Treba li Dinamo ubuduće izbjegavati europska natjecanja?

07 studeni 2014

Zoran Mamić pretrpio je još jedan težak poraz na klupi Dinama koju je preuzeo u listopadu prošle godine. Sudbinu u grupnom dijelu Europske lige zapečatio im je Red Bull iz Salzburga, na čelu sa hat-trick herojem, Jonathanom Sorianom. Prva utakmica u Austriji bila je kobna na čuđenje rijetkih navijača - većina ih je već navikla na sramoćenje "Modrih" pred velikim ili većim protivnicima na europskoj sceni, dok u domaćoj ligi nadvisuju sve protivnike bez većih problema.
Na gostovanju su Dinamovci uspijeli ublažiti preveliku gol razliku u posljednjim minutama prvog susreta, to nije bio slučaj na Maksimiru. U zadnje vrijeme, Angelo Henriquez, inače igrač Manchester Uniteda, jedina je svijetla točka kluba iz Zagreba. Upravo on i Arijan Ademi zabili su po jedan gol na Salzburg Areni, dok je Brazilac Alan utrpao tri komada u Eduardovu mrežu. Dinamo može biti sretan što je završilo 4:2, kao i "Crveni Bikovi" koji su očekivano uzeli tri boda.
Zagrebački optimizam ubrzo se ugasio u drugom srazu, nakon što je razigrani Španjolac i bivši igrač Barcelone, Soriano, napunio plavu mrežu u više navrata. Rezultat 1:5 govori o tome da za dobru igru i igrače nije uvijek potreban novac, usprkos tomu što to nalaže "Mamićevska" politika. Inicijativa "Zajedno Za Dinamo" tom prigodom objavila je na svom Facebook profilu popis klubova koji su s manjim ili sličnim proračunima prezimili u Europi. Na listi se ističu Basel kojemu je to pošlo za rukom šest puta, Steaua Bukurešt sa četiri i Kopenhagen koji se do proljeća zadržao tri puta.
Prvaci Hrvatske su Ligu Prvaka okusili u rujnu 2011., nakon izbacivanja Neftčija i finskog prvaka HJK iz Helsinkija. Real Madrid prvi je imao doznati kako će se Dinamo držati u skupini protiv najvećih svjetskih klubova. Usprkos i više nego dobrom otporu domaćina, Madriđani su uspjeli slomiti Ivana Kelavu za minimalnu pobjedu i siguran povratak u prijestolnicu Španjolske.
Meč s Lyonom, za koje je tada još nastupao Dejan Lovren, donio je Dinamu drugi poraz u skupini, nakon 2:0 na Gerlandu. Ajax ih je u sljedećem susretu zacementirao na dnu tablice uz jednak broj golova na Maksimiru. No, gotovo nitko ne zna što se dogodilo s ekipom Krune Jurčića u druge tri utakmice istog natjecanja. Gubili su redom od Ajaxa 4:0, od Reala 5:2 i od Lyona 7:1. Bila je to sezona za zaborav i promjenu trenera, makar to nije bio konačan pozdrav Jurčića od klupe Dinamovaca.
Stoga, treba li zagrebački klub na čelu s braćom Mamić odustati od blamiranja u velikim natjecanjima koje se nastavlja i dan danas? Igrači su željni ogromnih utakmica i protivnika, ali ako realno razmislimo, bolje neka se ostanu sukobljavati s protivnicima s kojima to mogu. U suprotnom će samo nastaviti s razočaravanjem navijača.

Oznake: nogomet, Dinamo, liga prvaka

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.