Ništa Ništa

16.07.2015., četvrtak

Urlaub



Kavez od neba
Oblak od kiše
kamen od srca
duša ne diše
svrši se više
nit smrdi nit miriše

na dnu ovog mora
dobro se ne piše

vidio sam i previše
jata odletješe
gavrani sletješe
i nikad više

sparina pritišće veče
vino i dječji plač
uvode u mrak

na peronu za vječnost
nečujno polazi naš vlak








- 22:11 - Komentari (2) - Isprintaj - #

04.07.2015., subota

Treći post

Novo zanimljivo pitanje stiglo nam je iz Gornjeg Međunošca pa ga prenosimo u cijelosti:

"Druže Ništa Ništa, što mislite o fenomenu retencije? Hrvatski jezični portal daje ovih 5 definicija:
1. pat. zadržavanje mokraće zbog mehaničkih zapreka (kamenca, tumora prostate i sl.) ili funkcionalnih poremećaja (srčanih i bubrežnih bolesti)
2. psih. sposobnost zadržavanja doživljaja u svijesti; pamćenje
3. pravn. zadržavanje stvari radi osiguranja tražbine
4. hidr. spremište za vodu iz kojega se voda ispušta nekontrolirano, za razliku od akumulacije gdje je to ispuštanje kontrolirano
5. fon. produženo držanje, zadržavanje izgovora glasa.
A Vi, gospodine, izaberite koje hoćete značenje pa molim nešto o tome napišite za treći post. Možete napraviti i komparativnu analizu npr. medicinskog, psihološkog i hidrološkog značenja pojma, kladim se da bi iz toga proizašlo nešto lucidno i bizarno. Još ako tome dodamo mogućnost detekcije značenja retencije u kontekstu reptiloidne invazije planeta te Civilizacije skrivenog čovječanstva ispod površine Zemlje koja stvara svjetlosnu obranu od sila Zla, mislim da su mogućnosti neograničene. Hvala, imate besplatno vreću kukuruza kad dođete k nami u Gornji Međunožac."

Zahvajujemo, kao i uvijek, jer smo pristojni, na pitanju, a evo, kako je obećano, i odgovora:
Pitanje je, dakle, što ja mislim o fenomenu retencije?
Pa prvo treba naglasiti da svi ovi nabrojani aspekti dotiču samo periferno retenciju I ne zalaze u srž ovog fenomena koji uvelike obilježava naše živote. Primjerice patološka I psihološka komponenta (pod točkom 1&2 u gornjem opisu) su nerazdvojno povezane I sjedinjene u fenomenu retencije ili zadržavanje mokraće nakon 3. Ili 4. piva. Naime, subjekt retencije u tom slučaju će iz raznih pobuda biti skloniji zadržavanju mokraće jer mu je sama pomisao o odlasku na WC, osim u iznimnim slučajevima, poput onog da mora proći pored zgodne konobarice I slično, izrazito odbojna zbog specifičnog stanja svijesti u kojem se mora pažljivo pratiti argumentacija I kontraargumentacija u uzavrelim raspravmama o svekolikim važnim pitanjima.
Jedno od takvih važnih pitanja koje može izazvati psiho-patološku retenciju u uvjetima solidno argumentirane birtijske rasprave jest I ono što to znači Kapital I njegova akumulacija, te da li je prvobitna akumulaija kapitala ujedno I retencija što je povezano I sa hidrologijom kako je objašnjeno u točci 4.
Tu dolazimo do drugog važnog aspekta retencije koja sveobuhvatno utječe na naše živote, kako je, uostalom, I rečeno na početku, a nitko to nije shvaćao ozbiljne. E, pa to je ozbiljno, uistinu, retencija kapitala je upravo onaj ključni skriveni uzrok ukupnog globalnog spiralnog kretanja kapitailstičke demagogije koja je kulminirala takozvanom krizom. Naime, tu dolazimo do definicije kapitalizma I socijalizma, gdje je svatko socijalist ukoliko nema kapitala kojeg bi zadržavao, a u drugom slučaju, gdje je capital pristutan, svatko postaje Kapitalist I vjerojatnost za pojavu retencije postaje izrazita.
I tu dolazimo do ključne točke u svezi I glede retencije- naime, što ga više ljudi žele zadržati, naime kapital, to ga zapravo sve manje ima. Zašto? Upravo zbog retencije. Svatko zadržava svoj djelić kapitala za sebe odnosno polaže ga u banku ili kupuje neku nekretninu. Jednom kad je kapital u banci nitko više ne razmišlja šta se s njim događa, ali zapravo se događa- pogađate – retencija. Naime, banka nastoji zadužiti nekoga kome fali Kapital, I pritom traži garancije u vidu hipoteke. Hipoteka je ultimativni oblik retencije kapitala jer se u vrlo stvarnom smislu kpaital zadržava u Zemlji, jer sva imovina u konačnici ima svoj temelj u vlasništvu nad zemljištem, onim što je na njemu ili u njemu, ispod tla.
U tom smislu se onda govori o zakopavanju blaga u zemlju kao u priči o tri praščića.
Sve ovo naravno ima svoje implikacije I na aktualna zbivanja, zašto svega ima sve više a ipak sve postaje sve skuplje? Retencija je to, drugovi, nevidljive gromade kapitala su se nakupile na svakom koraku, svaki kvadratni metar Zemlje je izmjeren I izvagan I na njemu je položena određena, običnom oku nevidljiva, količina kapitala koji se gomila poput nevidljvog sala I prekriva u sve debljim I debljim slojevima čitavu Majku Zemlju.
Naše ogromne mješine I salasta tjelesa su samo blaga slika onog što se sprema ukoliko ne oslobodimu Majku Zemlju od gušečeg omotača nevidljvog sala.

Prigodnom numerom obilježit ćemo konjunkciju Venere i Jupitera koja je poznatija pod nazivom 'betlehemska zvijezda' ovih dana obasjavala Zapadno nebo nagovještavajući dolazak Velike Pernate Zmije


- 03:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2015 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Studeni 2015 (2)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (2)
Lipanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi