Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

utorak, 21.02.2017.

CIKLUS PREDAVANJA "OSAM BLAŽENSTAVA" - ČETVRTO BLAŽENSTVO

Večeras je naše Laičko bratstvo bl. Augustina Kažotića ugostilo dominikanskog đakona fr. Ivana Dominika Iličića koji nam je približio četvrto blaženstvo: "Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!" Fr. Ivan Dominik ima jednu posebnu bliskost s ovim našim laičkim bratstvom budući da nam je jedno vrijeme bio i jedan od duhovnika tako da je drage volje prihvatio naš poziv da bude dio ovog projekta "Osam blaženstava". Budući da kroz cijeli ciklus predavanja o blaženstvima svjedočimo konstantnom porastu zainteresiranosti župljana, a time i sve boljoj posjećenosti, nije nas ni najmanje začudilo da je ovom izlaganju našeg brata Ivana Dominika prisustvovalo uz članove našeg Bratstva i još dvadesetak gostiju čime je mala dvorana našeg samostana bila dupkom puna.



Nakon uobičajene molitve časoslova kojom inače započinjemo svaki susret našeg laičkog bratstva, fr Ivan Dominik je započeo izlaganje iznoseći svoja sjećanja na pokojnog profesora Tomislava Ivančića čija su mu razmišljanja i anegdote poslužile za ilustraciju važnosti svakodnevne blizine s Gospodinom te plodovima koje uživamo ukoliko Ga otvorena srca prihvatimo. Posebno je tu istaknuo i svoj osobni odnos s pokojnim profesorom Ivančićem te ulogom koju je imao u njegovom obraćenju i prihvaćanju poziva na redovništvo.



Razmatrajući blaženstvo pravednosti fr Ivan Dominik je naglasio nužnost da se žeđ za pravednosti ne doživi isključivo kroz ovozemaljske dimenzije, da se ona ne pretvori u žudnju za osvetom, dobivanju zadovoljštine za uvrede i sl. Da svaki čovjek mora shvaćati da mu dostojanstvo dolazi isključivo od Gospodina te da mu ga nitko ne može oduzeti. Važno je biti spreman prikazati pretrpljenu nepravdu Gospodinu jer je upravo Isus Krist taj koji je doživio najveću nepravdu, bio optužen, osuđen, mučen, raspet i ubijen na križu, te da bi za svakog kršćanina upravo slika raspetog Krista na križu trebala biti najveća utjeha i najveće jamstvo pravednosti koja će nastupiti bilo na ovom svijetu bilo u nebu. Upravo je Gospodin konačni sudac, koji donosi pravednost čovjeku, koji savršeno poznaje njegovo srce i koji ima takav uvid kakav mi ljudi ni približno nemamo.



Fr Ivan Dominik se zatim dosta posvetio razmatranju života našeg bl Alojzija Stepinca koji je oličenje upravo žudnje za pravednošću, ali i pouzdanja da je konačna pravednost neizbježna. Pri tomu je naglasio da je upravo trpljenje nepravde, zatvaranje, optužbe, nepravedna presuda te trpljenje dugotrajne kazne ono što je našem blaženiku i dalo ulogu koju je imao i koju danas ima u hrvatskoj Crkvi. Upravo ga je trpljenje te nepravde dodatno posvetilo.

Za kraj fr Ivan Dominik nam je pročitao nekoliko razmatranja profesora Ivančića iz njegovog križnog puta pod naslovom "Pođi za mnom" kojima nam je dodatno približio Isusovu žeđ za pravednošću i nepravdu koju je podnosio kroz svoju muku, a koja bi nam trebala biti vodilja u našim životima te nam pokazati da je molitva za bližnjega, pa makar on bio i naš progonitelj, najsnažniji alat koji kršćani imaju u borbi sa konačnu pravdu.



Nakon nekoliko dodatnih pitanja našem dragom gostu, uslijedio je veliki pljesak svih prisutnih te mali dar kojeg je fr Ivanu Dominiku uručila naša sestra Laura - bijela majica s otisnutim likom našeg zaštitnika, bl. Augustina Kažotića.

Audio zapis možete pronaći na sljedećem linku:



Hvaljen Isus i Marija!

21.02.2017. u 22:16 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 01.02.2017.

CIKLUS PREDAVANJA "OSAM BLAŽENSTAVA" - TREĆE BLAŽENSTVO

I u novoj 2017. godini naše bratstvo nastavlja organizirati zanimljiva i poučna predavanja u sklopu ciklusa "Osam blaženstava". Ovaj puta je na red došlo treće blaženstvo "Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!" (Mt 5,5), a za predavača smo imali priliku ugostiti našu dominikanku, sestru Ivanu Pavlu Novinu, koja je nesebično odvojila vrijeme u svome vrlo zgusnutom rasporedu kako bi nam približila ovo blaženstvo, ali i dala jednu novu perspektivu shvaćanja blaženstava općenito. Imali smo je prigodu već jednom ranije ugostiti kada nam je govorila na temu "Na putu služenja" koja nam je vrlo pomogla u razumjevanju našeg poslanja kao dominikanskih laika.

Na početku svoga izlaganja je posebno naglasila da su njezino područje interesa prvenstvno filozofija i sociologija te da će ta perspektiva sigurno dominirati predavanjem.



Sestra Ivana Pavla naglasila je da je za razumjevanje ovog blaženstva prvo nužno razumjeti pojam krotkosti koji u današnjem svijetu ima gotovo negativan predznak (kao nešto mekušasto, sladunjavo) dok u biblijskom okviru on predstavlja krepost koju je opisala kroz sličnoznačnice kao što su pitomost, uljudnost, mio, umjerenost, tih, nježan, miran, dobar...

Posebno je bilo riječi o "Govoru na gori" kao moralnom učenju Isusa Krista u kojemu nam je darovao osam blaženstava koja su nam tu da bi slijedeći njih postali dionici kraljevstva nebeskog.


(dominikanac Fra Angelico: Govor na gori, 15.st.)

Osim Govora na gori bilo je riječi i o psalmu 37. koji u potpuno drugačijem književnom obliku i kontekstu, ali istom božanskom izvoru, govori o potpuno istoj stvari.

Posebno sestra Ivana Pavla tu ističe horizontalno-vertikalnu dimenziju blaženstava, tzv. "dualni fokus", u kojemu blaženstva ne upućuju čovjeka samo na ispravan odnos prema Bogu, nego i prema bližnjima. Pri tomu naglašava važnost "mjere" kojom mjerimo svoje postupke. Upravo pronalazak te "mjere" je ključ za postizanje blaženstava o kojima Isus govori, a za nas kršćane ona je sam Isus Krist koji je i sam bio oličenje krotkosti do te mjere da je na svijet došao kao malo djetešce u štalici.



Poslije predavanja uslijedilo je nekoliko pitanja iz publike koja se ovom prilikom okupila u lijepom broju. Posebno je zanimljiv bio i doprinos dijalogu od strane župnika Marka Bijelića OP koji je dodatno oplemenio ovo predavanje. Koliki je odjek predavanje imalo kod publike možda i najbolje govori činjenica da su i nakon njegovog kraja mnogi željeli ostati u društvu naše gošće te pitati još poneko pitanje.



Audio zapis možete pronaći ispod teksta.



Hvaljen Isus i Marija!

01.02.2017. u 15:22 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading