nedjelja, 30.01.2005.

MY COMPLAINT ABOUT BLOG.HR

Skot jedan, fakin...
Pa majku mu staru.

Tuzan dan me docekao.

Nisam prakticki ni poceo s blogom, a vec sam ostao bez njega.
Od mojih sedam osam postova, ostalo je jedan i pol.

Mozda je moj blog nekom mali, i balavac u povojima, ali moj je, i srcu mi je mio.
Odnosno mi je mio bio.
Dok se nije na novi server preselio, i potom ispario.

Ne preostaje mi nista drugo nego pisati neke postove opet, a u medjuvremenu pozvati starog dobrog Scotta Pakina u pomoc:



Scott Pakin's automatic complaint-letter generator
Molim reloudati blog (ili samo iframe s pismom) za uvijek novu, svjezu verziju pisma.

Jedna od najsjajnijih zvijezda mladog neba interneta, prije 10 godina.
Zabava za prijatelje i obitelj. I narocito neprijatelje.
Samo upisite ime, odaberite broj paragrafa, i kliknite Complain! Mozete odabrati zalite li se protiv osobe ili organizacije.

I da, ne zaboravite poslati svojoj zrtvi link, kao sto cu ja ovaj post urednistvu.

(a oni ce odgovorit hej ba ne zajebavaj se, ne salji pizdarije, nisi ti Lebowski, hej...)
(a ja cu rec sta, ovo je informativno, ovo je o jednom od najstarijih zivih sajtova na internetu, koji je nedavno slavio desetogodisnjicu postojanja. to je vijest, sta. a uostalom, imam se na sta i zalit, a kad se vec zalim, red je i da subjektima moje zalbe istu posaljem; da ne ispadne zaljenje "u odsustvu", iliti ogovaranje, pa makar i automacki generirano)
(a oni ce rec ajde ali nemoj to slucajno pretvorit u praksu, da ne bi mi tebi ljepo ukinuli tu opciju)
(a ja cu rec ma ne, to samo sad, naravno...)

ovaj-><-onaj






četvrtak, 27.01.2005.

vrtlog totalne perspektive

Imam fantasticnu novu igracku. Made by NASA.
Edutainment at its best.
Sta da vam velim: kazu da jedna slika vrijedi tisucu rijeci.
Evo onda, umjesto prvih 6 tisuca rijeci:







Need i say more?

Atlas/Globus na koji mozes zumirati do rezolucije od 15m po pixelu!?
Postoji li to?
I kako!?!
Da mozda ne skida satelitske snimke s interneta kad se dovoljno "priblizis" zemlji?
Da!
Da ih mozda ktome ne projicira na 3-D reljef terena?
Da!!!

To je NASA-in WordlWind 1.2
I da, besplatan je. (Novaca ne treba, ali treba dobar kompjutor, i dobra veza)
Mozete ga skinuti ovdje.

I da, to je u full-screen modu, ne mali prcmoljci kao ove reprodukcije.

Ako jos uspijes negdje iskopati satelitsku snimku Zagreba i Medvednice, npr ovakvu:


...gdje jos mozes tu sliku, tj cijelu planetu, okrenuti, zakrenuti, i pogledati tu istu scenu sa strane?


...ili nedajboze sa Sljemena?


...ili downloudati razne animacije, npr planetarnih klimatskih fenomena, ili snimke Zemlje sa svemirskih brodova u prolazu; ili staticne slike poput Noci na Zemlji, pa sve to gledati projcirano na isti taj 3D globus?


...ili onda zakrenuti planetu, zumirati prema horizontu, pa uci izmedju te projicirane dodatne slike i samog terena prekrivenog reljefnim satelitskim slikama... ah.

To da je, uz sve druge nespomenute (i jos neotkrivene) stvari, poput najrazlicitijih podataka, moguce ukljuciti imena mjesta na globusu i ustanoviti da je i zadnja vukojebina tipa Bratonozici i Zitomislici, tamo, ime je na karti, a i vidis ga na satelitskoj snimci, se ja mislim sad vec podrazumijeva.

I'm hooked.

Poput Zaphoda Beeblebroxa, suocen sam s Vrtlogom Totalne Perspektive, a nisam samljeven; naprotiv... :)


  • wow, super slikice!! ;) (Zločesta 27.01.2005. 09:40)
  • lijepo, lijepo...pozdrav :P (spidernet 27.01.2005. 09:46)
  • a jel se vidi i Dubrava? :)) (Nazi 27.01.2005. 10:21)


  • ovaj-><-onaj






    ZAMAK

    U zamak se poslije uselio grof Theodor Mobile...
    Jeste li ikad citali Kafkin Zamak? To je roman o selu podno brda, i Zamku na brdu, u kojem je administracija koja vlada selom. U tipicno Kafkijanskom stilu, turobna atmosfera i radnja bez zapleta i raspleta se razvlaci u nedogled, i glavni lik nikako ne uspijeva doci do paznje birokrata u Zamku, koji su mu potrebni. Iz bezuspjesnih posjeta zamku se uvijek vraca s jos manjim sansama da ce ga slijedeci put primiti osoba koja mu zaista treba. Iz sela postoji samo jedna telefonska veza sa zamkom, ali slusalica pri svakom pokusaju uspostave veze daje samo cudno i mracno metalicno blejanje u daljini...

    Ovo je prica o mojem najgorem potrosackom iskustvu.

    Kad mi je prvi mobach ukraden, posto nisam imao kucni telefon, rano sljedece jutro izasao sam pred kucu u telefonsku govornicu, da prijavim kradju svom provajderu. Nabrzinu, dok cura napravi dorucak - ili sam bar tako mislio.

    Vrli provajder se onda jos zvao Ben, a danas se zove svepopularnim imenom T-Mobile. Pocupkujuci od zime u telefonskoj govornici, zvao sam njihov besplatni 0800 broj, jedini koji sam imao. Docekala me naravno uljudna i ucestala ovdasnja automatska telefonska poruka "svi suradnici su trenutno zauzeti. molimo pricekajte trenutak"; i naravno, razdrazujuce smirujuca muzika za cekanje, izmedju instanci poruke koja se ponavljala svakih pola minute. I opet. I opet. I opet. Prekinut pa nazvati ponovo nije pomagalo. Cupkao sam tako jedno 45 minuta, a onda pazljivo odlozio slusalicu, vratio se u kucu, napravio nabrzinu hladni sendvic od toplog dorucka koji je cura spremila, dao joj pusu, i vratio se u govornicu. Moj oprez pri odlasku - tj ne prekidanje veze - se isplatio: jos se nisu javili. Tako sam ja jos pojeo sendvic, jos i zaboravio na njega, sunce se diglo i vise nije bilo ni hladno. Pri drugom izlasku iz kuce sam pazio da ovaj put ponesem cigarete. Javili su se nakon daljnjih sat vremena, sto znaci da sam ukupno cekao oko sat i tri frtalja.

    To nije moje najgore potrosacko iskustvo.

    To je samo ilustracija dobrih starih vremena, kad se uz sat-dva strpljenja moglo nekoga dobiti.

    Godinu-dvije kasnije, moja draga je otisla u Hrvatsku na malo vise od mjesec dana, i ponijela svoj ovdasnji telefon. Ja sam ovdje zakasnio s jednim racunom i telefon je (naravno, odmah) crknuo. Ja racun platim, ali telefon ne ozivljava, ni nakon par dana.

    Zelim samo saznati kad ce telefon proraditi. Zovem znani 0800 broj, i na njemu, kad ga jednom dobijes (cekanja 40 - 80 min), kao jedna od menu-opcija imaju informacije tocno o tome, no iskljucivo snimljene, gdje drobi o "ako ste uplatili u utorak, proradit ce u cetvrtak" itd. Ali meni (tj. njoj) ne radi vec 7 dana, i trebam neki drugi odgovor. Na jedinom preostalom izboru (glavnom) dobivam novu "poruku za cekanje", drukciju nego nekad, kad sam napol prospavao jutro u tel. govornici. Sad ona glasi:

    "Helou, dobrodosli u Ben! Prosjecno vrijeme cekanja je oko 15 minuta. Preporucujemo da nam radije posaljete e-mail, na info@ben.com. Sad ce se ova veza prekinuti."

    I bleep. Veza se prekine. I tako to opet. I tako to danima. Uopce ne dobijas priliku da cekas tih navodnih 15 minuta.

    Ovaj put sam imao priliku napraviti temeljitu potragu za nekim drugim, direktnijim brojem; nemoguce. Jedini njihov broj koji se igdje na Internetu spominje, i koji itko oko mene zna, je veselo "besplatni" 0800. A tamo uopce nemozes ni poceti cekati, a kamoli pricati s nekim. Besplatan mozda po novcanik, ali ne i po zivce.

    Danima sam se tako u ofisu iskradao u male konzalting-sobice, da bih po sat i pol pokusavao dobiti "staru dobru" poruku "pricekajte jedan [duuuuuuuuuuugi] trenutak". Onda sam cak i ja shvatio da od toga nece biti nista, i konacno napisao mail na omrznutu opcu info@ adresu - sama adresa obecava jednako kao i besplatni broj - i u njemu potanko izlozio svoju situaciju, i skrenuo im paznju da i nakon (sad vec) dva-tri tjedna od moje uplate, telefon nikako da profunkcionira.

    Par dana nakon maila, cura se vratila iz Hrvatske, i telefon je proradio vec na aerodromu. Vjerojatno se to samo nije moglo ukljuciti dok je dole, ili nesto. Radost zbog njenog povratka lako je zalijecila frustracije s provajderom. Zaboravio sam i na poslani mail.

    To je bilo u studenom. Pred kraj sijecnja, odjednom u mom inboxu osvane mail iz Zamka.

    "O! Trebalo vam je samo dva mjeseca (ok, izmedju mjesec i pol i dva) za odgovor!" - pomislim veselo. Posto razloga za frustraciju vise nije bilo (telefon radi cijelo vrijeme), sad sam to veselo promatrao, i divio im se, na neki nacin. Na drskosti, barem.

    Narocito me zanimalo me sto su odgovorili glede kad ce telefon proraditi, s obzirom da se to vec desilo, pred 7 tjedana.

    Odgovorili? U mailu je pisalo:

    Ovo je generirani mail. Ne odgovarajte na ovu adresu.
    Prije nekog vremena ste nam poslali upit, glede informacija o Benu, ili radi nekog problema.
    Nazalost, sistem nam je u to vrijeme bio privremeno u kvaru, te nismo uspjeli dobiti vasu poruku.
    Ukoliko je pitanje jos uvijek akutno, molimo pisite nam opet; na adresu info@ben.com.

    Ljubazan pozdrav.


    Bio sam iskreno zadivljen. Kafka, cujes li ovo, na svom ceskom nebu?

    Jedini odgovor koji sam iz Zamka uspio izvuci kroz sve dostupne kanale (tj. oba), trebao je vise od dva mjeseca da stigne, i glasio je Pitajte nas opet.



  • ponavljanje je majka znanja (zvanja :)... (plavi golub 19.01.2005. 01:47)
  • pozdrav (A. 19.01.2005. 02:44)
  • nadjoh te! (djevojka sa otoka 19.01.2005. 02:44)
  • thnx, bas sam se pitao kud sam nestao... :) (ovajonaj 19.01.2005. 04:47)
  • Genijalno. A ja sam mislila da samo nas administracija je.. (beeeeeep). :))) Inace, uvijek sam imala asocijaciju na Kafku, ali na proces...:))) (apstinentica 19.01.2005. 05:39)
  • Ja sam slucajno citao Zamak, pa znam da je jos precizniji opis ovog konkretnog slucaja. Ali Proces ja imam s necim drugim, naime groznim peripetijama sa svojom boravisnom dozvolom. Cak sam i na mapu sa pripadajucim dokumentima (radnim dozvolama, zalbama, molbama itd), koju nosim kad idem kod svoje advokatkinje, napisao "F. Kafka: Proces", na njeno veliko veselje. Inace, nisam neki aktivni fan Kafke, ali sjetim ga se uvijek kad sam suocen sa Sistemom :) (ovajonaj 19.01.2005. 07:05)

  • ovaj-><-onaj






    ponedjeljak, 17.01.2005.

    JEDNA INTERESANTNA RACUNICA

    ma koja tackica, di?? ne vidim ja brate nista, ti mene zajebavas...
    Jednom davno, dosadjujuci se dok smo fazirali crtani film, prijatelj D. i ja pocesmo razgovarati o pre/napucenosti Zemlje... pitali smo se je li Zemlja stvarno prenapucena, kao sto neki kazu, ili ne; je li nas previse za raspolozive resurse, i kako to znati. Znamo da na Zemlji ima nesto preko 6 milijardi ljudi, ali koliko je to 6 milijardi zapravo? Covjek obicno nema bas predstavu o milijardi.

    Prva ideja: ajmo vidit kolko je to 6 milijardi neceg jako jako malog; mozda nam onda ta velika kolicina "stane u kadar" pa dobijemo osjecaj koliko je to. Stog mi krenemo izracunati koliko je to 6 milijardi sekundi.

    Ne znam jeste li se ikad zapitali - ili isli izracunati - kad je bilo "prije 6 000 000 000 sekundi", ali jako je zabavno slusati pokusaje pogadjanja... Ljetos? Lani? Preklani? Prije 10 godina? 50?

    Odgovor: 6 000 000 000 : 60 : 60 : 24 : 365 = 190,25 godina.

    Prije 6 milijardi sekundi bila je 1815 godina.

    1815. Jebote. Sad je 9 navece. Samo od pocetka ovog dana proslo je oko 75 i pol tisuca sekundi... a na Zemlji ima onoliko ljudi koliko je SEKUNDI proslo od pocetka 19 stoljeca!

    Bili smo shokirani. Pa gdje svi stanemo!?! Kako uopce ima mjesta za proci negdje? Zasto se ne sudaramo stalno u opcoj guzvi i kako ikad nadjemo slobodnu stolicu!? Je li zato nemoguce docekati pice na sanku? Na svijetu naprosto nemoze biti dovoljno konobara za toliko ljudi.

    Rjecju, slika o prenapucenosti Zemlje jos uvijek nije bila jasna. Naprotiv.

    Cinjenica da se sekunde iskljucivo nizu jedna za drugom ocito ometa sliku. Sekunde ne mozes sakupit na hrpu, kao ljude na planeti. Ajmo onda nesto drugo. Izracunat cemo sad, odlucili smo, na koliki prostor bi svi ti ljudi stali, kad bi se zbili u jednu gomilu, recimo kao u prvim redovima dobrog rock koncerta. Da bi racunica sa 6 bila laksa, odlucili smo racunati da na jedan kvadratni metar stane 6 ljudi. Mislim da je to ok mjera. Troje jedno iza drugog, i pored njih jos takvih troje, svi na metru prostora - ja sam licno bio i u vecim guzvama, na koncertu, u tramvaju, u metrou.

    Koliku povrsinu bi prekrila takva masa od 6 milijardi ljudi? Ne zaboravimo, to je onoliko ljudi koliko je sekundi proslo od pocetka pretproslog stoljeca...

    Dal bi stali u Evropu? u Australiju? U Francusku?

    Odgovor je, druze/arice, ovo: stali bi ne u Francusku, ne u Hrvatsku, nego na poljanu izmedju Zagreba i Siska, i jos bi izmedju same okupljene mase i tih gradova trebalo ic autom ko ne zeli hodati satima. Naime, radi se o kvadratu stranice tridesetak kilometara!
    (Racunica je jednostavna. Ako uzmes stranicu od recimo 30 kilometara, na takav kvadrat u ovim uslovima stane oko 5 i pol milijardi ljudi, jer je povrsina tog kvadrata 900 000 000 m2, devetsto miliona, iliti 30 tisuca na kvadrat.
    A stranica 33 km = milijardu i 89 miliona cetvornih metara = 6 534 000 000 ljudi)

    Pitanje prenapucenosti sad je bilo znatno jasnije. Poljana izmedju Zagreba i Siska je jedan jako jako jako jako mali dio svijeta (bez uvrede, Siscani! ;). Ili, drukcije gledano, planeta je jako jako jako jako jako velika. Ili jos drukcije gledano, priroda je jako jako jako jako jako bogata.

    Otrijeznjeni drugim shokom u 10 minuta, D. i ja smo samo opsovali, pljunuli, i vratili se faziranju, zakljucivsi da o prenapucenosti zemlje ne moze biti ni govora, sto god tvrdili bogati i mocni, i sto god vjerovale zrtve njihove propagande, a da je siromastvo u svijetu posljedica ne manjka- nego nepravedne raspodijele resursa.



  • Gde čeljad nije besna, ni kuća nije tesna. Tako i sa našim svetom. (nemiri 16.01.2005. 22:15)
  • nemiri, nisi bogao bolje rezimirat ovu pricicu. (ovajonaj 16.01.2005. 22:23)
  • totalno zanimljivo! Ja sam prije, davnih godina čuo da svi ljudi na svijetu mogu stati na prostor veličine hrvatske, ali nisam ništa računao. Ali sada kad bolje razmislim, tj. kada vidim što si napisao ne mogu vjerovat... Da, mi se u razredu zajebavamo nekada na način: "Di ćeš brate protiv fizike!" Nema puno veze s ovim ali tek toliko sam spomenuo..:)) pozdrav (Tibor 17.01.2005. 02:40)
  • A što je s vremenom i dopisivanjem? Sekunde razumijem, površine razumijem, ali kako vam uspijeva komentirati prije nego li je napisano? Vrijeme bloga je 17.01.2005. u 03:46 , a komentari su od 16.01. u 22:15, 22:23 i 02:40 ! Divim se (Psiho 17.01.2005. 04:02)
  • to ja isprobavam mogucnosti bloga, novi sam... :) (ovajonaj 17.01.2005. 04:07)
  • a u koliko bi prostora stalo 6mil sekundi? (plavi golub 19.01.2005. 01:51)
  • vjerovao ili ne, u jednom periodu zivota sam htio to izracunati. Ne nuzno 6 milijardi sekundi, nego koliko metara ima recimo jedan sat. Rjesenje kako to preracunati se stalno smjesilo iza coska, ali na kraju nikad nije izaslo na sunce ;) (ovajonaj 19.01.2005. 02:25)



  • ovaj-><-onaj






    nedjelja, 16.01.2005.

    Nadjoh ovo u svom starom notesu

    Zivot je jezik kojim Bog govori.

    Bica su Bozje misli.

    Zivoti bica su recenice koje Bog izgovara.



  • ej pozdrav. evo promijenio sam kako si mi rekao/la?? u gif.
    malo je bolje, ali ne baš sad tak jako... čujemo se (Tibor 16.01.2005. 17:52)
  • bit ce da sam rekaO, ako se zovem ovaJonaJ ;) (ovajonaj 16.01.2005. 20:41)
  • odlično (nemiri 16.01.2005. 22:14)

  • U početku bijaše Riječ... (waencoriel 16.01.2005. 23:00)

  • ovaj-><-onaj






    subota, 15.01.2005.

    JEDNA CUDNA KRONOLOGIJA (HIGHLIGHTS ONLY)

    Nikola Tresla
    1935
    11 srpnja New York American donosi clanak ‘Teslini kontorolirani zemljotresi’, u kojem spominju Tesline “eksperimente u prenosenju mehanickih vibracija kroz zemlju – ili kako ih on zove ‘umijece telegeodinamike’ – koje znanstvenici nazivaju kontroliranim zemljotresima.”

    Clanak navodi Tesline rijeci:

    Ritmicke vibracije prolaze kroz zemlju prakticki bez gubitka energije. Postaje moguce izvesti mehanicke efekte na velikim udaljenostima i proizvesti razne neobicne efekte. Ovaj izum mogao bi biti upotrebljen u ratu s katastrofalnim posljedicama...

    1943
    "otprilike kolicinski ekvivalent punog kamiona" Teslinih spisa je zapljenen od strane FBI nakon Tesline smrti, sa cetiri lokacije.

    1976
    u katastrofalnom potresu u Kini pogiba 650 000 ljudi. New York Times opisuje cudne svjetlosne efekte (elektromagntskog porijekla?) koji su pratili potres:

    Just before the first tremor at 3:42 am, the sky lit up like daylight. The multi-hued lights, mainly white and red, were seen up to 200 miles away. Leaves on many trees were burned to a crisp and growing vegetables were scorched on one side, as if by a fireball.

    1997
    usprkos stalnom sluzbenom nijekanju, 28 travnja, tadasnji americki ministar obrane William Cohen priznaje postojanje elektromagnetickih earthquake weapons, odn. oruzja za izazivanje potresa:

    "...some countries have been trying to construct something like an Ebola Virus, and that would be a very dangerous phenomenon, to say the least. Alvin Toeffler has written about this in terms of some scientists in their laboratories trying to devise certain types of pathogens that would be ethnic specific so that they could just eliminate certain ethnic groups and races; and others are designing some sort of engineering, some sort of insects that can destroy specific crops. Others are engaging even in an eco- type of terrorism whereby they can alter the climate, set off earthquakes, volcanoes remotely through the use of electromagnetic waves."

    1999
    "godina potresa", 20 000 mrtvih u 9 potresa sirom svijeta, najvise u kolovozu u Turskoj. Iz Turske takodjer dolaze izvjestaji o neobicnim svjetlosnim efektima na nebu, o sprzenoj ribi i ribarskim mrezama, itd.

    2003
    na Bozic, 26 prosinca, potres u Iranu ubija 46 000 ljudi.

    2004
    na Bozic, 26 prosinca, potres u Indijskom Oceanu izaziva tsunami koji odnosi 150 000 ljudskih zivota, najvecim dijelom u Indoneziji.
    Americka baza Diego Garcia, juzno od Indije, s prosjecnom nadmorskom visinom od 1 metra, prolazi 'bez stete'. 7 dana prije katastrofe, US, Velika Britanija i Australija upozoravaju svoje gradjane da ne putuju u Indoneziju za Bozic.



  • da, jako čudno... (Tibor 16.01.2005. 03:33)
  • hej Tibor, hvala na prvom komentaru na mom ganc-novom blogu :))) (ovajonaj 16.01.2005. 16:09)

  • ovaj-><-onaj