OGRANAK MATICE HRVATSKE PRIMOŠTEN

petak, 04.04.2008.

PROJEKT:SAKUPLJANJE SREDSTAVA ZA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA PODRUČJU OPĆINE PRIMOŠTEN, I PROVEDBA ISTRAŽIVANJA

Svi vi koji čitate ovaj blog i koji volite ili ćete zavoljeti primoštenski kraj možete sudjelovati u novom projektu Ogranka Matice hrvatske Primošten, a u svrhu donacije za projekt pod nazivom Prikupljanje sredstava za arheološka istraživanja na području općine Primošten, i provedba istraživanja. Kojeg je OMHP pokrenuo, a on se odnosi kako se vidi iz naslova Projekta na arheološka istraživanja na području općine Primošten (Šibensko-kninska županija), kao i na zaštitu i prezentiranje tih lokaliteta. Vi ako ste voljni možete donirati ili sponzorirati ovaj projekt, ako vas zanima o čemu se radi možete pogledati u slijedećim crtama, ako pak budete zainteresirani za više, upite možete slati na E-mail omhprimosten@gmail.com ili na adresu Rudina biskupa Josipa Arnerića bb,Primošten 22202. Odlučite li dati donaciju možete je priložiti na ovaj RAČUN:2411006-1100000248, i poziv na broj odobrenja je: 271-08 Račun se nalazi na Jadranskoj banci.
-Projekt vodi Ivan Huljev predsjednik odijela za Povijesnu baštinu OMHP. Sama arheološka istraživanja vodio bi Muzej Grada Šibenika, a sa njim OMHP ima dogovor o suradnji, i uz nadzor Konzervatorskog odjela Šibenik Ministarstva kulture . Ovaj projekt je pokrenut zbog gotovo nikakve istraženosti arheoloških lokaliteta na području same općine, kao i zbog financija koje
uvijek nedostaju kod takvih istraživanja. Sama konačna svrha istraživanja bi bila da se istraže i otkriju ostaci naših predaka, da vidimo i mi sami kako su oni živjeli i kakve su sve građevine
izgradili, isto tako da i to ponudimo odnosno prezentiramo tu vrijednu baštinu danas sve zahtijevnijm turistima, koji žele što više sadržaja, a i nama samima.
Nalazišta koja bi mogla biti istraživana su: prapovijesna gradina Kremik, antički objekt (villa rusticae) u arealu marine Kremik, prapovijesni tumuli kraj Bojane i kraj Prhova, prapovijesni tumul na brdu Jagleš poviše mjesta Draga, mogući dijelovi antičkog objekta, kao i srednjovjekovnih u arealu crkve Sv.Jurja u mjestu Prhovu i neki drugi koji nisu spomenuti, a također se provodi sam pregled terena u potrazi za novim nalazištima i za njihov popis, kao i istraživanje.

Pretpovijesna gradina Kremik


Bedem na gradini Kremik
Image Hosted by ImageShack.us


Pretpovijesni grobni humak kraj lokve Bojane


Istraženi pretpovijesni grob na grobnom humku kraj lokve Bojane


Grobni humak na brdu Jagleš


Položaj vile rustike u arealu Marine Kremik


Ostaci zidovlja vile rustike u arealu Marine Kremik


Crkva Sv.Jurja u Prhovu kraj koje se nalaze srednjovjekovni ili novovjekovni ležečci(jedan ima prikaz rala)

- 17:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0