ponedjeljak, 19.08.2019.

Korisno je znati: boca vode u autu

Na našem blogu pišemo i o općim i korisnim temama koje čine naš život lakšim. Ljetne vrućine ne posustaju, pa da vas upozorim na barem dvije štete od ispijanja vode iz platičnih boca, a pogotovo ako su te boce bile na suncu.

Na ljetnim vrućinama, bočica s vodom nezaobilazan je dodatak koji nosimo posvuda sa sobom. Instantno osvježenje dobro dođe u pregrijanom automobilu, ali budite oprezni sa sadržajem koji ne uspijete popiti odjednom.

Ne ostavljajte vodu i druga pića u plastičnim bocama u automobilu koji je parkiran na suncu jer toplina može promijeniti sastav napitka u njima. Plastične boce pri zagrijavanju ispuštaju štetnu tvar bisfenol A, koja u tijelu oponaša estrogen, uzrokuje hormonsku neravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima, poput pretilosti i dijabetesa.

Naime, ako je temperatura zraka 30 Celzijevih stupnjeva, u automobilu će dostići 45 nakon samo pola sata, a ljeti temperature u vozilima dosežu čak i između 50 i 70 stupnjeva. Original članak s NET.HR je OVDJE

Preporučujemo vam zato da nabavite termos bocu ili staklenu bocu, te da u iste utočite napitak koji vam odgovara.

Drugi razlog zašto plastična boca može biti opasna je mogućnost zapaljenja unutar vozila. Boca napunjena s vodom može postati leća koja će zagrijavati zapaljive dijelove auta. Više o tome u video prilozima u nastavku.



i



Za MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

- 15:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.