poziv na dječje planinarenje

19.01.2011.

Poštovani planinarski prijatelji,
Moje ime je Mira Valio. Vodič sam društvenih izleta u PD Dubovac od 2005. godine, ispit sam položila 24.04.2005. godine, značka broj 404.
I neke od Vas vodila sam na Vaše prve planinarske izlete, a neki od Vas su vodili mene, tako da se svi dobro poznajemo.




Namjera mi je organizirati izlete i voditi na terenu djecu do 7 godina starosti.



Zašto?
U članstvu našeg Društva imamo puno djece te životne dobi, puno mladih roditelja, baka i djedova koji sigurno žele da njihova djeca učestvuju na planinarskim izletima.
Baš dob te djece najčešća je prepreka sudjelovanju na društvenim izletima.

Tko?
Djeca do 7 godina starosti:
• djeca do 2 godine, isključivo u pratnji roditelja
• djeca od 3 – 7 godine u pratnji roditelja, baka, djedova, tj. osobe koju dijete dobro poznaje i u čijoj se blizini osjeća sigurno, kojoj vjeruje

Grupi se mogu pridružiti i djeca starije životne dobi, ali isključivo u pratnji starije odgovorne osobe.

Izlet se organizira samo za članove PD Dubovac Karlovac (za sada). Svi učesnici ne moraju biti i članovi Društva. Dovoljno je da netko iz obitelji bude član: otac, majka, baka, djed, brat, sestra.

Kamo?
Izlete ćemo organizirati u bližu i dalju okolicu Karlovca. Npr. do planinarskog doma na Kalvariji, do vrha i doma na Vinici, na Petrovu goru, Plješivicu, Japetić, Žumberačko (planinarski dom Vodice) i Samoborsko gorje, Klek.


Kada?
Izlete možemo organizirati nekoliko puta godišnje, ovisno o Vašem interesu. Izleti mogu biti organizirani tematski: npr. kestenijada na Kalvarija, branje jagoda na Japetiću, sanjkanje na Vinici i sl.
Ili prema godišnjim dobima. U hladnije vrijeme izlet u bližu okolicu, a ljeti možemo ići malo dalje od grada i na višu nadmorsku visinu, npr. Klek. Kombinacija ima puno i sve se to lako i brzo dogovorimo, ukoliko naravno postoji interes.
Izlete bih organizirala nedjeljom jer smatram da je tada većina roditelja slobodna i mogu nekoliko sati odvojiti za učestvovanje na izletu.
U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa.
Kako?
Na izlete bi pohodili osobnim automobilima. Ukoliko se pokaže interes, a uzrast djeteta to dozvoljava, izlet se može organizirati i autobusom.
Izlet može trajati najviše 3 – 4 sata, uključujući i vrijeme za odmor. Način hodanja ne bi bio isključivo planinarski (ujednačenim tempom, brže od šetnje) jer se radi o djeci. Ako mislite da je vaše dijete premalo za izlet, nemojte odustati, jer ture će biti kratke i dijete možete nositi.
Oprema-za roditelje uobičajena planinarska koju Vi već svi imate, a za Vaše dijete najbolje ćete ocijeniti Vi sami.
Ukoliko netko od roditelja nije još bio na planinarskom izletu i nema opremu, to ga ne treba spriječiti da dođe sa svojim dijetetom. Teren, vremenski uvjeti i trajanje izleta su prilagođeni dijeci, tako da je za početak dovoljna obična sportska obuća (imati na umu da smo u šumi – blato!) i odjeća (nositi kabanice – ne kišobrane).
Hrana – sendvič, sok, voda, a za djecu prema Vašoj vlastitoj procijeni
Djetetu bi svakako bilo poželjno ponijeti omiljenu igračku.

Cilj:
Osim dobrog druženja, da u našoj djeci već od malih nogu potičemo ljubav prema ljepotama prirode, prema čovjeku i prema svojoj domovini, a što je uostalom i zadatak svakog pravog planinara.
Da stvaramo PD Dubovcu buduće alpiniste, speleologe, vodiče koji će njegovati i razvijati planinarske vještine.


Što imam ja od toga(sigurno se pitate)?
Radost, sreću i zadovoljstvo da sam bar dijelić svoje ljubavi prema planinama i planinarstvu uspjela prenijeti Vašoj djeci.
Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, nejasnoća, potrebe za razmjenom mišljenja, ideja, slobodno me kontaktirajte e-mailom ili na mob. 091/4550-241.

Izletu mogu sudjelovati i djeca starije životne dobi, ostali članovi Društva i svi ljudi dobre volje.
1. organizirani dječji izlet u planine ćemo održati 13. veljače, 2011. godine, a na planinarski dom Kalvarija.



Dragi roditelji i planinarski prijatelji, očekujem i nadam se da ćete se svakako odazvati ovoj mojoj inicijativi, jer ne zaboravite:

DJECA SU NAŠE NAJVEĆE BOGATSTVO!

S poštovanjem,

Vodič društvenih izleta:
Mira Valio

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.