Obiteljska kuća, naprijed i nazad https://blog.dnevnik.hr/obsijana

nedjelja, 07.10.2007.

Laganini

Mi

Danas je na radu postavljanje antena, utp priključnica i pogled sa visine. O tehnikalijama oko televizijskog signala već sam pisao. Jedino vjerojatno tada nisam naveo što smo konkretno uzeli i postavili. Moram napomenuti da je nabavljena malo jača oprema prvenstveno zbog potencijalnih 12+2 priključna mjesta. Od prije analiziranih potreba kod antenskog sustava, odustali smo od kanalnih pojačala, jer se pokazalo da trenutno (samo jedna televizija) ne treba. Nabavili smo 1 UHF antenu (Iskra 91x), jednu VHF antenu (Iskra VF9, a stavili smo je jer je HTV 1 na Učki u tom pojasu), jednu FM antenu i jednu satelitsku antenu (Gibertini 105 cm). Odabrali smo Spanu multiswitcheve (konkretno SMS9949NF i SMK 99129F) i završne utičnice (ASE 3F), te 2 quattro LNB-a (Inverto SilverTech). Linijsko pojačalo (ujedno u combainer) je Alcad-ov model mislim AM-407 (uglavnom 2 UFH, 1 VHF i 1 FM ulaz naravno sa pojačanjima).

Sve smo to lijepo spojili, povezali na tv i slika nije bila zadovoljavajuća. Zaboravio sam napomenuti da sam također kupio i najjeftiniji prijemnik za zemaljsku i satelitsku digitalnu. Od digitalnog zemaljskog signala ništa. Satelitsku antenu, još u prvoj fazi zapravo nismo spojili. Svašta se motalo po glavi o mogućem razlogu slabog signala. od toga da nismo usmjerili dobro prema učki, do nepremostivog da nešto smeta za signal. Čak smo spojili i drugu (staru) UHF antenu, te je usmjerili na obližnji Pulski odašiljač, no i tada ništa posebno. Slika nije bila savršena, iako uvijek bolja nego što je imamo sada u stanu. Sve dok jednom, već na kraju snage (zapravo volje), nisam minimizirao pojačanje FM antene i slika je postala savršena. Radi se o signalu analogne televizije. Paljenje receivera za digitalni zemaljski signal i od prve ga pronalazi na 28 kanalu. Juhu. Izgleda smo pojačavali i UHF smetnje sa FM antene. Istina onaj receiver i nije baš nešto pa je sada pass-trough signal klasične analogne televizije opet loš (koliko para-toliko muzike), no sada je to nebitno. Jer će se ionako sada gledati TV program preko receivera, koji osim sa zemaljsku televiziju, služi i za satelitsku.

Par tjedana kasnije, oboružani silnim koordinatama, kutevima i sl. idemo nazad na krov staviti LNB-ove, povezati ih kabelima i naravno usmjeriti satelitsku antenu. By the way, nabavio sam originalni gibertini držač za dva LNB-a, da ne bude komplikacija. Pospajali smo što je trebalo, naravno pažljivo označivši svaki kabel, jer bi se mogli slikati sa nekim frekventnim područjima da smo fulali i ajmo krenuti u usmjeravanje antene. Inicijalno smo podesili oprilike, te krenuli u točno podešavanje. Jedan pored televizije sa upaljenim receiverom, drugi na krovu, a mobiteli na ušima. Mali pomak, čekaj par sekundi, nema signala i ajmo ponovo. Treća iteracija i evo signala sa oba satelita. Da mi je netko rekao da ćemo tako brzo podesiti, rekao bih mu da je lud. Pogotovo što je trebalo podesiti da se hvataju oba satelita. Mislim da je pomogao originalni držač LNB-ova, koji je na dva mjesta imao male utoriće, pa sam tako postavio i LNB-ove. Bila je to dobra odluka.

Ostalo je još da nabavim filter (tj. samo da propušta) FM područje, i receiver koji bi služio za prijem digitalne zemaljske i satelitske televizije, imao hard disk, te da se mogu na njemu gledati divx (i ostali) filmovi (zapravo u zadnje vrijeme prvenstveno serije) prek lokalne mreže. Ako bi odbacili entuzijastičke prijedloge za nekakvim media pc riješenjima, trenutno sam na nekakvom dreambox prijedlogu, no o tom potom.



UTP priključnice su odrađene u svim parketnim prostorijama, a opredjelili smo se za T568A šemu spajanja. Malo sam bacio pogled po internetu i izgleda da je šire raširen B standard (više zbog toga što je u skladu sa AT&T-ovim standardom), ali za sve nove instalacije je preporuka T568A šema. Naravno ideja je da su oba kraja kabela istim standardom kablirana i ne bi trebalo biti problema. Zanimljivo je da su konektori (da li je to prava riječ) na priključnici poredani opet nekim trećim poretkom. Srećom dobije se upute koja žica ide na koji pin kako bi se dobio A, a koja za B standard. No, naravno provjerio sam da se doista radi o točnom označavanju poretka pinova na priključnici.



Za sve one koji nas znaju, a još nisu sigurni gdje smo točno, tu je Google corp. i njihov Google Earth, te zadnji update južnog dijela Istre, gdje se i mi nalazimo. Stvarno je fantastičan program. Baš sutra idemo u Padovu na jedan Ikea izlet i bacam ja tako pogled, gdje trebam doći, kuda sići i sl. i dolazak je prilično jednostavan. No povratak mi djeluje malo kompliciranije. Ne bih htio baš da me cesta odvede daleko. Prebacim na kartu i evo sada vidim i jednosmjerne ceste, i nema problema za povratak. Hvala google.

P.S. Zna li netko HTML tag da vam odmah nudi otvaranje vanjskog programa za onu KML datoteku ?

07.10.2007. u 21:29 • 2 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>