Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/movrvari

Marketing

Jesu li lovci i ekolozi?

Počela je sezona lova. Vjerojatno su neki od vas već to primijetili po prošlonedjeljnoj pucnjavi i lavežu pasa. Krenula je dakle nova sezona lova i to na zečeve, fazane, jarebice i šljuke. Ne sumnjamo da će ih u ove hladne dane dosta nastradati.

Često kako bi se pravdali, lovci ubijanje argumentiraju sanitarnim odstrelom. Ono, višak divljači u lovištu, ubijanje samo starije i bolesne divljači, prevencija bolesti itd. itd. Dakle, mnogi se od njih smatraju i ekolozi. Jesu li oni zaista ekolozi? Moje je mišljenje da su oni manji ekolozi od gljivara i drugih ljubitelja prirode. Neki se s tom mojom konstatacijom neće složiti, no da pojasnim. U Istri je danas prisutno četiri tisuće registriranih lovaca u 38 lovačkih društava koji love u 38 otvorenih lovišta. Četiri tisuće pušaka koje svakog vikenda pohode šume. Neka svaki lovac ispali samo jednu sačmu iz puške, ostaje dakle 4.000 odbačenih patrona. Da upravo tako, kako saznajemo, u lovačkom kodeksu ne piše da su lovci obavezni pokupiti za sobom svoje patrone nakon pucanja. Vjerujte, to se primijeti i na samom terenu. Šećući se s ljubimcem ove nedjelje, nabrojao sam sigurno 4 takve patrone. Mislim da bi u ovo moderno doba, kada svi razmišljaju o ekologiji, od klinaca, pa do penzionera (sjetite se plastičnih i ostalih boca), i lovci mogli biti ekolozi. No veći su ekolozi od njih i Romi koji neumorno iz šuma uklanjaju olupine automobila, špahera i drugih nama nepotrebnih sitnica. Naravno, u ukupan broj lovaca moramo ubrojiti i ostale lovce - turiste iz bogatih zapadnih zemalja pošto i oni za sobom ostavljaju spomenutu sačmu. Ako već deklarativno govore da su ekolozi, onda bi se i na takvim djelima trebali pokazati, jesam li u pravu?

Druga je strana priče pitanje ekološkog odstrela, no o tome i o lovcima (od kojih su neki debelo zagrabili u krivolovstvo) drugom prilikom.

Za kraj, upozorenje svim istinskim ljubiteljima prirode, pazite se kada nedjeljom odlazite u prirodu. Odjenite kričavu i svjetlu odjeću, isto je tako bitno da kada čujete kojeg lovca u blizini, OBAVEZNO MU SE GLASNO JAVITE. Nebrojeno puta se desilo da su lovci obarač povukli prije opažanja divljači.

Post je objavljen 03.11.2009. u 18:58 sati.