Nepoznati Zagreb

02.06.2011., četvrtak

Priče putokazne putnika namjernika

Putujući posvuda, i po Zagrebu, a i šire uvijek mi je zanimljivo uočavati sve što me okružuje, a pogotovo sve ono što se ne uklapa u uobičajenu sliku ... Tu moju osobinu dobro je uočio i Dominko Blažević, pisac članka "Arhitektonski vodiči i urbane arheologije" koji je objavljen na web stranici Društva arhitekata Zagreba. Mojem blogu je posvećeno nekoliko rečenica, a dvije meni za ovaj post najzanimljivije citiram ovdje:

"Blog pokriva i otkriva razne teme i sadržaje, analizirajući najrazličitije detalje poput poklopaca uličnih šahti, starih natpisa, oblikovnih i komunikacijskih anomalija svake vrste. Slojevi i podslojevi informacija, korištenja, zaborava, povijesti."

Zaista ima nekog neobičnog rajca u tom otkrivanju anomalija - najkraće rečeno, meni osobno je to nadasve zabavno. Zabavno je uočavati, povezivati značenja, simbole, ideje ... to je valjda kao neka igra skrivača za nas velike, vježba zapažanja, što li? wink

Uglavnom, što god to bilo što me zabavlja u toj potrazi, u našoj zemlji i našem gradu imam više nego dovoljno "štofa" za zabavu te vrste. A danas ću sebe i vas zabaviti opažanjem putokaznih tabli na ulicama grada i cestama oko njega.

Za početak, evo jedne zgodne bizarnosti - svi vi koji se vozite ka jugu u pravcu Velike Gorice ste vjerojatno već zapazili da izlazite iz grada Zagreba čak dvaput i to na razmaku od 20-tak metara i to u dvije različite boje, žutoj i plavoj!


Izlazak iz grada prema V. Gorici. Snimio: Vanja

U čemu je tajna? U tome što se nekad sa postavljanjem nove table (po novom važećem likovno-vizualnom standardu) zaboravilo maknuti staru (koja je napravljena u skladu sa starim standardima). Naravno, ovdje bi se moglo postaviti i pitanje ne označava li ta plava boja izlazak iz grada po cesti rezerviranoj za promet motornim vozilima (o tim kombinacijama boja bit će više riječi kasnije!), no tada bi recimo ulazak u Zagreb kod Jankomirskog mosta mogao nositi zelenu tablu sa natpisom "Zagreb", a neki nekategorizirani bijelu, a to ipak nije slučaj.

Naime, u doba Juge su se imena naselja obilježavala tablama sa bijelim slovima na plavoj pozadini (za veće gradove) ili pak crnim slovima na bijeloj ili vrlo blijedoj žućkastoj pozadini - ako se dobro sjećam, svi ulazi u Zagreb su bili obilježeni sa plavim tablama i bijelim slovima. No, sa osamostaljenjem Hrvatske su uskoro došli na snagu novi standardi tako da se od tada imena svih mjesta obilježavaju žutim natpisnim tablama sa crnim slovima. A Zagreb na tom prilazu V. Gorici ima na uvid i novu i staru tablu.

Što se samog "colour coda" prometnih znakova i natpisa tiče, ta je problematika nešto kompleksnija nego što se čini, a i sami prometni znakovi i natpisi nisu baš tako detaljno standardizirani kako se to možda na prvi pogled čini. Vezano uz to, na Wikipediji postoji izvrstan članak (na engleskom jeziku, na žalost) koji govori o sličnostima i razlikama na tom području među različitim zemljama svijeta.

Evo samo tri detalja za ilustraciju: oznake na autoputevima su u nekim zemljama napisane bijelim slovima na zelenoj pozadini (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Italija, Danska, Švedska, Češka ...), dok su u drugima napisane bijelim slovima na plavoj pozadini (Austrija, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Belgiaj, Poljska ...). Neke su pak zemlje imale u svojoj povijesti oba sistema (Mađarska je prvo upotrebljavala kao pozadinu zelenu boju, a sada ima plavu).

Drugi zgodni detalj su prometni znakovi zabrana (oni prikazani u krugu): u većini zemalja oni samo prikazuju piktogram koji ukazuje na zabranu (npr. zabranjen promet kamionima ima kamion u krugu), no u nekima (npr. Finska, Švedska) su ti piktogrami dodatno prekriženi crvenom dijagonalnom crtom.

Treći detalj je pozadinska boja znakova: u većini zemalja je to bijela boja, dok se u Švedskoj, Finskoj, Islandu i Poljskoj upotrebljava žuta kako bi znakovi bili vidljiviji na snijegu (kod nas ima također još dosta znakova sa žutom pozadinom kakvi su se prije upotrebljavali prilično često).

Što se pak već spominjanog "colour coda" tiče, u Hrvatskoj je zelena boja rezervirana za natpisne ploče na autoputevima, plava boja za ceste rezervirane za promet motornih vozila (takvih nema puno - npr. poluautocesta cesta za Vrbovec i Bjelovar), žuta boja za državne ceste te bijela boja za sve ostale nerangirane ceste i za putokaze unutar naseljenih mjesta (npr. kvartove u Zagrebu). A postoji i dodatna podjela koja kazuje kako obilježiti neki smjer - na primjer, gradska ulica koja vodi prema autoputu biti će obilježena putokazom bijele boje (jer se nalazi unutar grada) na kojem se nalazi polje zelene boje sa imenom grada (jer se do njega stiže autoputom).

Možda sve to zvuči malo komplicirano, no ipak olakšava snalaženje onima koji znaju tajnu! wink
No, stvari mogu biti i kompliciranije - pogledajte ovaj natpis iz Helsinkija!


Putokaz u jugozapadnom dijelu Helsinkija. Snimio: Vanja

Osnovna boja putokaza je plava, a na njoj se nalaze smjerovi koji vode na državne ceste (crvena boja, isprekidana crta oko njih znači da se još ne nalazite na njoj već vas ovaj natpis vodi prema njoj) te na lokalne ceste (žuta boja), na zelenoj pozadini se nalaze simboli za važna mjesta i službe (hitna pomoć, aerodrom), a na bijeloj smjerovi ka pojedinim gradskim četvrtima. Uglavnom, sve zajedno izgleda šareno kao Božićni ukras (možda je to namjerno smišljeno kako bi stanovnicima uljepšalo duge zimske noći? wink)

E sad, evo i još jedne "anomalije" uočene u našem gradu - na mnogo mjesta su pravilno označeni smjerovi prema izlascima na autoputece koji se granaju iz i oko grada. Evo primjera iz Šubićeve ulice sa samo brojčanim oznakama autoputeva i onoga iz Svilkovića sa punim natpisom.


Snimio: Vanja

No, ima i drugačijih primjera: ovaj natpis je postavljen na raskršću Klaićeve ulice sa Ulicom Republike Austrije ... no, po svom izgledu (zelena pozadina umjesto bijele) možete pomisliti da se već nalazite na austoputu!


Snimio: Vanja

Za kraj - pišući o benzinskim pumpama čitalac bloga John Doe je postavio pitanje obilježenosti ulaza u grad natpisnim tablama. Neki ulazi su obilježeni, no čini se da je još uvijek više onih koji nisu ... stoga, vi svi koji putujete u i iz grada, bacite poglede na ulaze u grad, ajmo vidjeti koji su i kako obilježeni!

Evo početne liste kao osnova za rad (od zapada ka istoku):

- na početku Aleje Bologne (trebala bi biti na ulazu u Podsused)
- na starom samoborskom mostu (ako se ne varam tamo je korektna žuta tabla)
- na Jankomirskom mostu (nekada je tamo bila plava tabla, no sad već dugo nema nikakve, ako sam dobro uočio)
- na Jadranskoj aveniji (trebala bi biti negdje kod početka Laništa)
- na staroj Karlovačkoj (negdje iza Lučkog)
- na Brezovičkoj cesti (pojma nemam gdje je točno granica)
- negdje kod Klare (za ceste iz M. Mlake i Odre)
- na Velikogoričkoj (kod V. Mlake - fotka je u postu)
- kod Jakuševca (na cesti iz Mićevca)
- na Slavonskoj aveniji (negdje kod Ivanje Reke valjda .. ili možda tek Resnika?)
- na ulazu iz Sesveta (Branimirova i Avenija Dubrava, na obje vrlo brzo nakon njihova raskršća u Sesvetama)
- na cesti Čučerje-Goranec (tamo je nema)
- na Sljemenskoj cesti (gdje bi pak tamo trebala biti, valjda kod ulaza u Šestine, kod "Lagvića"?)

Unaprijed hvala svima za sve nadopune!

- 10:15 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2011 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Travanj 2024 (1)
Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)

Tema bloga:

Linkovi