31.12.2005., subota

shock the monkey... (3:57, Peter Gabriel, Shaking The Tree, 1982)

Svima preporučam gledanje King Kong-a, tehnički sjajno odrađeni fillm, pa čak niti priča nije loša. U tom filmu ima više dinosaura nego u Jurasic parku, a osim toga ne znam ni sam zašto svako malo mi je na pamet padao Alien vs. Predator iako nakon gledanja KKa nema nikakve dvojbe tko bi u eventualnom sukobu izvukao duži ili kraći kraj. Nema stvarne potrebe snimiti KK2 jer je KK nalupao sve što se nalupati dalo, te na kraju umire kao pravednik među gorilama (nije valjda da je to neki spoiler? king kong je prastara priča s još starijim filmom, ako ga dosada niste gledali onda doista...).

Sve sam čekao blooperse na kraju trosatne projekcije (tro i pol satne ako uračunamo pauzu, reklame i najave), no nije ih bilo.

2005. je na odlasku i ako se mene pita bilo je i vrijeme; nadam se da će slijedeća godina biti bolja od ove (u mom slučaju to neće biti osobito teško za izvesti), a to isto želim i vama.

Novogodišnju večeru smo ove godine odlučili "outsourcati", pa kroz koji sat idem ponovno u Šumećane gdje me čeka piće dobrodošlice (i nadam se tople kiflice), obilna večera, ponoćni vatromet i novogodišnji krijes, kuhano vino, lovački gulaš, a ujutro sat i pol šetnje kroz snijegom prekrivenu šumu. Gdje vi dočekujete novu godinu?

Bio sam jutros u Algoritmu kupiti nekoliko kg knjiga i prošetati malo gradom; otkako sam preselio urede, u centar grada (koji mi je desetak minuta pješke od kuće) idem samo u iznimnim slučajevima. Uočio sam testne panele na fasadi nebodera u ilici 1, ima šanse da taj nebodera napokon počne ličiti na nešto.

Misao dana:
Why is it called tourist season if we can't shoot at them?

hr.digg|prijavi

- 16:38 - Komentari (8) - Isprintaj - #

30.12.2005., petak

I was only kidding... (3:30, Weird Al Yankovic, Off The Deep End, 1992)

Prije 364 dana napisao sam popis predviđanja za 2005. godinu; Dolje niže je taj popis još jednom, ali i komentar da vidimo koliko sam blizu ili daleko bio od početnih očekivanja;

1. Stipe Mesić će biti predsjednik (ali bojim se u drugom krugu)
Ovaj je bio easy one; no da je Mikšić fakat dobio poziciju drugog kandidata moglo se lagano dogoditi lančani efekt i danas bi imali drugoga predsjednika.

2. HDZ će i dalje tonuti po popularnosti, a krajem godine bi se koalicija mogla napokon raspasti i dovesti do izbora
Da, HDZu po svim kriterijima pada popularnost, no mišljenja sam da je primjerice trenutno stanje samo privremenog karaktera. Ivo je u posljednjoj godini pokazao impresivne količine sposobnosti da izvrne situaciju u svoju vlastitu korist odlučno demantirajući samoga sebe u više nego jednom primjeru; iz njihove nesposobnosti ili nekoordinacije svako malo netko istrči s nekom glupošću i onda to Ivo odlučno demantira i neposredno nakon toga se pojavi u dnevniku.

3. Gotovina će i dalje biti na slobodi
Gotovina me doista razočarao, jednostavno ne vjerujem da je zdrave pameti (ili bez dogovora) odlučio odsjesti na vrlo frekventnom turističkom odredištu, bez ikakve maske i još se povrh toga prijavio u hotel s lažnom putovnicom za koju i vrapčići znaju da je ima. Kao što sam napisao, nedostajala je jedino neonska reklama.

4. Kuna će ostati stabilna, ali vjerojatno na nešto slabijem tečaju od trenutnog
Da li je itko primjetio da je naša kuna valuta koja ima stabilnu vrijednost već deset godina, da imamo inflaciju dok se tečaj istovremeno ne pomiče niti milimetra, te da imamo deficit i tečaj je čak i unatoč tome stabilan i unutar minimalnih oscilacija. Naša prava valuta je u stvari EUR, samo nam to još nitko nije rekao.

5. Država i njezina ekonomija će nam i dalje stabilno ići nizbrdo
Ovo je pitanje perspektive, ja doista ne vidim što je to ova vlada napravila na ekonomskom planu jer oni jednostavno ne donose nikakve zakone koji se dotiču gospodarstva.

6. Pregovori za EU će početi i bez Gotovine u Haagu
Unatoč tome što je Gotovina u Haagu, pregovori su počeli bez njega. No bojim se da je to bilo pitanje tehnike pa iako je sama rečenica pogođena, interno si pišem minus na ovu temu.

7. Nakon lokalnih izbora, SDP će biti daleko jači u koaliciji SDP/HNS U Zagrebu, ali će koalicija biti jedva da pokrije većinu
Da, SDP je pokupio praktički apsolutnu vlast u gradu dok je HNS nestao u magli pomračine.

8. Nakon lokalnih izbora, pokazati će se dosta lošiji rezultati HDZa u odnosu na parlamentarne
Ovo se nije dogodilo, odnosno je ali u daleko manjoj mjeri od očekivane. HDZ i dalje ima šutljivu ruralnu većinu koja uredno odrađuje izbore. Izborni rezultati tto jasno pokazuju.

9. Očekujem rast radikalizma na svim razinama
Heh, još jedna sigurna oklada, to je kao da sam napisao da će pasti kiša u 2005.

10. T-HT neće dostići 100.000 ADSL korisnika u 2005
A eto prije neki dan su dostigli, no iskreno ta metodologija mi se čini malo čudnovatom i imaju ogromne i donekle neobjašnjive skokove korisnika. Ne vidim što bi dobili/izgubili lažiranjem podataka ali recimo da im vjerujemo na riječ.

11. Broadband internet neće pojeftiniti (barem ne značajno)
Pretplata se prepolovila i krajem studenog su nam upgradeane brzine; dakle za manje novaca dobijemo više. Ovisno o prometu koji ostvarujete to može biti ali i ne mora neka značajna promjena. Čekam da pojeftini onaj 512MB blok.

12. Treća GSM mreža će napraviti ogromni price_cut na tržištu, besplatnih telefona i telefonskih brojeva (kartica) ko u priči, cijena razgovora neće pasti više od 20%
Tele2 je krenuo nekako šlampavo, a reklamna kampanja uz rijetke izuzetke je iznimno iritantna i donekle omalovažavajuća (misli, kada ti na plakatu napišu da si glup ako ne prihvatiš njihovu ponudu onda je to doista malo bezobrazno i nešto što si ne bi smjeli dozvoliti).

13. Pravo otkriće će biti alternativni operateri u fiksnoj telefoniji, odjednom se vidi da se velike (i brze) pare vrte u tom krugu
Očigledno je tu veliki interes, no do današnjeg dana imamo samo dva operatera koji doista i funkcioniraju. Očekujem da će u slijedećem razdoblju to postati malo zanimljivije i razrađenije a i duboko sam uvjeren kako je to dugoročna strategija HTa da milijun i nešto malih korisnika zamijeni sa manjim brojem velikih operatera koji onda objektivno preprodaju HTovu uslugu.

14. Do kraja godine, vijeće za telekomunikacije daje dozvolu dvadesetom operateru u fiksnoj telefoniji
Nije mi se dalo brojati, no brojka ako nije prešla 20 je sigurno vrlo blizu. Računam da sam ovo pogodio.

15. U Iraku ništa nova, izbori prošli, svi tvrde da su namješteni, ameri ne povlače vojsku
U doba telekomunikacija svako prebrojavanje koje traje više od nekoliko sati mi liči na inženjering i ameri nisu nikakvi izuzetak (pročitajte samo knjige Michaela Moorea o američkim izborima i skužiti ćete kako mi ni u nacrnije doba demokracije tako negdje u drugoj polovici devedesetih nismo bili tako nisko kao oni).

16. Dolar nastavlja tonuti (slabijim tempom, kreće u oporavak u drugoj polovici godine)
Dolar je doista prešao 1.34EURa u jednome času i sada se oporavio na 1.18 (ili tako nekako).

17. Cijena nafte u proljeće/ljeto opet vrtoglavo raste
Kada sam mislio na vrtoglavo, definitivno nisam mislio na razinu koja je bila kratkotrajno postignuta. Ako malo bolje razmislite, cijena nafte se nije toliko značajno promijenila pa stoga mislim da je razlika cijene apsorbirana u distribuciji, a kako od nafte dolazi sve i svašta mislim da nam pravi val poskupljenja tek stiže.

18. Veći teroristički napad negdje u svijetu, vjerojatno u europi
Jedna riječ: London.

19. MSov Longhorn dobija još barem jedan produžetak tokom godine
Vista ipak stiže, u drugoj polovici 2006 kažu neki. Jedva čekam. Ovo je isto bio sure bet.

20. SUN ili ide u bankrot ili ka neko kupuje
Ovo se nije dogodilo, no SUN je i dalje u ozbiljnim problemima jer on jednostavno nema strategiju niti proizvode koji bi im osigurali budućnost; ako su i preživjeli to su napravili na ogromnih cache rezervama na kojima sjede.

21. Tanka fina linija između proizvođača računala i kućne elektronike je sve tanja i tanja
22. Windows Media Center postaje pravi hit i must_have
Ove dvije točke sam spojio u jednu jer je to i bit cijelog predviđanja. Windows media centar je doista postao hit iako ga kod nas ljudi ne koriste previše. Ja bih si možda kupio jedan u slijedećoj godini, a čisto fore radi to bi mogao biti macmini sa intelom kojeg očekujem u siječnju.

23. Wireless postaje sve i svašta, niču prvi (permanentni) hrvatski wireless hotspot-ovi
Kod nas to sve ide jako sporo, no u americi je wireless postao comodity koji se očekuje praktički svugdje. No to je i pitanje kulture, jer kod nas ipak još ne viđate ljude koji hodaju po gradu i sjednu na kavu i tipkaju na svoj centrino notebook.

Da li sam bio dobar, prosudite sami.

Misao dana:
The future is here. It's just not widely distributed yet.


hr.digg|prijavi

- 10:03 - Komentari (6) - Isprintaj - #

29.12.2005., četvrtak

footprints in the snow... (3:52, Emerson, Lake & Palmer Black Moon, 1992)

Ne podnosim snijeg jer sa snijegom imam samo probleme.
Kada sam bio maleni sanjkajući se sam naletio na jedan bor u obližnjem parku i uz udarac mi je napuknula vilica, a grana se odlomila i ostala u ruci. Da bi sve bilo još bizarnije naletio je upravo neki komunalni redar ili tko već i odveo me onako uplakanog i u bolima kući kao malog vandala.

Negdje tamo 1990 ili tako nekako sam kraj Vrbovskog ostao zakopan u snijegu usred mjeseca travnja, lanci na kotačima su mi se polomili i zamotali za poluosovinu pa sam ih na kraju rezao švicarskim vojnim nožićem (vjerovali vi to meni ili ne, ali swiss army knife je obavezni dio inventara svakog automobila kojeg vozim, kao uostalom i karta mjeseca što je predmet jedne druge dogodovštine koja je uključivala i zbunjenog policajca).

A prije tri godine sam išao u Augsburg za vrijeme onog opakog snijega (ovaj snijeg koji sada pada ima potencijala nadmašiti tu padalinu od prije tri godine) i u povratku sam imao sudar s totalno novim, sportski nabrijanim Audijem A4 kojeg je vozio samouvjereni slovenac; a taj bliski susret je završio na način da je prethodno spomenuti audi skupa sa svojim vozačem završio na zidu tunela, na visini od cca. 1,30m te je bio ravnomjerno raspoređen na dužini od stotinjak metara (može biti manje, može biti više; no ako vas interesira točna mjera trebate gledati prvi tunel na autocesti prema zagrebu, a nakon ljubljane i to desnu stranu - brazda u betonu iako prefarbana je i dalje tamo).

Bilo je to pravo maleno religiozno otkrivenje.

Misao dana:
Don't eat yellow snow.

hr.digg|prijavi

- 16:13 - Komentari (6) - Isprintaj - #

28.12.2005., srijeda

bigmouth strikes again... (3:13, The Smiths, The World Won't Listen, 1986)

Ako je državna uprava danas doista u štrajku kako ćemo mi skužiti razliku?

Misao dana:
Sometimes the best solution to morale problems is just to fire all of the unhappy people.

hr.digg|prijavi

- 12:37 - Komentari (3) - Isprintaj - #

27.12.2005., utorak

stolen car (take me dancing)... (3:58, Sting, Sacred Love, 2003)

Prije nekog vremena sam naletio na članak u jednom od mnogobrojni auto magazina o novoje generaciji Lexusa IS. Lexus je (za one koji nisu znali) luxury division of toyota (a o toyoti bi mogao pričati/pisati poprilično dugo jer sam pomalo religiozno zaljubljen u njihov koncept proizvodnje).

U svakome slučaju, Lexus bi se negdje od sredine slijedeće godine trebao početi prodavati u hrvatskoj što će ga napokon učiniti dostupnime (teoretski, lexusa je moguće kupiti i danas kroz sivi uvoz, no servisi nisu opremljeni za taj automobil i nema baš smisla ići do austrije za svaki pa čak i redovni servis).

Lexus IS je najmanja serija Lexusa i namijenjena je natjecanju (kvalitativnom, cjenovnom...) s višom srednjom klasom vozila, uglavnom njemačkim automobilima poput BMWa serije 3, Audija A4 ili VW passata. IS kao generacija automobila lansiran je prije nekh šest godina i ovo mu je druga generacija, a značajna je ne samo zato jer će uskoro postati dostupna u hrvatskoj nego i zato što je to prvi Lexus (ikad) koji dolazi s diesel motorom (diesel je bitan jer su po mom sudu moderni common rail diesel motori superiorni benzincima u apsolutno svakoj normalnim ljudima suvisloj kategoriji).

Neke reviewe o IS220d (konkretni naziv diesel varijante) možete pronaći ovdje ili ovdje, a ako imate ADSL onda na ovoj adresi možete vidjeti i kraći video na tu temu.

Kada su automobili u pitanju mene prvenstveno interesira veličina (nakon jednog ružnog lančanog sudara u njemačkoj nemam više namjeru voziti automobile kraće od 4.5m iz meni sasvim očiglednih razloga), štedljivost i komfor vožnje, sigurnost, neupadljivost i dobar odnos cijene i dobivenog (što je s njemačkim automobilima praktički nemoguće za izvesti).

Jedina mana koju mogu ovome autu nabrojati (a bez da sam ga i vozio) je pogon na zadnje kotače, što smatram velikim problemom.

Misao dana:
NOTE FOR YOUNG PEOPLE AND AMERICANS: One shilling = Five Pee. It helps to understand the antique finances of the Witchfinder Army if you know the original British monetary system:

Two farthings = One Ha'penny. Two ha'pennies = One Penny. Three pennies = A Thrupenny Bit. Two Thrupences = A Sixpence. Two Sixpences = One Shilling, or Bob. Two Bob = A Florin. One Florin and one Sixpence = Half a Crown. Four Half Crowns = Ten Bob Note. Two Ten Bob Notes = One Pound (or 240 pennies). One Pound and One Shilling = One Guinea.

The British resisted decimalized currency for a long time because they thought it was too complicated.

hr.digg|prijavi

- 22:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

born in chicago... (3:05, Paul Butterfield Blues Band, Blues Brothers 2000, 1996)

Razmišljajući o prethodnoj godini koja me nija baš mazila pokušao sam pronaći neke svijetle trenutke i definitivno najsvjetliji je moj put u Chicago.

Kada zbrojim svoja putovanja (koja su doduše zadnjih godina bitno smanjena u kvantiteti i kvaliteti) uobičajena reakcija je kako je to super i divno da imam prilike putovati svijetom i gledati svjetske metropole; no to i nije baš sve tako idilično kako izgleda.
Sjećam se kada sam bio manji (mlađi) i kada sam krenuo putovati onda je odlazak u npr. Graz to su bile pripreme i noć prije sam teško zaspao. Nakon što su u jednome trenutku putovanja postala vrlo redovna (imao sam npr. prije desetak godina cijelu godinu u kojoj sam gotovo svaki utorak bio u Beču) zabava se izgubila, a uzbuđenje putovanja je zamijenjeno mučninom pred vremenom koje je potrebno provesti u automobili ili nekom drugom prometalu.

Volim putovati i jako sam zadovoljan što sam prokrstario ovaj kontinent do praktički zadnje rupe (a to je kada dođete u npr. Portugal i tamo na prometnici ima samo jedan putokaz: "All directions ->"), no puno tih putovanja se svelo na savršeno poznavanje industrijskih zona i industrijske arhitekture kao takve, a relativno malo na razgledanje ili putovanja koja bi na neki intelektualni način obogatila duh.

Ako idem gore na sjever, i kada se vraćam kući i stignem negdje do Minhena, onda se znam šaliti kako od te točke dalje auto zna i sam do kuće.

I stoga, vrlo je malo mjesta koja me nisu ostavila ravnodušnim, u europi to bi bila Barcelona gdje sam prije nekoliko godina došao i jedno cijelo ljetno popodne proveo na nekom balkončiću Sagrada Famiglia, nizozemska u kojoj je "na prvu loptu" (da upotrijebim tu meni nikada shvaćenu sportsku analogiju) najzanimljiviji Amsterdam, iako je sve ostalo izvan amsterdama daleko zabavnije od dvije ulice sa stotinama gotovo pa istovjetnih dućana. Mogao bih tu možda ugurati i London, a svakako bih izbacio Pariz ili Brisel; dok bi na popisu možda mogli ugledati Ženevu ili Lozanu iako su to gradovi daleko premaleni za moj ukus (no onaj pogled na jezero je definitivno hipnotički smirujući).

Chicago mi je bio totalno otkriće; nije da sam neki pretjerani poznavatelj amerike, no definitivno sam većim dijelom proizvod američke kulture (iako sam rođen i živim usred zagreba). Fascinirala me hladna efikasnost te, u elementima iznenađujuće zatupljujuće nacije, jeo sam prilično dobro a i društvo je bilo sjajno. I sada kada gledam slike Chicaga kroz tv emisije (npr. apprentice od prije neki dan) ili filmove i gledam mostove, zgrade i ulice kojima sam šetao prije koji mjesec nekako se osjećam drugačije nego kada gledam ulice Amsterdama, Haaga, Pariza ili Madrida.

Anyway, htio sam samo reći kako treba zgrabiti svaku priliku za putovanje jer iskustvo koje na putu steknete teško da možete steći kod kuće.

Misao dana:
Sometimes the road less travelled is less travelled for a reason.

hr.digg|prijavi

- 11:36 - Komentari (3) - Isprintaj - #

25.12.2005., nedjelja

the night santa went crazy... (4:01, Weird Al Yankovic, Bad Hair Day, 1996)

Kao što je Scott Adams napisao danas na svome blogu; ako danas čitate ovaj blog onda vas vaša obitelj sigurno mrzi. Sretan Božić, a ako u tome ne uspijete, izdržite još koji dan do siječnja - uz malo truda uspjeti ćete.

(posebno je pitanje za one koji pišu blog na današnji dan)

Kada sam krenuo pisati jučerašnji prebožićni post krenuo sam pisati o tome kako Božić iz ljudi izvlači neograničene količine radosti ali i tuge, a rijetko koga ostavlja ravnodušnim (osim naravno ako ste pripadnik religije koja nema nikakve veze s božićem). No poanta božića odavno je prestala biti religiozna svetkovina, već je prerasao svoje originalne okvire i postao praznik obitelji (ne nužno obitelji kao takve, nego društva u kojem i s kojim živite). Upravo iz tog razloga su ljudi na božić vrlo sretni ili jako, jako tužni - jer na kraju dana (balade), nije toliko bitno niti kakvim ste uspjesima okrunjeni, kakve materijalne dokaze o svom bogatstvu imate nego tko će ostati iza vas.
Kako je to rekao jedan vrlo pametni lik; novci dođu i odu, ali klinci su jedino što ti ostane.

Bottom line bi bio da može biti da (kako su neki rekli), božić prepoznajemo po tome što coca&cola ima pola litre više, ili što očekujemo brdo uglavnom bespotrebnih poklona, na TVu gledamo reprize filmova koji se prikazuju samo na božić (eto jučer je opet bilo čudo na 34toj ulici, moj omiljeni božićni) i dobijemo desetine besmislenih i apsolutno nepersonaliziranih SMSova (eto, razglednice poginule u postupku); no bit božića je božićni obiteljski ručak, kojeg svi teško podnosimo ali ga svake godine uredno odradimo.

A ako slučajno nemate tog božićnog ručka; imate godinu dana da tu pogrešku ispravite do slijedeće prilike.

There is a sunshine after rain, there is a laughter after pain.
This things have always been the same, so why worry now.

Misao dana:
It wasn't a dark and stormy night.
It should have been, but there's the weather for you. For every mad scientist who's had a convenient thunderstorm just on the night his Great Work is complete and lying on the slab, there have been dozens who've sat around aimlessly under the peaceful stars while Igor clocks up the overtime.



hr.digg|prijavi

- 22:30 - Komentari (8) - Isprintaj - #

24.12.2005., subota

driving home for christmas... (4:05, Chris Rea, Do They Know Its Christmas, 1999)

Započelo je blagdansko razdoblje u koje smo i službeno krenuli s jučerašnjim prometnim gužvama.

SMSovi blagdansko sadržaja koji su sami po sebi totalno besmisleni počeli su lagano stizati, a omanje jato brancina je jutros stradalo samo u mojoj kuhinji.

Blagdani su i vrijeme kada rodbina dolazi u posjet a na stranicama wikipedije možete i naučiti način kako ih se brzo i efikasno otarasiti (ovo nije direktno wikipedija ali je neki alternativni wiki).

Misao dana:
A warning to the reader: Tom dies in the end of the story so don't get too attached to him.

hr.digg|prijavi

- 18:40 - Komentari (9) - Isprintaj - #

23.12.2005., petak

big iron... (3:52, Johnny Cash, Unearthed III: Redemption Songs, 2003)

Malo prije na vijestima čujem kako je opozicija u Sisku skupa s nekim prebjezima iz SDPa dala nogu dosadašnjem gradonačelniku i blogeru Davorku Vidoviću, inače SDPovom saborskom zastupniku i nekadašnjem ministru rada i socijalne skrbi (za one koji nemaju toliko dugotrajno sjećanje).

Sada slijedi uobičajena i očekivana bitka oko legalnosti cijele odluke, što će se razvlačiti slijedećih nekoliko tjedana, pala je koliko razumijem i koja krivična prijava (čija je sudbina vjerojatno najtamnija ladica u posljednjoj kancelariji vlažnog podruma sisačke policijske stanice/državnog odvjetništva koja je nakon ovih gotovo pa petnaest godina HDZovog suverenog vladanja sasvim sigurno indoktrinirana do kraja). No u krajnjoj instanci Davorko će (neovisno o tome koliko simpatičan bio i meni i narodu) navjerojatnije izvisiti i to je (vjerojatno) i njemu jasno iako to neće reći na glas.

Ironično je da je Ivo koji upravlja cijelom lutkarskom družbom zvanom Vlada RH jedina je šansa za spas Siska, jer ako je imalo inteligentan shvatiti će kako otimanje mandata na način koji je to napravljeno u Sisku (a vjerojatno i na mnogim drugim mjestima) nije dugoročni recept za uspjeh, te bi daleko mudrije rješenje (kada bi postojala šansa da HDZ dobije mandat) bilo ponavljanje izbora. Razlika između Siska i Mrduše Donje u kojoj se odigrao potencijalno identični scenarij je u tome što je Sisak ipak grad solidnije veličine, te da se tamo sukobljava s gradonačelnikom tj. organizacijom SDPa koja je očigledno nešto i radila, te koja nije totalno anonimna.

Ja ne znam kako Sisčani gledaju na cijelu priču, no da sam ja tamo, dobro bi zapamtio ovaj događaj pa čak i da sam zadrti HDZovac jer se smjene vlasti događaju na izborima, a nikako se to ne bi smjelo raditi putem zakulisnih igara, manipulacijama poslovnika i na izrežiranim sjednicama u salama restorana.
S druge strane, nadam se da će i SDP malo više naučiti o tome koga i zašto stavlja na svoje liste jer stavljajući na listu ljude koji mogu biti tek tako (pot)kupljeni ugrozili su svoju poziciju i donekle su se ponijeli neodgovorno prema svojim vlastitim biračima.

Sisak je najveći luzer u cijeloj priči jer je sustavno zanemarivan već godinama, a ovakva nestabilna situacija sasvim sigurno znači zaustavljanje svih aktualnih ili manje aktualnih projekata, rebalans proračuna, a na udaru će biti i pročelnici koji su (ako se dobro sjećam) vrlo nedavno odabrani javnim natječajem. Nadam se samo da imaju dobre ugovore i ugovorenu odštetu koja predviđa upravo ovakvu situaciju.

Eto, imam i prigodnu misao, baš za ovu priliku.

Misao dana:
When I was a kid I used to pray every night for a new bicycle. Then I realised that the Lord doesn't work that way so I stole one and asked Him to forgive me.

hr.digg|prijavi

- 19:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #

sex crime... (3:54, Eurythmics, Greatest Hits [Europe], 1984)

Ako pogledam čega na mom blogu nije bilo to je defnitivno sex. Pa eto, imam dva linka koji su najbliže sexu što će ovaj blog ikada vidjeti (iako i dalje puno eksplicitnije nego što možete pronaći na drugim mjestima).

Linkovi su iznenađenje i nemojte pitati kuda vode, ali bih cijenio komentar ako ga bude (pristojan molim).

Ako ste mlađi od 16 nemojte kliknuti na;

Iznenađenje br. 1.

Iznenađenje br. 2.

Misao dana:
They had but one last remaining night together, so they embraced each other as tightly as that two-flavor entwined string cheese that is orange and yellowish-white, the orange probably being a bland Cheddar and the white . . . Mozzarella, although it could possibly be Provolone or just plain American, as it really doesn't taste distinctly dissimilar from the orange, yet they would have you believe it does by coloring it differently.

hr.digg|prijavi

- 09:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

22.12.2005., četvrtak

insomnia... (8:41, Faithless, Forever Faithless, 2005)

Još jedna (mala) tura linkova koju sam pokupio u posljednjih nekoliko dana;

1) http://www.thinkers50.com/ je popis 50 najvažnijih "mislioca" u ovoj godini. Ljudi koji kreiraju stavove i koji imaju značajni utjecaj na našu budućnost. Kao što se vidi iz popisa riječ je o managerima i važnim ljudima koji nisu direktno povezani s politikom.

2) U doba blagdana treba spremiti i blagdanski stol, a jedan od važnih vizualnih elemanata su i salvete, pa ako želite naučiti kako lijepo složiti salvete to možete naučiti ovdje. Na istome mjestu ima i cijeli niz simpatičnih trikova za kuhinju pa eto nešto možete i naučiti.

3) Ako idete na Božićnu regatu, podsjetite se vezanja čvorova. Nisam siguran čemu služi ta vještina danas u doba servomotora i kolotura ali navodno je važno.

4) U doba drugog svjetskog rata na stotinama otočića u pacifiku živjele su skupine domorodaca isključenih iz svih svjetskih zbivanja. Te otoke su povremeno američke snage koristile kao priviremene logističke baze na kojima su avionima izbacivali razne terete, a naivni domoroci koji nikada nisu vidjeli niti avio, niti amerikance a još manje teret koji padaju padobranom razvili su prave male religije neovisne od otoka do otoka. Malo više o ovom fenomenu i posljednjem kargo kultu možete pročitati ovdje, a odmah potom u svjetlu tih informacija možete se zamisliti malo nad misterijem Božića?

5) Počelo se pričati o "inteligentnom nacrtu" iliti inteligent designu kako bi rekli ameri (i kako su naši totalno pogrešno preveli), a sve zbog toga što se ideja inteligentnog dizajna pokušala uvesti u američke škole što je prije neki dan zabranjeno od strane suda zbog ustavom garantirane razdvojenosti crkve i države. Naša crkva se u posljednje vrijeme gura u sve i svašta i nisam osobito sretan zbog toga pa bi možda bilo dobro da i oni pročitaju obrazloženje presude (PDF alert: link vodi na 139 stranica dugačak PDF dokument). Put prema paklu kao i obično i ovaj je put bio popločan vjerojatno dobrim namjerama.

6) SantaCon se događa jednom godišnje i Djedovi Božićnjaci (ili Djedovi Mrazovi ili kako se već sada politički korektno zovu) pokušavaju napraviti malo anarhije.

I posljednje (u zasebnoj klasi) ako ste ikada mislili da znate otkuda Djeda Mraz u stvari dolazi onda ste se vjerojatno prevarili. Prava istina se može doznati na ovoj ili ovoj stranici. Kako to i biva sa iznimno popularnim likovima, političarima, glumcima ili boy bendovima i Djed Božićnjak je plod istraživanja tržišta i projicira image s kojim se korisnici proizvoda tvrtke koja je cijelu priču isfinancirala mogu poistovjetiti.

Misao dana:
One day, a little boy wrote to Santa Clause, "Please send me a sister." Santa Clause wrote him back, "Ok, send me your mother."


hr.digg|prijavi

- 12:35 - Komentari (6) - Isprintaj - #

21.12.2005., srijeda

comfortably numb... (9:29, Pink Floyd, Pulse, 1995)

Gdje smo ono stali?

srpanj: Drugog srpnja počeo je Live Aid koji je kroz nekoliko koncerata širom svijeta pokušao napraviti pritisak na čelnike G8 da zaborave barem dio dugova afrike. Na gore spomenutom koncertu ponovno su na istoj pozornici svirali i svi članovi Pink Floyda što se meni osobito dopalo. Svega dva dana kasnije nacionalno vijeće za konkurentnost dalo je izvještaj o hrvatskoj nekonkurentnosti, a dva dana poslije dao sam si truda i malo financijski obraditi sjajni uspjeh presretača. Sedmog srpnja dogodio se teroristički napad u londonu čime se ispunilo jedno od manje popularnih predviđanja s moje novogodišnje liste. HSUovci su izgubili posljednju bitku za održavanje formule za izračun penzije a Hebrang je izjavio kako za preživljavanje zdravstva treba podnijeti žrtve. Svega dva tjedna nakon otvorenja autoceste do Splita počeli smo slušati apele vlasti da se koristi stara D1 cesta??? Njemački ornitonolozi skužili su kako ptice oponašaju zvukove mobitela, a nejinteligentniji među policajcima je poslao anketni list u kojem ste trebali upisati trenutno boravište ante gotovine. Krajem srpnja bio sam na dvodnevnom putu u Italiji, nisam se najeo ali sam se zato lijepo provozao dolomitima.

kolovoz: It was a dark and stormy night. jedna je od najproduciranijih rečenica koje otvaraju novele i postoji cijelo natjecanje u parafraziranju ove rečenice, a o tome sam pisao početkom kolovoza da bi se koji dan kasnije upitao što mi to slavimo petoga kolovoza (i još bolje pitanje; kako slavimo) - jer je na vidjelo izišlo brdo nekih zanimljivih nelogičnosti. Desila nam se i afera Liburnija za koju Ivo kasnije tvrdi da se nije niti dogodila. Nešto malo me brinula i rastuća cijena nafte što je također bilo u skladu s mojim očekivanjima. Posljednji vikend u kolovozu sam proveo u dubrovniku, a posljednji radni dan u američkom veleposlanstvu tražeći vizu za US of A.

rujan: je počeo potpisom ugovora o prodaji slobodne dalmacije, nešto malo znam o cijeloj priči i mislim da će se o ovome još puno pisati te da su posljedice dalekosežnije nego što se to misli. Počeo sam se spremati za moj put u ameriku, 24 sata nakon slijetanja postao sam naturalizirani amer, na "posao" krećem s ipodom u ušima i starbucks kavom u ruci. Postao sam i nekoliko fotografija na svom blogu, tj. linkova na fotografije (jedan od najposjećenijih postova u protekloj godini). Ponovno sam citirao Američke bogove i toplo vam preporučam ovu knjigu, jednu od najjezivijih knjiga koje sam pročitao iako nitko (barem ne značajan) ne pogiba do kraja knjige. Prva stvar po povratu je bio dim iz cigareta u importane centru. Ivo se poput blažene Marije ukazao po tko zna koji puta na HTVu. Kraj rujna (i početak listopada) sam dočekao u Rovinju baveći se konzultantskim poslom.

listopad: trećeg listopada Carla je rekla svoje povjesno DA, a danas svi znamo (ili barem mislimo) da znamo zašto. Odmah nakon toga izrazio sam svoj strah od naših pregovarača, a koji dan kasnije smo strah od EU zamijenili strahom od ptičje gripe. Osvrnuo sam se i na oglas od Iskorak-a, a sredinu mjeseca sam dočekao u gužvi stoljeća koju je stvorio summit srednje europskih državnika. Kupio sam si satelitsku navigaciju, posjetio marunadu i bavio se statistikom i matematičkim modelom ptičje gripe za koju Ivo kaže kako nije Clear and present danger. Kontemplirao sam i o jednosmjernim avionskim kartama, a u King Crossu sam naletio na Vesnu Pisarović (a ne Zmijanec, što samo govori o tome koliko se; a) razumijem u estradu, b) sjećam svojih studentskih kolega).

studeni: Studeni sam dobrim dijelom proveo u krevetu bolestan, a sve je počelu u Beču, na TVu je bio emitiran Lost in translation, a besramno sam kopirao i uputstvo o tome kako dati mito. Na interliberu sam na poklon dobio knjigu. A kraj studenog je definitivno obilježio moj blackberry koji je se dosada pokazao kao najbolji gadget kojeg sam imao ever. Imao sam i neku lamentaciju na temu državne uprave, a bavio sam se i neshvaćanju novinara između prihoda i profita, te stranim vlasnicima koji izvlače novce. A dao sam i svoj obol izglasavanju novog zakona o računovodstvu, a mjesec sam završio izražavanjem žaljenja i zgražanja na temu državnog proračuna.

prosinac: Kyoto sporazum je nastupio s prvim danom prosinca. Podijelio sam s vama link na stranice na kojima se nalaze posljednje riječi osuđenika na smrt. Vlada je parafirala sporazum s Austrijom, a moj blog je proglašen najboljim u godišnjem odabiru PCChipa (skupa sa jesus quintanom). Uhapsilo Gotovinu, mogu se digitalno potpisivati iako olovku još ne smijem baciti. Objavio sam i moj top50 koji je pomalo monoton, proslavio sam rođendan, porezna je poslala i ukinula rješenje o naplati PDVa (gdje sam objasnio kako to u stvari funkcionira, za razliku od neinformiranih izjava političara i ministara). HSS je dobio novog predsjednika, a cestarine su navodno pojeftinile, a Branko Milanović je objavio svoje skandalozno obrazloženje presude, te nam je još jednom priuštio "paradigm shift" na temu sudstva i koliko nisko u stvari možemo ići.

Prosinac nije gotov i u našoj državi nikada nisi na čistu što se može ili ne mora dogoditi u preostalih deset dana.

Misao dana:
Well I think we've sorted all that out now. If you'd like to know, I can tell you that in your Universe you move freely in three dimensions that you call space. You move in a straight line in a fourth, which you call time, and stay rooted to one place in a fifth, which is the first fundamental of probability. After that it gets a bit complicated, and there's all sorts of stuff going on in dimensions 13 to 22 that you really wouldn't want to know about. All you really need to know for the moment is that the Universe is a lot more complicated then you might think.

hr.digg|prijavi

- 12:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

20.12.2005., utorak

a great day for freedom... (4:30, Pink Floyd, Pulse (Disc 1) (Live), 1995)

Sanader je javno izjavio kako neće poštivati gramatiku, Bandić je zaželio novinarima da u slijedeće četiri godine piju kao i on, talijani su izjavili kako će blokirati pristup EU zbog ugovora s Austrijom, cestarine su pojeftinile ali samo ako unaprijed isplatite astronomsku cifru, freedom house nas je stavio u popis slobodnih zemalja...

Rekli bi business_as_usual, i onda nas strefi g. Branko Milanović sa svojim obrazloženjem oslobađajuće presude ličkome tuđmanu (lik je inače do jučer bio poznat po svojem obrazloženju presude jednom srbinu koje je tvrdilo kako su "on, njegovi preci i Osmanlije 500 godina vršili genocid nad Hrvatima"). Đuro Sessa (predsjednik udruge sudaca i čini mi se predsjednik zagrebačkog općinskog suda) se bio i javio u dnevnik i rekao kako je sudac neovisna osoba i ne može ga se teretiti za njegovo obrazloženje presude. Branko je uspio nadmašiti sebe iako se to gledajući ovo prvo obrazloženje činilo apsolutno nemogućim.

Taman misliš kako smo se lijepo smjestili na dnu i onda dođe ekipa poput Milanovića i pokaže ti da imamo još za kopati.
Da mi je znati kako će amerikanci sa svojim mentalnim sklopom provariti to obrazloženje.

Btw. vlada je pojeftinila cestarine no da bi ostvarili to pravo morate avansirati po meni basnoslovne novce kao bi dobili famoznu smart karticu (koja i nije tako smart jer se i dalje morate zaustaviti na naplatnoj kućici, otvoriti prozor i gurnuti je pod nos stričeku koji će je pak gurnuti pod neku spravu). Ja slovensku varijantu beskontaktne kartice imam već godinama i ako me sjećanje ne vara donji limit koji je potrebno jednokratno napuniti kako bih ostvario 10% popusta je nekih 8.000 tolara (rekli bi 300kn ako se ne varam), dok bih ja u .hr morao potrošiti 3.000kn da bi dobio tu istu karticu. Mislim da će jednostavna računica pokazati kako je trošak financiranja tih 3.000kn na predviđeni rok potreban za konzumiranje te kartice skuplji od popusta kojeg bi ostvario. Predviđam fijasko ove mjere i redefiniranje uvjeta.

Misao dana:
If Bill Gates had a dime for every time a Windows box crashed ... Oh, wait a minute, he already does.

hr.digg|prijavi

- 08:46 - Komentari (3) - Isprintaj - #

19.12.2005., ponedjeljak

dobbiamo inventare qualcosa... (4:38, Jovanotti Lorenzo, 1994, 1994)

Vrijeme je inventura (zakonska obveza ako ste poduzetnik) i pravo vrijeme da sumiram što se u protekloj godini dogodilo na blogu.

siječanj: Početak nove godine sam dočekao u Švicarskoj i taman me nije bilo nekoliko dana i kada sam se vratio buknula je afera sa Hebrangom, a Žužul je dao ostavku (ili što već, iz njegovog teksta nije baš jasno što je on htio, da li je dao ostavku, ponudio je ili je inzistirao od premijera da imenuje drugog ministra). Nemojmo zaboraviti i izbore i Mikšića (aka moralnog pobjednika). siječanj je ujedno bio i mjesec kada blog nije radio nekih skoro pa petnaestak dana (ili koliko već) pa se dosta toga pogubilo u postupku.

veljača: Heh, prva polovica veljače je bila totalno cool, da bi nas sredinom Bandić iznenadio svojom malom (ali totalno legalnom) aferom, jer se čovjek naime razveo od svoje žene kako bi ova ostvarila svoje pravo da otkupi neki maljušni stan u centru grada. 250g veljače bio je i prilog u dobro jutro hrvatska o blogerima; letimičnim pregledom skužio sam kako sadisticoshy još uvijek nije pronašao posao. Tu je i uspješno završen projekt sa Burt Rutanom i prvim avionom koji je bez stajanja preletio svijet.

ožujak: Ove godine je Uskrs pao u ožujak, uskrs inače pada na prvu nedjelju nakon punog mjeseca poslije proljetnog ekvinocija (osim ako na isti dan pada židovska pasha) tako da je donekle teško da bude u ožujku, ali eto i to se desilo. Odmah nakon Uskra počeli smo brojati zadnje papine sate što se vrlo brzo pretvorilo u big brother televiziju i po meni smo imali dva uskrsa za redom, jer ono što se događalo pod papinim prozorom je sasvim sigurno ganulo mnoge.

travanj: Nakon papine smrti krenulo se u odabir novoga što je zaokupilo praktički svakoga dobar dio travnja. Pisao sam i o čovjeku kojeg su uhapsili jer je platio u dućanu novčanicama od dva dolara, iste te novčanice sam si kasnije nabavio i jednu imam sa sobom u džepu. Pisao sam i o nikada zaboravljenom Mikšići i fenomenu kako se na pretrage u bolnicama čeka mjesecima, dok uz minimalnu novčanu stimulaciju istu tu pretragu, na istom tom uređaju možete obaviti praktički trenutno, a nitko nije korumpiran u postupku. Iskreno se sablažnjavam nad paralelnim medicinskim sustavom koji vlada ovom državom i u kojoj je zdravlje komercijalizirano u privatnim džepovima do krajnjeg maksimuma. U travnju je i HDZ napravio i u najmanju ruku smiješnu procjenu svojih izbornih rezultata u Zagrebu.

svibanj: sam započeo bolnim prijevodom dijela članka koji je izašao u business weeku o blogovima, a vjerojatno pod dojmom nadolazećih lokalnih izbora citirao sam i pošteni dio iz Hitlerovog "Main kampfa", a koji objašnjava kako demokracija funkcionira. Iako je to teško za priznati, ipak je dotični barem neke stvari skužio kakve jesu. Otvoren je i institut za istraživanje života, ovo mu nije prvo otvaranje a kako je slijedilo kroz proteklih nekoliko mjeseci, čini nam se da slijedi barem još jedno. 11. svibnja krenuo je i blogomobil na put, iskreno se divim energiji i žao mi je što na blogomobilu ima postova na kojima nije bilo niti jednoga komentara, pa se sve čini nekako napuštenim, a niti zdravlje nije pratilo kemu pa mi je žao. Dao sam si neki mali zadatak da ga na nekom od svojih putovanja sretnem, no to se nije desilo, a dan kada je bio u blizini jedne lokacije koja je moje manje-više stalno odredište jednostavno sam fulao. Slijedila je i analiza izbornih rezultata ali i moje lamentiranje o razlozima zašto sam takav gadget freak, a 24og su digići uhapsili Ante Gotovinu (kako je to završilo svi znamo).

lipanj: prvih nekoliko dana lipnja sam proveo u Nizozemskoj kao gost njihovog ministarstva ekonomije posjećujući tvrtke slične mojoj te još nekoliko iznimno zabavnih ljudi i predavanja poput onog od njihovog instituta za strategiju; posjet je bio zabavan i nadasve edukativan, naučili smo puno i u međuvremenu počeli koristiti. U lipnju je Apple odlučio proizvoditi računala na Intel platformi, Nick Cave je imao koncert u zagrebu. Lipanj je bio i mjesec SMS glasanja za cool i almost cool liste, eksplozije koja je nakon toga nastala i povratak na prvobitno stanje. O Gotovini i dalje ništa. Milan je postao apsolutni vladar grada, a kolapsom referenduma od ustavu EU je upala u krizu.

Što bi rekao John Travolta u Pulp fictionu: "To be continued"

Misao dana:
After many years of trying to find steady work, I finally got a job as a historian - until I realized there was no future in it.




hr.digg|prijavi

- 15:42 - Komentari (5) - Isprintaj - #

coming back to life... (6:19, Pink Floyd, The Division Bell, 1994)

Drago mi je da je HSS dobio novog predsjednika, vrijeme da se to dogodi je odavno prošlo i sjećam se još prethodnih parlamentarnih izbora u kojima je Tomčić postao predsjednik sabora što sam bio okarakterizirao kao mjesto na kojem može napraviti minimum štete uz maksimalnu produkciju koja mu očigledno godi.

Tomčić je u politici destruktivan skoro pa kao i Budiša i krajnje je vrijeme da ga se makne.

HSS je sada u zabavnoj poziciji jer je novi predsjednik dobri kompa sa Koprivničkim gradonačelnikom koji je pak jedan od najuspješnijih (a malo produciranih) SDPovaca. Vjerojatno sada postoji direktni neformalni link koji može razriješiti u kratkom roku puno toga.

HSS je povijesno problematična stranka jer po svojim konzervativnim stavovima spadaju na žestoku desnicu, dok istovremeno zbog bezkompromisnog stava o seljaštvu (ne uvažavajući neminovnosti tržišta i okline u kojoj živimo) su lijeviji od ljevičara i onda se valjda kroz neku statističku obradu prozovu desnim centrom (jer su valjda više konzervativni nego ljevičari).

Pred HSSom je sada dugi put oporavka, oni su svojevremeno bili treća straka u hrvata i to je objektivno pozicija koja im i pripada, a koju je nesposobno vodstvo na čelu s bivšim predsjednikom uspješno prokockalo. Iako je politika umijeće kompromisa, nadam se da će HSS u budućnosti biti puno principijelniji s kime i kakav kompromis donosi.

Misao dana:
What I'd like to know is what the heck the first guy who milked a cow was thinking.

hr.digg|prijavi

- 09:07 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.12.2005., subota

drive-in saturday... (4:30, David Bowie, Singles Collection, Vol. 1, 2000)

Jučer je naprasno ukinuto rješenje za PDV HTVu nakon po "službenoj dužnosti" ponovljene procedure i novih saznanja o predmetu. Zar nije sjajno kako državna uprava može biti efikasna, nekada se i najteži predmeti mogu razriješiti za manje od 24 sata.

Nažalost Šuker je jučer u intermezzu između donošenja i ukidanja rješenja ispričao puno gluposti. Prva glupost je da oni ne oporezuju pristojbu nego proizvodnju programa. Ovo je totalna idiotarija iz jednostavnog razloga što se oporezuju prihodi a ne trošak. Kada dobijete novce onda je to prihod, a kada ih trošite na nešto (pa makar to bila i proizvodnja programa) onda je to trošak. Druga glupost koju je izrekao je da je to "samo drugostupanjsko rješenje" te kako po općem poreznom zakonu mogu tražiti odgodu izvršenja do okončanja postupka. Osim što se referirao na krivi zakon (porezni umjesto o upravnom postupku i njegov famozni članak 17), propustio je reći kako se članak 17 dijeli po političkoj podobnosti te kako se izuzeci po tom članku mogu prebrojati na prste jedne ruke dugogodišnjeg radnika iz pilane. I treće, da se vratimo malo na onu proizvodnju, to je jedan bolesni koncept koji postoji kod poreznika (a znamo da njima i farizejima čak i biblija propisuje loš horoskop) u kojem oni pokušavaju oporezovati stvari koje nisu predviđene zakonom. Primjerice, vjerojatno ste mislili da su knjige oslobođene plaćanja PDVa - jer to nije naime točno, po pravilniku o PDVu knjiga doduše je oslobođena plaćanja PDVa no usluga (ili proizvodnja kako bi to Šuker mudro rekao kroz one svoje tamne i usko poredane okice) nije.

Problem proizlazi iz toga što kada naručite knjigu nitko vam na računu neće odvojiti knjigu od usluge, baš kao što i kada kupite auto nećete dobiti na računu stavku dijelovi i stavku uloženi rad.

I to je u osnovi jedan od naših strukturnih problema a taj je da vrlo često podzakonski akti (pravilnici, statuti i njima slični dokumenti) reguliraju stvari koje samim zakonom nisu regulirane a vrlo često niti spomenute, zbog čega (u slučaju) poreznika (i državne uprave kao takve) osnovano sumnjam u visinu njihovog kolektivnog IQa, no kako su oni i tužitelj i sudac i egzekutor malo je teško s njima se boriti.

Imam ja jednu teoriju o gausovoj krivulji i kako je cijela lijeva polovica zaposlena upravo u državnoj službi ali o tome nekom drugom prilikom.

Malo vedrije teme; idem sada u posjet svojem bratu u slavoniju (dečko je naturalizirani slavonac, napustio naokn 25 godina beton centra velegrada i sada se bavi agrikulturom i životinjama kao dr. doolittle) kod kojeg nisam bio od ljeta (djelomično ali ne sasvim zbog toga što je svaki dan okružen s nekoliko tisuća peradi, a oko njega i peradi su neki ribnjaci s labudovima koji lelujaju na vjetru i dolaze nam iz dalekih i istočnih destinacija) i jesti će se ponovno kobase sa zeljem (treći puta ove godine). No ovaj puta su kobase pravljene po narudžbi i imamo one ljute od svinjetine, ljute od nojetine sa masnoćom od svinjetine i samo od nojetine ali sa bijelim paprom (sve skupa pečeno na drvenom šparhetu i sa kruhom od 7-8kb ispod peke pečenom u listu zelja). Možda se ogrebem i donesem koju kobasu doma. Smiješi mi se dakle dobar i obilan ručak.

Misao dana:
You know how it is when you go to be the subject of a psychology experiment, and nobody else shows up, and you think maybe that's part of the experiment? I'm like that all the time.

hr.digg|prijavi

- 09:53 - Komentari (12) - Isprintaj - #

16.12.2005., petak

run like hell... (8:36, Pink Floyd, Pulse, 1995)

Porezna je poslala HTVu drugostupanjsko rješenje kojim ih se za šest mjeseci 2002 godine tereti za nekih 70mil kuna PDVa. Ovo je stupidna odluka iz jednostavnog razloga što je TV pretplata zakonom definirana pristojba (porez rekli bi zdravo seljački, nešto slično onih 30kn u zdravstvu), a ne naknada za obavljenu uslugu (ovo je bitna razlika jer ako plaćate uslugu onda možete ili ne morate birati hoćete li uslugu i koristiti, tj. možete se buniti ako kvaliteta usluge nije na očekivanoj ili dogovorenoj razini).
TV pretplata tj. pristojba je zakonom definirana kategorija koju moraju plaćati svi koji posjeduju tv ili radio prijemnik (ključna riječ je moraju iz čega se jasno vidi da ne postoji nikakva dobrovoljnost oko tog patriotskog čina). Dapače, iz tog iznosa koji prikuplja HTV dijelovi idu i za razvojoj ostalih medija i koječega drugoga (treba valjda pročitati zakon o tome).
To je nešto slično vodoprivrednim naknadama ili sličnim stvarima koje također imate na računima od kućnih režija a na koje se ne plaća PDV.

Procedura u ovome času postaje zabavna jer je drugostupanjsko rješenje izvršno, to znači da se dužniku (HTVu) daje 30 dana da plati navedeni dug. ako to ne učine, nakon što spis stigne do njihove ispostave porezne pokreće se ovršni postupak gdje im se šalje obavijest i još jedan poziv na plaćanje u roku od (mislim) 15 dana i potom ako ne bude uplate slijedi prisilna naplata.

Cijelo to vrijeme HTV ima pravo na tužbu upravnom sudu, no ta tužba ne odgađa izvršenje. Upravni sud u ovome času raspoređuje predmete iz 2002 godine (dakle sucima se sa hrpe papira predaju predmeti na obradu). Teoretska mogućnost je da se HTVu odobri šestomjesečni moratorij na plaćanje no on se daje uz uplatu dijela dugovanja. Možemo se naravno pouzdati u pravnu državu, no upravnom sudu objektivno treba nekoliko godina da predmet i riješi, a i kada ga riješi to se obično dešava na način da se predmet ponovno vraća u drugostupanjski postupak na rješavanje s nekakvim instrukcijama. Upravni sud rijetko ili nikada ne ulazi u sam predmet nego odlučuje o tome da li je postupak napravljen u skladu sa zakonom i da li ga rješenje slijedi; stoga se rijetko tko u upravnom postupku oslobađa "krivnje".
Eventualni izlaz iz cijele priče je da po članku 17 općeg upravnog postupka tijelo koje je dalo rješenje (dakle porezna uprava, čitaj ministar financija) odgodi izvršenje do okončanja sudskog postupka, što je situacija koja se događa isključivo po političkoj liniji i ne koristi se za "smrtnike".

Sve skupa sam napisao kako bih vam ilustrirao kako pojedini segmenti državne uprave rade iznimno efikasno, možda pomalo sporo ali ipak efikasno. Ministarstvo financija je kroz opći porezni zakon kreiralo kompletni paralelni sustav dijeljenja pravde u kojem (vjerovali vi to ili ne) odluke o "kazni" donose isti oni ljudi koji vas i tuže (ima jedna [turska] narodna na tu temu), pa stoga svaki argument kojeg bi mogli imati u nekom žalbenom postupku po definiciji pada u vodu jer će rijetko tko priznati da je nekoliko koraka ranije i pogriješio. Nadalje, porezna ne samo da tuži i sudi kroz istu osobu, nego i njihove odluke postaju izvršne prije nego što drugo neovisno tijelo (dakle sud) može reći svoj pravorijek o predmetu. Dakle, prvo vas strijeljaju a tek potom odlučuju o tome da li je to bilo OK ili se netko zeznuo u postupku (što obzirom na razinu edukacije, negativnu stopu motivacije koju ti ljudi imaju, te širokogrudnost u shvaćanju gramatike prilikom čitanja zakona).

U svijetu postoje sudovi koji se specijalizirano bave porezima (o kojima naši suci znaju malo ili ništa), no kod nas je kako bi država uopće funkcionirala ministarstvo financija prisvojilo dijeljenje "pravde" samo sebi. Iako sam i sam za pravnu i poreznu disciplinu, ne vidim kako možete korektno funkcionirati u okolini u kojoj porezna može unatoč svojim propustima raditi što god hoće, dok istovremeno vi svoju pravdu (npr. naplatu svojih računa) morate čekati godinama kroz neovisni pravosudni sustav.
Mislim da ako postoji mjesto u ovoj državi gdje se krše građanska prava to je definitivno ministarstvo financija.

Misao dana:
With sufficient thrust, pigs fly just fine. However, this is not necessarily a good idea. It is hard to be sure where they are going to land, and it could be dangerous sitting under them as they fly overhead.



hr.digg|prijavi

- 10:12 - Komentari (6) - Isprintaj - #

15.12.2005., četvrtak

tomorrow belongs to me... (3:06, Liza And Joel, Cabaret - Original Soundtrack, 1972)

Jutros me u uredu dočekao ogromni paket kojeg mi je poslao VIP, a u njemu se nalazi crvena deka i dva para cufastih crvenih čarapa (crvenih na rubu flouorescencije). Deka će biti sasvim OK, no u ovim čarapama me nitko neće vidjeti čak niti u situacijama životne pogibelji koja bi se eventualno mogla otkloniti nošenjem crvenih cufastih čarapa - moje boje su crna i bijela ako to dosada niste skužili (i u određenim uvjetima nijanse koje je moguće dobiti miješanjem ove dvije boje; no znanstveno rečeno crna i bijela nisu boje).

No da budem u cijelosti iskren, imam jednu t-shirt majcu koja je žućkaste boje (onakve safari žute boje) a na kojoj se nalazi "looney tunes crossing" znak; majca izaziva dosta pozornosti. Imam još jednu majcu koja mi je na "to_do" listi i nju možete pronaći na slijedećoj adresi. Kada slijedeće godine vidite lika s takvom majcom sva je šansa da sam to ja.

Krenuo sam nešto pisati o Neal Stephensonu (za razliku od Neil Gaimana kojeg spominjem i prečesto), no ostavila me inspiracija a i imam nešto posla koje moram obaviti (nešto jako, jako zabavno, totalno avangardno i gledajući s pozicije moje struke iznimno inventivno i hrabro). Tako da će priča o Neal Stephensonu malo pričekati.

Misao dana:
Growing old is mandatory, growing up is optional.

hr.digg|prijavi

- 16:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

14.12.2005., srijeda

driving home for christmas... (4:05, Chris Rea, Do They Know Its Christmas, 1999)

Eto mene napokon kući. Prolazno vrijeme obzirom na snježne nepogode od Rijeke do tamo negdje Bosiljeva je u stvari vrlo dobro. Stao sam u Hotelu "Lovac" u Pazinu na večeru gdje sam pojeo polovicu telećeg bečkog odreska i jako, jako soggy pomfrija. Nije mi se baš dalo pisati blog dok sam čekao svog suputnika da pojede (a osim toga nisam imao niti itunes niti moj tagline library handy; ipak moram paziti na standarde) tako da sam poslao samo komentar iz Pazina. Nemogu Vam opisati koliko me fascinira BBerry i mogućnost da od bilo kuda i bilo kada čitam i pišem mailove ili surfam (koliko god to mučno bilo na monitoru 240x160 pixela).

Tamo negdje poslije Rijeke (a neposredno prije naplatnih kućica) tako je jako zapuhalo u jednome času da sam mislio da sam se sudario s nekim, a moj auto (koji je težak nekih solidnih tonu i pol) je bez problema promijenio traku unatoč mojem protivljenju. Negdje od prijevoja pa sve dublje u Gorski kotar počeo je padati snjeg i tek sam danas do kraja shvatio koliko sam dobro odlučio kupivši nove gume prije neki dan.

Posao sam obavio; ekipa koja me slušala doživjela je minijaturno religiozno iskustvo i mislim da su shvatili "errors of their ways". Nisam zadovoljan rezultatima, no početni parametri su bili takvi da je i ovo što smo dobili super; no potencijal za napredak je velik.

Eto na HBOu počinje 4400.

Misao dana:
When I get real bored, I like to drive downtown and get a great parking spot, then sit in my car and count how many people ask me if I'm leaving.

hr.digg|prijavi

- 23:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

13.12.2005., utorak

fifteen feet of pure white snow... (5:36, Nick Cave & the Bad Seeds, No More Shall We Part, 2001)

Jučer navečer sam bio u Tolikiens House-u gdje me očigledno nije bio dugo vremena jer je ekipa dramatično pojačala ponudu pive i to je u ovome trenutku sa sigurnošću mogu reći najbolje mjesto za popiti dobru pivu u gradu.

Slušam sada na 101 neki unplugged koncert od Tori Amos, to je jedna vrlo čudnovata pjevačica sjajnoga glasa i neobičnih pjesama. Meni je zapela za oko sa singlom Cornflake Girl kojeg sam na kraju i kupio.

Na netu postoji music genome project koji pokušava analizirati muziku i pronaći muzički DNK pojedinih pjesama i autora. Taj DNK sadrži melodiju, ritam, harmoniju, instrumentaciju, orkestraciju, aranžman, tekstove te glasovnu harmoniju. Ako ste uspjeli sicirati muziku na taj način, tada bi mogli npr. pretraživanjem muzike koja vam se dopada i pronalazeći muziku sličnog DNK pronaći druge autore koje možda i ne slušate a koji bi vam po svim kriterijima odgovarali.

Web stranice music genome projekta možete pronaći na adresi http://www.pandora.com/, a link je koristan zato što na njemu možete upisati ime omiljene pjesme ili autora, a web server će u pozadini iskreirati malu i vrlo personaliziranu internet radio stanicu koja će puštati muziku sličnu vašem muzičkom ukusu. Vrlo, vrlo zanimljivi pristup problemu.

Sutra u cik zore (actually vjerojatno i prije nje) idem autom u Rovinj, prijestolnicu duhanske industrije u hrvata. Sav se ježim ideje da ću u rano jutro kada su temperature najniže morati proći kroz najzaleđeniju i snijegom najbogatiju cestu u hrvatskoj, a vjerojatno situacija neće biti ništa bolja ni kasno navečer kada se moram vratiti kući.

A Nick Cave pjeva;
Doctor, Doctor
I`m going mad
This is the worst day
I`ve ever had
I can`t remember
Ever feeling this bad
Under fifteen feet of pure white snow
Where`s my nurse
I need some healing
I`ve been paralysed
By a lack of feeling
I can`t even find
Anything worth stealing
Under fifteen feet of pure white snow

Is there anyone else here who doesn`t know?
We`re under fifteen feet of pure white snow


Misao dana:
If you are going to try cross-country skiing, start with a small country.

hr.digg|prijavi

- 11:55 - Komentari (7) - Isprintaj - #

12.12.2005., ponedjeljak

so happy birthday... (6:24, Laurie Anderson, Talk Normal: The Laurie Anderson Anthology (Disc 1), 2000)

Postoji web site http://weblogawards.org/ na kojem možete odabrati najbolji blog u jednoj od 37 kategorija. Ja sam do tog sitea stigao putem dilbertovog bloga kojeg sam počeo pratiti nedavno. Eto odmah predlažem da pročitate današnji blog koji se bavi božićnim poklonima.

Naletio sam na FireTune aplikaciju koja služi za optimizaciju FireFoxa kako bi ovaj brže surfao. FireFox mi je OK jer mi se sviđa tabbet browsing i još neki sitni detalji (npr. kada kliknem na open this in new tab da mi otvori tab i počne učitavati site ali da mi ne promijeni fokus kao što to iritantno čini IE i to još u novom prozoru). Ne osjećam da mi firefox radi brže, no moram reći kako verzija 1.5 ima neki lag u startu jer nakon što pokrenem firefox 1.5 treba mu nekoliko sekundi valjda da se zbroji, jer u uredu koristimo proxy a kod kuće ga nema, a internet setinzi kažu da skuži sam. To je prethodna verzija radila gotovo trenutno.

Imam i site http://www.goodexperience.com/games/ što je kao mjesto na kojem možete pronaći najveći broj kvalitetnih online igara. Rijetko se igram, a igre koje meni odgovaraju su tipa Mah Jong ili Sudoku. Vremenski neograničene, a da morate razmišljati a da istovremeno nisu suhoparne poput šaha.

Eh, imam i još jedan komad povijesti. Na stranici s dugačkim imenom čiji sam link prenio neki dan nalazi se najstariji (čitaj prvi) banner koji se ikada pojavio na webu. Možete ga pronaći na ovoj adresi. Banner gledajući kroz povijesni kontekst ima vrlo inspirirajući tekst.

I kada sam već kod nagrada i nagrađivanja i povijesti, bacite pogled na Ig Nobel prize web site, tamo se naime dodjeljuju alternativne nobelove nagrade (nagrade za 2005 godinu možete pogledati ovdje). Kandidirajte se za 2006.

Misao dana:
I remember the day the candle shop burned down. Everyone just stood around and sang happy birthday.






hr.digg|prijavi

- 10:14 - Komentari (5) - Isprintaj - #

11.12.2005., nedjelja

dead man walking... (4:13, David Bowie, Live From 6A: Great Musical Performances From "Late Night With Conan O'Brien", 1997)

Bacio sam danas oko na ovaj događaj na splitskoj rivi te pokušao posluštati ekipu što i kako govori. Mislim da su ti ljudi totalno izgubili kompas i jednostavno ne razumiju o čemu se uopće radi ili (daleko vjerojatnije) postoji skupina koja pokušava (sam bog zna što) izvući neku korist iz novonastale situacije.

Za početak, nadam se da je svima jasno kako su dotičnoga uhapsili na Kanarima, a Kanari nisu Kornati i sasvim sigurno nisu pod našom jurisdikcijom tako da je totalno glupo i besmisleno prosvjedovati o uhićenju jer mi ovdje ama baš ništa ne možemo napraviti na temu, a i da jesmo, to smo trebali napraviti puno ranije a ne danas.

Kako to lijepo piše u današnjem večernjem, totalno je nejasno kako je Kristijan Horvat, bez ikakve pa čak i minimalne maske (brkovi, brada, promjena boje kose) mislio završiti večeru u hotelu na otočju u kojem u svakome času ima po nekoliko stotina hrvata (kažu turističke agencije). Kao što sam ranije napisao, nedostajala je samo neonska reklama. Čitajući povijest koju je dotični proživio, ne vidim kako je mogao napraviti takav propust bez jasne namjere.

I da se vratim na gore spomenuti skup (kao i na sve ostale koji su se dogodili ili će se dogoditi), na njemu su u prvom planu pokazani tzv. generali koji se poput lešinara pojavljuju na svim sličnim manifestacijama pokušavajući valjda svojim autoritetom pokazati kuda bi i kako država morala ići. Većina tih generala u sumnjivim je okolnostima uznapredovala u minimalnom roku, teško da mogu sročiti nekoliko povezanih i gramatički ispravnih rečenica, a oni koji to mogu očigledno su izgubili kompas (ako su ga ikada i imali) - pa stoga ne vidim kako bi ta ekipa imala bilo kakav moralni autoritet

Haški sud je nastao na temelju našeg vlastitog zahtjeva i zadatak mu je da osudi sve koji su u zločinima sudjelovali. U posljednjih šezdesetak godina standardi življenja su narasli i nekažnjeno puštanje "pobjednika" (iako smatram da u ratu nema pobjednika nego onih koju su manje izgubili) je stvar prošlosti. Ovaj nesretni narod dan danas nosi terete drugog svjetskog rata i neodlučnosti da se onda i žestoko obračuna s tim ružnim dijelom povijesti. Isto bi trebali napraviti i danas, očistiti se od grijeha rata jer će inače tih nekoliko godina kroz koju je hrvatska nastala zauvijek biti zamazano, na isti način kao što se i sada (a po potrebi) izvlači NDH, ustaštvo, Jazovke, Bleiburzi i koješta drugo.

Gotovina svoju nedužnost treba dokazati na sudu i to sudu koji je pokazao (u više navrata) kako se ponekada vodi političkim pritiscima; no to je i priroda borbe svakog heroja da se bori protiv neravnopravnog protivnika - i ako je Gotovina doista izvojevao sve bitke prije desetak godina, sada je gurnut u potrebu da to dokaže još jednom; a ako je postojala potreba za ovim skupovima i prosvjedima, onda je to trebalo biti upereno kao instrument koji će vladu prisiliti da tom čovjeku (kao čovjeku) pruži maksimalnu potporu u tom pravnom boju. Nisam baš uočio kako se prosvjed bavi tom problematikom, baš kao što ni prije četiri godine prosvjed nije bio usmjeren za pomoć tada optuženom generalu.

Misao dana:
Of every one hundred men, Ten shouldn't even be there, Eighty are nothing but targets, Nine are real fighters...We are lucky to have them...They make the battle. Ah, but the One, One of them is a Warrior...and He will bring the others back.

hr.digg|prijavi

- 16:53 - Komentari (8) - Isprintaj - #

10.12.2005., subota

why me lord? (2:20, Johnny Cash, American Recordings, 1994)

Neki dan sam igrom slučaja završio u CD shopu u kojem sam nakon dugo, dugo vremena kupio četiri CDa. Nabavkom su bili obuhvaćena dva albuma od Talking Headsa (Naked i The name of this band is Talking Heads), soundtrack od Usual Suspects te moj treći domaći album u zadnje dvije godine od Svadbas-a. Sada imam kompletne Talking Headse uključivo i sve derivate koji su proizašli iz THa (TomTomClub i David Byrne).

Rijetko kupujem domaću muziku jer vrlo rijetko pronađem nešto što mi se dopada, a svadbasi su to zaslužili sjajnom instrumentacijom i krasnim glasom (iako mi malo vuku na Rundeka ali što sad); posljednja dva albuma koje sam kupio su bili Ramirez i Yammat.

Kako sam si nabavio i eskterni disk i napokon prebacio svoju iTunes arhivu koju sada mogu dopuniti ne strahujući od punog diska malo sam updateao ipod i ubacivao CDove koje nisam prebacio na disk u posljednje vrijeme, pa sam pogledao i statistiku stvari koje slušam. Ovo je moj top50:

One, Johnny Cash
Fifteen Feet of Pure White Snow, Nick Cave & the Bad Seeds
Personal Jesus, Johnny Cash
The Mercy Seat, Nick Cave & the Bad Seeds
Oh My Lord, Nick Cave & the Bad Seeds
Solitary Man, Johnny Cash
Would You Lay with Me (In a Field of Stone), Johnny Cash
The Man Comes Around, Johnny Cash
I'm So Lonesome I Could Cry, Johnny Cash
Why Me Lord?, Johnny Cash
sunday bloody sunday, rx
Hurt, Johnny Cash
A Soft Seduction, David Byrne
The Mercy Seat, Johnny Cash
As I Sat Sadly by Her Side, Nick Cave & the Bad Seeds
Burnt by the Sun, David Byrne
Something's Gotten Hold of My Heart, Nick Cave & the Bad Seeds
Red Right Hand, Nick Cave & the Bad Seeds
Fuzzy Freaky, David Byrne
Hung My Head, Johnny Cash
Death Is Not the End, Nick Cave & the Bad Seeds
Like Humans Do, David Byrne
Bird on a Wire, Johnny Cash
There She Goes, My Beautiful World, Nick Cave & The Bad Seeds
Nature Boy, Nick Cave & The Bad Seeds
Lime Tree Arbour, Nick Cave & The Bad Seeds
The Good Son, Nick Cave & the Bad Seeds
Breathless, Nick Cave & The Bad Seeds
Bridge Over Troubled Water, Johnny Cash
Straight To You, Nick Cave & The Bad Seeds
Nobody's Baby Now, Nick Cave & the Bad Seeds
The Curse of Millhaven, Nick Cave & the Bad Seeds
Foi Na Cruz, Nick Cave & The Bad Seeds
The Witness Song, Nick Cave & The Bad Seeds
Miss America, David Byrne
The Weeping Song, Nick Cave & The Bad Seeds
The Ship Song, Nick Cave & The Bad Seeds
Papa Won't Leave You, Henry, Nick Cave & the Bad Seeds
And No More Shall We Part, Nick Cave & the Bad Seeds
Bring It On, Nick Cave & The Bad Seeds
Henry Lee, Nick Cave & The Bad Seeds
Candy, Iggy Pop
Long Black Veil, Nick Cave & the Bad Seeds
Do You Love Me?, Nick Cave & the Bad Seeds
I Let Love In, Nick Cave & The Bad Seeds
Into My Arms, Nick Cave & The Bad Seeds
There Is A Kingdom, Nick Cave & The Bad Seeds
Listening Wind, Talking Heads
Clocks, Coldplay
Girls on My Mind, David Byrne


Lista nije baš apsolutno točna jer u autu i dalje slušam CDove (naime moj tvornički ugrađeni clarion nema line in, a griffion FM transmiter loše radi kroz metalizirano staklo a još se lošije ponaša kada se vozite na daleko i malo malo morate mijenjati frekvenciju) tako da taj play count nije u statistici (a tamo ima najviše Cave-a). Gledajući popis ispada da mi je ukus vrlo jednostran i suh; no to definitivno nije točno - jedino imam tu (za ljude koji slušaju muziku skupa sa mnom) nezgodnu sposobnost da mogu jedan te isti CD slušati tisuću puta za redom bez očiglednog mentalnog oštećenja.

Posebno sam označio Sunday Bloody Sunday od rx-a jer je to vrlo specifična stvar. Naime na netu postoji free speech project na kojem je ekipa marljivo digitalizirala i semplirala 15.000 riječi koje je izgovorio američki predsjednik. Nakon toga te riječi se slažu u muzičke kolaže na poznatu ili manje poznatu muziku. Sve skupa je krenulo u 2004 kada je kreirana flash animacija "Fuzzy math" (3mb koje možete skinuti s gornjeg web sitea), a kasnije je kreirano nekolicina sjajnih remixeva od kojih su najpopularniji sunday bloody sunday, odnosno imagine... walk on the wild side (linkove na sve te MP3jeve možete ksinuti s gornjeg linka).
Još bih jedino spomenuo i http://www.thepartyparty.com/ gdje sve to isto imate u malo profesionalnijoj izvedbi. MP3jevi su također spremni za download.

Misao dana:
Masochists are people who have pain confused with pleasure. In a society which has television confused with entertainment, hamburgers confused with food, and George Bush confused with a national political leader, masochists are clearly less mixed up than the rest of us.

hr.digg|prijavi

- 12:47 - Komentari (10) - Isprintaj - #

09.12.2005., petak

sign your name... (4:37, Terence Trent D'Arby, The Best Of 1980-1990 Vol.2, 1990)

Nabavio sam si prije sedam dana digitalni potpis sukladan hrvatskom zakonu o digitalnom potpisu (registrar tj. organizacija koja je ovlaštena da izdaje takav potpis je fina). Digitalni potpis sve do prije nekoliko dana nije imao baš previše smisla jer niste imali što njime potpisati, no zahvaljujući našoj uspavanoj ljepotici u vidu Ive Sanadera i hitrokracije, nakon tko zna koliko vremena pojavio se prvi formular koji se može predati digitalno i to RSm obrazac. (u stvari može se predati i RGFI)

(ovo sve skupa me podsjetilo na moonlightning i scenu kada bruce willis priča o Grahamu Bellu, kaže dakle GBell jedne večeri sam sebi u bradu "a zašto sam ja izmislio telefon kada nemam kome telefonirati?")

Fora je da su opcije koje se nude prilično bogate i uglavnom besmislene i nepotrebne za krajnjeg korisnika te je formulare praktički nemoguće ispuniti ispravno (greška koju sam ja uspio napraviti) i potom kada sam skužio da to nije ono što sam htio (jer želim i RGFI i webbon a ne samo predaju rs obrazaca) poslao sam email supportu fine koja me je potom nazvala telefonom i objasnila gdje je problem.

Ja sam sretan i veseo rekao kako nema frke, da mi pošalju link na web stranicu gdje ću ispuniti novi formular (ovaj puta ispravno) te ga potpisati svojim novo nanavljenim digitalnim potpisom, no to naravno nije moguće. Morate ispisati papirnati formular i donijeti ga osobno (ili poštom).

Nažalost s rs obrascom nije prestala obveza odlaska na FINAu jer se mora predavati i SPL obrazac (sam bog zna čemu to služi), pa je tu onda i ID obrazac kojeg predajete u poreznu. Kažu da će oko nove godine dozvoliti i predaju PDV obrasca putem interneta (ajde da vidimo i to čudo)...

Ja bih sve skupa na silu na internet, a onaj ko hoće predati papirnate obrasce neka lijepo zalijepi 20kn biljega gore svaki puta pa neka si razmisli.

Misao dana:
Someone must have been telling lies about Joseph K., for without having done anything wrong he was arrested one fine morning.

hr.digg|prijavi

- 10:06 - Komentari (4) - Isprintaj - #

08.12.2005., četvrtak

hope of deliverance... (3:21, Paul McCartney, Off the Ground, 1993)

U očajničkom pokušaju da budem mainstream eto mene da i ja nadodam koju o današnjim događajima (u kojima očigledno neću opisivati kuhanu šunku koja je bila na meniju i novu vrstu francuskog kruha na koju sam naletio).

Za osobu profila Ante Gotovine nekako mi se čini čudno da je onako lijepo obrijan i prepoznatljivog profila (čak bih rekao da je nakupio kilau zadnjih par godina), s putovnicom za koju pola europe zna da je ima odlučio večerati u hotelu prepunom turista iz cijele Europe (uključivo i polovice koja zna za njegovu putovnicu). Vjerojatno je nedostajala još samo neonska reklama sa strelicom, odnosno ispred hotela onaj ogromni reflektor kojeg koriste kada hoće prizvati Batmana upomoć. No, budimo objektivni, što ja znam o skrivanju pred zakonom i osjećaju (ne)sigurnosti koje takva osoba može imati nakon četiri i pol godine bijega (ako on to tako uopće i doživljava)?

Gledajući današnje "Otvoreno" koje je krenulo sa Šeksovim izlaganjem učinilo mi se da uočavam jedan zanimljivi twist u cijeloj toj priči. Naime prethodnih dvije godine stranka na vlasti morala je direktno podržavati uhićenje Gotovine iz očiglednih razloga, a tim postupcima je HDZ pošteno naljutio dobar dio njihovog konzervativnog i državotvornog biračkog tijela. Uhićenjem Gotovine danas sve maske mogu slobodno pasti, jer stav vlade više uopće nije bitan budući da je osumnjičenik u Haagu (dobro, nije još ali tehnički gledano...) i sada se cijela PR mašinerija može upregnuti u podršku Gotovini (i povratu HSPu izgubljenih birača).

Ovo samo po sebi uopće nije loše (iako sam definitivno za to da se Gotovini, ako je već optužen i sudi), no ono što me smeta je motivacija koja je u cijelosti pogrešna.
Predviđam tako da će Gotovina, htio on to ili ne, postati žrtvom ne međunarodne urote kako se to pokušava prikazati, nego naših lokalnih dnevnopolitičkih interesa. Koliko god to glupo izgledalo (iz moje perspektive) čini mi se kako je Gotovini u ovome času Haag najbolji prijatelj. Nadajmo se da sam u krivu.

Misao dana:
I plugged my phone in where the blender used to be. I called someone. They went "Aaaaahhhh..."

hr.digg|prijavi

- 22:31 - Komentari (3) - Isprintaj - #

link again... (2:21, Balanescu Quartet, Luminitza)

Kupio sam si danas eksterni disk za moj notebook tako da ću napokon biti u mogućnosti preseliti moju AAC/MP3 arhivu na dovoljno veliki disk te ću biti u stanju updateati biblioteku sa posljednjih stotinjak diskova koji mi stoje oko mene u nedigitaliziranom obliku.

Imam nekoliko posebnih linkova koje vrijedi posjetiti;

http://morguefile.com/ je besplatna arhiva fotografija koje možete downloadati i koristiti u svoje (nekomercijalne) namjene. Ja sam tražio neke motive koji mi trebaju i našao sam iznimnu količinu zaista sjajnih fotki. Ako je fotografija dio vašeg interesa vrijedi posjetiti, a i ostaviti svoj trag tamo.

U mojem poslu svaki dan prevrćem ogromne količine papira a Yuko Nishimura zna kako papir saviti na tisuću i jedan način a da to nije origami. Žao mi je što nisam u japanu da odem tamo i bacim pogled kako to izgleda u živo jer fotke izgledaju impresivno.

Imam i site koji se bavi samo ozljeđivanjem. Svaki puta kada naletim na takav nekakav sadržaj uvijek se iznova čudim kakvih sve ljudi ima, na ovoj konkretnoj stranici imate popis samo_ozljeda koje su sebi nanjeli poznati ljudi (puno imane s popisa meni nisu poznata, no Colin Farella sam prepoznao).

I found a duck je jedan stari site koji očigledno više nije osvježavan, no bavi se jednom idejom (kako kažu tvorci cijelog projekta) koja je u pubu dok su ispijali pivo izgledala jako smiješno i simpatično, no na kraju možda i nije tako ispala. Ekipa je na slobodu pustila pet stotina plastičnih pataka (onih koje se koriste u kadama) svaku patku je označila i očekivala je da ljudi dojave gdje su te patke pronašli. Priče koje su neke od tih pataka ispričale su u najmanju ruku zanimljive.

Omnynerd ima članak o hibridnim automobilima, konkretnije o Toyoti Prius prema kojoj iskazujem polureligiozno obožavanje. Nažalost, u mojoj situaciji Prius nije ekonomično rješenje no kroz ovaj članak se može prilično kvalitetno skužiti kome je taj automobil u stvari namijenjen.

I ako Vam treba dugački popis kojime ćete zabavljati nekoga u dugačkoj zimskoj večeri, ekipa sa web sitea koji se zove http://thelongestlistofthelongeststuffatthelongestdomainnameatlonglast.com/ ima sasvim sigurno neki od popisa koji će vas usrećiti.

Misao dana:
What if this is as good as it gets?



hr.digg|prijavi

- 11:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.12.2005., srijeda

murder incorporated... (4:27, Bruce Springsteen, Greatest Hits [Columbia], 1995)

Otkrio sam prije nekog vremena dilbertov blog. dilbert je za one koji nisu znali nepresušni izvor korporativnog humora koji se smije svemu i svačemu. Iako je blog osvježavan svakodnevno, prije nekoliko dana izašao je jedinstveni recept za kreiranje humora; a koji kaže da morate imati najmanje dva od šest mogućih elemenata za dobru šalu; simpatično, zločesto, bizarno, mudro, prepoznatljivo ili okrutno. Kvaliteta šale ovisi o količini kombiniranih preduvjeta. Najčešće šale kreću s dvije ili tri kategorije, dok su odlične one sa četiri ili pet dok je svih šest elemenata teško ili nemoguće pronaći.

Čisto usput, Dilbert web site je još jedno mjesto gdje možete pronaći Dilberta na dnevnoj osnovi, a daleko najjednostavniji način je da naručite dnevni newsletter i dobijete dilberta u mailbox.

Misao dana:
I can picture in my mind a world without war, a world without hate. And I can picture us attacking that world, because they'd never expect it.

hr.digg|prijavi

- 11:53 - Komentari (5) - Isprintaj - #

05.12.2005., ponedjeljak

untitled... (1:43, Crash Test Dummies, God Shuffled His Feet, 1993)

Ovaj vikend je bio definitivno sportski vikend (opet). Koliko se god ja trudio razumjeti sport to mi jednostavno ne uspijeva, iz nekog čudnog razloga totalno sam stoički orijentiran prema sportu i to je na rubu averzije. Moj je stav da sport škodi i da ga treba izbjegavati jer kada su me god prisiljavali da se bavim nekim sportom uvijek sam ili zaradio neke udarce, ili bi se porazbijao (pao, spotaknuo) ili me ulovila glavobolja od sunca jer smo bili vani (imam česte glavobolje tako da bilo koja šetnja po sunčanom danu završava u krevetu i s značajnom medikacijom).

No imao sam ja i nekoliko iznimnih sportskih trenutaka; jednom prilikom sam zabio tri trice za redom te sam uvidjevši važnost tih udaraca odmah napustio košarku na vrhu karijere (u stvarnosti ono što se doista dogodilo je slijedeće: prelazio sam iz nekog razloga preko igrališta pa je pala neka oklada da nisam u stanju koš pogoditi i eto), a jednom drugom prilikom (u stvari nekoliko puta) imao sam prilike biti u središtu UEFAe gdje sam također mudro postupio i emailom dojavio svima koje znam kako napuštam nogomet na vrhu karijere (a vjerujte mi iz one zgrade na ženevskom jezeru to nije bila laka odluka :).
Od ostalih sportskih postignuća mogu se pohvaliti da stanujem blizu Kostelića (iako sam iz današnje crne kronike skužio kako su u međuvremenu preselili), poznam Cicu Kranjčara a maloga Nike se sjećam još dok je išao u jaslice.

Mislim da je to apsolutno sve od sporta; još jedino znam igrati bilijar (iako je moja motivacija za igranje bitno različita od suigrača pa rijetko nailazim na razumijevanje), stolni tenis (u kojem čak i nisam tako loš) i šah (koji mi je iznimno dosadna i previše spora igra da bi je htio igrati).

Ove godine sam bio odlučio i igrati golf i čak sam dobro krenuo jer sam dobio enciklopediju golfa, u lipnju sam dobio na poklon tri loptice, a u jednome času sam bio obavio i neki consulting kod kojega sam honorar zamijenio odlaskom na golf teren (iako taj dogovor još nisam konzumirao) - a u planu je bilo da i na teren odem barem jednom ove godine no to se jednostavno nije desilo. Ima vremena i mislim da zasada moj golf projekt napreduje dobro (definitivno dobro u odnosu na ostatak moje sportske karijere).

Sada sam se sjetio, u jednome času sam u srednjoj školi zbog toga što sam uporno markirao tjelesni morao ići na trku grada zagreba gdje sam (nitko pa ni ja ne može objasniti kako) osvojio 37 mjesto koje je uz nekoliko stotina trkača bio impresivan rezultat i profesor mi je unatoč svemu bio prisiljen dati peticu.

Ono što sam htio napisati je da kužim ja kako je jučer ekipa nešto osvojila i da je to očigledno big deal, ali zbog toga nije bila repriza Jamesa Bonda i zbog toga se osjećam prikraćenim i oštećenim.

Misao dana:
I went to a restaurant that serves "breakfast at any time". So I ordered French Toast during the Renaissance.

hr.digg|prijavi

- 22:46 - Komentari (6) - Isprintaj - #

03.12.2005., subota

black celebration... (4:54, Depeche Mode, Depeche Mode 101 (Disc 2), 1989)

Promatram ovu priču o odšteti austrijancima i više mi fakat ništa nije jasno. Naime, svima je očigledno kako je načimanje te teme ekvivalent otvaranja konzerve s crvima i jedini pouzdani način za rješavanje tog problema je da otvorenu konzervu stavite u prvu veću.

Idemo to sada ovako promotriti; naime očigledno se spominju Osimski i Rimski sporazumi kao osnova kojom se izuzima pravo povrata imovine. Iskreno, nisam čitao niti proučavao ovu materiju, no ako ljudi kažu da po tim sporazuma nema obeštećenja valjda im treba vjerovati na riječ (iako prema onome što slijedi to i nije nužno tako jer, čini se, mnogi ne znaju čitati). Kao finalni dokaz Sanaderove nekompetencije, spominje se i široko citirani sporazum između bivše nam države i austrije (potpisan osamdesete) gdje se izrijekom kaže da Austrija;

...neće prema SFRJ zastupati austrijske fizičke ili pravne osobe ni u kojem zahtjevu nastalom kao izravna posljedica jugoslavenske mjere (o nacionalizaciji, op.a.)... niti će takav zahtjev poduprijeti...


Koliko god ja puta pročitao gore navedeni citat - jednostavno ne uspijevam pročitati kako se tu Austrija odrekla odštete za svoje građane. Ovdje samo piše kako Austrija neće pomagati građane u nastojanju da povrate svoju imovinu niti će ih u tome podupirati. Ne vidim kako bi takva rečenica mogla značiti da će Austrija zabraniti svojim građanima da pokušaju to pravo ostvariti samostalno kada im već naša vlada to dobrovoljno nudi?
Kada bi sada samo znali kada su se Sanader i njegov dobar prijatelj Schuessel (austrijski kancelar iliti ekvivalent Sanadera u austriji; to jer onaj lik koji je u plaćenom tv spotu prije izbora govorio o Sanaderu) to sve skupa dogovorili, onda bi znali možemo li tužiti Austriju za povredu ugovora :).
Tu je i pitanje ustavnog suda koji je propisao da svi građani, pa i oni strani imaju pravo na povrat imovine te je propisao da to vlada mora riješiti. To ne znači da oni moraju tu imovinu dobiti nazad, nego da se to pitanje mora (za početak) riješiti zakonskim aktom.

Da smo mi normalna država (a nismo), onda bi vlada zbog ovakvog direktnog pogodovanja morala pasti (i neće). Otvaranjem gore spomenute konzerve biti ćemo presedanom prisiljeni otvoriti i ostale konzerve na isti način; iz prve konzerve su izišli crvi, tko zna što će ispasti iz ostalih?

Samo da podsjetim kako je zgrada zagrebačke NAMAe u Ilici nekada bila Kastner-Oehler; ta zgrada sama vjerojatno vrijedi otprilike kao (ili možda nešto manje) od 117mil kuna na koliko je ministrica pravosuđa procijenila ukupni iznos odštete koji je potrebno isplatiti.

Na (tiskanim) stranicama PC-Chipa izašao je popis najboljeg i najgoreg na hrvatskom webu; skupa s jesus quintanom dijelim titulu najboljeg bloga za 2005 godinu. Kao što sam u posljednjem postu (ne anticipirajući novo izdanje pcchipa) citirao Andy Warhola koji je rekao da će u budućnosti svatko imati svojih petnaest minuta slave, čini se da je i mojih petnaest minuta stiglo.

Umjesto misli dana, parafrazirati ću Nick Caveov MTV music award acceptance speech iz 1996 godine:

To all those at PC-Chip,

I would like to start by thanking you all for the support you have given me over recent year and a half and I am both grateful and flattered by the nomination that I have received in best blog category. The links and quotations given to my blog has not gone unnoticed and has been greatly appreciated. So again my sincere thanks.

Having said that, I feel that it's necessary for me to request that my best blog recognition be withdrawn and furthermore any awards or nomination for such awards that may arise in later years be presented to those who feel more comfortable with the competitive nature of these award ceremonies. I myself, do not. I have always been of the opinion that my blog is unique and individual and exists beyond the realms inhabited by those who would reduce things to mere measuring. I am in competition with no-one.

My relationship with my muse is a delicate one at the best of times and I feel that it is my duty to protect her from influences that may offend her fragile nature.

She comes to me with the gift of writing and in return I treat her with the respect I feel she deserves - in this case this means not subjecting her to the indignities of judgement and competition. My muse is not a horse and I am in no horse race and if indeed she was, still I would not harness her to this tumbrel - this bloody cart of severed heads and glittering prizes. My muse may spook! May bolt! May abandon me completely!

So once again, to the people at PC-Chip, I appreciate the zeal and energy that was put behind my blog, I truly do and say thank you and again I say thank you but no...No thank you.

Yours sincerely,
mracniblog, Dec 3rd 2005

hr.digg|prijavi

- 12:00 - Komentari (11) - Isprintaj - #

02.12.2005., petak

death is not the end... (4:27, Nick Cave & the Bad Seeds, Murder Ballads, 1996)

Besposleno surfajući naletio sam na jedan od vjerojatno najstrašnijih siteova koje sam ikada vidio, a to je web site na kojem država Texas ima popis svih osuđenika na smrt, njihovi podaci, slika i sažetak njihovog zločina, te posljednje riječi prije egzekucije. Osobito strašan je slijedeći citat:

Yes I do. I would like to address you first. I did not kill your loved one, but I hope that one day you find out who did. I wish I could tell you the reason why, or give some kind of solace; you lost someone you love very much. The same as my family and friends are going to lose in a few minutes. I am sure he died unjustly, just like I am. I did not murder him; I did not have anything to do with his death. And to you my family and friends, I love you dearly. Even though I die, that love for you will never die. Into Your hands, Lord, I commit my spirit. Thank you. Thank you all.


Pročitao sam nekoliko desetaka tih poruka i neki elementi su čini se konstante koje se provlače kroz sve te izjave. Čitanje tih stranica ima potencijal da vas naježi. Doista sablasno.

No, da ne bi bilo kako je sve tako strašno podsjetio bih vas na film The game u kojem Michael Douglas (koji je inače postao moja legenda u Frantic-u) dobija za rođendan čudnovati poklon u vidu igre za koju se ne zna kada počinje i kada završava.
Web site By accident garantira da će vas staviti u središte pozornosti kroz simuliranu nesreću koja će vam se dogoditi. Usluga može biti različita, počevši od simulirane prometne nesreće, pljačke pa do još težih situacija.

Za razliku od teksaških osuđenika čije posljednje riječi možete čitati, ovo je još bolesnije jer očigledno ima ekipe koja je voljna napraviti i takav ekstra očajnički korak a sve u pokušaju da budu u fokusu nekoliko minuta.

Misao dana:
In the future everyone will be famous for fifteen minutes.

hr.digg|prijavi

- 10:34 - Komentari (10) - Isprintaj - #

01.12.2005., četvrtak

weather with you... (3:44, Crowded House, Woodface, 1991)

Ako ste propustili moje apokaliptične postove vezane za ptičju gripu (i državni proračun, zakon o računovodstvu i ostale koji se bave hrvatskom politikom :) onda bi ovaj slijedeći svakako morali pročitati.

Ne znam da li ste gledali (ja jesam) film Day after tommorow. U tom filmu raspredaju o teoriji kako je globalno zatopljenje koje uzrokuje topljenje ledenjaka na polovima promijenilo smjer struje vode koje kruže oceanima ove planete i na taj načain efektivno kontroliraju i upravljaju klimom i klimatskim promjenama.
Za potrebe filma, cijela akcija filma se događa unutar 48 sati (od jesenjeg dana do novog ledenog doba), a i razmjeri su vjerojatno daleko pretjerani (super cooled air na -100C i takve nekakve fore). No, dovoljno da skužite poantu filma; ako se oceanske struje poremete slijedi promjena klime.

Eto, čini se da se to i događa i na ewb siteu new scientista možete pronaći članak o golfskoj struji i novim mjerenjima koja se značajno razlikuju od prethodnih i koja kažu kako je golfska struja koja se inače negdje oko obala portugala dijeli na dvije strane promijenila odnose toka tople vode na način da europa dobija 30-50% manje tople vode nego do sada; ako se ovaj trend nastavi (a kažu to bi moglo biti u ovome stoljeću) onda bi za europu nastali novi klimatski uvjeti koji su se posljednji puta dogodili prije 12.000 godina. Članak kaže u svojem zaključku;

The last shutdown, which prompted a temperature drop of 5°C to 10°C in western Europe, was probably at the end of the last ice age, 12,000 years ago. There may also have been a slowing of Atlantic circulation during the Little Ice Age, which lasted sporadically from 1300 to about 1850 and created temperatures low enough to freeze the River Thames in London.


Danas je inače na snagu stupio Kyoto sporazum kojeg hrvatska još nije ratificirala (no nije niti amerika, a oni su dobar dio cijele priče za razliku od nas). Sve to skupa me podsjetilo na lika koji je na jednom kongresu gdje se raspravljalo (vjerojatno o Kyoto sporazumu) rekao: "Dečki i cure, super nam je sve to - no uzalud nam trud ako kinezi ostvare svoj plan da svaka kineska obitelj ima frižider do 2010."

Misao dana:
I used to work in a fire hydrant factory. You couldn't park anywhere near the place.


hr.digg|prijavi

- 09:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

< prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Mračni blog od 3. ožujka 2006. godine posluje na novoj adresi:

http://mrak.org



Osvježite svoje bookmarke i podesite svoje RSS feedove.

Bestseler 2.0 blogerska mreža

u slučaju panike
mracni.blog(a)gmail.com




Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima.


0