Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oska

Marketing

2011 g, 06.kolovoza, „Sijelo u Paklarevu“

Kada ti kolege iz folklora inače voditelji svojih društava iz Livna i Žepća koji su gostovali kod nas kažu; Ako imaš poslije programa ovoliko ljudi na čitavom stadionu da igraju narodno kolo onda si u potpunosti uspio u programu, u „Sijelu“ napravio si pravo narodno veselje! A zbilja je tako i bilo, igralo se po cijelom stadionu, igralo je i mlado i staro, razvuklo se više, bolje mimo svoje volje. I oni koji su navalili na točeno pivo stojeći sa strane na postavljenim štandovima digli su glave ostavili čašu piva da se odmori i sa divljenjem gledali i gledali! Nek su gledali pa šta god da su gledali, imali su što vidjeti.
Kao što sam već rekao od gostiju u sudjelovanju programa „Sijelo u Paklarevu“ zajedno sa domaćinom Izvornim folklornim društvom „Paklarevo“ su bili :
1. KUD „Tribanj“ Bila, Livno,
2. IFD „Župa-Podkraj“ Turbe,
3. KUD „Topala“ Vitez,
4. IFG „Sloga“ Guča Gora,
5. HKDU „Naši korjeni“ Žepće,
6. KUD „Đelilovac“ Travnik,
Zaista im Hvala na dolasku u naše malo misto na tradicionalno obilježavanje „Sijela u Paklarevu“. Mi smo obrazli, vjerujem da će mo se odužiti!
Osim dobre predstave naših gostiju izdvojio bih nešto o pjesmi „Kliknu vilo sa Paklarskih stijena“ koja je ponos i dika ovoga kraja. Izvukli smo neke djedove i bakine priče, možda netko to nazove malom legendom, znamo da je to bilo davno, nikada zabilježeno,ali prepričavano; kad vila zapjeva sa Paklarskih stijena bio bi to znak žiteljima Paklarske doline da mogu započeti raditi, pjevati, igrati i sve ono što je bilo sastavni dio života naroda ovoga kraja, da sa žarom, elanom, nadom i ljubavlju žive, rade, trpe, spoznaju da sve ide prirodnim tokom, dalje i dalje, da se živi, rađa i umire i to je samo božije i ničije drugo. I zaista se sve tako i činilo, mi i mnoge starije generacije su dokaz takova života, a i pjesma nije otišla u zaborav jer se još uvijek čuje povik „Tko će kliknut bolje niz Paklarsko polje“.
Sijelo je otvorio ispred Ministarstva prosvjete, znanosti, kulure i športa Kantona Središnja Bosna, zamjenik ministrice Grete Kuna, gospodin Zoran Matošević kao glavni pokrovitelj ove manifestacije lijepim govorom, pozdraviviši nas kao domaćine i sve druge goste uzvanike i gledatelje.
I na kraju može se reći „Sijelo“ je uspelo u kulturološkom smislu, materijalno financijskom a što je najvažnije uspjelo je u „narodnom“ kroz pjesmu, igru i zabavu koja je trajala do pola četiri ujutro, mi kao organizatori smo zadovoljni, priće su nas uvjerile da je bilo dobro za sve posjetitelje ove kulturno-umjetničke manifestacije.
Tu i tamo zasigurno će se još ponešto reći, spomenuti ili vidjeti na slici, na iternet stranici „kliknu vilo“ ili CD-u o ovogodišnjem „Sijelu“ sve dok ne dođe red na Sijelo.. u narednoj godini.

Hvala svima na podršci, pratnji i razumjevanju!

INICIJATIVNI ODBOR
IFD-a PAKLAREVO


Postovani posjetioci bloga vjerovatno ste i sami primjetili u zadnjih nekoliko postova tekstovi opsirni i dobro napisani.To je dobro za sve nas jer ipak kada pise osoba koja je svaki dan u Paklarevu to izgleda dosta bolje.To sve moramo zahvaliti g.Miji Valjanu koji je nasao vremena i pored svojih obaveza da nam napise sve sto je novo u Paklarevu.
Pored Marinka.M.Oske.Gorana,.Bote Augusta i dr drago mi je da je se i kum Mijo prikljucio nama sa svojim tekstovima.
Ovaj blog postoji vec 4 godine i evo broj posjeta je presao 26000,sto je dobar pokazatelj da treba da i dalje nastavimo sa radom.
Svi oni koji imaju neku novost neka nam se jave rado ce mo staviti na blog.
A mi ce mo se potruditi da ovaj blog bude jos sadrzajniji.
Pozdrav svima ma gdje god bili.
J.O.Oska






FESTA U PROSTORIJAMA OSNOVNE SKOLE POSLIJE SIJELA U PAKLAREVU,GDJE SU SVI UCESNICI IMALI VECERU I PICE OD DOMACINA SIJELA IFD-PAKLAREVO.






25.07.2011.TURBETSKO-POTKRAJSKO VECE!!!!
Za sve prijatelje i poznanike iz zupa Potkraj i Turbe.



JOSIP PEJAKOVIC I NJEGOVA MONODRAMA "PAKLAREVO" PO KOJOJ JE PAKLAREVO POSTALO POZNATO U CTAVOJ BIVSOJ JUGI A I DALJE.


Post je objavljen 03.09.2011. u 15:24 sati.