Blog jedne wannabe novinarke https://blog.dnevnik.hr/petraplivelic

petak, 25.04.2014.

Dan sjećanja na holokaust i heroizam - 27. travnja

Jom hašoa (na hrvatskom poznat kao Dan sjećanja na holokaust i heroizam) obilježava se kao izraelski dan komemoracije za približno šest milijuna židova koji su stradali u Holokaustu zbog akcija koje je provodila nacistička Njemačka sa svojim sudionicama i za židovski otpor u tom periodu. U Izraelu se održava 27. nisana (travnja/svibnja) te je nacionalni spomendan i javni praznik. Ustanovljen je 1951. godine i ugrađen u zakon koji je potpisao premijer Izraela David Ben-Gurion i predsjednik Izraela Yitzhak Ben-Zvi.


U ostalim zemljama postoje različiti komemorativni dani, od kojih je najpoznatiji 27. siječnja - Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti. To je međunarodni dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan obilježava diljem Europe. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma Dan sjećanja na holokaust obilježava i u Republici Hrvatskoj.


Većina židovskih zajednica na Jom hašou održava svečanu ceremoniju, no ne postoji institucionalizirani ritual koji su prihvatili svi židovi. Obično se tada pale memorijalne svijeće i recitira Kadiš, molitva za preminule. Počast za približno šest milijuna židova poginulih u Holokaustu na poseban način održava se u Izraelu, gdje postoji točno određen raspored događanja. Primjerice, dan prije u suton se počinje s ceremonijom, zastave se spuštaju na pola koplja, pali se točno šest baklji, u 10 sati ujutro na Jom hašou oglašavaju se sirene diljem Izraela na dvije minute kada svi prestaju s radom i stoje u mirnom stavu (staju čak i automobili na cestama) i dr.


Komemoracije izvan Izreala imaju raspon od sinagognih službi do komunalnih bdijenja i edukativnih programa. No, zadnjih godina najupečatljivija je ona u Poljskoj. Tijekom 27. travnja deseci tisuća izraelskih srednjoškolaca i tisuće židova i nežidova diljem svijeta vrše memorijalnu službu u Auschwitzu koja je postala poznata kao Marš živih u inat smrtnim marševima tijekom Holokausta. Međunarodnim maršom živih (The International March of the Living) izražava se poštovanje i održava sjećanje na sve žrtve Holokausta simboličkim trokilometarskim maršom od Auschwitza do koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau. Tijekom njihovog posjeta, sudionici posjećuju najvažnija mjesta Holokausta u Poljskoj zajedno s preživjelima koji s njima dijele svoja bolna sjećanja. Isto tako, sudionici imaju priliku upoznati neke od Pravednika među narodima i učiti o njihovim i herojskim djelima europskih naroda koji su se oduprli nacističkoj tiraniji.




U suradnji s Festivalom tolerancije, studenti Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu po prvi puta organizirano sudjeluju u Maršu živih u sklopu terenske nastave. Studentima FPZG-a pridružilo se i pet studenta s Filozofskog fakulteta te četiri volontera Festivala tolerancije. Marš živih dio je sveučilišnih aktivnosti kojima se unaprijeđuju ishodi učenja postojećih studijskih programa. Generalni pokrovitelj Marša živih je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. Stručno putovanje realizirat će se u razdoblju od 26. do 28. travnja 2014. pod stručnim vodstvom gospodina Branka Lustiga. Maršu živih pridružit će se rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Uprava i nastavnici Fakulteta političkih znanosti.



Branko Lustig, proslavljeni filmski producent, oskarovac i glumac čest je i rado viđen gost Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Tako je 24. ožujka 2014., svojim gostovanjem oduševio studente novinarstva. Predavanje je održano na engleskom jeziku zbog gostovanja studenata i profesora novinarstva iz Missourija i Tennesseeja na FPZG-u. Kao uvod u predavanje prikazan je kratak film The New York Timesa o Lustigu „Branko: Return to Auschwitz“, a zatim je uz malu pomoć moderatora glavnu riječ preuzeo sam Lustig. Govorio je o svom životu i boravku u logoru, te o svijetu filma i poznatim producentima s kojima je radio. Na pitanja studenata odgovarao je spremno i šaljivo. Prisutnima je čak otkrio gdje drži svoja dva Oskara i druge nagrade. Na dan obilježavanja Jom hašoe, u nedjelju 27. travnja, na drugom programu HTV-a u 20 sati možete pogledati američki film Schindlerova lista, za kojeg je Branko Lustig 1993. godine dobio Oskara.



Detaljnije na:
hr.wikipedia.org/wiki/Jom_hašoa
hr.wikipedia.org/wiki/Dan_sjećanja_na_holokaust
www.fpzg.unizg.hr
televizijastudent.com

Petra Plivelić

Oznake: Jom hašoa, Holokaust, povijest, FPZG, Branko, film, Schindlerova lista

25.04.2014. u 17:09 • 2 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2014  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ovaj blog je kreiran za potrebe kolegija Online novinarstvo na studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Linkovi