Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/movrvari

Marketing

Nešto o prometu i vožnji

U mjesnom odboru redovito primamo prijedloge uređenja prometa u našim selima. Mnoge od ideja već su realizirane, a na jesen spremamo postavljanje uspornika (ležećih policajaca) na ulasku u Musalež. Cilj nam je ovom intervencijom zaštititi djecu i ostale građane od bezobzirnih vozača koji ugrožavaju živote stanovnika naših sela. Na ulasku u Musalež se nalazi Crkva svetog BIaža i dječje igralište, no to nije dovoljan razlog pojedincima da uspore vožnju. Jedini način da to učinimo je upravo postavljanjem zapreka. Ako na taj način spasimo samo jedno dijete od posljedica prometne nesreće, ova će investicija biti i te kako opravdana.

I ovog ljeta u prometu je nastradalo mnogo ljudi. Nemojmo zaboraviti da u Istri uz 200.000 stanovnika u jednom danu zna biti i do 300.000 turista, te je pažnja i smirenost u prometu izrazito bitna. Za sve druge kojima sigurnost nije bitna, prenosimo dio informacija o novim kaznama u prometu. Prema izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, znatno su postrožene kazne, ponajprije za najteže prekršaje i vozače koji ih ponavljaju.

Kazna za nezaustavljanje na crveno svjetlo na semaforima umjesto dosadašnjih od 2000 do 5000 kuna povećana na od 3000 do 7000 kuna. Tko se ne bude držao sigurnosnog razmaka, bit će kažnjen s 2000 kuna i dobit će jedan negativni bod. Oni koji se autocestom voze lijevim trakom, koji inače služi samo za pretjecanje, kad budu uhvaćeni u tom prekršaju platit će također 2000 kuna kazne, umjesto dosadašnjih 500 kuna. Vozač koji ne stane na pješačkom prijelazu sa semaforima kad je upaljeno crveno svjetlo platiti kaznu od 3000 do 7000 kuna, a dosad je ta kazna bila tisuću kuna. Ako vozilom prođete pokraj vozila koje je stalo da bi propustilo pješaka na pješačkom prijelazu, platit ćete kaznu od 3000 kuna, umjesto dosadašnjih 2000 kuna, a dobit ćete i dva negativna prekršajna boda.

Korisna novina je da na internetskim stranicama MUP-a može se provjeriti i stanje svih vozačkih dozvola – odnosno jesu li važeće i ima li vozač negativnih bodova ili neku od izrečenih mjera. Dozvole se mogu provjeriti putem kategorije "status vozačke dozvole" u glavnom izborniku web stranice PUM-a.

Mjesni će odbor i dalje voditi računa o sigurnosti prometa u našim naseljima, a upravo je jedna od takvih mjera izazvala veliku pažnju u Varvarima. U Varvarima su u ulici Piantade postavljeni novi znakovi zabrane zaustavljanja i parkiranja i znak "pauka". Neki su se od mještana pobunili protiv toga. U MO-u smatramo da je ova mjera opravdana jer pojedini mještani nepropisno parkiraju svoja vozila na kolniku ometajući preglednost i sam promet. Podsjećamo mještane da si na vrijeme moraju osigurati parkiralište unutar svoje okućnice, te da paze prilikom kupovine stanova i ne kupuju one bez parkirnog mjesta.

Za MO Varvari, Robert Velenik







Post je objavljen 01.08.2019. u 16:15 sati.