LOGOS

srijeda, 04.08.2004.

Borba protiv zla

Ne opirite se zlu!

Isus je dao ovo uputstvo svojim učenicima. On je kao i uvijek imao na umu kao prioritet čovjekovo vječno dobro, a ne prolazne pobjede. Kao što je pisano da je veći onaj koji može obuzdati sebe od ratnog junaka, tako je i ovo načelo utemeljeno na Božanskoj nauci koja stremi ka konačnom cilju ne mareći na prolaznost.
Kada te netko udari po jednom obrazu, okreni mu i drugi; učio je Isus. Tu nalazimo načelo ne opiranja zlu, jer zlo ima karakteristiku da se brzo lijepi i prenosi tj. zarazno je. Kršćaninova borba nije "protiv tijela i krvi" već protiv zla. Protiv zla se je najbolje boriti tako da ga se ne umnaža vlastitim činjenjem. Dakle, ako želim pobijediti zlo, prvi korak je da ga ne radim!
U čovjeku je sklonost da u ime borbe za dobro i pravdu ratuje protiv drugih ljudi koje drži da su zli i da su izvor zla prema njemu. I to je najvjerojatnije i tako. Međutim, čovjek uvijek smetne s uma da je zlo i u njemu, a ne samo u onom drugom stranom čovjeku ili bližnjem kojeg je odlučio udaljiti jer mu smeta kao onaj koji nije dobar.
Dapače, zlo u meni cvate kad u ime pravde činim zlo drugima koje sam po nekom mom kriteriju proglasio manje dobrim ili više zlim o d mene. Zlo se tako kroz mene manifestira te je istinito kada se kaže da" revolucija jede svoju djecu". Da, zaista jede jer je na zlo reagirala s zlom, te je nakon pobijede zlo ostalo besposleno i moralo je naći neki objekt mržnje, a najlakše ga je bilo nači među onima koji su bili najbliži.
Isus stoga zna što govori, zna da zlo proždire ne pitajući tko je tko, a da su sve selekcije samo obmana čovjekove uprljane savjesti i iskvarenog uma.
Zlo je opasna zarazna bolest i Isus nas poziva da ga što je više moguće otkidamo od sebe, a ne da uništavamo izvore zla, postajući tako sami izvorom te ustvari zlu produžavamo vijek.

To nipošto neznači da se treba predati zlikovcima na milost i nemilost!
Jer, treba učiniti ono što je dobro i što će nam pomoći, ali ne treba biti fokusiran na borbu protiv zla, već na činjenje dobra te tako umnažajući dobro sami ostati čistima od zla, a i zlu zadati jak udarac dobrote. Naravno da u svijetu nije ništa crno-bijelo te je život kompliciranm, ali to nipošto ne znači da se ne treba kao što je to apostol rekao "do krvi opirati grijehu"......................
- 14:16 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>