četvrtak, 25.07.2019.

I pticama je vruće

Sa dolaskom pametnih mobitela i preciznih mjerenja klime, svatko od nas ima na dohvat ruke preciznu prognozu vremena. Ovih se dana već od ranog jutra temperature penju iznad 30 stupnjeva celzijevih. Takvi vremenski uvjeti izrazito utječu na ljude, biljke i životinje. Jednom sam već na ovom blogu pisao o jednostavnom načinu kako možemo pomoći pticama. Pozivam zato još jednom ljubitelje prirode da pomognu našim malim cvrkutavim prijateljima u dvorištu. Za to će vam biti potrebno malo vremena i dobre volje, pa prenosim "izradi sam" pojilicu za vrt koju možete koristiti.



Za one koji imaju još manje vremena, preporučujem ovo...



Keramička vaza ili pijat-podložak napunite vodom i stavite kamen u sredini. Vodite računa da pijat bude uvijek pun vode. Ako ne želite da ptice prljaju, udaljite pojilicu uz rub parcele (okućnice).

Za kraj, pripazite i na mačke ako pojilicu položite na tlo.

Više o zaštiti ptica:
BIOM
HDZZPIP
Hrvatski ornitološki savez

Za MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

- 15:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 16.07.2019.

Novi ciklus investicija u komunalnu infrastrukturu MO-a

Sukladno planu komunalnih investicija koji je usvojen prošle godine, u MO-u Varvari realizirano je niz investicija. Ovih se dana izvode asfalterski radovi na području naselja Varvari. U ulici Baldini osigurava se pristup prema kućnim brojevima 29 i 30 u dužini od 35 metara. Radovi se izvode i u ulici Trsi gdje se asfaltira nerazvrstana cesta ispod dječjeg igrališta u dužini od 80 i širine 4 metra. U naselju Musalež kod dječjeg igrališta, postojeće parkiralište proširiti će se za pet parkirnih mjesta, a bit će nasipan put kod lokve u dužini od oko 450 metara. Uz asfalterske radove, postavlja se i nova javna rasvjeta u ulici Trsi u Varvarima, ukupno 11 rasvjetnih stupova sa novom štedljivom rasvjetom.


Ulica Trsi, Varvari


Stupovi javne rasvjete i priprema za asfaltiranje u ulici Trsi


Priprema podloge za nove parkinge u Musaležu. Uz parking postaviti će se i žičana ograda sa istočne strane igrališta radi veće sigurnosti djece

MO Varvari je u planu investicija predložio i postavljanje roleta na prozore prostorija Mjesnog odbora u školi. Kao najpovoljniji izvršitelji odabrano je poduzeće Ideja iz Poreča. Ukupno je postavljeno 8 roleta. Ova je investicija bila nužna poradi učestalog korištenja dvorane i ostalih prostora od mještana za potrebe rekreacije, predavanja i drugih okupljanja.


Postavljanje roleta


Nove rolete u prostorima škole u Varvarima

Grad Poreč investira i u javne teretane na otvorenom, koje su se pokazale kao vrlo posjećen oblik rekreacije u gradu. Naselje Varavari, konkretno igralište u ulici Piantade dobilo je jednu takvu teretanu na otvorenom i to blizu mosta iznad zaobilaznice. U prvom ciklusu opremanja postavljene su četiri sprave – eliptična hodalica, univerzalne šipke, veslarica i kosa klupa što će sportašima i rekreativcima dobro doći tijekom ljeta. Podsjećamo da se uz ove sprave nalazi i stol za stolni tenis, te druga oprema. Ova investicija pokazuje da mjesni odbori u okružju Grada ne zaostaju po trendovima u opremanju javnih površina.


Teretana na otvorenom u Varvarima

Za kraj, potrebno je naglasiti kako MO prati prijedloge građana, te po potrebi intervenira. To se desilo i u ulici Piantade kod "Herakovih stanova" gdje su postavljeni odgovarajući znakovi zabrane parkiranja i to po zahtjevu mještana.


Ulica Piantade


Za MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 01.07.2019.

Ose i sve drugo nezgodno

Krenule su vrućine, a s njima i razni kukci koji nam često znaju zasmetati, pa i biti neugodni. Prenosimo vam zato zanimljiv recept kako si olakšati život s manje letećih kukaca.

Ako trenutno imate problem s osama, napravite im zamku koju ćete kasnije ukloniti. Potrebna vam je jedna plastična boca, 4 čaše vode, jedna čaša octa, pola šalice šećera i kora od banane. Sve to dobro pomiješajte u boci i na njoj napravite mali otvor ili samo maknite čep. Ova će ih mješavina privući do te mjere da će ući u bocu.

Za MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

- 15:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.