Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Slavonsko povrtlarstvo na talijanski način


- Unatoč iskustvu koje sam stekao u 20 godina bavljenja povrtlarskom proizvodnjom nikad nisam mogao precizno odrediti sve agrotehničke mjere kako bi mi urod paprike bio što kvalitetniji. Sada će tehnologiju i rokove zaštite bilja na sebe preuzeti agronom udruge rekao je Tomo Kovačević iz Trnjana, jedan od 28 povrtlara koji su nedavno osnovali udrugu povrtlara Posavina-povrće. Nedovoljno poznavanje agrotehnologije te vrlo zahtjevne i unosne proizvodnje samo je jedan od razloga zbog kojih su se brodskoposavski povrtlari povezali u organizaciju nalik na najjače svjetske proizvođače povrća, talijanske kooperative.

Image Hosted by ImageShack.usLakši pristup tržištu, stvaranje vlastite robne marke te nabava repromaterijala po nižim cijenama glavni su ciljevi udruge. Ideja o povezivanju povrtlara u tu specifičnu zadrugu, čiji članovi na vlastitim površinama proizvode planirane vrste i količine povrća, potekla je od Ureda za poljoprivredu Brodsko-posavske županije.

Želimo da se povrtlari posvete isključivo proizvodnji, ne gubeći vrijeme na radnje koje nisu izravno vezane za uzgoj povrća. Do sada su proizvode plasirali na gradskoj tržnici, a mjere zaštite bilja provodili su neprimjereno, što nije bilo učinkovito. Sada je na upravitelju udruge da kvalitetno proda i naplati proizvode, agronom će obilaziti plantaže i kontrolirati zdravstvenu ispravnost biljaka, dok se povrtlari mogu potpuno posvetiti proizvodnji što kvalitetnijeg povrća izjavio je Željko Burazović, pročelnik županijskog ureda.

Iako je udruga nedavno osnovana, već priprema prve poteze. U idućih nekoliko dana počinju branje lošije rajčice, koja se ne jede svježa; ukuhat će je na starinski način, po receptu naših baka. Nadaju se da će rajčica obrađena na stari slavonski način pronaći put do kupaca u nekom od trgovačkih lanaca.



Post je objavljen 19.09.2006. u 21:12 sati.