Svjetsko prvenstvo je pred vratima!

31 svibanj 2014

Do početka najvećeg međunarodnog nogometnog natjecanja ostalo je nešto manje od dva tjedna. Kao što nam je svima već poznato, prvenstvo otvara Brazil protiv "Vatrenih". Iako se u Brazilu uz sam Mundijal javljaju brojni problemi poput nedovršenja izgradnje stadiona i rušenja kuća lokalnog stanovništva samo kako reprezentacije ne bi vidjele u kakvu su zemlju zapravo došle...No, jedno je sigurno - Svjetsko Prvenstvo održat će se prema predviđenom rasporedu.
Masovni prosvjedi Brazilaca ne mogu spriječiti ono što je FIFA odlučila 30. listopada 2007. jer, sad već utrošeni novci na ovo natjecanje, ne mogu se vratiti. Naravno, to nije jedini problem vezan uz ovu nemalenu južnoameričku zemlju. Favele će također ostati zabranjeno područje za sve natjecatelje, jer ustvari pokazuju stvarnu situaciju i neimaštinu u nerazvijenim dijelovima Brazila.
Atmosfera među reprezentativcima Hrvatske vrlo je ugodna, unatoč ozljeda par igrača poput Ive Iličevića i Ivana Strinića koji su ispali iz utrke za mjesto u momčadi. Braća Kovač pokušat će ponoviti ili popraviti trijumf iz 1998., i donijeti prvu medalju za Hrvatsku nakon 16 godina. Luka Modrić, Mario Mandžukić i ostatak ekipe definitivno imaju kvalitetu za ugrožavanje domaćih favorita.
No, moramo se osvrnuti i na druge ekipe u našoj skupini. Kamerun, predvođen Samuelom Eto'om i Barceloninim veznjakom Alexom Songom imaju relativno dobre šanse za prolazak u sljedeći krug natjecanja. Zadnjih je par dana u centru pozornosti još jedan Kamerunac - Henri Belle. Igrač Splita mislio je da je dobio poziv da zaigra za domovinu na Mundijalu, uputio se u Austriju na pripreme, a kada je stigao - stožer nije znao tko je. Potišteni krilni napadač zatim je otputovao za Kamerun. Gdje li je došlo do pogreške? Navodno je predsjednik kluba bivšem igraču Istre 1961 prenio poruku o pozivu, ali se uspostavilo da je poziv bio lažan. Nitko nije zaslužio da bude žrtva ovakve greške.
S druge strane, Meksiko će, na krilima Javiera Hernandeza "Chicharita" pokušati ugroziti protivnike u grupi primjenjujući zavidne napadačke sposobnosti. Iako će se u ekipi osjetiti izostanak bivšeg igrača Arsenala, Carlosa Vele, koji je odbio pozivnicu meksičkog trenera. Njegov nedostatak morat će u veznom redu pokrpati Hector Herrera i Carlos Pena. Za dugogodišnjeg kapetan momčadi, Rafaela Marqueza, ovo će biti zadnje veliko natjecanje.
Najveći favoriti za podizanje zlatnog trofeja su Brazil, Engleska, Španjolska i Njemačka. Brazilce će predvoditi mlada nada Blaugrane - Neymar, braniči David Luiz i Thiago Silva, ali sve uz pomoć trenera Luisa Felipea Scolarija. Engleska će pokušati nadvladati svoje rivale igračima iz Premiershipa, a veliku ulogu imat će i igrači Southamptona - Adam Lallana, Rickie Lambert i Luke Shaw koji su svi tek nedavno postali reprezentativci.
Španjolska ima misiju sačuvati trofej nakon pobjede u Južnoafričkoj Republici 2010. Njih će predvoditi kontroverzni Brazilac Diego Costa i igrači Barcelone, Xavi Hernandez i Andres Iniesta. Drugoplasirana reprezentacija na zadnjem Svjetskom prvenstvu, Njemačka, izgubila je u finalu upravo od Španjolaca. Ove se godine nadaju osveti i savladavanju svojih najžešćih protivnika. Njihovi glavni igrači na ovom će prvenstvu biti Philipp Lahm, Marco Reus i Miroslav Klose. Uzbuđenje je sve veće, početak je blizu. Tko će podići trofej pobjednika svijeta?

Oznake: nogomet, Hrvatska reprezentacija, brazil

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.