srijeda, 25.11.2009.

Veoma koristan post

Ponekad svi mi koji pristupamo Internetu i posjedujemo mail adresu dobivamo razne mailove, no u hrpi šaljivih, bezvrijednih i nepoželjnih mailova uvijek se nađe nešto korisno. Upravo se jedan takav mail pojavio u mojem mailboxu. Kako je već na ovom blogu pisano o raznim korisnim informacijama koje možete upotrijebiti u svakodnevnom životu, tako ovaj put pišem o prvoj pomoći i hitnim pozivima.

Jedan se brtianski bolničar sjetio jedne veoma korisne ideje. Radi se o projektu "ICE" što bi značilo In Case of Emergency iliti po domače "U hitnim slučajevima". ICE - In Case of Emergency je program koji omogućuje liječnicima, vatrogascima i policiji identifikaciju unesrećene osobe i kontakt s najbližom rodbinom kako bi pružena pomoć bila što bolja jer bi pružatelji pomoći mogli od rodbine dobiti važne medicinske informacije. Program je koncipiran sredinom 2000-ih i promovirao ga je britanski bolničar Bob Brotchie u svibnju 2005. Tim programom potiču se ljudi da unesu u svoje mobitele hitne kontakte pod imenom "Ice". Popularnost programa se proširila diljem Europe i Australije, a počela se širiti dalje prema Sjevernoj Americi.

„ICE“ je koristan pošto medicinskom i drugom osoblju omogućava dobivanje svih dodatnih medicinskih i drugih informacija o pacijentu kako bi mu se što bolje pristupilo i uspjelo spasiti život bez posljedica. Kako medicinari objašnjavaju, u slučaju traume važno je da dođu do podataka o žrtvi u roku od "zlatnog sata" što može povećati šanse za preživljavanje.

Ovog se programa britanski bolničar sjetio pošto u više slučajeva, zbog težina ozljeda, nesvijesti i drugih poteškoća, nije od unesrećenog mogao dobiti korisne informacije kako bi mu pomogao.

Dakle, vaš je zadatak da nakon ovog posta u svoj mobitel ubacite ime „ICE“ i telefon osobe koju bi vi htjeli pozvati u slučaju da se vama nešto dogodi.

Ako želite da se više osoba kontaktira, trebate unijeti međunarodno priznati pseudonim ICE1, ICE2,.....

Ovaj potez bi vam mogao puno značiti. O programu možete čitati i na stranicama Wikipedije.

Osim ovog programa, mnogi od vas nisu upoznati i s programom Hrvatskog Crvenog križa koji je koncipirao Java program s uputama PRVE POMOĆI za sve vlasnike mobitela. Program je besplatan, a do njega možete doći:

za korisnike T-Mobilea:

- slanjem ključne riječi: PRVAPOMOC na SMS broj 2222

za korisnike VIPnet-a:

- slanjem ključne riječi: PRVAPOMOC na SMS broj 333

za korisnike Tele2:

- slanjem ključne riječi: PRVAPOMOC na SMS broj 2222

Više o Java programu i projektu možete pročitati na strancama Hrvatskog Crvenog križa.

P.S. Obratite pažnju na novi link u kućici KORISNI LINKOVI. Od sada putem bloga možete pratiti i vremensku prognozu za Vrvare i okolicu.


- 22:49 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.11.2009.

Održana 11. sjednica Vijeća Mjesnog odbora Vrvari

Ilustracija: prostorija Mjesnog odbora Vrvari

Nakon poduže pauze, na petak 13. održana je jedanaesta po redu sjednica Vijeća Mjesnog odbora Vrvari. Sastanku je prisustvovalo 6 od 7 članova, a dnevni se red sastojao od slijedećih točaka:

1. Izvještaj o komunalnim aktivnostima u prethodnom razdoblju,

2. Prijedlog Plana komunalnih aktivnosti i investicija za 2010. godinu,

3. Razno.


Ad. 1.) Pod ovom točkom članovi su Vijeća upoznati s investicijama na području naselja našeg mjesnog odbora i to u razdoblju od kraja lipnja pa do danas. Kako je već bilo rečeno na ovim web stranicama u prethodnom je razdoblju asfaltirano nekoliko ulica u Vrvarima i Musaležu. U Musaležu je asfaltirano i 7 parkirališta za automobile, a postavljena je i nova vertikalna i horizontalna signalizacija, hortikulturno je uređen i parkić preko puta crkvice. Žuc je donekle popravio rupe uz prometnice prema našim naseljima, a održano je i jesensko čišćenje.

Ad. 2.) Sukladno uputama iz Grada, Mjesni je odbor sačinio prijedlog Plana komunalnih aktivnosti i investicija za 2010. Plan komunalnih aktivnosti dajemo na uvid kako bi svi vi mogli pratiti realizaciju istog. Moram podsjetiti da Mjesni odbor redovito "prebacuje" sve nerealizirane investicije u idući period, a upravo je tako učinjeno i ovog puta. Isto tako realno je za očekivati kako se sve naše želje neće moći ostvariti i to zbog strateških prioriteta Grada, prethodnog značajnog ulaganja u sve mjesne odbore, ali i otežavajućih okolnosti uslijed gospodarske krize koja je naše krajeve pogodila nešto kasnije negoli zapadnoeuropske zemlje. Ove će godine Grad biti više fokusiran na održavanje sadašnjeg standarda u komunalnim aktivnostima, ali biti će prostora i za pripremanje planske dokumentacije za buduće investicije. Nakon kraćeg objašnjenja, slijedi popis naših želja koje su rangirane po prioritetima.

RANG - PRIORITETI AKTIVNOST

ASFALTIRANJE
1. St. Diklić – širenje ulaza s glavne ceste u St. Diklić u dužini od 150 metara
2. Mušalež i Veleniki - asfaltiranja krivina do Mušaleža i Veleniki (širenje krivina asfaltom)
3. Mušalež – asfaltiranje podesta za kontejnere kućnog otpada
4. Mušalež – asfaltiranje (širenje ceste za cca 1,5 metara) od autobusne čekaonice do crkvice (širenje prema igralištu)
5. Vrvari - Uređenje nogostupa u ulici Pjantade po čitavoj dužini
6. Asfaltiranje sporednih ulica u ulici Pjantade ("Herakovi stanovi")

JAVNA RASVJETA
1. St. Diklić - 2 stup javne rasvjete sa rasvjetnim tijelima kod ulaza u naselje
2. Valkarin - 2 stupa javne rasvjete sa rasvjetnim tijelom i uklanjanje starog rasvjetnog tijela na privatnoj kući
3. Musalež - 1 stup javne rasvjete sa rasvjetnim tijelom
4. Veleniki - 1 stup javne rasvjete sa rasvjetnim tijelom

NASIPAVANJE ŠLJUNKOM
1. Valkarin - nasipavanje puta prema St. Grbina u dužini od 1,5 km
2. Vrvari - nasipavanje puta – biciklističke staze od stare škole u Vrvarima u dužini od 300 metara
3. Vrvari - nasipavanje puta u dužini od 100 metara kod broja Buranka 11
4. Veleniki - nasipavanje puta u Velenikima u dužini od 80 metara (600m2)

KOMUNALNE AKCIJE
1. Vrvari i Veleniki - Postavljanje vodovodnih cijevi te pipa na boćališta
2. Vrvari i Musalež - Nastavak saniranja prekopa u Vrvarima i Mušaležu
3. Uređenje ulaza u St. Diklić – povećanje preglednosti i proširenje ulaza
4. Vrvari - postavljanje žičane ograde kod novog dječjeg igrališta, vrh ulice Pjantade
5. Veleniki – postavljanje žičane ograde u visini od 3 metra između boćališta i igrališta (dječjih igračaka)
6. Musalež - Postavljanje ograde između prometnice i dječjeg igrališta u Mušaležu po čitavoj dužini - istočni dio igrališta
7. St. Diklić - Uređenje oborinskog kanala u St. Diklić i iz Stancije prema Poreču
8. Postavljanje kemijskih wc-a kod boćališta u Vrvarima, Musaležu i Velenikima tijekom čitavog boćarskog prvenstva
9. Musalež- Širenje i asfaltiranje krivine prema Orliću
10. Veleniki – nastavak hortikulturnog uređenja igrališta i boćališta (zvučni i estetski zid između parkirališta i boćališta)
11. Valkarin – iskopavanje-uređenje oborinskog kanala kod Cvetka
12. Musalež, Vrvari, Veleniki - Postavljanje "ležećih policajaca"

PLANSKA DOKUMENTACIJA - PRIPREMA PROJEKATA Predviđeno za 2010. godinu
1. Sufinanciranje projektne dokumentacije za širenje cesta Vrvari - Veleniki i Musalež - glavna cesta na 8 metara širine (dio će financirati ŽUC)
2. Projektna dokumentacija za otkup i asfaltiranje ulica u ulici Pjantade ("Herakovi stanovi")
3. Projekt izgradnje pješačke i biciklističke staze od križanja ceste za Mušalež do Poreča (uz glavnu prometnicu)
4. Projekt širenja ulice u Musaležu ("Pariži")

Ad. 3.) Pod ovom se točkom raspravljalo o vandalizmu u naselju i potrebnim mjerama za suzbijanje otuđenja i uništenja komunalne infrastrukture. Isto tako, poslat će se dopis ŽUC-u u kojem će se tražiti sufinanciranje izrade projektne dokumentacije širenja cesta prema naseljima Veleniki i Musalež. Mjesni će odbor uputiti dopis i odgovornima u HT s ciljem povećanja broja linija i brzine pristupa internetu putem ADSL-a.

Sjednica je trajala sat vremena. Iduća će sjednica biti zakazana ovisno o potrebi i prioritetima.


- 22:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 03.11.2009.

Jesu li lovci i ekolozi?

Počela je sezona lova. Vjerojatno su neki od vas već to primijetili po prošlonedjeljnoj pucnjavi i lavežu pasa. Krenula je dakle nova sezona lova i to na zečeve, fazane, jarebice i šljuke. Ne sumnjamo da će ih u ove hladne dane dosta nastradati.

Često kako bi se pravdali, lovci ubijanje argumentiraju sanitarnim odstrelom. Ono, višak divljači u lovištu, ubijanje samo starije i bolesne divljači, prevencija bolesti itd. itd. Dakle, mnogi se od njih smatraju i ekolozi. Jesu li oni zaista ekolozi? Moje je mišljenje da su oni manji ekolozi od gljivara i drugih ljubitelja prirode. Neki se s tom mojom konstatacijom neće složiti, no da pojasnim. U Istri je danas prisutno četiri tisuće registriranih lovaca u 38 lovačkih društava koji love u 38 otvorenih lovišta. Četiri tisuće pušaka koje svakog vikenda pohode šume. Neka svaki lovac ispali samo jednu sačmu iz puške, ostaje dakle 4.000 odbačenih patrona. Da upravo tako, kako saznajemo, u lovačkom kodeksu ne piše da su lovci obavezni pokupiti za sobom svoje patrone nakon pucanja. Vjerujte, to se primijeti i na samom terenu. Šećući se s ljubimcem ove nedjelje, nabrojao sam sigurno 4 takve patrone. Mislim da bi u ovo moderno doba, kada svi razmišljaju o ekologiji, od klinaca, pa do penzionera (sjetite se plastičnih i ostalih boca), i lovci mogli biti ekolozi. No veći su ekolozi od njih i Romi koji neumorno iz šuma uklanjaju olupine automobila, špahera i drugih nama nepotrebnih sitnica. Naravno, u ukupan broj lovaca moramo ubrojiti i ostale lovce - turiste iz bogatih zapadnih zemalja pošto i oni za sobom ostavljaju spomenutu sačmu. Ako već deklarativno govore da su ekolozi, onda bi se i na takvim djelima trebali pokazati, jesam li u pravu?

Druga je strana priče pitanje ekološkog odstrela, no o tome i o lovcima (od kojih su neki debelo zagrabili u krivolovstvo) drugom prilikom.

Za kraj, upozorenje svim istinskim ljubiteljima prirode, pazite se kada nedjeljom odlazite u prirodu. Odjenite kričavu i svjetlu odjeću, isto je tako bitno da kada čujete kojeg lovca u blizini, OBAVEZNO MU SE GLASNO JAVITE. Nebrojeno puta se desilo da su lovci obarač povukli prije opažanja divljači.

- 18:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.