Odgoj VS neodgoj i obrnuto

Draga Danijela mi je i danas podastrla dobar link. Na temu je odgoja, zapravo, neodgoja današnjih klinaca. I naravno, proslijedila sam ga svim roditeljima iz adresara. I naravno, odmah smo na chatu upustili se u raspravu što jest, što nije, kako je treba, a kako je krivo, tko je u pravu (ja sam u pravu!)... I naravno, ne mislimo svi isto. I gle zanimljivosti! Neke su se raspravice završile čak i bez uobičajenog pozdrava na odlasku svakog za svojim poslom!

Došla su neka čudna vremena...

Kao samohrani roditelj imam neveselu priliku suočavati se s lošim pristupom drugog roditelja koji fizičku nenazočnost kompenzira kroz dragocjene darove, popuštanja u svemu, bez zadrške. Zahvalna Bogu zbog razumnosti mile mi Najdraže, rijetka sam u takvoj situaciji koja nisam dovedena u priliku razvijati takmičarski duh i pokušavati parirati dobronamjernom, ali nepromišljenom exu, dovodeći time i vlastiti nam budžet u pitanje.

Tema linka nisu nužno djeca razvedenih roditelja, ali inačice roditeljske bedastoće, primjećujem, primjenjuju se i u prirodnoj i neprirodnoj zajednici.

Došla su neka čudna vremena...

Današnja polemika s jedinim od sugovornika po pitanju doljnjeg linka završila je njegovim zaključkom kako su djeca danas pametnija nego nekad (????!!!!) i samim tim, treba ih tretirati drugačije, sve im omogućiti... Hm... Ne mislim da sam se rodila nimalo tupavija od Najdraže i njenih vršnjaka. To što im činimo dostupnim sve što nas okružuje, a time i ne baš bezopasne informacije na koje smo navikli, pa ni ne primjećujemo kako naša djeca postaju naviknutija na njih više od nas samih, ne znači kako je njihova zrelost bliska našoj pa znaju razvrstati podatke o burzama, nasilju, kontracepciji, ekološkim katastrofama... Nekad ni sama ne znam u koji pretinac što ubaciti...
Širokogrudno i nadmeno omogućavamo im dostupnost svega bez zadrške, dok, u drugu ruku, osakaćujemo ih u prostoru nekih sasvim suprotnih, a toliko dječjih potreba koje vrište od straha zbog izumiranja...

Došla su čudna vremena...

Nostalgično gledam u svoje djetinjstvo, u prijateljstva koja smo uzgajali, igre kojih smo se igrali, krvave laktove obljepljene flasterima, krošnje u kojima se skrivasmo, klikere zbog kojih su mi uvijek nokti bili crni. Često čeprkam po sjećanju i prepričavam Najdražoj... Pokušavam prenijeti, zaraziti... Ide mi! Ali se činimo posljednjim Mohikankama našeg malog mista...

Ufff, skrenuh misao u sasvim drugom pravcu. Valjda to dođe s 40. Napunila jubilarac prekjučer :)

Svejedno: tko svrati, ima preporuku ovog dolje.

Došla su čudna vremena...

http://artofmanliness.com/2008/06/03/quit-coddling-your-kids/

Image Hosted by ImageShack.us
11.11.2008. u 19:28 | 6 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Studeni 2009 (1)
Srpanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (2)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (5)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (4)
Kolovoz 2007 (5)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (4)
Travanj 2007 (6)
Ožujak 2007 (3)
Veljača 2007 (4)
Siječanj 2007 (17)
Prosinac 2006 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tvKomentari da/ne?

Opis bloga

e-mail: okosjenki@net.hr


Kao prvo, trebalo bi pokazati kako Kosjenka i Regoč izgledaju.
Dakle, na internetu sam našla malog Regoča, dok se Kosjenku nikako nije dalo uhvatiti. Onda sam si prije par minuta dala truda, pa sam je pokušala nacrtati onakvom kakvu bih je zamislila današnjom maštom. I evo ih:

Image Hosted by ImageShack.us
Regoč


Image Hosted by ImageShack.us
Kosjenka


Budući sam do prije par godina, što se frizure barem tiče, bila Kosjenkina sušta suprotnost, od kako sam pustila kosu, a koja je, valjda nakon toliko godina zatočenistva luđackom brzinom krenula rasti, mnogi iz bliske mi okoline, u šali znaju reći da izgledam upravo kao Kosjenka, iako smo bojom kose u velikom raskoraku! (A ni frizura nije baš ista!)
Zašto nisam blog nazvala samo "Kosjenka"?
Razmišljala sam o tome i zaključila kako će se u nekim trenucima zasigurno pojaviti kakav Regoč, ili će neki od prošlih Regoča biti spomenuti u nekom kontextu (Regoč: metafora za bilo kojeg muškarca koji bi eventualno bio ili je već spomenut: brat, otac, ex muž, ev. dečko, prijatelj, susjed, župnik, rođak, kolega...), strpah i njega u naslov bloga.
I tako se rodio ovaj blog.
Ništa osobito mudro i novo u ovom blogu neće se naći. Pišem ga uglavnom kao vrstu dnevnika i objavljujem svoje fotografske uradke za koje ne mislim kako su umjetnička djela, već su po nečemu meni osobito drage, pa mi ih lijepo vidjeti kao dekoraciju mojih misli.
Sve je to i dio moje opčinjenosti napretkom ove vrste tehnologije.
No, iz toga se izrodila jedna jako dobra stvar, a to je virtualno upoznavanje drugih i suosjećanje s tuđom radosti, a bome nerjetko i tugom.
Ecco. To bi bilo to o Kosjenki. A i Regoču.

Linkovi

ljudi koje rado pročitam:

POST SECRET
NOVOGODIŠNJE LUDILO
BROD U BOCI
HEROSTRAT(IŠTE)
MENTINA
RUDARICA U SEOSKOJ IDILI
ZG DNEVNIK
012 STATION
FANNY
MUDRI I NJEGOVE PREKRASNE FOTOGRAFIJE
MELANCHOLIA
i još ih ima!!!