Molitveni vijenac Kraljice obitelji

24.03.2014., ponedjeljak

Korizma je vrijeme milosti i spasenja

Image and video hosting by TinyPic

Propovijed vlč. Dragutina Mostečaka na duhovnoj obnovi u Remetama

Sestre i braćo u Isusu Kristu!

Sveto korizmeno vrijeme, koje nam daruje Gospodin, vrijeme je milosti i spasenja.
To je vrijeme u kojem smo pozvani na molitvu i na razmišljanje o otajstvu našeg spasenja.
.
Zašto molitva? Što je molitva?

Kada bismo danas pitali ljude da li se mole, mnogi bi odgovorili: Nemamo vremena!
Što ću ja Bogu govoriti; pa On zna što meni treba i neka mi to dade....

Međutim, znademo da je molitva dio našeg kršćanskog vjerničkog života.
Primjer nam je sam Isus Krist koji je bio veliki molitelj i koji je rekao svojim apostolima:
Molite i primit ćete!
Molitva je naš razgovor s Bogom. Bog čuje našu molitvu, kako nam sam Isus kaže: Što god zamolite u moje ime, vjerujte da ćete dobiti i primit ćete jer molite u moje ime.

Korizma je za nas kršćane vrijeme molitve

Molitvu treba shvatiti ozbiljno kao dio našeg kršćanskog života jer bez molitve nema ni duhovnog rasta i čovjek zakržlja. Upravo molitva osvježuje naš život i po njoj dobivamo milost odozgo da možemo ustrajati u dobru i živjeti po istini evanđelja.

Molitva nas povezuje najprije s Bogom, a onda i s ostalom braćom i sestrama

jer oni isto tako mole kao i mi u Ime Isusovo. Zazivamo to Ime i upućujemo svoje prošnje kako za sebe tako i za svijet, a posebno članovi Molitvenog vijenca Kraljice obitelji, koji svaki dan mole za naše obitelji da se u te obitelji vrati mir, sloga i razumijevanje. Svjedoci smo da sve više ima nesloge i razdora u našim obiteljima.

Tolike nam se obitelji rastaju.
Oni koji su se vezali na temelju ljubavi u zajedništvo života, nakon nekog vremena kao da su izgubili snagu i više ne mogu zajedno.
Jedno drugo okrivljuje: ti si kriv, ti si kriva, a zapravo je krivnja obostrana.
Jesu li oni svoj život povjerili Bogu?
Jesu li živjeli u skladu s Božjom riječi i istinom i pravilima koja nam Gospodin daje u svojim zapovijedima, ili su ih prekrižili jer misle da više ne treba moliti? Što ćemo moliti kad nemamo vremena! Danas je takvo vrijeme kada moramo raditi i misliti na budućnost, ,
a zapravo budućnosti nema bez tog života s Bogom jer On nam jedini pokazuje kojim nam je putem ići i On nam jedini garantira tu budućnost.

Korizma je vrijeme koje nas poziva na istinsko obraćenje.

Čuli smo danas u svetom evanđelju kako Isus susreće carinika Levija ili Mateja. Po shvaćanju farizeja, carinici su bili veliki grešnici kojima Bog neće oprostiti. Surađivali su s neprijateljskom vlašću i za neprijatelje ubirali porez. Zato su ih farizeji izbjegavali. I gle, baš toga i takvog čovjeka Isus poziva: Hodi za mnom! Kako je morala biti snažna ta Isusova riječ kad Matej bez daljnjeg razmišljanja ostavlja svoj posao, svoju sigurnost i polazi za Isusom. Štoviše, u svojoj kući, jer je bio bogat, priredio je, rekli bismo oproštajnu gozbu jer njegov život odsad neće više biti isti. On sad živi drugim životom. Njega je pozvao netko tko će mu pokazati pravi put u život, a to je Isus. Oprašta se od svih. Tu su bili prisutni i njegovi sumještani, farizeji, carinici i grešnici. Farizeji prigovaraju: Zašto vaš Učitelj jede sa carinicima i grešnicima? Drugim riječima, Isusu nije ovdje mjesto, tu su grešnici, a zaboraviše da je Isus upravo radi grešnika došao, da dade svoju žrtvu ne za one koji su tobože pravedni nego za one koji su grešni. Tko treba liječnika ako ne oni koji su bolesni...?
Matej je povjerovao Isusu jer je znao da će od Njega dobiti ozdravljenje i da će postati novi čovjek. Spreman je zaboraviti sve što je imao i sve svoje bogatstvo i biti siromašan radi Isusa, vjerovati mu i slijediti ga do kraja i dati i svoj život za njega; štoviše i zapisati ono što je Isus govorio i činio i dati nam kao Evanđelje, Radosnu vijest, da možemo i mi danas čitati i razmišljati o tome što je to Isus činio i govorio.

Obratite se i vjerujte evanđelju!

To je Isusov poziv upućen najprije učenicima, a danas taj poziv Isus upućuje i nama:
Obratite se!

Može netko pomisliti: U čemu se ja trebam obratiti? Ja sam kršćanin i vjernik!
Da, ali kakav sam kršćanin? Kakav sam ja vjernik? Tko je za mene Bog? Koje je njegovo mjesto u mojem životu i mojoj obitelji? Imali za Boga uopće mjesta u mojoj obitelji i mojemu srcu? Ili ga trebam samo onda kad me nešto pritisne i kad ne mogu sam, pa onda tražim Boga: Bože, daj, ti nešto učini!

Bog nam uvijek treba. Bez njega ne možemo ništa!

Zato je važna molitva jer nas ona povezuje s Bogom. Njemu otvaramo svoje srce i govorimo mu kao Ocu vjerujući da nas čuje i da će uslišiti naše molitve, ne kada mi hoćemo nego kada je njegova sveta volja. Zato molimo: Budi volja tvoja!
S pouzdanjem molimo i predajemo se Bogu, a to možemo samo onda ako nam je srce čisto i raspoloženo za Boga, ako smo iz srca uklonili što ne valja, ako smo se, jednom riječju, obratili.
Svaki dan se moramo obraćati. Svaki dan nešto nedostaje tom našem ljudskom, a pogotovo kršćanskom životu.
Kada bismo svaki dan na kraju dana ispitali svoju savijest i vidjeli kakvi smo bili, što bismo sve tu našli? Puno toga obećamo, ali da li to i izvršimo? Lako je reći Bogu: ja te ljubim, ali da li istinski ljubimo Boga? Znamo da ljubiti Boga znači ljubiti ga u čovjeku.

Prepoznajemo li Isusovo lice u onima s kojima se svaki dan susrećemo?

Možda su nam ponekad teški; možda nam ponekad zagorčavaju život. Kako se odnosimo prema njima? Znademo li opraštati onima koji nam kažu koju riječ uvrede ili smo i mi skloni osuđivati i ogovarati druge?
Potrebno nam je obraćenje da budemo Božji ne samo po riječima
nego da budemo Božji po svojem životu!
Matej je doživio najradosniji trenutak onog časa kada ga je Isus pozvao. Isus hoće baš njega, takvoga kakav jest, ali ga oslobađa njegove navezanosti za ovozemno blago i bogatstvo koje je imao i Matej postaje siromašan radi Isusa. Ali sada Isusu vjeruje i za njim ide do kraja. Slijedit će ga i slušati što govori, gledati što čini da nam to zapiše da možemo i mi danas čitati ta Isusa djela i Isusove riječi, da i mi danas možemo preko tih Njegovih riječi upoznati ga i uzljubiti, povjerovati mu i ići za Njim.

Sestre i braćo, Gospodin nam daruje ovo sveto korizmeno vrijeme. Neka svakome od nas to bude vrijeme milosti i vrijeme spasenja.

Čuli smo na Pepelnicu koja djela Isus posebno naglašava : na prvo mjesto stavlja milostinju, zatim dobrotu srca i pomaganje onima koji su u nevolji. Koliko danas ima takvih ljudi? Ne samo onih koji su u materijalnoj nevolji nego i u duševnoj, koji su možda izgubljeni, traže put... Možemo li mi kršćani takvim ljudima pokazati put? Ne samo da im govorimo nego da i živimo kao kršćani i da svoju vjeru potvrđujemo svojim djelima, da nas prepoznaju i kažu: da, to je Kristov učenik koji živi svoju vjeru, kome ništa nije teško činiti, koji me prepoznaje radi Boga jer u meni gleda Božju sliku.

Gledamo li mi u svakom čovjeku Božju sliku?

Svaki je čovjek stvoren na sliku Božju. Svaki je čovjek kao i ja i Bog ga ljubi kao i mene. Smijem li ja onda nekoga odbaciti, prezirati, omalovažavati i osuđivati umjesto da mu znadem pomoći, pružiti ruku... pridići onoga koji je pao... oprostiti onome koji se ogriješio o mene i ne smišljati kako ću vratiti uvredu.

Ono što Isus često naglašava jest molitva.
Molitva je dio našeg vjerničkog života. Kad moliš, uđi u svoju sobu i nemoj drugima pokazivati kako moliš i nemoj se pred drugima hvaliti. Neka Otac tvoj na nebesima vidi kako ti moliš. Molitva nije za pokazivanje, da se pokaže kako sam pobožan. Molitva je moj susret s Bogom i to susret u poniznosti. Ovakav kakav jesam dolazim Bogu svome i njemu govorim iz svog srca. Njemu vapijem - bez Tebe ne mogu ništa, ali s Tobom mogu sve jer Ti si Bog koji mi daje snagu.

Isus naglašava i post, odricanje i svladavanje.
Puno se danas govori o postu. Mnogi odmah pitaju: čega se moram odreći? Nije to samo jelo i piće, cigarete ili nešto slično. Treba se odreći svojih slabosti, propusta i mijenjati svoj život u svjetlu Isusova evanđelja, da budem onakav kakav bih trebao biti.

Što ja mogu kao Isusov učenik i prijatelj učiniti u ovom svetom korizmenom vremenu?
Želim li ja da ovo korizmeno vrijeme, koje mi Bog daje, doista bude za mene vrijeme milosti i spasenja? Ako želim, onda moram početi.
Svaki dan mi mora biti susret s mojim Bogom po iskrenoj molitvi.
Svaki dan trebam učiniti neko dobro djelo iz ljubavi prema Bogu, prema našem bližnjemu.
Svaki dan trebam učiniti nešto u svojem životu da se promijenim, da budem bolji, da budem drugačiji. Jest, to je naporno, ali ako to činim s ljubavlju prema Bogu, s vjerom u Njega, onda će biti lakše.

Zato i mi danas molimo Gospodina da nam pomogne u ovom našem korizmenom hodu prema Uskrsu, da shvatimo ozbiljno njegov poziv i Njegove riječi, da idemo za njim, da ga slijedimo i da ovo sveto vrijeme svakome od nas bude doista vrijeme spasonosno i da onda radosna srca, jer smo s Bogom išli kroz ovo vrijeme, jer smo u Njega upirali svoj pogled, možemo slaviti Isusovo uskrsnuće, vjerujući da je to jamstvo i našeg uskrsnuća. On nam je sam rekao: Tko u mene vjeruje, taj nikada ne umire, taj živi.Tko ide za mnom, taj neće nikada zalutati. On će uvijek ići pravim putem i doći će do cilja. Neka nam Isus, svakome od nas, pokaže taj cilj i taj put. Idimo za Njim, slijedimo ga, slušajmo Njegovu riječ i neka nas ta njegova riječ iz dana u dan obogaćuje. Neka ispuni našu dušu i srce a onda će se to vidjeti u našim dobrim djelima koja činimo iz ljubavi prema svakom čovjeku. Amen!


- 22:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.03.2014., petak

Duhovna obnova u Remetama 2014.

Dugo smo pripremali ovu duhovnu obnovu, razmišljali o temi, izboru predavača i mjestu održavanja.
Budući da je duhovna obnova bila zamišljena prvenstveno kao formacijska za naše voditeljice molitvenih vijenaca "Marije i Marte" , bilo je nekako logično da u središtu promišljanja bude Bl. Djevica Marija kao trajna inspiracija i uzor svakoj ženi pa i današnjoj.

Može li moderna žena svojim zauzimanjem obnoviti, unaprijediti i osnažiti obitelj, državu i Crkvu?
Koje mjesto u današnjem društvu zauzima žena?
Osjeća li se njezino djelovanje i utjecaj?
Kad pogledamo današnje stanje u društvu primjećuje se nedostatak nježne i istovremeno snažne "ženske ruke" koja može držati tri ugla kuće, koja iscjeljuje rane i liječi ljubavlju, odgaja djecu i podupire muža i uvijek je "tu" za svakoga.
Tako je nekako spontano isplivala na površinu i tema duhovne obnove"Gdje je nestala žena?" (parafraza naslova poznate Baretove pjesme Gdje je nestao čovjek...).

Može li Marija biti uzor modernoj ženi?

Image and video hosting by TinyPic

Vlč. Dragutin Mostečak i remetski župnik p. Anto Knežević

Kad smo "riješili" temu, pronašli smo i predavača u osobi vlč. Dragutina Mostečaka, iskusnog pastoralnog djelatnika i pučkog propovjednika.

Oci karmelićani potvrdno su odgovorili na našu molbu, ustupili nam svoju dvoranu u Remetama i odredili da se duhovna obnova održi u subotu uoči 1. Korizmene nedjelje. Odlično!

I kad smo malo bolje pogledali koji je to datum, ispostavilo se je da je to 8.ožujak Međunarodni dan žena!
Kako nam je to dragi Bog sve lijepo posložio!
Bolje ne bismo mogli poželjeti:
Tema o ženi baš na Dan žena!
Božjim iznenađenjima nikad kraja!!!


Odaziv zainteresiranih koji su došli u Remete premašio je sva naša očekivanja!

Image and video hosting by TinyPic

Započeli smo pjevanom svetom misom koju je predvodio vlč. Mostečak u koncelebraciji i uz prisustvo velikog broja karmelićana.

Image and video hosting by TinyPic

Misno je slavlje uveličao zbor iz Čučerja pod vodstvom orguljaša g. Nikice Talana.

Image and video hosting by TinyPic

Neki su prvi put bili u ovom svetištu Majke Božje Remetske.

Image and video hosting by TinyPic

1. čitanje pročitala nam je Ana Zagajski iz Čučerja,

Image and video hosting by TinyPic

a Molitvu vjernika naše Iva Kolak iz Sinja i Stoja Kuprešak iz Brckovljana.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje uz glazbenu pratnju naše Snježane Kovač iz Rudeša.

Image and video hosting by TinyPic

Bilo je vremena i za obilazak oko oltara naše Najvjernije Odvjetnice kojoj smo predali svoje obitelji, Domovinu, Crkvu, svećenike i redovništvo, svoje bolesne i pokojne.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


( U sljedećem postu: Propovijed vlč. Dragutina Mostečaka)




- 22:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.03.2014., subota

Informativni Listić našeg Molitvenog vijenca u Vugrovcu

Naša glavna voditeljica molitvenih vijenaca u župi sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu Sanja Trempetić, svaki mjesec piše i dijeli svojim moliteljima Informativni listić. Zaista vrlo pohvalno i poticajno za ostale naše molitvene vijence i njihove voditelje!

Evo kako zgleda vugrovečki Listić za mjesec ožujak:


Image and video hosting by TinyPic

Molitveni vijenac Kraljice obitelji
Župa Vugrovec

Broj 3 Godište VI.
Ožujak 2014
.






Pepelnica


Pepelnica ili Čista srijeda označava početak korizmenog vremena. To je pomični spomendan pa nije svake godine istog datuma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje).

Glavna misao Pepelnice je obraćenje. Vanjski znak obraćenja je posipanje pepelom ili znak križa na čelu. Stoga na blagdan Pepelnice svećenik označava vjernike križem od pepela govoreći: "Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ ili "Obratite se i vjerujte Evanđelju!“ Pepeo se dobiva od blagoslovljenih grančica korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Blagoslivlja se svetom vodom i kadi tamjanom. Obred pepeljenja obično se održava za vrijeme mise, poslije Evanđelja i propovijedi, usred otajstva euharistijske službe
.


Pepeo je već u Starom zavjetu bio znak pokore, kajanja i poniznosti. U Joninoj knjizi nalazimo primjer kralja Ninive koji je, kad je čuo da će Niniva biti razorena, obukao kostrijet i sjeo u pepeo. Zatim je naredio post i pokoru za sve, čak i za životinje, i tako spasio svoj grad.

Iako se korizma svetkuje još od 4. stoljeća, pepeljenje blagoslovljenim pepelom potječe iz 12. stoljeća. Nekad su kršćani koji su počinili teške grijehe, javno izvršavali svoju pokoru. biskup je na Pepelnicu blagoslovio marame za kosu, te ih posuo pepelom načinjenim od grana palmi od prethodne godine. Te marame su pokornici trebali nositi tijekom četrdeset dana pokore. Nakon toga, dok su vjernici recitirali sedam pokorničkih psalama, pokornici su bili istjerani iz crkve zbog svojih grijeha, baš kao što je Adam, prvi čovjek, bio istjeran iz Raja zbog svoje neposlušnosti. Pokornici nisu ulazili u crkvu sve do Velikog četvrtka, kada su zaslužili pomirenje nakon četrdeset dana pokore i svete ispovijedi. Kasnije su svi kršćani, bez obzira da li su bili javni ili skriveni pokornici, dolazili primiti pepeo zbog pobožnosti. U stara vremena, nakon pepeljenja slijedila je pokornička procesija.

Pepeo je simbol pokore i kajanja. On je poziv kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve. Uz to nas podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Pri tom obraćenje ne mora značiti bezuvjetno naglu promjenu, već češće promjenu životnog puta, čiji cilj treba biti Bog kojeg ponovno treba staviti u centar vlastitoga života.

....................................................Image and video hosting by TinyPic


Prva konkretna djela pokore su post i nemrs.
Do Drugog vatikanskog koncila u Katoličkoj Crkvi bio je obavezan post i nemrs kroz čitavu korizmu. Trebalo se odreći mesa, mliječnih proizvoda, vina i jaja. Danas su samo Pepelnica i Veliki petak obavezni dani i posta i nemrsa, a za vrijeme između post se svakako preporuča, a nemrs vrijedi za svaki korizmeni petak (može se i zamijeniti nečim drugim). Promijenio se i način odricanja. Danas meso nema više onu vrijednost kao ranijih stoljeća, i za ljude više ne znači nikakvo odricanje. Mnogi su umjesto toga razvili druge oblike posta.

Kako postiti?

Posti od zavisti... posti od površnosti... posti od laži... posti od neljubaznosti... posti o kruhu i vodi... budi susretljiv prema drugima i prema samom sebi.

Posti od srditosti i moli: "Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome." Posti od gunđanja i nezadovoljstva. Otvori oči za sve dobro koje te okružuje i raduj mu se. Posti od gorčine i budi zahvalan za ono što imaš.

Posti od nestrpljenja i pretjeranih očekivanja, prihvati ljude kakvi jesu. Posti od pesimizma, traži i nalazi pozitivne stvari i događaje oko sebe. Posti od pustih i nepotrebnih briga i usudi se imati povjerenja u Boga. Posti od jalove kritike, i učini nešto konstruktivno.

Posti od ogovaranja, i otkrij Isusa koji živi u ljudima. Posti od sebičnosti i otvori se svojoj okolini. Posti od osvetoljubivosti i pruži ruku pomirnicu. Posti od nepotrebnih riječi. Saslušaj druge.

Posti od želje za posjedovanjem i raduj se postojanju. Posti od ponavljanja pobožnih riječi i uroni u molitvu. Posti od oholosti i otkrij vrijednost ljudi koji te okružuju.

Posti od nepravde i otkrij radost pravednosti. Posti od iskorištavanja drugih i cijeni njegov rad po njegovoj pravoj vrijednosti. Posti od lijenosti i učini nešto za društvo u kojemu živiš.Posti od neumjerenosti i svedi svoje potrebe na razumnu mjeru. Tvoj um i tvoje tijelo bit će zahvalni.

Posti od bludnosti i otkrij ljepotu dostojanstva svoga i tuđeg tijela. Posti od škrtosti i otvori srce za potrebe onih koji imaju manje od tebe. Posti od zavisti i veseli se tuđoj radosti. Posti od površnosti i savjesno se posveti onomu što radiš. Posti od laži i otkrij ljepotu istine. Ona će te osloboditi. Posti o kruhu i vodi. To će ti sigurno pomoći.

Čini drugomu što je tebi drago da ti drugi čini. Ljubi Boga nadasve. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Tada će ti korizma donijeti ploda.




Obavijesti

Podsjećamo Marije i Marte (voditelje naših Molitvenih vijenaca) i ostale zainteresirane na duhovnu obnovu koja će se održati u subotu, 8. ožujka 2014. u Remetama, kod otaca karmelićana od 11 do 16 sati. Tema duhovne obnove bit će: "Gdje je nestala žena? Može li Marija biti uzor suvremenoj ženi?" Obnovu će voditi pučki propovjednik vlč. Dragutin Mostečak. PRIDRUŽITE NAM SE! SVI SMO POZVANI!

Budući da je bilo puno upita naših molitelja, udruga Molitveni vijenac Kraljice obitelji organizira hodočašće u Međugorje. Polazak je u petak, 25. u 21 sat, a povratak u nedjelju, 27. travnja 2014. (Bijela nedjelja) oko 23 sata. Program uključuje Križevac, Brdo Ukazanja, program u crkvi, Dječje selo i Zajednicu Milosrdnog oca. Cijena je 320,00 kn, što uključuje prijevoz,noćenje,ručak i doručak. Zainteresirani se mogu prijaviti kod Sanje Trempetić na tel. 20-44-763 do ponedjeljka, 31. ožujka 2014. Uplatiti se može do petka, 11.travnja.





...............................................Image and video hosting by TinyPic



Ovih dana napustio nas je Matija Lucić. Neka mu Gospodin bude milostiv i uvede ga u svoje nebesko kraljevstvo. Sjetimo ga se u molitvi!

- 22:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< ožujak, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Veljača 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (3)
Rujan 2017 (1)
Srpanj 2017 (1)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (2)
Veljača 2017 (2)
Prosinac 2016 (2)
Listopad 2016 (2)
Rujan 2016 (2)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (2)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (3)
Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (1)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (7)
Kolovoz 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (3)
Prosinac 2014 (1)
Listopad 2014 (4)
Rujan 2014 (2)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (2)
Veljača 2013 (5)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (3)

Kontakt

Linkovi

Molimo jedni za druge