna je od najtoksičnijh tvari koje je proizveo čovjek. Sastojak je bojnih otrova, povezan je s defektima pri rođenju, spontanim pobačajima, genetskim promjenama i kancerogen je.
TBT je kemikalija koja se smatra zagađivačem okoliša. Visokotoksična je, prodire kroz kožu i ima učinak sličan hormonima; šteti imunološkom i hormonalnom sustavu; povezuju je s kasnijom sterilnošću kod dječaka.
Brojke i slova
- Proizvodnjom jednokratnih pelena troši se 230% više vode, 350% više energije, 830% više nerazgradivih sirovina, 9000% više obnovljivih sirovina i 400-3000% više zemlje za uzgoj tih sirovina. U proizvodnji se koriste opasne kemikalije (kao što je natrijev polakrilat), a u okoliš ispuštaju iznimno opasne kemikalije (kao što su dioksin ili TBT).
- Odlaganje jednokratnih pelena je sve veći problem, koji je višestruko opasan. Sadržaj pelena - fekalije - prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zabranjeno je bacati na smetlište. One su izvor raznih bakterija i virusa, uključujući i Hepatitis B i Polio koji se nalaze u stolici neko vrijeme nakon cijepljenja bebe. Čak i s jednokratnih pelena bi se stolica trebala očistiti i baciti u WC, no gotovo svi roditelji je uredno pospreme u peleni u kantu za smeće
- Pri raspadanju jednokratnih pelena u zrak se otpušta metan, staklenički plin koji iz milijardi bačenih pelena razvijenih zemalja značajno pridonosi globalnom zagrijavanju
- Mnogi veliki gradovi ustanovili su da im se više isplati sufinancirati roditelje pri kupnji platnenih pelena nego se brinuti o ogromnim količinama pelena čiji odvoz i odlaganje moraju riješiti, primjerice u Austriji, SAD-u, Kanadi
- U Hrvatskoj se godišnje potroši oko 70 milijuna jednokratnih pelena, za što roditelji izdvoje oko 130,000.000 kuna
- Jednokratne pelene su treći po redu sadržaj odlagališta, iza novina i boca
- Za razgradnju jednokratne pelene potrebno je više od 500 godina, a skuplje "eko" jednokratne pelene nemaju uvjete na odlagalištu za bržu razgradnju jer nisu izložene suncu
- Za proizvodnju 5000 pelena, koliko ih potroši jedno dijete, potrebno je posjeći nekoliko stabala te potrošiti 1600 litara sirove nafte i 78.000 litara vode

Ovdje možete pročitati još korisnih informacija:
Usporedba i korištenje jednokratnih i platnenih pelena
Prematanje platnenim pelenama
A ovdje možete kupiti platnene pelene i pribor:
SMIB web dućan
- 08:53 - Komentari (8) - Link na ovaj članak

12.09.2006., utorak

Platnene pelene

Ne, nisam trudna ;)
Ali se družim, stvarno i virtualno, s ostalim mamama i budućim mamama. I tako, iako pelene već nekoliko godina nisu dio moje svakodnevice, ne mogu ne primijetiti nove trendove na pelenaškom području.
Događa se veliki povratak platnenih pelena. Kako i ne bi kad su udobnije, zdravije i u konačnici puno jeftinije. No, te pelene više nisu onakve u kakve su nas starije blogere umatale naše mame, ove su bome puno modernije i praktičnije:

Cure iz Rode su ih među prvima u hrvatskoj isprobale, oduševile se njima i napisale hrpu pametnih i argumentiranih tekstova o toj temi, a cure s Mama i beba ostvarile lijepu ideju o proizvodnji takvih pelena u Hrvatskoj.
Moja prijateljica Sandra isplela je pak predivne gaćice (tzv. soakere) koje se koriste uz pelene, platnene ili jednokratne:


Sad mi je sve žao što više ne koristimo pelene.
- 09:51 - Komentari (15) - Link na ovaj članak

04.09.2006., ponedjeljak

Prvašić

Danas ništa od pletenja, proglašavam kolektivni jednodnevni godišnji odmor na ovom blogu, dakle na godišnjem smo ja, ja i ja.
Naime, danas je veliki dan, moje je starije dijete krenulo u prvi razred! Mislila sam da ću biti cool, da me neće hvatati nervoza (jer, kao, škola i sve u vezi s njom meni je u malom prstu), da mi neće suza kanuti kad moje dijete nakon prozivke ode s teškom torbetinom na leđima zajedno sa svojim šulkolegama niz hodnik za učiteljicom.
Moš mislit!
Srce mi je tuklo jače nego kad sam sama kretala u prvi razred, a u gore opisanom trenutku čak se i meni, iz koje je suzu teže iscijediti nego iz kamena, niz obraz otkotrljala slankasta tekuća kuglica. Moje dijete, moja bebica, moja malena djevojčica napravila je jedan veliki korak ka odrastanju.
Nadam se da će u školi biti sretna i vesela kao što sam ja bila. Želim joj radost, veselje i sreću. Ocjene mi uopće nisu bitne (iako bih lagala kad bih rekla da mi ne bi bilo drago da bude odlikašica ;) ).
Želim joj lijepo i bezbrižno đačko doba, puno prijatelja i najdivniju učiteljicu na svijetu!

- 15:22 - Komentari (19) - Link na ovaj članak