**KLIKNU VILO SA PAKLARSKIH STIJENA**

30.09.2011., petak

Ovčarevo-29.09.2011. Sveti Mihovil-zaštitnik župe Ovčarevo



-ZUPA OVCAREVO-
Patron župe Ovčarevo je sveti Mihovil koji se salvi 29. rujna. Župa Ovčarevo (ranije nazivana Orašje) osnovana je 1832. godine odvajanjem od župe Dolac. Od tada se vode župne matice. God. 1879. od jednog njezina dijela formirana je župa Dželilovac, a kasnije nazvana Potkraj.

Pod konac turske vladavine franjevci su u Orašju osnovali pučku školu.

Župna crkva u Ovčarevu građena je 1868-69. godine. Gradnja je započeta bez službenog dopuštenja turskih vlasti, ali i ono je ubrzo pribavljeno. To je jedna od nevelikog broja očuvanih franjevačkih crkava podignutih u osmanskom periodu.

U drugoj polovici sedamdesetih godina 20. stoljeća interieur crkve je umjetnički temeljito preoblikovan pod vodstvom kipara Zdenka Grgića. Nekoliko je umjetnika sudjelovalo u stvaranju sadašnjeg njezina unutarnjeg izgleda. U veljači 1977. god. u crkvi je postavljen Put križa (reljef-drvo; 100x80 cm) Z. Grgića. God. 1978. isti je umjetnik izradio oltarni mozaik Proslava svijeta (600x600 cm) na zidu u prezbiteriju, te dva reljefa u bakru: Krštenje na Jordanu i Pieta (195x185 cm). Dvoja sakristijska vrata i glavna crkvena izgrađena su po nacrtima Z. Grgića i Ivana Tune Jakića. U crkvi se nalaze još i brončane skulpture Marije Ujević (sv. Anto) i Josipa Poljana (Sv. Franjo), kip u bijelom kamenu (Gospa s djetetom) Josipa Marinovića, te 23 vitraila Slavka Šohaja. Crkva predstavlja ne samo bogatu riznicu umjetničkih djela, nego i vrlo uspjelu cjelinu u kojoj je postignut izvrstan sklad između starijeg arhitektonskog i suvremenog likovnog izraza. U vrijeme rata 1992-95. umjetnine iz crkve su iznesene i nakon rata ponovno vraćene u crkvu.

Crkva ima tri zvona od kojih su dva nabavljena 1983. god. U ovčarevskoj župi nalazi se 9 grobalja s kapelicama. U zadnjem ratu crkva je pretrpjela znatna oštećenja a devastirane su i sve kapele u župi.

U isto vrijeme kada je građena crkva podizana je i župna kuća. Godine 1935. izgrađena je nova kuća, koja je u novije vrijeme renovirana. Pored nje je god. 1975-76 podignuta vjeronaučna dvorana sa stambenim prostorijama za sestre (projekt: M. Subotić).

U župnoj kući nalazila se starija slika Sv. Ruže iz 1814. god. Više je novijih djela između kojih izdvajamo sliku Posljednja večera S. Šohaja i kip Sv. Ane Z. Grgića. U zadnjem ratu 1992-95. kuća je teško oštećena i opljačkana. Po povratku u župu fratri su se dali na obnovu i sanaciju oštećenih objekata

Ispred župne kuće nalazi se bista književnika Ive Andrića, koji je za prvoga svjetskog rata neko vrijeme proveo u internaciji u župnoj kući u Ovčarevu. Bistu je izradio kipar Z. Grgić.

Župa Ovčarevo imala je 1877. god. 2.677 vjernika, a 1935. god. 1600 (župa je u međuvremenu umanjena). Ona 1991. broji 4.650 vjernika (1974:4.135). U zadnjem ratu župljani su protjerani. Do danas ih se u župu vratilo oko 2.600.

Župu tvore sljedeća naselja: Ovčarevo, Bilići, Jankovići, Kalibunar, Kokošari, Kraljevice, Lovrići, Mikšića Brdo, Paklarevo (Babići, Barišići, Marjanovića Brdo, Valjančići), Peševići, Pilića Dočić, Prići, Radića Brdo, Šipovik, Vidoševići, Visokovići i Zagaj.

U zavjetno svetište Gospino vrelo gdje se nalazi mala kapelica iz god. 1923. hodočaste vjernici na blagdan Male Gospe (8. rujna) sa šireg travničkog područja. Ovu su pobožnost inicirali travnički isusovci. Početkom devedesetih godina započela je ovdje izgradnja zavjetne crkve koja je zbog ratnih događaja prekinuta. Ponovno je nastavljena 1998. i crkva je 2000. godine pokrivena. Plan crkve napravio je pok. Vinko Grabovac.

Postoji također i zavjetno svetište Sv. Ane u Vidoševićima, te zavjetne kapelice Sv. Ante u Paklarevu i Sv. Luke u Kraljevicama.


POSTOVANI POSJETITELJI BLOGA OVE SLIKE NAM JE POSLAO NAS NAJMLADJI SURADNIK NA BLOGU,VEDRAN MARJANOVIC(sin Marinka i Ankice)KOJEMU SE OD SRCA ZAHVALJUJEMO I NEKA NASTAVI SA SLANJEM SLIKA.
HVALA VEDRANE!!!!!!






Ovaj video zapis poklanjam svima vama koji ste bili na Paljikama i koji će te doći na Paljike.Pozdrav.


- 17:26 - Komentari (2) - Isprintaj - #

25.09.2011., nedjelja

SLAVONSKI GLJIVARI U PAKLAREVU!!!!






04.08.2011.U prostorijam osnovne skole u Paklarevu odrzano je predavanje o gljivama.Predavanje su odrzali gljivari iz Nasica sa Hrvojem Knezevicem na celu.Predavanje je pratio i veliki broj ljubitelja gljiva,iz Paklareva i okoline.
Nazocni su bili zapanjeni koliko jestivih gljiva raste u nasoj okolini.Naravno treba paziti i razlikovati jestive od otrovnih ali kako rece jedan gospodim "ma sve su one jestive samo neke jednom a neke vise puta"Na predjelu Galice ima dosta suncanica sto se vidi i na slici gdje je Miler ponosno pokazivao svoju suncanicu ubranu na Galici.
Za gostovanje gljivara iz Nasica najzasluzniji je Davor Golub iz Nasica koji je zavolio Paklarevo i koji se trudi na svaki nacin da pomogne.Gljivari iz Nasica proveli su 3 dana u Paklarevu a bili su smjesteni na Galici u vikendici Ivice Matica kojemu se zahvaljuijemo.Oni su odusevljeni Vlasicem i Paklarevom i obecali su da ce doci opet sto prije.Hvala im jos jednom.Pozdrav

A OVA PJESMA OD NASEGA PAKLARCANINA MIJE INJICA.GDJE SE SPOMINJE I PAKLAREVO JE POKLON ZA NASE GLJIVARE IZ NASICA.
A Miji svaka cast za ovu pjesmu.Hvala.



A OVA PJESMA KOJU PJEVA CIPE LOVRENOVIC JE OD MENE ZA SVE VAS A POSEBNO ZA DAVORA GOLUBA I GLJIVARE.


Za sve one koji zele da pogledaju fotke o gostovanju gljivarskoga drustva Nasice neka posjete njihovu veb stranicu. www.gdnasice.hr.
- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.09.2011., ponedjeljak



- 22:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.09.2011., ponedjeljak





08.09.2011-GOSPINO VRILO -MALA GOSPOJINA




- 22:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.09.2011., subota

2011 g, 06.kolovoza, „Sijelo u Paklarevu“

Kada ti kolege iz folklora inače voditelji svojih društava iz Livna i Žepća koji su gostovali kod nas kažu; Ako imaš poslije programa ovoliko ljudi na čitavom stadionu da igraju narodno kolo onda si u potpunosti uspio u programu, u „Sijelu“ napravio si pravo narodno veselje! A zbilja je tako i bilo, igralo se po cijelom stadionu, igralo je i mlado i staro, razvuklo se više, bolje mimo svoje volje. I oni koji su navalili na točeno pivo stojeći sa strane na postavljenim štandovima digli su glave ostavili čašu piva da se odmori i sa divljenjem gledali i gledali! Nek su gledali pa šta god da su gledali, imali su što vidjeti.
Kao što sam već rekao od gostiju u sudjelovanju programa „Sijelo u Paklarevu“ zajedno sa domaćinom Izvornim folklornim društvom „Paklarevo“ su bili :
1. KUD „Tribanj“ Bila, Livno,
2. IFD „Župa-Podkraj“ Turbe,
3. KUD „Topala“ Vitez,
4. IFG „Sloga“ Guča Gora,
5. HKDU „Naši korjeni“ Žepće,
6. KUD „Đelilovac“ Travnik,
Zaista im Hvala na dolasku u naše malo misto na tradicionalno obilježavanje „Sijela u Paklarevu“. Mi smo obrazli, vjerujem da će mo se odužiti!
Osim dobre predstave naših gostiju izdvojio bih nešto o pjesmi „Kliknu vilo sa Paklarskih stijena“ koja je ponos i dika ovoga kraja. Izvukli smo neke djedove i bakine priče, možda netko to nazove malom legendom, znamo da je to bilo davno, nikada zabilježeno,ali prepričavano; kad vila zapjeva sa Paklarskih stijena bio bi to znak žiteljima Paklarske doline da mogu započeti raditi, pjevati, igrati i sve ono što je bilo sastavni dio života naroda ovoga kraja, da sa žarom, elanom, nadom i ljubavlju žive, rade, trpe, spoznaju da sve ide prirodnim tokom, dalje i dalje, da se živi, rađa i umire i to je samo božije i ničije drugo. I zaista se sve tako i činilo, mi i mnoge starije generacije su dokaz takova života, a i pjesma nije otišla u zaborav jer se još uvijek čuje povik „Tko će kliknut bolje niz Paklarsko polje“.
Sijelo je otvorio ispred Ministarstva prosvjete, znanosti, kulure i športa Kantona Središnja Bosna, zamjenik ministrice Grete Kuna, gospodin Zoran Matošević kao glavni pokrovitelj ove manifestacije lijepim govorom, pozdraviviši nas kao domaćine i sve druge goste uzvanike i gledatelje.
I na kraju može se reći „Sijelo“ je uspelo u kulturološkom smislu, materijalno financijskom a što je najvažnije uspjelo je u „narodnom“ kroz pjesmu, igru i zabavu koja je trajala do pola četiri ujutro, mi kao organizatori smo zadovoljni, priće su nas uvjerile da je bilo dobro za sve posjetitelje ove kulturno-umjetničke manifestacije.
Tu i tamo zasigurno će se još ponešto reći, spomenuti ili vidjeti na slici, na iternet stranici „kliknu vilo“ ili CD-u o ovogodišnjem „Sijelu“ sve dok ne dođe red na Sijelo.. u narednoj godini.

Hvala svima na podršci, pratnji i razumjevanju!

INICIJATIVNI ODBOR
IFD-a PAKLAREVO


Postovani posjetioci bloga vjerovatno ste i sami primjetili u zadnjih nekoliko postova tekstovi opsirni i dobro napisani.To je dobro za sve nas jer ipak kada pise osoba koja je svaki dan u Paklarevu to izgleda dosta bolje.To sve moramo zahvaliti g.Miji Valjanu koji je nasao vremena i pored svojih obaveza da nam napise sve sto je novo u Paklarevu.
Pored Marinka.M.Oske.Gorana,.Bote Augusta i dr drago mi je da je se i kum Mijo prikljucio nama sa svojim tekstovima.
Ovaj blog postoji vec 4 godine i evo broj posjeta je presao 26000,sto je dobar pokazatelj da treba da i dalje nastavimo sa radom.
Svi oni koji imaju neku novost neka nam se jave rado ce mo staviti na blog.
A mi ce mo se potruditi da ovaj blog bude jos sadrzajniji.
Pozdrav svima ma gdje god bili.
J.O.Oska






FESTA U PROSTORIJAMA OSNOVNE SKOLE POSLIJE SIJELA U PAKLAREVU,GDJE SU SVI UCESNICI IMALI VECERU I PICE OD DOMACINA SIJELA IFD-PAKLAREVO.






25.07.2011.TURBETSKO-POTKRAJSKO VECE!!!!
Za sve prijatelje i poznanike iz zupa Potkraj i Turbe.



JOSIP PEJAKOVIC I NJEGOVA MONODRAMA "PAKLAREVO" PO KOJOJ JE PAKLAREVO POSTALO POZNATO U CTAVOJ BIVSOJ JUGI A I DALJE.

- 15:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Dani planinara Herceg Bosne u Kreševu...!

Ove godine Dani Planinara Herceg Bosne su bili u Kreševu točnije na planini Lopata nm 1360 m.
Tu su na obilježavanje Dana planinara HB došli i planinari Planinarskog društva „Paklarske stijene“ Bilo nas je samo 5, Matan, Boto, Vajta, Mijo i Zlaja. Došli smo naveče 20-og u subotu, postavili šatore i stigli na program u 18,00 sati. Osim najave domaćina, kako savez HB ima 32 društva, kako se za 17 godina napravilo 16 planinarskih domova i to na mjestima gdje nisu nikada bili i to bez ičije pomoći, i da uprkos tome da treba ostati u savezu HB, najavljena rok i zabavna muzika koja će nas pratiti duboko u noć. Zaista je tako i bilo, uz točeno pivo brzo je započeo ples i igra na debeloj ledini raspoloženih planinara i planinarki. Mi smo uz točeno pivo se družili sa poznanicima, razgovarali smo i načelnikom općine Kreševo gosp. Matom Barišićem koji je obećao donirati za izgradnju našega doma.
Sutradan je bila tura u trajanju četiri sata, prvo kroz dobru sačuvanu bukovu šumu a onda smo se uz veliko brdo popeli na mjesto gdje je poginuo Đemal Bjedić političar iz bivše države. Za ručak je bio grah, dodjela zahvalnica i pozdrav za odlazak.
Može se reći bilo kratko i jednostavno uz lijepo vrijeme, muziku i dobroćudne domaćine Kreševljake.
Vratili smo se u nedjelju popodne a neznajući gdje će se održati sljedeći Dani planinara H.B.

Pozdrav svima...!

- 15:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Rujan 2024 (1)
Srpanj 2024 (1)
Ožujak 2024 (1)
Veljača 2024 (1)
Listopad 2023 (1)
Kolovoz 2023 (2)
Srpanj 2023 (1)
Svibanj 2023 (1)
Siječanj 2023 (2)
Prosinac 2022 (1)
Studeni 2022 (2)
Srpanj 2022 (1)
Svibanj 2022 (1)
Veljača 2022 (4)
Rujan 2021 (1)
Kolovoz 2021 (1)
Srpanj 2021 (2)
Siječanj 2021 (1)
Rujan 2020 (1)
Kolovoz 2020 (1)
Srpanj 2020 (1)
Svibanj 2020 (1)
Siječanj 2020 (1)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (1)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Ožujak 2019 (3)
Siječanj 2019 (2)
Kolovoz 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Lipanj 2018 (1)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (1)
Siječanj 2018 (3)
Prosinac 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (1)
Kolovoz 2017 (2)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (4)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (2)
Veljača 2017 (1)
Siječanj 2017 (2)

IFD-PAKLAREVO

Linkovi