Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

subota, 23.05.2015.

Primanje u novicijat

Ulazak u novicijat je poseban trenutak u životu svakog redovnika. Radi se o početku razdoblja pomnijeg razlučivanja poziva i pripreme redovnika prije polaganja prvih privremenih, a zatim i trajnih zavjeta. U tom razdoblju svaki novak prolazi kroz vrijeme vlastitog preispitivanja, odricanja, vježbanja u poslušnosti i duhovnog rasta kako bi se razabralo je li pozvan na redovnički život. U slučaju dominikanaca, radi se i o razdoblju u kojemu se svaki novak upoznaje s karizmom Reda propovjednika, ali i produbljuje svoje znanje općenito o katoličkoj vjeri s naglaskom na Sveto Pismo.
U našem bratstvu razdoblje novaštva karakterizira postupno uvođenje u svakodnevne molitvene obveze poput molitve časoslova, krunice, molitve za dominikanska duhovna zvanja, čitanja Svetog Pisma. Poseban se naglasak stavlja na svakodnevnu svetu misu i što češće primanje sakramenta pomirenja, kako bi sakramentalni život postao temelj sveg našeg djelovanja. Iako se radi o obvezama koje novaka ne obvezuju pod grijeh, u pravilu se u razdoblju novicijata razvija sve veća želja i potreba za molitvom, tako da s vremenom ove sastavnice redovničkog života postanu neizostavni dio životne prakse svakog redovnika-trećoreca.

Naše mlado laičko bratstvo je, nakon kratkog razdoblja postulature, primanje u novicijat prve generacije novaka imalo 13. studenog 2014. godine u župnoj crkvi blaženog Augustina Kažotića na Peščenici. Ceremoniju primanja u novicijat predvodio je p. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, u prisutnosti našeg učitelja i duhovnika p. Dominika Kristijana Gerbica, a tom je prilikom u novicijat pristupilo 34 novaka. Tijekom misnog slavlja u sklopu kojeg su braća i sestre primljeni u novicijat, p. Gavrić je naglasio da se radi o novacima koji će svoje redovničke ideale živjeti u svijetu i propovijedati svojim životom vjeru u Gospodina. Ulaskom u Bratstvo, novaci su iz ruku provincijala primili škapular koji predstavlja njihovo odijelo te znak pripadnosti Redu propovjednika, odnosno dominikanskoj obitelji.

Sada, pola godine nakon ulaska u novicijat, možemo reći da je taj trenutak bio uistinu Božji dar svim novacima koji je kod nas označio jedan novi poticaj na molitvu i dublje ulaženje u tajnu posvećenog života, ali i rezultirao brojnim milostima o kojima redovito svjedočimo na susretima Bratstva. Ipak, on je označio i početak jednog dugog puta predanosti, askeze i poslušnosti koji je itekako zahtjevan, ali ne i pretežak, pogotovo ako se njime kroči zajedno sa ostalom braćom dominikancima.

Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako. (Mt 11,25-30)


23.05.2015. u 15:30 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading