body sveosvemublog body

srijeda, 31.12.2008.

Nešto prikladno trenutku




Tradicija proslave Nove godine
Proslavom Nove godine odaje se počast tijeku vremena, koje simbolički svake godine počinje iznova teći.

Tradicija proslave Nove godine
Diljem svijeta se iz godine u godinu, uz puno buke i pompe, slavi nadolazeća godina. Iako se proslava ne odvija svugdje istog dana, obilježja proslave vrlo su slična, a obično se sastoje od religioznih elemenata, kostimiranih zabava i parada, kojima se priziva bogata i sretna nova godina, prigodnog novogodišnjeg programa, čestitanja, nazdravljanja čašom šampanjca...

Vjerovanja kažu da na Staru godinu sve novčanike treba napuniti novcem i financijsko će nas blagostanje pratiti tijekom cijele godine.

Običaji vezani za proslavu Nove godine svoje korijene vuku iz daleke prošlosti i načina na koji su naši preci, zaključujući godišnji urod, pozdravljali Novu godinu. Tih se dana oblačila nova odjeća, maskiralo se, plesalo, stvarala se buka i palila vatra.

Primjerice, indijansko pleme Creek je zrenje kukuruza u srpnju i kolovozu označavalo kao kraj jedne i početak druge godine. Običaji su nalagali oblačenje u novu odjeću i obnavljanje starih kućanstava i interijera. Irokezi su u novu godinu ulazili u siječnju, veljači i ožujku, ceremonijama koje su simbolizirale progon zlih duhova i demona. Prakticirali su nadmetanja maskama, stvarali ritmičku buku, plesali i ispovijedali se.

Simbolički, Nova godina predstavlja obnavljanje života i slavljenje regeneracije, a običaji su, iako modificirani kroz stoljeća, zadržali svoje specifičnosti.

Simboli Nove godine
Neki od simbola Nove godine opstali su kroz sve civilizacijske mijene i postali dio novogodišnje institucije:

Novogodišnja parada / mimohod

Novogodišnja parada jedan je od najatraktivnijih simbola Nove godine. Na Tibetu ona traje čak 4 dana, Grci paradiraju noseći figurice jabuka, ovaca i zvijezda, a na tajlandskoj se paradi maršira uz zvukove gongova i bubnjeva s likovima zmajeva, slonova, bivola i divova. Na Bahamima u Junkanoo paradi sudjeluje tisuće kostimiranih ljudi, koji se natječu za nagrade. U Siriji i Libanonu djeca paradiraju od vrata do vrata. U Njemačkom Oberammergau godišnje se organizira velika parada, u kojoj vođa parade pjeva pjesme o prošloj godini i pleše.

Okupljanja

Praksa posjećivanja prijatelja danas je najraširenija u ruralnim krajevima i zatvorenijim zajednicama. Vrata domaćinstva su za Novu godinu otvorena za čestitare, prijatelje i poznanike, pa i putnike namjernike, a hrane i pića je za sve u izobilju.

Bučenje (stvaranje buke)

Ideja stvaranja zaglušujuće buke uoči ispraćaja stare i dočekivanja Nove godine korijene vuče iz rituala tjeranja zlih demona koji prijete uništavanjem usjeva. Stoga nas usred novogodišnje noći na raznim krajevima svijeta ne iznenađuju suzvučja lonaca, tavi, čaša, zvona, bubnjeva, sirena, vatrometa i glazbe.

Novogodišnja rezolucija

Iako mnogi misle da je taj simbol Nove godine novijeg vijeka, tradiciju su započeli još Babilonci, a njihova je najučestalija rezolucija nalagala vraćanje posuđenog oruđa za rad. Moderne rezolucije usredotočene su na prestanak pušenja, mršavljenje, štednju, više učenja, vjernost, veću pažljivost prema partneru i niz drugih obećanja, specifičnih za našu civilizaciju.

Kulturna raznolikost

Naša praksa novogodišnje proslave nalaže ispraćanje stare i doček Nove godine 31. prosinca tradicionalnim okupljanjima – obiteljskim, organiziranim proslavama, svečanom odjećom, posebnom brigom o izgledu, ukrašavanjem interijera i eksterijera, odbrojavanjem, svečanim novogodišnjim programom, vatrometom, držanjem zdravice, ispijanjem šampanjca. Prigodnom hranom i pićem odaje se počast tijeku vremena, koje simbolički počinje iznova. Slično se slavi diljem svijeta, s manjim posebnostima.

Običaji vezani za proslavu Nove godine svoje korijene vuku iz daleke prošlosti i načina na koji su naši preci, zaključujući godišnji urod, pozdravljali Novu godinu. Tako je omiljena novogodišnja destinacija Britanaca Edinburgh, u kojem se priređuje veličanstveni vatromet, koji godišnje privuče i do 100 000 ljudi. Po posjećenosti ga prati Bideford.

U Španjolskoj svako mjesto ima svoju centralnu proslavu Nove godine, ali je najvažnija ona na La Puerta del Sol, velikom trgu u središtu Madrida. Na tom mjestu, preplavljenom tisućama ljudi, stoljetni se sat usporava na 23:59:48.

U Grčkoj se proslava Nove godine poklapa s proslavom Svetog Vasilija, jednog od osnivača Grčke pravoslavne crkve. Tada se servira Vassilopitta ili torta svetog Vasilija, u koju se utisne srebrni ili zlatni novčić i tako ispeče. Tko novčić pronađe u svom komadu torte, bit će posebno sretan u nadolazećoj godini. Vasilije je glavni krivac i što se dječje čizmice u ponoć pune darovima.

Danci, pak, na novogodišnju noć vole pronaći ulazna vrata preplavljena razbijenim tanjurima. U tu svrhu čuvaju se stari tanjuri tijekom cijele godine i u ponoć bacaju pred ulazna vrata prijatelja. Mnogo razbijenih tanjura simbolizira društveno bogatstvo – prijatelje.

Nešto udaljeniji Sydney jedna je od vodećih novogodišnjih destinacija. Više od 1.2 milijuna slavljenika na ulicama Sydneya uživa u blagodatima toplog ljeta tog spektakularnog prirodnog amfiteatra, a oko 80 000 vatrometa može se pratiti u radijusu od 16 km. Vrtoglavim brojkama pridružujemo i broj međunarodnih turista koje Sydney privuče svake godine, a on se penje i do 300 000.

SAD Novu godinu smatra glavnim društvenim praznikom. Zadnjih 100 godina doček sa Times Squarea u New Yorku izravno se prenosi po cijeloj Americi i dio je glavnog obreda proslave.

Ljudi u Japanu provode tjedne planirajući novogodišnju proslavu i cijeli prosinac održavaju partyje pod nazivom Bonenkai, kojima je cilj ostaviti loše stvari za sobom i pripremiti se za novi početak. Za Novu se godinu nabavlja posebna dekoracija za vrata i dvorište, za koju se vjeruje da donosi zdravlje i dug život. Djeca dobivaju otoshidamas - mali dar s novčićem u sredini.

Japanska tradicija nalaže oprost za sve nesporazume i nerazumijevanje u obitelji i među prijateljima kako bi se u Novu godinu ušlo potpuno čisto. 31. prosinca zvona budističkih hramova zvone 108 puta kako bi otjerala 108 ljudskih slabosti, a nakon toga se svi smiju tjerajući smijehom zle duhove.

I Hrvatska ima svoj mali kuriozitet, koji dolazi iz grada Splita. U Splitu se svake godine, prkoseći niskim temperaturama mora, tradicionalno igra picigin.

A sve je počelo...
Povijest Nove godine nije u potpunosti utvrđena, a ako je vjerovati nekim navodima, stari su je Babilonci slavili čak prije 4 000 godina. Babilonska Nova godina trajala je 11 dana, a svaki se dan slavilo na specifičan način.

Rimljani su nastavili slaviti Novu godinu u kasnom ožujku, ali se njihov kalendar mijenjao sa svakim novim vladarom i uskoro izgubio usklađenost sa Suncem. U želji da ispravno postavi kalendar, rimski je Senat 153. god. pr. Krista ustoličio 1. siječnja za početak Nove godine, no variranja su se nastavila sve dok Cezar, 36. god. pr. Krista, nije odredio konačni kalendar, vraćajući 1. siječnju počasnu titulu prvog dana u godini. Zanimljivo je da je to ponovno usklađivanje kalendara sa Suncem produžilo godinu na čak 445 dana.

Vjerovanja i praznovjerja
Razni obredi, vjerovanja i praznovjerja nastala su iz želje za čišćenjem, tjeranjem zlih demona i prizivanjem dobre sreće, a neka od njih zadržala su se sve do danas.

Kubanska tradicija nalaže da sa znakom ponoći pojedete 12 grejpova. Grejpovi, naime, simboliziraju mjesece godine, a poštivanje te tradicije u novoj donosi sreću. Simbolički, Nova godina predstavlja obnavljanje života, a običaji su, iako modificirani kroz stoljeća, zadržali svoje specifičnosti.

Na Filipinima je bitno pri otkucavanju ponoći na satu imati stol pun hrane, što osigurava blagostanje u nadolazećoj godini.

Širom svijeta se rođeni 1. siječnja smatraju rođenim pod sretnom zvijezdom.

Poljubac u ponoć nije samo dijeljenje trenutka euforije, već i zavjet bliskosti u nadolazećih 12 mjeseci. Prva osoba koja uđe u kuću iza ponoći imat će na vas poseban utjecaj u novoj godini, a praznovjerje još kaže da se dobrom možete nadati bude li to visok, tamnokos i naočit muškarac.

Posao koji inače obavljate dobro je i s mjerom obavljati i 1. siječnja i uspješno ga okončati. Želite li dobru i uspješnu godinu, nikako je ne smijete dočekati s dugovanjima. Svoje račune podmirite, tako da u novu godinu uđete poravnatih računa, što će vam osigurati blagostanje.

Sve novčanike napunite novcem, kažu vjerovanja, i financijsko će vas blagostanje pratiti tijekom cijele godine.

I za kraj, sretna vam i uspješna Nova godina!!!!


22:47 - Komentiraj ( 4 ) Print - On/Off

četvrtak, 25.12.2008.

Opet malo mode...

Ovog puta ću govoriti o nekim osnovnim stvarima. Nešto poput "basic stuff" za modu. Nadam se da ću vam pomoći u svakodnevnom odijevanju.

modni detalji: zanimljiv šal ili otkačeni prsten podignut će i najlošiju kombinaciju. Detalji s kojima ne možete pogriješiti su: šalovi, neupadljivi ili preupadljivi nakit, ručni satovi, kopče u kosi, narukvice za gležanj (preporučam Funky Fish), marame razne (za tu svrhu postoje Morgan i New YOrker). Naravno, dobrodošle su i kape (Funky Fish i H&M imaju poprilično dobar izbor). Svi volimo sunčane naočale, ali nema nekoga smisla nositi ih po zimi (Refan Plus i Optika Ghetaldus zadovoljit će vaše apetite). Torbice ne moram ni spominjati, ali dodatke za njih moram. To mogu biti broševi (koji inače kao detalj meni baš i nisu atraktivni), marame, privjesci. Tako vaša torbica nikad neće biti out. Unikati su uvijek IN, zapamtite to!

modni časopisi: Kod nas nema baš veliki izbor kao što je to slučaj u nekim drugim zemljama. Međutim, stvari ne stoje tako loše. Imamo: GloriuGLAM, GalaStyle, The Best Shop... Većina časopisa, što pohvaljujem, ima rubriku posvećenu samo modi. Sviđa mi se Storyeva rubrika o umjetničkom make-upu. Što se odjeće tiče, nenosive kreacije visoke mode, modni editorijali mogu se naći samo u specijaliziranim modnim časopisima.

visoka moda: Visoka moda su one nenosive kreacije na modnim revijama. Obično su to svjetske modne kuće (znamo koje). U početku sam smatrala da su glupe jer što će nam ono što ne možemo nigdje nositi. Zapravo to nisu stvari koje bi nam bile totalno super za neku prigodu. Visoka moda pokazuje raskoš materijala, detalja i krojeva. Tada uvidimo do koje granice moda ide. Kad takve kreacije gledamo iz drugog kuta, postaju nam mnogo jasnije. Otvara nam se mogućnost da uživamo u njima.

P.S. Držite se svog stila. Ako ga nemate, razvijte ga. Nemojte razbijati glavu oko kritika. Oni su samo ljubomorni!!!!

Yves Saint-Laurent

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent (Oran, 1. kolovoza 1936. - Pariz, 1. lipnja 2008.) je bio francuski modni kreator i kostimograf.

Život i karijera

Yves Saint-Laurent je mladost proveo u Alžiru.
Godine 1954. preselio se u Pariz. S 19 godina počeo je raditi za Christiana Diora. Nakon Diorove smrti 1957., u svojoj 21. godini, Yves Saint-Laurent je preuzeo upravljanje tom modnom kućom. Pet godina kasnije napustio je Dior i, uz podršku partnera Pierrea Bergéa, utemeljio modnu kuću pod svojim imenom (Yves Saint-Laurent, često se krati u YSL).
Sredinom šezdesetih osmislio je luksuznu žensku pręt-ŕ-porter liniju Saint-Laurent Rive gauche. Bila je to linija industrijski, masovno proizvedene dizajnerske odjeće, koja je bila dostupna u istoimenom lancu prodavaonica. Popularizirajući na taj način pręt-ŕ-porter, pridonio je demokratiziranju mode, koja je postajala dostupnija širem krugu potrošača. Na vrhuncu uspjeha, sedamdesetih, dizajnirao je i odjeću za djecu, modne dodatke te ženske i muške parfeme.
Godine 1999. Gucci je otkupio brand YSL, i dok se Tom Ford bavio kolekcijom pręt-ŕ-porter, Yves Saint-Laurent je dizajnirao liniju visoke mode. Modna kuća YSL službeno je zatvorena 2002. Premda više ne djeluje, brand i dalje postoji pod okriljem Guccija. Nakon povlačenja Toma Forda (2004), liniju pręt-ŕ-porter potpisuje Stefano Pilati.
Yves Saint-Laurent i Pierre Bergé otvorili su u Parizu Fundaciju Pierre Bergé - Yves Saint-Laurent (Fondation Pierre Bergé - Yves Saint-Laurent), pokroviteljsku i muzejsku ustanovu, koja pohranjuje 20.000 izložaka iz povijesti ove modne kuće.
Yves Saint-Laurent je prvi živući modni dizajner koji je počašćen velikom retrospektivom svojih radova u njujorškom muzeju The Metropolitan Museum of Art. Za svoj rad odlikovan je i ordenom Legije časti.

Stil i moda

Yves Saint-Laurent je sa svojim jedinstvenim stilom, uz Coco Chanel, desetljećima bio simbol najprofinjenije, najmodernije i najinovativnije, kako ženske tako i muške elegancije.
U žensku je garderobu unio neke dotad tipično muške odjevne predmete: blejzer, smoking, trenčkot, safari-jaknu.
Nerijetko se u svojim kreacijama nadahnjivao djelima umjetnika kao što su Picasso, Warhol, Mondrian. Svoje je kolekcije također obogaćivao afričkim, španjolskim, indijskim, marokanskim, ruskim folklornim motivima.
Uz modni dizajn, Yves Saint-Laurent bavio se i filmskom i kazališnom kostimografijom.

Yves Saint Laurent Pictures, Images and Photos

Yves Saint Laurent Pictures, Images and Photos

23:43 - Komentiraj ( 10 ) Print - On/Off

petak, 19.12.2008.

You are the music in me...

:...stihovi su jedne pjesme iz poznatog High School Musical 2. Uz ogromni izbor pjesama koji nam se nudi danas, kako izabrati prave? Ovo je par pjevačica za koje mislim da pjevaju "prave" pjesme:
Rihanna: Premda mi se baš i ne sviđa kao osoba ( čula sam da je jednom kasnila dva sata s koncertom, ljudi su popadali u nesvijest zbog vrućine, a ona nije htjela pjevati jer je primijetila prišt.) Inače ima dobre pjesme. Od novijih mi je dobra Disturbia, dok je Take A Bow bezveze. Smatram da je Umbrella s pravom bila hit. S njenog albuma Good Girl Gone Bad skoro su sve dobre, ali Breakin' Dishes, Don't Stop The Music, Umbrella su mi najdraže.
Pink: Ponekad stvarno nije normalna, radi takve gluposti da mi obični ljudi ne vjerujemo. Unatoč tome, dobro pjeva. Super joj je pjesma So What, ali mi je totalno cool Stupid Girls, najbolja od njezinih pjesama. Tako točno opisuje ove bogate curke!!!
Beyonce: Pjeva apsolutno predivno! Onaj njezin duet sa Shakirom me se najviše dojmio. Beautiful Liar je jedna od najboljih pjesama ikad. I ostale pjesme su joj super, a stil mrak!
Shakira: jedini pravi hit joj je Hips Don't Lie. Možda je postigla još uspjeh kod Beautiful Liar. Ima malo glas ko' muško.
Fergie: E, njoj je svaka pjesma hit! Fergalicious: Precool! Glamorous: kako i ime kaže, glamurozna! Big Girls Don't Cry: malo tužna. London bridges: ocjena odličan (samo ja bih izbacila psovanje!)
Miley Cyrus: Nedavno sam čula neke njezine pjesme. Vesele su i odmah te oraspolože.
Katy Perry: Slično kao i s Miley Cyrus, samo mi se pjesme Katy Perry više sviđaju. I Kissed a Girl je dobra, ali Hot'n'Cold je zakon! (Moja nova najdraža pjesma!)
Pussycat Dolls (PCD): to nije pjevačica, to je grupa. Pjevačica im je Nicole Scherzinger. U principu su mi sve pjesme u redu (Beep, Buttons, I Don't Need a Man) ali ova je nova full cool - When I Grow Up (spot mi je genijalan pa sam ga stavila u nekom prije postu).
Također, svaki put kad budem govorila o glazbi, spomenut ću i neku glazbenu zvijezdu.
Ovog puta to je Alicia Keys.

Alicia Keys (rođena kao Alicia J. Augello-Cock, 25. siječnja 1981.) američka je R&B, soul i neo soul pjevačica, tekstopisac, pijanistkinja, producentica skladbi, glumica, redateljica glazbenih spotova, filantrop i autorica čiji su se albumi prodali u više od četrdeset i jednog milijuna primjeraka diljem svijeta do 2007. godine, osvojivši brojne nagrade, uključujući devet Grammy nagrada, jedanaest Bilboard Music Awards nagrada i tri American Music Awards nagrade.

Rani život

Alicia Keys rođena je u Harlemu, susjedstvu Manhattana, New York City, New York. Njena majka Teresa "Teri" Augello, pravna pomoćnica i glumica, irskog je, škotskog i talijanskog podrijetla, dok je njen otac Craig Cook, stjuard, jamajkanskog podrijetla.
Njeni roditelji razveli su se tijekom njenog ranog djetinjstva, te ju je podignula njena majka tijekom godina u susjedstvu Hell's Kitchen, također u Manhattanu. 1985. godine, Alicia i skupina djevojčica odigrale su ulogu u epizodi "Slumber Party" Cosby Showa, kao gošće Rudy Huxtable. Počela je svirati glasovir s navršenih sedam godina, učeći klasičnu glazbu skladatelja kao što su Beethoven, Mozart, Chopina.
Alicia je diplomirala sa Professional Performing Arts School, prestižne škole u Manhattanu, kao "valedictorian" s navršenih sedamnaest godina. Iako prihvaćena na Sveučilište Columbia, odlučila je odustati i razvijati svoju glazbenu karijeru. Potpisala je demo ugovor s Jermainom Duprijem i njegovom So So Def diskografskom etiketom, tada distribuiranom od strane Columbia Recordsa. Sudjelovala je u pisanju i izvođenju skladbe Dah Dee Dah (Sexy Thing), koja se pojavila kao soundtrack blockbustera Ljudi u crnom, 1997. godine. Ova je skladba postala Alicina prva profesionalna izvedba; ipak, nikada nije puštena u prodaju kao zaseban singl, i njen ugovor s Columbia Recordsom ubrzo je završio. Alica je kasnije upoznala Clivea Davisa, s kojim je potpisala ugovor za diskografsku kuću Artista Records, koja je zatim raspuštena. Prateći Davisa u njegovu novoosnovanu J Records diskografsku kuću, snimila je pjesme Rock With U i Rear View Mirror, koje su postale dio soundtrackova filmova kao što su Shaft (2000), i Dr. Dolittle 2 (2001). Alicia je zatim u prodaju pustila svoj debitantski album, Songs in A Minor.


No One , Alicia Keys - Music Video @ Yahoo! Video



Superwoman @ Yahoo! Video

09:53 - Komentiraj ( 5 ) Print - On/Off

srijeda, 17.12.2008.

Kreativnost

Tražeći neku novu, zanimljivu i inspirativnu ideju za post, sjetila sam se nečega čega svi koji se bace pisanjem imaju napretek. Kreativnosti. Također je imaju i slikari i dizajneri pa čak i dekorateri (interijera, eksterijera i svakojakih ostalih gluposti) Puno ljudi je kreativno, ali rijetki od njih imaju uređenu kreativnost. Što je to zapravo kreativnost? Kreativnost je sposobnost ljudi da izmisle moguće iz nemogućeg, nešto moderno iz nečeg kičastog, dašak starih vremena spoje s minimalističkim (danas popularnim) stilom. Kad se to ovako kaže, ispada kao da je kreativnost neka super-moć. He, tu dolazi ona urođena kreativnost koju sam maloprije spomenula. Da, da, svi mogu biti kreativni i nanizati hrpu perlica na špagicu i onda to nositi oko vrata. Ljudi mu govore: "Ajme, pa ti si stvarno talent za to!" A kad ode: "Ajme meni, jeste vidjeli na što to liči! Izgleda kao da ga je poplava izbacila, s onom seljačkom ogrlicom!" Gruba stvarnost. Izbjeći poniženje možete samo na jedan način: Nemojte biti kreativci, ako ne možete dekorirati ni palačinke ili mađaricu. Međutim, ako imate zbilja dobre ideje i smisla za to, just keep going (samo nastavite). Zapravo, kreativnost s inteligencijom može biti ubojita kombinacija. Ali nemojte biti škrti. Vi kreativnosti imate napretek, a netko možda nije tako sretan. Pomozite onima koji vas lijepo zamole. Vama uređivanje nije problem. Al' nemojte se dati iskorištavati! Sretno u modnoj industriji (za koju ste stvoreni!!!)
Swarovski Circles Pictures, Images and Photos

16:58 - Komentiraj ( 6 ) Print - On/Off

nedjelja, 14.12.2008.

Bit će i mode, bit će...

Bez mode se danas ne može, i zato će ona biti čest gost na mom blogu. Malo pomalo, zajedno ćemo upoznati sva pravila, što je in, a što out (iako dok skužite da je nešto demode ono postane novi hit). Naravno, dobrodošle su i visoka i niska moda jer se u svakom dućanu može naći nešto zanimljivo (makar to bila marama ili jednostavne kolut-naušnice). Evo pet najosnovnijih pravila koja se na smiju kršiti:
1. Nikad ne miješati dvije ili više različitih boja. Npr. crvena i narančesta. Pa niste klaun. a i maškare su još daleko!
2. Isto vrijedi i za različite uzorke. (Iako uzorci danas baš i nisu u modi.)
3. U svakoj kombinaciji se mora naći nešto neutralne boje. Npr. smeđa, crna, (bijelu izbjegavati, jer se lako prlja)
4. Naravno, uvijek nosite nešto što će istaknuti vašu osobnost!
5. Pratite trendove, ali nemojte pretjerivati, jer ćete svaki mjesec morati mijenjati garderobu.

Pravila nisu teška, ali ponekad mogu biti od životne važnosti!

U svakom postu o modi ćemo se baviti nekom ekskluzivnom i glamuroznom modnom markom. Ovog puta to će biti CHANEL.





Gabrielle "Coco" Chanel (Saumur, 19. kolovoza 1883. - Pariz, 10. siječnja 1971.), francuska modna kreatorica, pionirka u svijetu mode.

Smatra se najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. stoljeću. Rođena je u malom mjestu Saumuru. Nakon rođenja, njen otac napušta obitelj, pa su njegova djeca prepuštena na skrb rođacima i sirotištu. 1909. godine otvara prvi dućan za prodaju ženskih šešira, te postaje toliko uspješna da se u roku od jedne godine preseljava u Rue Cambon, vrlo prestižnu lokaciju u Parizu. Iako je bila genijalka, najviše je se pamti po dva izuma: parfemu Chanel No. 5, koji je lansiran 1923. godine, i Chanel odijela koji se sastoji od suknje do koljena i sakoa. Njen izum je i mala crna haljina koju je osobito popularnom učinila velika glumica Audrey Hepburn. Mala crna haljina može se nositi i po danu, ali i za večernji izlazak, sve ovisi o dodacima. Iako su suknje postojale i prije nje, Coco Chanel ih je pretvorila u obvezni standard. Smatrala je jednostavnost ključem istinske elegancije. Nadimak "Coco" koji znači ljubimac navodno je dobila u kafiću La Rotonde na Montparnasseu. Pjevala je u kabaretu, a kad bi publika htjela još, vikali bi Coco i ime je ostalo.

Imala je niz ljubavnika i prosaca, ali se nikada nije udala. Pretvorila je pariški hotel Ritz u svoj dom, gdje je živjela preko 30 godina. Tamo je stanovala čak i tijekom nacističke okupacije Francuske, a posebno je napadana zbog toga što je imala nacističkog oficira za ljubavnika. To su joj Francuzi teško oprostili, iako je rehabilitirala svoj ugled nakon što je završio Drugi svjetski rat. Osim stana poviše butika u Rue Cambon, imala je i vilu La Pausa u gradiću Roquebranu na francuskoj rivijeri.

Portretirana je na filmu i u kazalištu gdje je napravljen mjuzikl, a glavnu ulogu tumačila je Katharine Hepburn. Posljednje godine života provela je u švicarskom gradu Lausanni, u čijem hotelu Ritz i umire 1971. godine. Imala je 88 godina. Tamo je i pokopana, a grob joj okružuje pet kamenih lavova. Nakon dugih borbi za vodstvo kuće Chanel, na njeno čelo došao je Karl Lagerfeld.




Evo jedne od rijetkih reklama koje mi se sviđaju:

01:21 - Komentiraj ( 8 ) Print - On/Off

Malo i kulture...

Uskoro će (ili već je) u Muzeju za umjetnost i obrt biti otvorena Rembrandtova izložba. Sukladno tome, red bi bio da napišemo nešto o njemu i njegovom životu i radu.
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (Leiden, 16. srpnja 1606. - Amsterdam, 4. listopada 1669.) bio je nizozemski barokni slikar; najsnažnija je i najsvestranija ličnost u nizozemskoj umjetnosti 17. stoljeća.

Ostvarivši uspjeh još kao mladi slikar, kasnije godine njegova života obilježila je tragedija financijskih poteškoća. Unatoč tomu, njegove slike i grafike bile su popularne cijeloga njegova života, i njegova reputacija kao slikara ostala je neokaljana te je dvadesetak godina naukovao gotovo sve važnije Nizozemske slikare. Rembrandtova najveća inovativnost se ispoljila u njegovim portretima suvremenika, autoportretima i ilustracijama biblijskih motiva. Njegovi autoportreti tvore jedinstvenu intimnu biografiju u kojoj je umjetnik promatrao sebe bez taštine i potpuno iskreno.

U slikarstvu, kao i u grafici, pokazao je iznimno poznavanje klasične ikonografije kojuje preoblikovao kako bi se uklopila u njegovo iskustvo. Tako su njegovi prikazi biblijskih scena sadržavali njegovo poznavanje teksta, asimilaciju klasičnih kompozicija i njegova istraživanja židovske populacije u Amsterdamu. Zbog svog dubokog suosjećanja s ljudskom prirodom često je zvan i „jednim od velikih proroka civilizacije“



00:33 - Komentiraj ( 0 ) Print - On/Off

Cura na zadatku

Upravo je na televiziji bio dobar film. Zove se cura na zadatku. Glavna glumica je Sandra Bullock.
Evo sadržaja: Kada serijski ubojica natukne da je za svoju sljedeću metu odabrao buduću Miss SAD-a, FBI odluči u izbor ubaciti jednu od svojih agentica, čiji će zadatak biti iz prve ruke neprimijećeno motriti razvoj situacije. Jedina ozbiljna kandidatkinja za zadatak jest prgava i pomalo muškobanjasta Gracie Hart (Sandra Bullock). Gracie se predstavlja kao Miss New Jerseyja, a cijeli tim predvodi veliki zavodnik Eric Matthews (Benjamin Bratt), koji ne uspijeva ostati imun na njene, drugima nevidljive, čari. Organizatori izbora Kathy Morningside (Candice Bergen) i Stan Fields (William Shatner) isprva su zgroženi idejom o nastupu nesofisticirane agentice, ali situaciju pokušaju riješiti angažiranjem iskusnog Victora Mellinga (Michael Caine), koji bi Gracie trebao preobraziti u legitimnu kandidatkinju.
Jako mi se svidio jer su odlično spojeni komedija, akcija i kriminalistika.

00:06 - Komentiraj ( 2 ) Print - On/Off

subota, 13.12.2008.

Opet nešto da vam prođe vrijeme

Opet ću staviti par pjesama, a usput ćete saznati što slušam. Valjda volite ove pjesme!







21:09 - Komentiraj ( 2 ) Print - On/Off

Nešto za početak!!!

Dok čekate moj novi post, neće vam biti dosadno! Hej, i ja volim High School Musical!!!






19:12 - Komentiraj ( 6 ) Print - On/Off

Start!!!

Još jedan blog je tu! Da, jedan od milijun. Samo, on će stvarno biti jedan "jedini" među njih milijun! Bit će svašta, bit će svega. Naći će se za svakog ponešto. Postovi će biti rijetki, ali vrijedni. Nadam se da ćete uživati!
Veliki pozz!!!!

19:04 - Komentiraj ( 6 ) Print - On/Off

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



  prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (2)
Prosinac 2008 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Kao što mu i ime kaže: Sve!!!

Upozorenje!

Svi uvredljivi komentari će biti izbrisani!

Komentari

Nemojte komentirati dok ne pročitate cijeli post!

CREDITS

picture: orchidelutza
base code: sugarmeemee