Međužupanijska smotra i natjecanje Globe škola
11.ožujka održana je međužupanijska smotra Globe škola čiji je domaćin bila Medicinska škola Vrapče.
KRITERIJI vrednovanja rada škola na međužupanijskim smotrama GLOBE škola Hrvatske bili su:
1. Minuli rad (9 bodova)
-Aktivno u GLOBE programu
-Na državnim smotrama
2. Mjerenja (40 bodova)
-Atmosfera
-Voda
-Biometrija
-Tlo
-Fenologija
3. Korištenje podataka (20 bodova)
- U nastavi
- Projekti
4. Organizacija/aktivnosti/suradnja (26 bodova)
-Istovrsna mjerenja na više postaja
-Eko akcije Globe grupe
-Promocija GLOBE programa
-Originalna rješenja u provedbi programa
-Organizacija i domaćinstvo GLOBE aktivnosti u prethodnoj godini
-Videokonferencije i webinari
-Među školama
-Izvan škole
5. Prezentacija (5 bodova)
Od ukupno mogućih 100 bodova postigli smo 91,5 bodova
Našu školu prestavljali su učenici: Antolović Katarina, Čolić Monika i Pavić Helena koje su pobijedile na školskom natjecanju koje je održano 27. veljače 2013.
Voditeljica programa pohvaljuje sve globovce a posebno:
Deana Šehića,Katarinu Antolović,Moniku Čolić,Helenu Pavić,Luciju Sklepić. :)
1.ožujka Hrvatski dan nepušenja
Prezentacija projekta:
...O CIGARETAMA I PUŠENJU
koji je prestavljen na VIII. smotri hrvatskih Globe škola u Varaždinu 2005. Rad smo dopunili podacima iz ove školske godine gdje smo nakon toga uporedili podatke iz projekta sa sadašnjim.
1. Istraživačka pitanja/ Hipoteze
Štetnost pušenja cigareta opće je poznata. Pa ipak mnoga ispitivanja su pokazala da je broj pušača u porastu, poglavito među mladima. Pušači opuške cigareta često bacaju u neposredan okoliš čemu smo svjedoci nakon mnogobrojnih akcija čišćenja. Krenuli smo malo istražiti tu problematiku polazeći od slijedećih pitanja:
Kolika je učestalost navike pušenja među srednjoškolcima u našoj sredini?
Postoji li razlika u nekim osnovnim fiziološkim parametrima u pušača odnosno nepušača?
Kakva je kvaliteta zraka u caffe barovima?
2. Metode istraživanja
Proveli smo anketu u svim razredima naše škole (22 odjeljenja). Nakon toga smo u mješovitoj skupini od 70 učenika mjerili puls, tlak i razinu šećera u krvi. Tlak i puls mjereni su u stanju mirovanja i nakon trčanja uz stepenice tijekom 3 minute. Prema GLOBE protokolima proveli smo fizikalno-kemijsku analize vodovodne vode i one u koju je dodan opušak (1 litra). Također smo mjerili koncentracije nekih plinova u caffe barovima.
3. Prikaz podataka
Anketa je pokazala da je u našoj školi 58,4 % nepušača među učenicima, te da neki učenici sporadično počinju pušiti još u osnovnoj školi. Učenici koje puše najčešće svoj obrok u školi zamjenjuju cigaretom. Manje oscilacije u vrijednostima tlaka i pulsa prije i nakon tjelesnog napora zabilježili smo kod učenika koji su nepušači, u odnosu na pušače. Istoj grupi mjerili smo razinu glukoze u krvi prije odlaska u caffe bar te nakon 30 minuta boravka u caffe baru. Izmjerene vrijednosti glukoze bile su lagano povišene svim učenicima nakon boravka u caffe baru.
Električna vodljivost, nitrati i nitriti bili su povišeni u vodi u kojoj je otopljen opušak u odnosu na čistu vodovodnu vodu, prozirnost je bila smanjena, miris promijenjen, pH malo niži, a količina otopljenog kisika bila je dosta smanjena.
Koncentracije plinova u caffe barovima (ugljik(II)-oksida, vodik-sulfida i sumpor(IV)-oksida) bile su na gornjoj MDK granici. Najgora situacija bila je u caffe barovima s manjim prostorijama bez ventilacije. Vrijednosti izmjerene u prostorijama za nepušače bile su iste kao i u prostorijama za pušače.
4. Zaključci
Pušenje ima štetno djelovanje na organizam, koje se u našem istraživanju očitovalo u smanjenoj fizičkoj kondiciji i stanju organizma. Osim toga, pušači onečišćuju i okoliš. Oborine otapaju štetne sastojke odbačenih opušaka koji prodiru u tlo i vodotoke. Ponekad opušci direktno dospijevaju u vodene ekosustave i zagađuju je, što smo potvrdili našim mjerenjima. Zrak u caffe barovima opterećen je dimom te nezdrav, a djeca koja se žele družiti sa vršnjacima u takvim prostorima nisu primjereno zaštićena.