Čari prijelaznog roka i njegovo zahuktavanje

09 srpanj 2014

Mnogo prije samog početka otvaranja transfernog roka, planetarno popularni klubovi su već stupili u kontakt s određenim pojedincima, ili je bar javnost tako zaključila. Sportska su njuškala olako povezivala profesionalce s ekipama za koje nije vjerovatno da će završiti novim transferom. Premiership je, kao i uvijek, liga koja živi za ljetna iznenađenja i u kojoj su takve stvari općepoznata pojava.
Liverpool u novu sezonu ulazi kao klub s drugim najboljim plasmanom u prethodnoj. Koliko su oštroumni u svom naumu preuzimanja trofeja od Manchester City-ja govori činjenica da su već uspjeli dovesti tri perspektivna reprezentativca - Emre Cana, Adama Lallanu i njegovog kolegu iz Southamptona, Rickieja Lamberta.
Arsenal se tek priprema za pravu akciju. Prema njihovoj službenoj stranici, "Topnici" su zainteresirani za veći broj igrača, uglavnom za one koji će pokrpati primarne pozicije - lijevo krilo i desnu stranu obrane. Odlaskom Bacaryja Sagne u redove prvaka sa Etihada, Wenger je sada na pragu stupanja u kontakt s dvojicom drugih Francuza. Serge Aurier, igrač Toulouse-a koji je nastupao za Obalu Bjelokosti na Svjetskom Prvenstvu u Brazilu, već je duže vrijeme meta francuskog stratega. Mathieu Debuchy i Alexis Sanchez nagađanjima su blizu dolaska na Emirates.
Roman Abramovič spreman je "baciti" novac na nove igrače radi povratka titule iz 2010. na Stamford Bridge. Dva Španjolca već su se pridružili Mourinhu - Francesc Fabregas i Diego Costa. No, ako Chelsea griješi u jednoj stvari, onda su to transferi. U ekipi imaju više od 30 izvanrednih igrača i još nekolicinu na posudbi, ali samo za trećinu ima mjesta u prvoj postavi. Treba biti hrabar da se igrač poput Andrea Schurrlea stavi na klupu, iako je svima pokazao da to ne zaslužuje nakon što je utrpao dva gola osramoćenom Brazilu.
Ni u ostalim dijelovima Europe situacija nije drugačija. Barcelona je ekspresno reagirala na odlazak Fabregasa dovođenjem Ivana Rakitića, a na Camp Nou stigla su i dva vratara - Marc-Andre ter Stegen i Claudio Bravo. S podjednakim zalaganjem u pregovore je ušao i Bayern Munchen koji se pojačao za tri nova igrača. Robert Lewandowski, čiji je transfer dogvoren već u siječnju ove godine, zasigurno će biti napadač broj jedan za Pepa Guardiolu. Juan Bernat i Sebastian Rode morat će ugodno iznenaditi na Allianz Areni da bi uopće osigurali mjesto na klupi za pričuve.
Na domaćoj sceni spominje se samo Dinamo, kojem su se u ovom kratkom vremenu pridružilo sedam igrača, a najzvučnije ime je zasigurno Eduardo, redovni portugalski reprezentativac koji je dobio šansu da brani vrata ekipe Cristiana Ronalda protiv Gane. Hajduku se iz Istre 1961 pridružio problematični Brazilac Jo koji je ranije ove godine izazivao probleme u klubu, bacivši dres Istre nakon prisilne izmjene i prijetivši nožem svojim suigračima. Mogu li ga Splićani smiriti?
Rok je tek počeo, a na list papira ni približno ne stanu svi dogovori igrača i klubova. Kako će klubovi izgledati na početku naredne sezone, možemo samo nagađati.

Oznake: nogomet, transferi

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.