Mravići https://blog.dnevnik.hr/mravici

utorak, 18.01.2011.

Jeste li znali ... ?

Znaš li da ...?

Leopardi mogu ubiti veće životinje, poput mlađe žirafe zahvaljujući izvanredno snažnom vratu i mišićima koji im omogućuju odvlačenje plijena na drvo , gdje su zaštićeni od lavova i hijena.

Velika panda
Velike su pande do 19. stoljeća bili nepoznati izvan Kine , a i danas su tajnovite životinje .Lako se hrane i pticama i malim životinjama, žive gotovo isključivo od bambusa i provode čak 20 sati na dan žvačući čvrste bambusove stabljike.

Morska vidra
Morska vidra naraste do 1,2 m. Hrani se ribom , morskim ježićima i mekušcima.Jede plijen plutajuči na leđima, nakon čega zaspi.

Zebra
Zebra kao konji,trče na srednjem djelu stopala.Ostali su im zapravo koštani batrljci.

Život na arktiku
Polarni su medvjedi savršeno prilagođeni životu na Arktiku. U nogama ima dovoljno krvi da one mogući njihovo smrzavanje, a krzno im se sastoji od prozirnih(ne bijelih)dlaka koji su iznutra šuplje i odlično zadržavaju tjelesnu toplinu.

Odmor
Danji se leptiri odlično odmaraju sklopljenih krila. Rastvaraju ih kad se ugriju na suncu.Noćni se leptiri odmaraju rastvorenih krila.

Smrtonosni ugriz
Lavice love u skupini tako da izmore plijen prije nego što ga ubiju pogubnim ugrizom za grlo.Čeljusti su im vrlo jake,a očnjaci ogromni.


Znaš li da ...?
Slonova je surla snažna osjetljiva i gipka.Slon njome može podići čitavo stablo ili pak ubrati grančicu.U surli nema kostiju , no sačinjena je od oko 150.000 mišićnih snopova.


Vrućina i prašina
Slonovi se rashlađuju provodeći mnogo vremena u vodi: uvlače vodu surlom i poljevaju tijelo. Usto se ptekrivaju blatom i prašinom kako bi zaštitili kožu od opeklina i odvratili kukce.



Karla Pavić

18.01.2011. u 17:21 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.