Ništa Ništa

16.08.2015., nedjelja

Pitanja i odgovori:

U rubrici pitanja i odgovora imamo najnoviji prilog:
Prijatelj tenkist iz Gašinaca pored Đakova pita: koliko je realna mogućnost globalnog kraha burze i kako bi izgledao najkatastrofičniji globalni scenarij? Molim ako može neki narativ o tome. :)

Prilikom razmatranja ovog pitanja prvo i osnovno treba ustvrditi da se globalni krah burze već desio, i, od toga trenutka, neprestano traje.
Kako je to moguće, mogao bi se zapitati prijatelj iz Gašinaca, kad u Gašincima, a bome ni u obližnjem Đakovu nema nikakvih naznaka kraha, štoviše, kruh i milijeko se mogu nabaviti u pekari skoro svaki dan?
Naravno, trik je u tome da krah burze ne izgleda onako kako ga je vjerojatno naš prijatelj i njegovi prijatelji i prijatelji njegovih prijatelja, zamišljao.
Kako ustvari izgleda krah burze? Da li je to neki katastrofičan događaj poput pada asteroida ili pomora kuge tj. nešto slično onome što se desilo kao uvertira u drugi svjetski rat, tokom 30-ih kad su se izgladnjele obitelji praznih pogleda i želudaca truckale u kamionima s kraja na kraj Amerike po opustošenoj zemlji itd.?
U 21. stoljeću smo ipak malo napredovali, pa krah burze ne izgleda isto kao prije 100 godina.
Zahvaljući taktici koja se poluslužbeno zove 'extend & pretend' danas je moguće odugovlačiti i produžavati u nedogled ('extend') suočavanje sa aktualnim krahom, a pritom se i pretvatrati i glumiti da se ništa posebno ne događa ('pretend'). To je danas posve moguće, kao što je zahvaljući suvremenoj medicini moguće suspendirati simptome kojekakvih boleština, i pretvarati se da smo OK.
To je dostignuće suvremene bankarske i financijske tehnologije, začepljenje financijskog krvotoka se tretira forsiranim intravenoznim ubrizgavanjem dodatnih injekcija nečega što se još uvijek kolokvijalno zove novac, iako taj izraz postaje potpuno neprikladan za opisivanje onog što se događa. Tako se milijarde i trilijarde 'nečega' prebacuju s jednog računa na drugi, sve u nadi da se odgodi kolaps cijena 'nečega' što se između ostalog kupuje i prodaje na burzi. Krah burze je dakle trenutak u kojem se uviđa da to što se kupuje i prodaje zapravo ne vrijedi toliko, ako uopće išta vrijedi, što nije drugo nego čuveno ispuhivanje balona, kolaps cijena 'vrijednosnih papira' koji se mogu održavati napumpani samo još u pomoć specijalno dizajniranih financijskih steroida.
Donekle postoji paralelizam ili analogija između fenomena zdravlja ljudskog organizma i ekonomskih fenomena. Dakle, krah burze je tu, ali organizam još uvijek izgeda, gledano izvana, kao da se ništa posebno ne događa, osim što pažljivijem promatraču neće promaći povremeni čudni i zlokobni simptomi.
Tu dolazimo i do najkatastrofičniji globalni scenarij (drugi dio pitanja), naime, to je upravo ovaj scenarij koji se događa. Tu se opet možemo poslužiti analogijom iz medicine. POznato je da visoka temperatura zapravo nagoviješta skoro ozdravljenje jer se organizam, u većini slučajeva, ako je bazično zdrav, zapravo bori protiv bolesti i za to koristi dodatne resurse koji se manifestiraju u povišenoj temperaturi. Međutim, ukoliko ta akutna faza izostane, ako se akutna faza suspendira, npr. pomoću 'Coldrexa' i sličnih preparata na bazi kortikosterodia koj guše i prekidaju lanac reakcija kojima se organizam bori, pojaviće se još gori simptimi u nekom kasnijem trenutku.
Opravdanje za ovu taktiku suspenzije simptma je očigledno, kao kod astme, ponekad se ventolin ne može izbjeći jer bi se pacijent ugušio. No pitanje je koliko je 'zdravo' koristiti ventolin u velikim količinama i na duge staze. Upravo se u sličnoj dilemi nalazi i današnja globalna ekonomija, koristi se ventolin da se odgodi gušenje, ali dokle tako?
Očito se bolesnik mora pozabaviti sa stvarnim uzrocima ako ne želi riskirati rapad bubrega itd. u nekom izglednom trenutku u neposrednoj budućnosti.
No, da li ima vidljivih znakova da se, npr. EU voljna pozabaviti tim dubljim uzrocima?
Primjer Grčke je upravo potvrda ove gornje tvrdnje- najgori scenario se upravo odvija i zato se doista nitko pri zdravoj pameti ne može veseliti načinu na koji su to konzervativci, prevenstveno iz Njemačkog CDU, isforsirali. U ovom slučaju konzervativizam pokazuje svoje krajnje destruktivno lice, koje u svojoj tuposti rigidnosti i cinizmu gura dobar dio svijeta u katastrofu i patnju koja je dobrim dijelom potpuno nepotrebna. Dakle, radi se o dvostrukoj tragediji, em patanja sama patnja nebrojenih milijuna sama po sebi, em što je nepotrebna.
Na osnovu toga, dakle, jednostavno je ustvrditi da nema naznaka skretanja sa kursa 'extend & pretend' u kojem se privid zdravlja i funkcioranja, u ovom slučaju EU, nastoji produžiti ad infinitum, a tim kursom se upravo srlja ravno u najgori od svih scenarija- polagano gušnje i odumiranje vitalnih funkcija, depresija i ludilo, sukobi i jalovo optuživanje, ukratko- raspadanje cijelog društvenog organizma.

- 19:08 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2015 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Studeni 2015 (2)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (2)
Lipanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi