nedjelja, 10.04.2005.

Mlinariću, razmišljaš li o ostavci

ANALIZA ORUŽANIH PREPADA Nakon alarmantnog niza ovogodišnjih razbojstava među kojima se posebice ističu pljačke 19 banaka
Alarmantni niz oružanih pljački
Autor S. Malus, A. Kasanić


ZAGREB - Ovogodišnji niz razbojstava u bankama je alarmantan jer ih je opljačkano čak 19, dok su, prema policijskim podacima, tijekom cijele prošle godine opljačkane 23 banke, kao i 2002., a preklani ih je opljačkano 19. Za usporedbu, tijekom 2005. godine do 7. travnja bilo je 18 razbojstava u bankama, a u istom razdoblju 2004. godine dogodilo se pet pljački. Osim toga, u prva tri mjeseca ove godine je, prema novinskoj arhivi, bilo i četiri pokušaja pljački banaka.

Točna svota koju su ove godine odnijeli uglavnom maskirani počinitelji naoružani pištoljima nije poznata jer banke i policija, u interesu istrage, taje te podatke. Ali budući da nakon svake pljačke bankari i MUP obično izvijeste kako su razbojnici odnijeli nekoliko stotina tisuća kuna, može se reći kako su od početka ove godine iz poslovnica banaka opljačkani milijuni kuna. Policija je uhitila četiri osumnjičena počinitelja pljački koje su se dogodile ove godine do 7. travnja.

Trojica su uhićena zahvaljujući videonadzoru, a četvrti osumnjičen za pljačku Splitske banke u Zadru, zato što se uspaničario i automobilom probio policijsku blokadu kod Brinja na kraju autoceste. Trag novca je kažu u policiji jako teško pratiti. Samo ponekad je to moguće učiniti ako su poznati serijski brojevi novčanica. Policija surađuje sa Uredom za sprječavanje pranja novca, ali počinitelj bi, kažu, bio lud kada bi, recimo, na svoj žiro račun uplatio svotu koju je opljačkao.

Zašto su banke postale toliko sladak plijen kriminalcima u MUP-u nisu znali odgovoriti. Iz PBZ-a su odgovorili kako koriste sve moderne metode fizičke i tehničke zaštite i tu zaštitu permanentno unapređuje. Sustav zaštite poslovnica Zagrebačke banke, kaže Helena Ilić iz Odnosa s javnošću Zabe, provodi se u skladu sa Zakonom o privatnoj zaštiti i Zakonom o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima.


Teško državi i narodu u takvom pljačkaškom društvu. Mlinariću, daj ostavku.









- 06:59 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>