Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/op3

Marketing

CIKLUS PREDAVANJA "OSAM BLAŽENSTAVA" - TREĆE BLAŽENSTVO

I u novoj 2017. godini naše bratstvo nastavlja organizirati zanimljiva i poučna predavanja u sklopu ciklusa "Osam blaženstava". Ovaj puta je na red došlo treće blaženstvo "Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!" (Mt 5,5), a za predavača smo imali priliku ugostiti našu dominikanku, sestru Ivanu Pavlu Novinu, koja je nesebično odvojila vrijeme u svome vrlo zgusnutom rasporedu kako bi nam približila ovo blaženstvo, ali i dala jednu novu perspektivu shvaćanja blaženstava općenito. Imali smo je prigodu već jednom ranije ugostiti kada nam je govorila na temu "Na putu služenja" koja nam je vrlo pomogla u razumjevanju našeg poslanja kao dominikanskih laika.

Na početku svoga izlaganja je posebno naglasila da su njezino područje interesa prvenstvno filozofija i sociologija te da će ta perspektiva sigurno dominirati predavanjem.



Sestra Ivana Pavla naglasila je da je za razumjevanje ovog blaženstva prvo nužno razumjeti pojam krotkosti koji u današnjem svijetu ima gotovo negativan predznak (kao nešto mekušasto, sladunjavo) dok u biblijskom okviru on predstavlja krepost koju je opisala kroz sličnoznačnice kao što su pitomost, uljudnost, mio, umjerenost, tih, nježan, miran, dobar...

Posebno je bilo riječi o "Govoru na gori" kao moralnom učenju Isusa Krista u kojemu nam je darovao osam blaženstava koja su nam tu da bi slijedeći njih postali dionici kraljevstva nebeskog.


(dominikanac Fra Angelico: Govor na gori, 15.st.)

Osim Govora na gori bilo je riječi i o psalmu 37. koji u potpuno drugačijem književnom obliku i kontekstu, ali istom božanskom izvoru, govori o potpuno istoj stvari.

Posebno sestra Ivana Pavla tu ističe horizontalno-vertikalnu dimenziju blaženstava, tzv. "dualni fokus", u kojemu blaženstva ne upućuju čovjeka samo na ispravan odnos prema Bogu, nego i prema bližnjima. Pri tomu naglašava važnost "mjere" kojom mjerimo svoje postupke. Upravo pronalazak te "mjere" je ključ za postizanje blaženstava o kojima Isus govori, a za nas kršćane ona je sam Isus Krist koji je i sam bio oličenje krotkosti do te mjere da je na svijet došao kao malo djetešce u štalici.



Poslije predavanja uslijedilo je nekoliko pitanja iz publike koja se ovom prilikom okupila u lijepom broju. Posebno je zanimljiv bio i doprinos dijalogu od strane župnika Marka Bijelića OP koji je dodatno oplemenio ovo predavanje. Koliki je odjek predavanje imalo kod publike možda i najbolje govori činjenica da su i nakon njegovog kraja mnogi željeli ostati u društvu naše gošće te pitati još poneko pitanje.



Audio zapis možete pronaći ispod teksta.



Hvaljen Isus i Marija!



Post je objavljen 01.02.2017. u 15:22 sati.