Mjesni odbor Varvari

ponedjeljak, 19.08.2019.

Korisno je znati: boca vode u autu

Na našem blogu pišemo i o općim i korisnim temama koje čine naš život lakšim. Ljetne vrućine ne posustaju, pa da vas upozorim na barem dvije štete od ispijanja vode iz platičnih boca, a pogotovo ako su te boce bile na suncu.

Na ljetnim vrućinama, bočica s vodom nezaobilazan je dodatak koji nosimo posvuda sa sobom. Instantno osvježenje dobro dođe u pregrijanom automobilu, ali budite oprezni sa sadržajem koji ne uspijete popiti odjednom.

Ne ostavljajte vodu i druga pića u plastičnim bocama u automobilu koji je parkiran na suncu jer toplina može promijeniti sastav napitka u njima. Plastične boce pri zagrijavanju ispuštaju štetnu tvar bisfenol A, koja u tijelu oponaša estrogen, uzrokuje hormonsku neravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima, poput pretilosti i dijabetesa.

Naime, ako je temperatura zraka 30 Celzijevih stupnjeva, u automobilu će dostići 45 nakon samo pola sata, a ljeti temperature u vozilima dosežu čak i između 50 i 70 stupnjeva. Original članak s NET.HR je OVDJE

Preporučujemo vam zato da nabavite termos bocu ili staklenu bocu, te da u iste utočite napitak koji vam odgovara.

Drugi razlog zašto plastična boca može biti opasna je mogućnost zapaljenja unutar vozila. Boca napunjena s vodom može postati leća koja će zagrijavati zapaljive dijelove auta. Više o tome u video prilozima u nastavku.iZa MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

19.08.2019. u 15:20 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 01.08.2019.

Nešto o prometu i vožnji

U mjesnom odboru redovito primamo prijedloge uređenja prometa u našim selima. Mnoge od ideja već su realizirane, a na jesen spremamo postavljanje uspornika (ležećih policajaca) na ulasku u Musalež. Cilj nam je ovom intervencijom zaštititi djecu i ostale građane od bezobzirnih vozača koji ugrožavaju živote stanovnika naših sela. Na ulasku u Musalež se nalazi Crkva svetog BIaža i dječje igralište, no to nije dovoljan razlog pojedincima da uspore vožnju. Jedini način da to učinimo je upravo postavljanjem zapreka. Ako na taj način spasimo samo jedno dijete od posljedica prometne nesreće, ova će investicija biti i te kako opravdana.

I ovog ljeta u prometu je nastradalo mnogo ljudi. Nemojmo zaboraviti da u Istri uz 200.000 stanovnika u jednom danu zna biti i do 300.000 turista, te je pažnja i smirenost u prometu izrazito bitna. Za sve druge kojima sigurnost nije bitna, prenosimo dio informacija o novim kaznama u prometu. Prema izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, znatno su postrožene kazne, ponajprije za najteže prekršaje i vozače koji ih ponavljaju.

Kazna za nezaustavljanje na crveno svjetlo na semaforima umjesto dosadašnjih od 2000 do 5000 kuna povećana na od 3000 do 7000 kuna. Tko se ne bude držao sigurnosnog razmaka, bit će kažnjen s 2000 kuna i dobit će jedan negativni bod. Oni koji se autocestom voze lijevim trakom, koji inače služi samo za pretjecanje, kad budu uhvaćeni u tom prekršaju platit će također 2000 kuna kazne, umjesto dosadašnjih 500 kuna. Vozač koji ne stane na pješačkom prijelazu sa semaforima kad je upaljeno crveno svjetlo platiti kaznu od 3000 do 7000 kuna, a dosad je ta kazna bila tisuću kuna. Ako vozilom prođete pokraj vozila koje je stalo da bi propustilo pješaka na pješačkom prijelazu, platit ćete kaznu od 3000 kuna, umjesto dosadašnjih 2000 kuna, a dobit ćete i dva negativna prekršajna boda.

Korisna novina je da na internetskim stranicama MUP-a može se provjeriti i stanje svih vozačkih dozvola – odnosno jesu li važeće i ima li vozač negativnih bodova ili neku od izrečenih mjera. Dozvole se mogu provjeriti putem kategorije "status vozačke dozvole" u glavnom izborniku web stranice PUM-a.

Mjesni će odbor i dalje voditi računa o sigurnosti prometa u našim naseljima, a upravo je jedna od takvih mjera izazvala veliku pažnju u Varvarima. U Varvarima su u ulici Piantade postavljeni novi znakovi zabrane zaustavljanja i parkiranja i znak "pauka". Neki su se od mještana pobunili protiv toga. U MO-u smatramo da je ova mjera opravdana jer pojedini mještani nepropisno parkiraju svoja vozila na kolniku ometajući preglednost i sam promet. Podsjećamo mještane da si na vrijeme moraju osigurati parkiralište unutar svoje okućnice, te da paze prilikom kupovine stanova i ne kupuju one bez parkirnog mjesta.

Za MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

01.08.2019. u 16:15 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.< kolovoz, 2019 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Opis bloga

Ovaj je blog namijenjen stanovnicima Mjesnog odbora Varvari, ali i široj publici internauta. Blog je dostupan svima onima koji konstruktivnom kritikom, savjetima i pohvalama žele unaprijediti kvalitetu života u nekoliko naselja u blizini Poreča.

Brojač posjeta

page view counterVremenska prognoza i korisni linkovi

Grad Poreč
Službene stranice Grada Poreča

Usluga.hr
Komunalno poduzeće Usluga Poreč

Parentium.com
Nezavisni portal Poreča

Porestina.info
Nezavisni portal Poreča (II)

Energetska učinkovitost
Korisni savjeti - ušteda energije

Istrapedia.hr
Kao Wikipedia, ali sve o Istri

TRAŽILICA

Kontakt mail Mjesnog odbora Varvari

Cijenjeni internauti, vaše komentare, prijedloge, fotke, članke za objavu ili druge zanimljivosti (osim virusa) možete poslati na e-mail:

movarvari@gmail.com