otokpiwa

nedjelja, 07.09.2014.

OSAKANSKE KAFANE I U NJIMA GUINESS



Da živimo u Osaki često bi navraćali u neku od brojnih kafana Umeda Sky Buildinga. Visoko je, vidi se Šolta, moderno i popularno. Umeda je opet zgrada arhitekta Hiroshija Hare – blizanci od svojih 165 m visine, povezani letećim eskalatorima i vrtovima na nivou krova.

Sjedeći za zajedničkim stolom koji se cijelom duljinom proteže oko šanka, u jednoj od tih brojnih kafana, netko je poručio pintu Guinessa. Mene je odmah štrecnulo. Poznata je priča (u koju sam 100% bila uvjerena!) kako Guiness ne može putovati van omiljenog otoka, a da pri tome očuva sve svoje pozitivne karakteristike. Na omiljenom otoku pivo mora biti svježe u bačvi, natočeno direktno iz pipe i to posebnom trofaznom tehnikom. Toga dana u Osaki promijenilo mi se uvjerenje.

Na kraju stola je skupina frižidera. U jednom od njih stoje limenke omiljenog irskog pića. Na vrhu frižidera spremljene su razne stvari, između ostalih i oveća klamerica. Obišao gazda šank, otpro limenku i natočio u original čašu. Također je dobro poznato kako se Guiniess ritualno toči nekoliko minuta. Pri tome se gusta sumaglica balončića mora dizati sa dna čaše. Tako se postepeno pravi tvrda pjena konačne debljne cca 3 cm, takozvana pivska glava. Izgleda i ćuti se kao najfiniji šlag suptilno napet - tek preko ruba.

Dakle, ne znam od kada, ali evo moguće je piti dobar Guiness i ovdje, ukoliko kafana ima tu oveću klamericu, tj. gadget, tj. mali kućanski aparat. Čaša se stavi na postolje ispod ručice, pritisne se dugme, sekundica strpljenja, krene sumaglica i ta – na - na - naaaaa: savršeni napitak spreman za konzumaciju.

Kasnije mi je Google otkrio kako se naprava stručno zove "Ultrasonic Beer Frother" odnosno, u vlasitom prijevodu ultrazvučni pivski zapjenjivač. Postolje proizvodi nevidljive vibracije koje u tekućini proizvode sitne mjehure zraka. Zrak, kakav fizički jest - lagan, krene prema gore, a u Guiniessovoj čarobnoj formuli ostaje kao pivska glava vezan za tekućinu. Naravno, autor napitka mora biti svjestan do koje točne visine napuniti čašu, a da mu se pri tome šlag ne prelije preko ruba.

Natočiti ispravan Guiness u Japanu: "Ništa lakše!"
- 13:49 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.