Houm pejdž

17.07.2006., ponedjeljak

Vestica je gotova

Jučer sam dovršila končanu vesticu. Žao mi je što ne mogu snimiti bolju fotku, treba mi novi fotić :(

I evo još pamučnoga konca za sljedeći ljetni projekt:

- 08:37 - Komentari (19) - Link na ovaj članak

15.07.2006., subota

Perlice napadaju

Na linku koji mi je Sandra jučer napisala (hvala, Sandra!) pročitala sam kako cure pletu narukvice tankim koncem i s manjim perlicama. Imama doma jedno klupko kordonet svile koja mi je uvijek bila jako lijepa, ali pretanka za ručno pletenje - i s najtanjim iglama koje imam pletenje je izgledalo jadno, a pletivo se stalno rasplitalo samo od sebe.
Probala sam uplesti puno malenih perlica i rezultat me oduševio:

I još jedna fotka:

Čisto da vam dočaram debljinu, bolje reći tankoću pletiva, slikala sam nit pokraj šibice:


- 08:29 - Komentari (8) - Link na ovaj članak

14.07.2006., petak

Igra staklenim perlama

Obožavam staklene perlice. Naročito ljeti jer u dodiru s kožom ugodno hlade. Izvrsno se slažu s bijelim pamučnim koncem. Kad mi je najdraža kći rekla da si želi jednu štrikanu narukvicu, odlučila sam iskoristiti perlice kupljene prije par mjeseci i uplesti ih u jednostavnu pamučnu narukvicu-pletenicu.
Najprije sam nanizala 32 perlice na konac (objasnila sam kako se to radi u ovom postu):

Započela sam sa 13 očica, dva reda pravo (bod podvezice - svaka očica pravo u svakom redu).
Zatim 2 pravo, 2 krivo, 5 pravo, 2 krivo, 2 pravo.
Na početku svakog 4. reda dodavala sam perlicu, pletenicu sam plela sa 5 očica i s prebacivanjem u svakom 8. retku (2 ispod, 3 preko).
Ponavljati do željene dužine ili do nestanka perlica (meni su se, na sreću, poklopile ove dvije stvari).
Završila sam kačkalicom, na početku lančićem od 7 bodova napravila omčicu i na kraju lančićem od 5 očica (veličina je ista), a očice između skidala s igle za pletenje i kačkala jednostavnim bodom:

Narukvica se kopča dobivenim omčicama i perlicama s početka. Tako se može i regulirati dužina - ako je predugačka, kopča se na udaljenijim perlicama:

Ovako izgleda gotova narukvica:

I evo je na mojoj ruci:

- 11:47 - Komentari (4) - Link na ovaj članak

11.07.2006., utorak

Nešto potpuno drukčije

Svim mamama, tatama, djedovima, bakama i onima koji će to tek postati od srca preporučujem ovaj mali web dućan:
Jest da sam svojedobno volonterski dizajnirala i uređivala stranice Mama i beba te manje-više aktivno sudjelujem na forumu Mame&bebe gotovo od njegovog osnivanja (a davno je to bilo, prije čini mi se pet i pol godina), sukoba interesa ovdje nema. Radilo se i još se uvijek uglavnom radi s golemom dozom entuzijazma, volje i ljubavi.
Webmama se profesionalizirala i otisnula na nemirno i nesigurno more privatnog poduzetništva u Hrvata, a ja joj držim fige i iz prikrajka se veselim i nadam da će ljudi znati prepoznati dobar proizvod i uživati u obilju pozitivne energije koja pršti iz entuzijastičnog projekta zvanog Mame&bebe već gotovo šest godina.
Go, Webmama, go!
- 23:30 - Komentari (16) - Link na ovaj članak

Napast

Danas sam došla u napast da si u Nami kupim kilu vune za ovakvu jesensku vestu:

Ipak sam odoljela. Mislim, fakat nema smisla kupovati debelu vunu kad je u gradu 31 Celzijev stupanj. Ali definitivno si želim jednu ovakvu debelu jesensku vestu s puno pletenica i sličnih đinđa.
Mislim da ću pričekati kolovoz za ovaj projekt :)
Pozdrav svim dragim blogerima koji komentiraju moje postove. Hvala vam, ljudi, hvala od srca što čitate ovaj blog koji bi, priznajem, bio puno bogatiji da imam samo mrvicu više vremena za stvari koje volim raditi, a pletenje i blogiranje definitivno zauzimaju visoko mjesto na mojoj top-ljestvici.


- 15:21 - Komentari (8) - Link na ovaj članak

09.07.2006., nedjelja

Kamen gori, val se pjeni

A ja štrikam i uživam! Obećala sam vam sliku rukava na jednoj okrugloj igli. Odličan način da istodobno ispletete dva jednaka komada:

Netko me pitao kojim koncem pletem, a ja nisam znala što da napišem jer se fakat više ne sjećam gdje sam kupila ovaj konac. Bila ga je kila, namotan je ovako kao za strojno pletenje:

Sutra je ponedjeljak i ja se vraćam na svoje uobičajeno radno mjesto, daleko od mora, daleko od borova, daleko od štrikanja... šmrc.
- 20:55 - Komentari (9) - Link na ovaj članak