Obožavatelj knjiga https://blog.dnevnik.hr/obozavatelj-knjiga

utorak, 28.07.2015.

Recenzija knjige "Nova Mis Čilea"


Ovo je drugi krimić poznatog hrvatskog pisca Hrvoja Šalkovića. Njegov „Valcer protiv Eintrachta“ me oduševilo i s velikim sam nestrpljenjem čekao njegovu sljedeću knjigu.

Mlada detektivka Lara odlazi u Patagoniju nakon što doznaje da joj je djed, ubijen na isti način kao i njezin otac, dvadesetak godina ranije ostavio nasljedstvo. Lara odlazi u Punta Arenas (u kojem više od polovice stanovništva čine doseljenici iz Hrvatske), ne samo radi nasljedstva nego i radi razjašnjavanja djedova ubojstva. Na tom putu pridružuje joj se stariji kolega, iskusni inspektor Vinko Sivec zvan Sivi, te se oni po dolasku u Punta Arenas suoče sa zločinima serijskog ubojice koji žrtve ubija nožem tako da ih prvo izbode, a potom im prereže grkljan.

Projekt „Balkan Noir“ (u čijoj ediciji je izašla ova knjiga) dokazuje da na ovim prostorima postoje kvalitetni pisci koji mogu parirati stranim (ponajviše skandinavskim) autorima.
Šalković najpoznatiji je kao putopisac, koji je posjetio čak 116 zemalja svijeta, svjetski putnik u čijoj se putovnici našlo čak 116 žigova iz isto toliko posjećenih zemalja. Ta se pozadina naslućuje i u ovom romanu, posebice u dijelu poznavanja i opisivanja položaja hrvatskih emigranta u Čileu.

Ova knjiga je djelomično i kritika hrvatskom iseljeničkom društvu. Šalković također pokušava otkriti najmračnije dijelove čovjekovog uma, te na zanimljiv način promatra ovisnost o kocki. U njegovu se načinu jasno vide dugoročne, negativne posljedice takvog životnog stila.

Ovaj roman sam pročitao u par sati, ponajviše jer nije podijeljen u poglavlja nego u jednu veliku cjelinu sačinjenu od mnoštva fragmenata. Kraj knjige me šokirao i jednostavno knjigu nisam mogao ispustiti iz ruke. Zato svima koji su željni zanimljivog domaćeg trilera, preporučujem ovu fantastičnu knjigu.

28.07.2015. u 20:26 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 27.07.2015.

Recenzija knjige "Ljubav između korica"


Sedamnaestogodišnji Josan nakon depresivne epizode provodi ljetne praznike s djedom u hotelu na obali. Jednog poslijepodneva ispod madraca nalazi dnevnik poput onih starinskih što ih je sačuvala njegova baka. Na kožnatim koricama netko je srebrnastim nalivperom napisao: „Arohin dnevnik“.
Fasciniran tim pronalaskom Josan provodi dane čitajući dnevnik nepoznate djevojke, čije ga misli sve više opčinjavaju do te mjere da je odluči potražiti, pogotovo nakon što, skrivenu u koricama dnevnika, pronađe i Arohinu fotografiju na čijoj poleđini piše: „Potraži me i naći ćeš sebe.“
Ova knjiga mi se svidjela jer je jako neobična. Autor u ovoj knjizi progovara o ljubavi koju Josan osjeća samo zbog pronađenog dnevnika. On zapravo uopće nije upoznao tu osobu. Jonas zapravo traži da mu netko da veći smisao u životu, da mu da sreću. Tražeći, on pronalazi Arohin dnevnik, vjeruje da je pronašao ljubav kakva mu je u tom trenutku potrebna.
Boravak na odmoru s djedom besmislen je i ne ispunjava Josana i stoga objeručke prihvaća ulazak u svojevrsnu sektu, bira mjesto koje će mu pružiti toliko željeni osjećaj pripadnosti.
Ovaj, izuzetno lagan, ljetni ljubavni roman u potpunosti će zaokupiti vašu pažnju i prije nego se okrenete, već ćete ga pročitati. Vjerujem da će vam se ova knjiga svidjeti isto koliko i meni.

27.07.2015. u 20:09 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 23.07.2015.

Recenzija: "Gradovi na papiru" John Green


Od autora bestelera "Greška u našim zvijezdama" te "U traganju za Alaskom" dolazi nova knjiga koja me duševila.
Quentin Jacobson od djetinjstva je zaljubljen u svoju neobičnu susjedu Margo Roth Spiegelman. Njihov odnos gotovo i nije postojao sve do jedne večeri kada mu je Margo zakucala na prozor i zatražila da ide sa njom u osvetničku misiju. Quentin je nije mogao odbiti. On ju je te večeri upoznao kao nitko prije. Zapravo kao da je postao dio njezinog univerzuma.
Slijedećeg jutra Margo nestaje. Quentin ju je posljednji vidio i sada mora sve iz temelja promjeniti kako bi je našao. Ali zapravo se nameće pitanje: Tko je prava Margo?
Ova, treća knjiga Johna Greena izuzetno mi se svidjela. Green voli postavljati mlade junake u poprilično odrasle situacije. To je upravo ono najbolje u njegovom pisanju, naravno, uz vrlo realne likove s kojima se citatelj lako moze poistovjetiti sto i sam dozivljaj citanja cini mnogo stvarnijim.
Obvezan dodatak ovoj knjizi bi trebale biti maramice koja bi brisale suze smijalice. Ja sam "umirao od smijeha" u nekim scenama i jednostavno je bilo izvrsno.
Pouka priče tek dolazi na zadnjim stranicama ove knjige. Kraj me iznenadio te sam zbog njega mnogo razmišljao.
Ovih dana (točnije 23.7.) dolazi nam film koji je baziran na ovoj knjizi. Glavne uloge imaju Nat Wolff (glumio je u filmu "Krive su zvijezde", adaptaciji knjige Johna Greena) te Cara Delevinge kojoj je ovo prva velika uloga u filmu. Očekujem da će ovo biti izvrstan film i jedva ga čekam pogledati u kina.
New York Times je o ovoj knjizi rekao da je jako blizu genijalnom, ja se sa time ne slažem jer ja ovo smatram genijalnom knjigom.
Na kraju vam samo još jednom mogu reci da ako želite pročitati genijalan roman o mladima, onda je ova knjiga baš za vas.

23.07.2015. u 13:11 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 07.07.2015.

Recenzija knjige "Kako se zaljubiti" od Cecelie Ahern



Cecelia Ahern je poznata irska spisateljica koja me osvojila svojom knjigom "Na kraju duge" te je i ovaj put dokazala kako zna napisati izvrstan roman.
Christine je pehistica. Ona je vjerovala da joj se neće ponoviti loše stvari. Nakon što je prije mjesec dana svjedočila samoubojstvu u napuštenoj zgradi to opet proživljava na jednom dublinskom mostu. Muškarac Adam se želi baciti sa mosta. Ona ga uvjerava da se ne baci jer će ga ona naučiti kako da se zaljubi u život, da vidi da je vrijedno živjeti. I on na kraju se ne baci, ali on ozbiljno shvati njezinu lakomislenu izjavu.
Ovo je knjiga koja govori o jednom teškom problemu, a to je samoubojstvo. Ali ona usprskos tome piše stilom koji se ne stiče ozbiljnost obrađene teme.
Njezine knjige su poznate kao moderne bajke. Morate se složiti da ovakva priča se ne čini kao tipična bajka koju ste čitali u djetinjstvu. Ovo je moderna bajka gdje su ljudi razoreni i pokušavaju živjeti normalno u svijetu koji se previše mijenja. Ali ova knjiga vraća vjeru u život i ljubav.
Zato svima vam od srca preporucam da uzmete ovu izvrsnu knjigu i da je pročitate jer vjerujem da će te uživati.

07.07.2015. u 13:30 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 04.07.2015.

Recenzija knjige "Razdvojene - istinita priča o ljubavi ponovno ujedinjenih blizanki":



Anais Burdier i Samantha Futerman vode poprilično različite živote. Ali te dvije djevojke imaju nešto zajedničko: rođene su na isti dan u istoj bolnici u Južnoj Koreji te su obje posvojene, a također i poprilično slično izgledaju. Zapravo mnogima izgledaju kao da su blizanke. Kada Anaisin prijatelj vidi kratki video na internetu odmah pošalje video svojoj prijateljici. Tada počne potraga za glumicom koja će svima promijeniti život.
Ovo je nevjerojatan početak istinite priče dviju mladih djevojaka kojima se život potpuno promjenio. Knjiga ne govori samo o tome kako je njima bilo kad su to sve proživljavale nego govori i o onoj drugoj strani medalje. O tome kako se za posvojenje dizali krediti, kako im je bilo sa svim novim stvarima koje su im se nenadano dogodile u njihovom životu.
Svima koji vole istinite i zanimljive ljudske priče preporučujem ovu izvanrednu knjigu. Ne govori se bez razloga da život piše najljepše romane.

04.07.2015. u 12:19 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

Srpanj 2015 (5)
Lipanj 2015 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga


Linkovi