Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mvko

Marketing

Informativni Listić našeg Molitvenog vijenca u Vugrovcu

Naša glavna voditeljica molitvenih vijenaca u župi sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu Sanja Trempetić, svaki mjesec piše i dijeli svojim moliteljima Informativni listić. Zaista vrlo pohvalno i poticajno za ostale naše molitvene vijence i njihove voditelje!

Evo kako zgleda vugrovečki Listić za mjesec ožujak:


Image and video hosting by TinyPic

Molitveni vijenac Kraljice obitelji
Župa Vugrovec

Broj 3 Godište VI.
Ožujak 2014
.






Pepelnica


Pepelnica ili Čista srijeda označava početak korizmenog vremena. To je pomični spomendan pa nije svake godine istog datuma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje).

Glavna misao Pepelnice je obraćenje. Vanjski znak obraćenja je posipanje pepelom ili znak križa na čelu. Stoga na blagdan Pepelnice svećenik označava vjernike križem od pepela govoreći: "Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ ili "Obratite se i vjerujte Evanđelju!“ Pepeo se dobiva od blagoslovljenih grančica korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Blagoslivlja se svetom vodom i kadi tamjanom. Obred pepeljenja obično se održava za vrijeme mise, poslije Evanđelja i propovijedi, usred otajstva euharistijske službe
.

Pepeo je već u Starom zavjetu bio znak pokore, kajanja i poniznosti. U Joninoj knjizi nalazimo primjer kralja Ninive koji je, kad je čuo da će Niniva biti razorena, obukao kostrijet i sjeo u pepeo. Zatim je naredio post i pokoru za sve, čak i za životinje, i tako spasio svoj grad.

Iako se korizma svetkuje još od 4. stoljeća, pepeljenje blagoslovljenim pepelom potječe iz 12. stoljeća. Nekad su kršćani koji su počinili teške grijehe, javno izvršavali svoju pokoru. biskup je na Pepelnicu blagoslovio marame za kosu, te ih posuo pepelom načinjenim od grana palmi od prethodne godine. Te marame su pokornici trebali nositi tijekom četrdeset dana pokore. Nakon toga, dok su vjernici recitirali sedam pokorničkih psalama, pokornici su bili istjerani iz crkve zbog svojih grijeha, baš kao što je Adam, prvi čovjek, bio istjeran iz Raja zbog svoje neposlušnosti. Pokornici nisu ulazili u crkvu sve do Velikog četvrtka, kada su zaslužili pomirenje nakon četrdeset dana pokore i svete ispovijedi. Kasnije su svi kršćani, bez obzira da li su bili javni ili skriveni pokornici, dolazili primiti pepeo zbog pobožnosti. U stara vremena, nakon pepeljenja slijedila je pokornička procesija.

Pepeo je simbol pokore i kajanja. On je poziv kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve. Uz to nas podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Pri tom obraćenje ne mora značiti bezuvjetno naglu promjenu, već češće promjenu životnog puta, čiji cilj treba biti Bog kojeg ponovno treba staviti u centar vlastitoga života.

....................................................Image and video hosting by TinyPic


Prva konkretna djela pokore su post i nemrs.
Do Drugog vatikanskog koncila u Katoličkoj Crkvi bio je obavezan post i nemrs kroz čitavu korizmu. Trebalo se odreći mesa, mliječnih proizvoda, vina i jaja. Danas su samo Pepelnica i Veliki petak obavezni dani i posta i nemrsa, a za vrijeme između post se svakako preporuča, a nemrs vrijedi za svaki korizmeni petak (može se i zamijeniti nečim drugim). Promijenio se i način odricanja. Danas meso nema više onu vrijednost kao ranijih stoljeća, i za ljude više ne znači nikakvo odricanje. Mnogi su umjesto toga razvili druge oblike posta.

Kako postiti?

Posti od zavisti... posti od površnosti... posti od laži... posti od neljubaznosti... posti o kruhu i vodi... budi susretljiv prema drugima i prema samom sebi.

Posti od srditosti i moli: "Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome." Posti od gunđanja i nezadovoljstva. Otvori oči za sve dobro koje te okružuje i raduj mu se. Posti od gorčine i budi zahvalan za ono što imaš.

Posti od nestrpljenja i pretjeranih očekivanja, prihvati ljude kakvi jesu. Posti od pesimizma, traži i nalazi pozitivne stvari i događaje oko sebe. Posti od pustih i nepotrebnih briga i usudi se imati povjerenja u Boga. Posti od jalove kritike, i učini nešto konstruktivno.

Posti od ogovaranja, i otkrij Isusa koji živi u ljudima. Posti od sebičnosti i otvori se svojoj okolini. Posti od osvetoljubivosti i pruži ruku pomirnicu. Posti od nepotrebnih riječi. Saslušaj druge.

Posti od želje za posjedovanjem i raduj se postojanju. Posti od ponavljanja pobožnih riječi i uroni u molitvu. Posti od oholosti i otkrij vrijednost ljudi koji te okružuju.

Posti od nepravde i otkrij radost pravednosti. Posti od iskorištavanja drugih i cijeni njegov rad po njegovoj pravoj vrijednosti. Posti od lijenosti i učini nešto za društvo u kojemu živiš.Posti od neumjerenosti i svedi svoje potrebe na razumnu mjeru. Tvoj um i tvoje tijelo bit će zahvalni.

Posti od bludnosti i otkrij ljepotu dostojanstva svoga i tuđeg tijela. Posti od škrtosti i otvori srce za potrebe onih koji imaju manje od tebe. Posti od zavisti i veseli se tuđoj radosti. Posti od površnosti i savjesno se posveti onomu što radiš. Posti od laži i otkrij ljepotu istine. Ona će te osloboditi. Posti o kruhu i vodi. To će ti sigurno pomoći.

Čini drugomu što je tebi drago da ti drugi čini. Ljubi Boga nadasve. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Tada će ti korizma donijeti ploda.




Obavijesti

Podsjećamo Marije i Marte (voditelje naših Molitvenih vijenaca) i ostale zainteresirane na duhovnu obnovu koja će se održati u subotu, 8. ožujka 2014. u Remetama, kod otaca karmelićana od 11 do 16 sati. Tema duhovne obnove bit će: "Gdje je nestala žena? Može li Marija biti uzor suvremenoj ženi?" Obnovu će voditi pučki propovjednik vlč. Dragutin Mostečak. PRIDRUŽITE NAM SE! SVI SMO POZVANI!

Budući da je bilo puno upita naših molitelja, udruga Molitveni vijenac Kraljice obitelji organizira hodočašće u Međugorje. Polazak je u petak, 25. u 21 sat, a povratak u nedjelju, 27. travnja 2014. (Bijela nedjelja) oko 23 sata. Program uključuje Križevac, Brdo Ukazanja, program u crkvi, Dječje selo i Zajednicu Milosrdnog oca. Cijena je 320,00 kn, što uključuje prijevoz,noćenje,ručak i doručak. Zainteresirani se mogu prijaviti kod Sanje Trempetić na tel. 20-44-763 do ponedjeljka, 31. ožujka 2014. Uplatiti se može do petka, 11.travnja.





...............................................Image and video hosting by TinyPic



Ovih dana napustio nas je Matija Lucić. Neka mu Gospodin bude milostiv i uvede ga u svoje nebesko kraljevstvo. Sjetimo ga se u molitvi!


Post je objavljen 08.03.2014. u 22:08 sati.