http://www.radiostudent.fpzg.hr/
http://www.guerrillagirl.net/
http://www.index.hr/
http://www.jutarnji.hr/


Photobucket

nikolina kranjec

petak, 22.04.2011.

Loše stanje zgrada užeg gradskog prostora

Zapuštene i neodržavane kuće veliki su problem mnogih gradova pa tako i Zeline. Uži gradski prostor koji čini zaštićenu kulturno-povijesnu cjelinu grada je unatoč rijetkim pozitivnim primjerima obnove, realiziranim tijekom posljednjih nekoliko godina u prilično lošem stanju. Evidentan je komunalni nered koji se očituje u raznim intervencijama, neprihvatljivim unutar povijesne strukture grada kao što su neprimjerene boje i oblikovni elementi pročelja, reklame, ograde, oprema lokala i vanjskog prostora uopće, hortikulturni elementi i slično. Osim toga izrazito je loše građevinsko stanje najužeg povijesnog dijela poteza Ulice braće Radić, Ulice Matije Gupca, Ulice Vladimira Nazora i Zagrebačke ulice.
Photobucket
Stanje upućuje ne nebrigu i nepostojanje svijesti o vrijednosti povijesnih građevina te zakonom propisanom načinu obnove uz nužnu prisutnost konzervatorske struke. Pozitivni pomaci uočavaju se u obnovi tek rijetkih pročelja, poput poteza u Zagrebačkoj ulici ili zgrade na početku Bocakove ulice.
Projekt arhitektonskog snimanja pročelja u povijesnoj jezgri Zeline bio bi prvi korak prema boljoj budućnosti. Cilj jednog takvog projekta bi bio napraviti osnovnu dokumentaciju pročelja uže gradske jezgre kad se za to pronađu potrebna financijska sredstva. Dokumentacija koristi u svakom slučaju bez obzira na to da li se u daljnju obnovu pročelja krene za godinu dana ili pet godina. Fizički rezultati projekta ovise najviše o financijama i želji građana da se u njega uključe. Stanje zahtjeva ozbiljan angažman na svim razinama, dakle od samih građana, preko gradskih vlasti i lokalnih kulturnih institucija do nadležne konzervatorske službe i stručnih suradnika. U tom smislu nadamo se što skorijim konkretnim naporima i akcijama u svrhu poboljšanja stanja. Ozbiljan pristup nalaže opsežnu pripremu uz neizostavnu izradu odgovarajuće dokumentacije odobrene od strane nadležnih stručnih službi. Ako se samo prisjetimo starih fotografija i razglednica koje prikazuju centar Zeline, vjerujem da bi svi ponovno htjeli živjeti u tako lijepo uređenim ulicama i zgradama.
Photobucket
Photobucket





- 10:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2011 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (4)
Travanj 2011 (4)
Siječanj 2011 (3)
Prosinac 2010 (4)
Studeni 2010 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Studentski blog

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket