Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/myopinionabouteverything

Marketing

Opet malo mode...

Ovog puta ću govoriti o nekim osnovnim stvarima. Nešto poput "basic stuff" za modu. Nadam se da ću vam pomoći u svakodnevnom odijevanju.

modni detalji: zanimljiv šal ili otkačeni prsten podignut će i najlošiju kombinaciju. Detalji s kojima ne možete pogriješiti su: šalovi, neupadljivi ili preupadljivi nakit, ručni satovi, kopče u kosi, narukvice za gležanj (preporučam Funky Fish), marame razne (za tu svrhu postoje Morgan i New YOrker). Naravno, dobrodošle su i kape (Funky Fish i H&M imaju poprilično dobar izbor). Svi volimo sunčane naočale, ali nema nekoga smisla nositi ih po zimi (Refan Plus i Optika Ghetaldus zadovoljit će vaše apetite). Torbice ne moram ni spominjati, ali dodatke za njih moram. To mogu biti broševi (koji inače kao detalj meni baš i nisu atraktivni), marame, privjesci. Tako vaša torbica nikad neće biti out. Unikati su uvijek IN, zapamtite to!

modni časopisi: Kod nas nema baš veliki izbor kao što je to slučaj u nekim drugim zemljama. Međutim, stvari ne stoje tako loše. Imamo: GloriuGLAM, GalaStyle, The Best Shop... Većina časopisa, što pohvaljujem, ima rubriku posvećenu samo modi. Sviđa mi se Storyeva rubrika o umjetničkom make-upu. Što se odjeće tiče, nenosive kreacije visoke mode, modni editorijali mogu se naći samo u specijaliziranim modnim časopisima.

visoka moda: Visoka moda su one nenosive kreacije na modnim revijama. Obično su to svjetske modne kuće (znamo koje). U početku sam smatrala da su glupe jer što će nam ono što ne možemo nigdje nositi. Zapravo to nisu stvari koje bi nam bile totalno super za neku prigodu. Visoka moda pokazuje raskoš materijala, detalja i krojeva. Tada uvidimo do koje granice moda ide. Kad takve kreacije gledamo iz drugog kuta, postaju nam mnogo jasnije. Otvara nam se mogućnost da uživamo u njima.

P.S. Držite se svog stila. Ako ga nemate, razvijte ga. Nemojte razbijati glavu oko kritika. Oni su samo ljubomorni!!!!

Yves Saint-Laurent

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent (Oran, 1. kolovoza 1936. - Pariz, 1. lipnja 2008.) je bio francuski modni kreator i kostimograf.

Život i karijera

Yves Saint-Laurent je mladost proveo u Alžiru.
Godine 1954. preselio se u Pariz. S 19 godina počeo je raditi za Christiana Diora. Nakon Diorove smrti 1957., u svojoj 21. godini, Yves Saint-Laurent je preuzeo upravljanje tom modnom kućom. Pet godina kasnije napustio je Dior i, uz podršku partnera Pierrea Bergéa, utemeljio modnu kuću pod svojim imenom (Yves Saint-Laurent, često se krati u YSL).
Sredinom šezdesetih osmislio je luksuznu žensku pręt-ŕ-porter liniju Saint-Laurent Rive gauche. Bila je to linija industrijski, masovno proizvedene dizajnerske odjeće, koja je bila dostupna u istoimenom lancu prodavaonica. Popularizirajući na taj način pręt-ŕ-porter, pridonio je demokratiziranju mode, koja je postajala dostupnija širem krugu potrošača. Na vrhuncu uspjeha, sedamdesetih, dizajnirao je i odjeću za djecu, modne dodatke te ženske i muške parfeme.
Godine 1999. Gucci je otkupio brand YSL, i dok se Tom Ford bavio kolekcijom pręt-ŕ-porter, Yves Saint-Laurent je dizajnirao liniju visoke mode. Modna kuća YSL službeno je zatvorena 2002. Premda više ne djeluje, brand i dalje postoji pod okriljem Guccija. Nakon povlačenja Toma Forda (2004), liniju pręt-ŕ-porter potpisuje Stefano Pilati.
Yves Saint-Laurent i Pierre Bergé otvorili su u Parizu Fundaciju Pierre Bergé - Yves Saint-Laurent (Fondation Pierre Bergé - Yves Saint-Laurent), pokroviteljsku i muzejsku ustanovu, koja pohranjuje 20.000 izložaka iz povijesti ove modne kuće.
Yves Saint-Laurent je prvi živući modni dizajner koji je počašćen velikom retrospektivom svojih radova u njujorškom muzeju The Metropolitan Museum of Art. Za svoj rad odlikovan je i ordenom Legije časti.

Stil i moda

Yves Saint-Laurent je sa svojim jedinstvenim stilom, uz Coco Chanel, desetljećima bio simbol najprofinjenije, najmodernije i najinovativnije, kako ženske tako i muške elegancije.
U žensku je garderobu unio neke dotad tipično muške odjevne predmete: blejzer, smoking, trenčkot, safari-jaknu.
Nerijetko se u svojim kreacijama nadahnjivao djelima umjetnika kao što su Picasso, Warhol, Mondrian. Svoje je kolekcije također obogaćivao afričkim, španjolskim, indijskim, marokanskim, ruskim folklornim motivima.
Uz modni dizajn, Yves Saint-Laurent bavio se i filmskom i kazališnom kostimografijom.

Yves Saint Laurent Pictures, Images and Photos

Yves Saint Laurent Pictures, Images and Photos


Post je objavljen 25.12.2008. u 23:43 sati.