Karakter balkanaca

13 ožujak 2016

Image and video hosting by TinyPic
U našim krajevima, pod specifičnim historijskim i kulturnim uslovima, formirao se osobeni etnopsihički tip ličnosti, a to je centralni tip, za koga je karakterističan "rajinski mentalitet".
Sindrom osobina rajinskog karaktera čine crte: plašljivost, fatalizam, potuljenost, pakost, nepovjerljivost, pragmatizam, lukavstvo, egoizam, čulnost, slijepa odanost gospodaru, poniznost prema moćnima i surov odnos prema nemoćnima, kao i moralna mimikrija .

Autoritarno-podanička ličnosti stvaraju se u porodici za koju je karakteristična stroga hijerarhijska struktura moći, nedemokratska atmosfera i nepoštovanje ličnosti djeteta. Zbog strogog odgoja, čestog fizičkog kažnjavanja i insistiranja na bespogovornoj poslušnosti takve ličnosti su još kao djeca naučili da vlastitu agresivnost, usmerenu na moćne roditelje, potiskuju a zatim pomjeraju na one koji su slabi, nemoćni (nacionalne i rasne manjinske grupe koje imaju ulogu "žrtvenog jarca"). Cilj takvog odgoja je formiranje "ropske duše", individue koja ne sumnja u autoritete i idole. Zastrašivanjem i strogim fizičkim kaznama odgojitelji nastoje djete obeshrabriti i da ga duhovno slome. Tako se oblikuju poslušna i "dobra" djeca, a poslije, ljudi spremni da se bespogovorno potčinjavaju autoritetu, krotki podanici.

Ovo je osnovni razlog za pokretanje niz postova u pokušaju izmjene duhovnog stanja takvih ličnosti, i to onih malobrojnih koje to shvaćaju.

Oznake: balkanci

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.