< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
kontemplacije




Arhiv




Poveznice...
alkion
annaboni
aquaria
boccaccio
brod u boci
catcher
čiovka
dinaja
ed hunter
espadrila
ely
e.p.
fanny
foto brlje
fra gavun
freestyler
greentea
gustirna
justawoman
koraljka
mela
metamorfoza
morska zvijezda
odmak
pametni zub
pegy
pjaceta
plavozeleni
plokmin
primakka
pubertetica
putopis
shadow of soul
simple minds
slavonchica
sredovječni
tražeći sebe
trill
uspomena
vacaguare
valcer
viviana
žubor vode
wall
walkingcloud
012station



Napomena: neke slike objavljene uz postove našla sam na Webu; naveden je izvor ili je sama slika link do stranice s koje je preuzeta. Prepozna li tko svoje djelo,
neka zna da ga ne prisvajam i ne podmećem kao svoje.


Copyright © Big Blue




free hit counter javascript

Jure Kaštelan

Volio bih da me voliš

Volio bih da me voliš
da budem cvijet u tvojoj kosi.
Ako si noć, ja ću biti zora
i bljesak svjetlosti u rosi.

Volio bih da me voliš
i da svi dani budu pjesma.
Ako si izvor, i ja ću biti
u živoj stijeni bistra česma.






Uradi sam ili Sve što treba prije polaska u Kanadu

26.05.2006., petak

Image Hosted by ImageShack.us
Ako se dobro sjećam, stari je Kolumbo imao probleme pri polasku na put koji ga je vodio prema Americi. Tražio odobrenje pa drži-ne daj, hoće li ga pustiti. Neki se običaji zaista teško mijenjaju. Recimo da želite putovati u Kanadu.

S obzirom na proceduru koja prethodi polasku (ako vam ga odobre), dobro je da ste uopće ostali pri svojoj odluci o putovanju u Kanadu, a ne, recimo, na Tibet. Čini mi se da bi možda bilo jednostavnije otputovati na ovo drugo mjesto. Kad je o Kanadi riječ, već je i traženje vize prava pustolovina. Zahtjev za izdavanje tog velevažnog dokumenta prava je riznica «zanimljivih» pitanja.

Najprije uobičajeno. Ime, prezime, bračni status, podaci o rođenju, zanimanje, vrsta vize koju tražite, razdoblje u kojem želite posjetiti Kanadu, ime i adresa osobe/institucije koju želite posjetiti.


Nakon toga, što bi se reklo, «naramak brzopoteznih» pitanja: Imate li vi ili tko od članova vaše obitelji fizičke ili psihičke poremećaje? Je li tko već tražio bilo kakvu kanadsku vizu? Je li mu zahtjev odbijen? Je li kome naređeno da napusti Kanadu?

Jeste li u vrijeme rata (ili mira) počinili kakav zločin protiv humanosti (pa je navedena čitava lepeza zločina – ako niste dovoljno maštoviti)? Ako je odgovor DA, obrazložite.
Pih! Kako je to jednostavno! Deder, ako si zločinac, objasni lijepo ljudima zašto! Ništa lakše! Samo svatko prvo mora priznati sam sebi – jesam, zločinac sam.

Usput, bilo bi dobro da pri ruci imate i obiteljsko stablo. Morate napisati čitavo rodoslovlje svoje obitelji, ali i obitelji osobe koja s vama putuje (bračni partner, primjerice). Lijepo ćete napisati sve o roditeljima, braći i sestrama ako ih imate, uključujući i njihove podatke – ime, prezime, datum i mjesto rođenja, bračni status, zanimanje. To je sve jako važno da biste vi mogli putovati! Jer, nezamislivo je da zatajite te podatke! Oni su međunarodno važni! Što ako je vaša sestra udana, a šogor je u desetom koljenu rodbinski povezan sa sestrom šogorice pokojnog Vinka Pintarića, pa znate li vi tko je bio Vinko Pintarić??? I da takvi uđete u Kanadu???

Osim toga, morate im crno na bijelom pokazati i dokazati koliko zarađujete. Ako zarađujete. Lijepo ćete tražiti u svojoj tvrtki potvrdu o radnom stažu i mjesečnim primanjima. Tako, a sad sve to ispočetka za osobu koja putuje s vama. Ili biste nakon ovoga možda radije putovali sami? Još niste izgubili volju?

Za muškarce postoji i poseban obrazac o vojnoj obvezi. Jeste li sudjelovali u ratu? Datum, mjesto, opis dužnosti. Ime, prezime, nadimak višeg časnika koji vam je bio zapovjednik. Ne zaboravite nadimak! Kako su ga ono zvali... Koljo? Štriga? Glista? Killer?
A jeste li čuvali zarobljenike?
Ili niste bili u vojsci, niste sudjelovali u ratu? E, onda obrazložite zašto niste! Jeste li odbili ići u vojsku tijekom rata? Ako jeste, objasnite zašto!

Kad ste sve to lijepo ispisali, možda ste doznali štogod o sebi što još niste ni znali. Toliko su pitanja
«poticajna».

Zahtjevu za izdavanje vize morate priložiti još neke dokumente. Kako ćete putovati ako ne znaju koliko novca mislite potrošiti? Što ako konobaru u kanadskom noćnom baru ne mognete ostaviti bakšiš? Kakav ste vi to gaddemn tjurist? Izvolite priložiti i izvod s bankovnog računa! Ako boravak financira rođak, prijatelj, institucija...tim bolje! Eto prilike da se i sami uvjerite koliko oni zarađuju, moraju to svijetu objaviti.
A da biste uopće dokazali da nekome putujete, morate priložiti i pozivno pismo. Zamislite da se spremate posjetiti Kanadu, a da vas tamo nitko nije pozvao. Koji ste vi luzer!

Šećer na kraju – priložite potvrdu o rezervaciji avionske karte. Pa morate najprije kupiti kartu ako mislite putovati, zar ne? Koga briga što će biti ako vam ne odobre vizu. Lijepo ćete se uputiti do aerodroma kako biste ljubaznom osoblju koje prodaje karte objasnili da ste nepoćudni za putovanje u Kanadu. Usput možete pitati i postoji li kakva izravna linija za Katmandu. Vjerujem da je do tamo lakše stići.
Buon voyage!

- 20:14 - Komentari (36) - Isprintaj - #