Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

srijeda, 01.02.2017.

CIKLUS PREDAVANJA "OSAM BLAŽENSTAVA" - TREĆE BLAŽENSTVO

I u novoj 2017. godini naše bratstvo nastavlja organizirati zanimljiva i poučna predavanja u sklopu ciklusa "Osam blaženstava". Ovaj puta je na red došlo treće blaženstvo "Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!" (Mt 5,5), a za predavača smo imali priliku ugostiti našu dominikanku, sestru Ivanu Pavlu Novinu, koja je nesebično odvojila vrijeme u svome vrlo zgusnutom rasporedu kako bi nam približila ovo blaženstvo, ali i dala jednu novu perspektivu shvaćanja blaženstava općenito. Imali smo je prigodu već jednom ranije ugostiti kada nam je govorila na temu "Na putu služenja" koja nam je vrlo pomogla u razumjevanju našeg poslanja kao dominikanskih laika.

Na početku svoga izlaganja je posebno naglasila da su njezino područje interesa prvenstvno filozofija i sociologija te da će ta perspektiva sigurno dominirati predavanjem.Sestra Ivana Pavla naglasila je da je za razumjevanje ovog blaženstva prvo nužno razumjeti pojam krotkosti koji u današnjem svijetu ima gotovo negativan predznak (kao nešto mekušasto, sladunjavo) dok u biblijskom okviru on predstavlja krepost koju je opisala kroz sličnoznačnice kao što su pitomost, uljudnost, mio, umjerenost, tih, nježan, miran, dobar...

Posebno je bilo riječi o "Govoru na gori" kao moralnom učenju Isusa Krista u kojemu nam je darovao osam blaženstava koja su nam tu da bi slijedeći njih postali dionici kraljevstva nebeskog.


(dominikanac Fra Angelico: Govor na gori, 15.st.)

Osim Govora na gori bilo je riječi i o psalmu 37. koji u potpuno drugačijem književnom obliku i kontekstu, ali istom božanskom izvoru, govori o potpuno istoj stvari.

Posebno sestra Ivana Pavla tu ističe horizontalno-vertikalnu dimenziju blaženstava, tzv. "dualni fokus", u kojemu blaženstva ne upućuju čovjeka samo na ispravan odnos prema Bogu, nego i prema bližnjima. Pri tomu naglašava važnost "mjere" kojom mjerimo svoje postupke. Upravo pronalazak te "mjere" je ključ za postizanje blaženstava o kojima Isus govori, a za nas kršćane ona je sam Isus Krist koji je i sam bio oličenje krotkosti do te mjere da je na svijet došao kao malo djetešce u štalici.Poslije predavanja uslijedilo je nekoliko pitanja iz publike koja se ovom prilikom okupila u lijepom broju. Posebno je zanimljiv bio i doprinos dijalogu od strane župnika Marka Bijelića OP koji je dodatno oplemenio ovo predavanje. Koliki je odjek predavanje imalo kod publike možda i najbolje govori činjenica da su i nakon njegovog kraja mnogi željeli ostati u društvu naše gošće te pitati još poneko pitanje.Audio zapis možete pronaći ispod teksta.Hvaljen Isus i Marija!

01.02.2017. u 15:22 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading