štogod možemo pojedemo, a ostatak prodamo na vašaru u BABINOJ GREDI   cijene kn/kg 10. veljače   krave 9-12    bikovi 15    tele m. 30    tele ž. 27    krmače 10   odojci 22    tovljenici 14    kukuruz 0,8
Opis bloga

Blog jednog paora, ne samo u srcu i duši, nego i po zanimanju.

Više o meni na osobnim stranicama...

MAIL



FALI MI ...
Fali mi miris zemlje crne,
fali mi 'rast, nemam žira,
duša mi prazna, srce trne.
Nema bez tebe sreće ni mira.

Fale mi široki pusti drumovi,
fala mi konji i klopot kola,
fale mi sela topli domovi.
Sve mi to fali, umirem od bola.

Fali mi mjesec da snove krade,
fali mi pjesma da zore budi,
fali mi, fali al' nema nade,
fale mi moji dragi ljudi.

Fali mi njivâ, paorskog truda,
brez nji' mi tvoja slika ni cila,
žuljave ruke, tvrde ko ruda.
Ta cilu te volim Slavonijo mila!

Fali mi suncem obraz opalit,
umorne oči pune mu brige,
šta biće sutra, kog sveca slavit.
A glava puno kike side.

Fali mi šuma 'rastova stara,
fali mi stan, koljeba na Ritu,
fali mi sunce, đerma kraj bunara,
fali mi crveni mak u žitu.

Fali mi lepinja, friškog kruva,
fali i sajtluk, od dude bure,
fali mi avlije lipa duva,
fale mi tvoje pijane tambure.

Fali mi tvoje zlatno ruvo,
fali mi inat, tvoja dika,
fali mi sve štaj dida sačuvo.
Fališ mi cila, Šokadijo lipa!

Sve mi to fali, godinama tražim,
umirem dugo, na rate al' zbilja,
praznu dušu lažima blažim.
Ta fališ mi draga, Slavonijo mila!

06.listopada 2005.
 

19.09.2006., utorak

Slavonsko povrtlarstvo na talijanski način


- Unatoč iskustvu koje sam stekao u 20 godina bavljenja povrtlarskom proizvodnjom nikad nisam mogao precizno odrediti sve agrotehničke mjere kako bi mi urod paprike bio što kvalitetniji. Sada će tehnologiju i rokove zaštite bilja na sebe preuzeti agronom udruge rekao je Tomo Kovačević iz Trnjana, jedan od 28 povrtlara koji su nedavno osnovali udrugu povrtlara Posavina-povrće. Nedovoljno poznavanje agrotehnologije te vrlo zahtjevne i unosne proizvodnje samo je jedan od razloga zbog kojih su se brodskoposavski povrtlari povezali u organizaciju nalik na najjače svjetske proizvođače povrća, talijanske kooperative.

Image Hosted by ImageShack.usLakši pristup tržištu, stvaranje vlastite robne marke te nabava repromaterijala po nižim cijenama glavni su ciljevi udruge. Ideja o povezivanju povrtlara u tu specifičnu zadrugu, čiji članovi na vlastitim površinama proizvode planirane vrste i količine povrća, potekla je od Ureda za poljoprivredu Brodsko-posavske županije.

Želimo da se povrtlari posvete isključivo proizvodnji, ne gubeći vrijeme na radnje koje nisu izravno vezane za uzgoj povrća. Do sada su proizvode plasirali na gradskoj tržnici, a mjere zaštite bilja provodili su neprimjereno, što nije bilo učinkovito. Sada je na upravitelju udruge da kvalitetno proda i naplati proizvode, agronom će obilaziti plantaže i kontrolirati zdravstvenu ispravnost biljaka, dok se povrtlari mogu potpuno posvetiti proizvodnji što kvalitetnijeg povrća izjavio je Željko Burazović, pročelnik županijskog ureda.

Iako je udruga nedavno osnovana, već priprema prve poteze. U idućih nekoliko dana počinju branje lošije rajčice, koja se ne jede svježa; ukuhat će je na starinski način, po receptu naših baka. Nadaju se da će rajčica obrađena na stari slavonski način pronaći put do kupaca u nekom od trgovačkih lanaca.


- 21:12 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Komentari On/Off --------------------- This is my Google PageRank™ - SmE Rank free service Powered by Scriptme




program za izradu obroka namjenjenog hranidbi mliječnih krava

------------------------

Image Hosted by ImageShack.us







Photobucket