filmozofija

30.12.2007., nedjelja

NAJBOLJI PUSTOLOVNI FILM PO IZBORU BLOGERA I ANONIMNIH POSJETITELJA

OTIMAČI IZGUBLJENOG KOVČEGA



Ako se nevaram u ovom žanru situacija je bila najnapetija do sada...naime,OTIMAČI su pobjedili samo s jednim glasom razlike...imaju 11 glasova,dok PRSTENOVA DRUŽINA ima 10.ROBIN HOOD ima 2,ostali ništa...

Profesor arheologije i veliki pustolov Indiana Jones (Harrison Ford) unajmljen je od strane američke vlade kako bi pronašao Sveti kovčeg saveza u kojem se prema legendi nalazi 10 Božjih zapovijedi.Indy se udružuje s bivšom ljubavnicom Marion (Karen Allen) kako bi zajedno prestigli Hitlerove naciste koji su se također uputili u potragu...
OTIMAČI IZGUBLJENOG KOVČEGA (1981) Stevena Spielberga prvi su dio kvadrologije (uskoro) o pustolovu Indiani Jonesu i spadaju među najbolje Spielbergove filmove.Spielberg je također režirao i dva nastavka,UKLETI HRAM (1984) i POSLJEDNJI KRIŽARSKI RAT (1989).Posljedni nastavak je u post - produkciji i u kina stiže 2008. godine.
Film je 1981. bio nominiran za 8, a osvojio je 4 Oscara.

U anketi sam bio napisao da je očito koji će film pobjediti pri čemu sam mislio na PRSTENOVU DRUŽINU...činilo se očito,međutim nije ispalo tako.Mislio sam kako su ljudi privrženiji tom filmu pošto je noviji i spektakularniji,no neki su očito znali prepoznati umjetničku vrijednost OTIMAČA.
Mnogi tvrde da PRSTENOVU DRUŽINU ni nisam trebao uvrstiti u ovaj žanr jer je to fantasy...istina...međutim među žanrovima koje anketiram nisam stavio niti ću staviti fantasy,pa sam LOTR onda stavio u onaj njemu najsrodniji od ponuđenih,a to je pustolovni.
Što se mene tiće bio bih zadovoljan i da je pobjedila PRSTENOVA DRUŽINA,jer je to zbilja film kakav se neviđa često,međutim Indy ostaje legenda...

SVIMA KOJI POSJEĆUJU MOJ BLOG ZAŽELIO BIH PUNO USPJEHA,SREĆE,ZDRAVLJA,LJUBAVI I DOBRIH FILMOVA U NADOLAZEĆOJ 2008. GODINI.ŽIVJELI!!!

...vidimo se u srijedu...biramo tiriler!!!
- 15:45 - aj baci koment... (9) - printaj brate... - #

26.12.2007., srijeda

ANKETA: PUSTOL0VNI FILM

Za početak želim još jednom svima sretan Božić i sve najbolje...nadam se da ste ga proveli ugodno i da ste se napapali kolača...

Pustolovni film namjenjen je široj publici isključivo radi zabave.Priče su uglavnom jednostavne i najčešće sadrže standardni motiv borbe dobra i zla.Potrage,vratolomije,eksplozije i bjegovi...pustolovni film nerjetko sadrži humor i romantiku,no oni su od manje važnosti.Ono što čini pustolovni film je uglavnom akcija,a od publike se očekuje samo da uživa...unatoč tome,neki pustolovni filmovi danas su hvaljeni klasici.
Mnogi će pomisliti kako su pustolovni i akcijski žanr jedno te isto...to,naime jesu dva vrlo slična žanra,međutim pustolovni film se razvio puno ranije i u njemu se radnja često odvija u prošlosti te je nerjetko kostimiran uz posebnu scenografiju...
Pustolovni filmovi počeli su se snimati već početkom 20.stoljeća,a popularizirao ih je Douglas Faribanks,najveća zvijezda svog vremena.Ostali velikani ovog žanra jesu Errol Flynn,Harrison Ford,Steven Spielberg i u posljednje vrijeme Peter Jackson...

Iako je očito koji će film pobjediti,anketu moram provesti zbog formalnosti.

Na vama je da samo ostavite komentar s imenom filma koji je po vašem mišljenju najbolji od ponuđenih.
Ukoliko dva filma dobiju isti broj glasova,glasovanje se nastavlja u određenom periodu samo za ta dva filma.

1.2.3.
4.5.6.

1.BAGDADSKI LOPOV (1924) Raoula Walsha sa spomenutim Douglasom Faribanksom prvi je veći pustolovni film.
2.PUSTOLOVINE ROBINA HOODA (1938) Michaela Curtiza i Williama Keighleya s Errolom Flynnom još uvijek je najbolja ekranizacija poznate priče.
3.BLAGO SIERRA MADRE (1948) Johna Hustona s Humhreyem Bogartom jedan je od najboljih filmova svih vremena.
4.AFRIČKA KRALJICA (1851) s dvije najveće zvijezde onog vremnena (Bogart,Hepburn),također je Hustonov film.
5.OTIMAČI IZGUBLJENOG KOVČEGA (1981) Stevena Spielberga prvi je i najbolji dio jednog od najuspješnijih serijala.
6.PRSTENOVA DRUŽINA (2001) Petera Jacksona,jedan od najboljih filmova 21. stoljeća.


- 15:28 - aj baci koment... (26) - printaj brate... - #

24.12.2007., ponedjeljak

KINO: AMERIČKI GANGSTER



AMERICAN GANGSTER,2007,SAD,KRIMINALISTIČKA DRAMA
REŽIJA:Ridley Scott
ULOGE:Denzel Washington,Russell Crowe,Chiwetel Ejiofor,Josh Brolin,Armand Assante,Joe Morton,Cooba Gooding Jr.
SCENARIJ:Steven Zaillian
TRAJANJE:157 min

Radnja filma počinje krajem 60ih godina u New Yorku.Frank Lucas (Denzel Wshington) vozač je jednog od najutjecajnihih crnačkih šefova mafije,Bumpyja Johnsona.Kad Bumpy umre,Franck iskorištava pukotinu nastalu u strukturi moći za stavranje svojeg carstva i ostvarenje njegove verzije američkog sna. Svojom snalažljivošću i strogom poslovnom etikom, uspio se uzdići do vladara tržišta droge u Harlemu, plasirajući na ulice čišći i jeftiniji proizvod koji je švercao direktno iz jugoistočne Azije u kovčezima mrtvih američkih vojnika poginulih u Vijetnamu. Lucas je postao ne samo najzančajnija figura mafijaškog svijeta, već i bitan čimbenik u krugu poznatih osoba onoga vremena
Richie Roberts (Russell Crowe) je okorjeli policajac koji igra po vlastitim pravilima i poznaje zakon ulice. Brzo shvaća da je došlo do smjene vlasti u mafijaškim krugovima New Yorka te s vremenom saznaje da je za to zaslužan Frank Lucas. Iako svaki na suprotnim stranama zakona, Roberts i Lucas imaju nešto zajedničko – čast i ponos koje prenose na svoj posao. Njihove sudbine će se ubzo ispreplesti te će doći do sukoba iz kojeg će samo jedan izaći kao pobjednik.



Za režiju ovog filma najprije su razmatrani Brian De Palma (LICE S OŽILJKOM) i Antoine Fuqua (TRAINING DAY),a kao glavne zvijezde trebali su se naći Don Cheadle i Joaquin Phoenix,no na kraju je sve završilo u rukama cijenjenog Ridleya Scotta,a glavne uloge pripale su dvojici hvaljenih i vodećih glumaca današnjice.Za scenarij je zaslužan Steven Zaillian koji je za svoj rad na SCHINDLEROVOJ LISTI u suradnji s našim Brankom Lustigom,koji je producent i ovog filma,osvojio Oscara.
AMERIČKI GANGSTER je vjerojatno prvi veći film koji govori o crnom kriminalcu,pa već tu ima malo razlike od ostalih gangsterskih ostvarenja.
Scott je ovom uradku pristupio jako predano,što potvrđuje činjenica da su mu savjetnici bili stvarni Frank Lucas i Richie Roberts,sada 70godišnjaci.Ništa manje predani nisu bili ni Washington i Crowe koji jednostavno nemogu odigrati loše uloge.Crowe je tražio snimke s Robertsovim glasom kako bi se što bolje uživio u ulogu,a Washington je ove godine nominiran za Zlatni globus za najbolju glavnu ulogu,koja ima dosta sličnosti s onom opakog Alonza u DANU OBUKE.
Washington i Crowe predstavljaju dvojicu potpuno različitih likova.Frank Lucas,iako na krivoj strani zakona,obiteljski je čovijek vjeran svojoj ženi i spreman učiniti sve za majku i rodbinu.Richie Roberts pošten je i predan policajac,ali istovremeno neuredan i neugledan muškarac koji stalno vara ženu s kojom upravo vodi brakorazvodnu parnicu.
Iako film traje skoro 3 sata Scott će vas uspijeti držati zainteresiranima za film jer nakon uvoda i zapleta drži ritam koji traje do kraja filma.U pozadinu je Scott ubacio autentičnu glazbu onog vremena,koja je moram priznati predobra i uz to nam putem vijesti koje se povremeno čuju na radiju ili TV-u daje do znanja kakve su političke prilike bile u ono vrijeme.
S obzirom da je film zasnovan na stvarnim činjenicama usporedio bih ga sa Scorseseovim DOBRIM MOMCIMA koji briljantno prikazuje mafijaški život,dok AMERIČKI GANGSTER ima više dokumentaristički pristup.
Iako je ovaj Scottov uradak odličan film,još uvijek nisam uspio razjasniti sam sa sobom što mu fali za čistu peticu.



AMERIČKI GANGSTER spada u vrh kriminalističkih filmova 21. stoljeća.Vrhunska režija Ridleya Scotta i rutinski odlične uloge Denzela Washingtona i Russella Crowea čine ovaj film jednim od najboljih filmova godine.Preporuka.

OCJENA: 4.5/5

...u srijedu anketa...biramo pustolovni film...

SVIM BLOGERIMA I POSJETITELJIMA KOJI NAS ČITATE ŽELIM BLAGOSLOVELJEN I SRETAN BOŽIĆ!!!




- 21:18 - aj baci koment... (12) - printaj brate... - #

23.12.2007., nedjelja

NAJBOLJI KRIMINALISTIČKI FILM PO IZBORU BLOGERA I ANONIMNIH POSJETITELJA

KUM



Daklem...ostavili ste 26 glasova,od čega je najviše,dakle 10 pripalo KUMU.KUMA slijedi PAKLENI ŠUND sa 7 glasova.6 glasova ima LICE S OŽILJKOM,2 su dobili DOBRI MOMCI,a jedan počasni otišao je KUMU 2 što me moram priznati malo razočaralo jer sam mislio da će osvojiti više glasova.Po dobrom starom običaju oni stariji filmovi,u ovom slučaju ANĐELI GARAVA LICA i MALTEŠKI SOKOL,ostali su na nuli.

KUM (1972) Francisa Forda Coppole po izboru korisnika filmske stranice imdb uvjerljivo drži 1. mjesto na listi 250 najboljih filmova svih vremena.Potpuno opravdano...KUM je jedan od prvih filmova novog Zlatnog doba Hollywooda koje je počelo početkom 70ih godina.U tom filmu mafija je prvi puta prikazana u svom pravom licu,a osim toga vratio je na scenu legendarnog Marlona Branda koji je za ulogu Vita Corleonea nagrađen Oscarom.
Radnja se odvija neposredno nakon Drugog svjetskog rata u New Yorku,a protagonisti priče su članovi najmočnije njujorške mafijaške obitelji na čijem čelu je Don Vito Corleone.Nakon što Don odbije ulagati u posao sa drogom na njega izvrše atentat,a njegovi sinovi započinju krvavi rat sa suparničkim bandama...

U ovom žanru situacija je bila napetija nego kod horora...u početku su glasove dobivali uglavnom KUM,LICE S OŽILJKOM i PAKLENI ŠUND..Zatim se situacija okrenula u korist PAKLENOM ŠUNDU,da bi ga na kraju favorizirani KUM ipak pretekao i pobjedio.Što se mene tiće potpuno zasluženo jer se radi o zbilja vrhunskom filmskom klasiku.Zanimljivo je i to što je njegov nastavak osvojio tek 1 glas,no vjerujem kako je većina onih koji su glasali za KUMA tim glasom htjela odati počast cijeloj trilogiji.
Žao mi je jedino što su DOBRI MOMCI dobili malo glasova... ipak je to možda najbolji Scorseseov film.



- 23:06 - aj baci koment... (10) - printaj brate... - #

19.12.2007., srijeda

ANKETA: KRIMINALISTIČKI FILM

Kriminalistički film prikazuje tamnu stranu suvremenog gradskog života,velegradsko podzemlje.Gangsteri,ubojice,pljačkaši banaka,policajci,privatni detektivi,specijalni agenti...nasilje,grubi dijalozi,oružje i obračuni bandi...sve su to elementi žanra koji je postao popularan pojavom zvuka,dakle početkom 30ih.U 40ima i 50ima žanr se preobrazio u film-noir,60ih je manje popularan,a početkom 70ih vraća se u velikom stilu Coppolinim KUMOM.
" Šampioni " žanra: Francis Ford Coppola,Martin Scorsese,Humphrey Bogart,James Cagney,Howard Hawks...

Na vama je da samo ostavite komentar s imenom filma koji je po vašem mišljenju najbolji od ponuđenih.
Glasovanje traje do nedjelje.Ukoliko dva filma dobiju isti broj glasova,glasovanje se nastavlja u određenom periodu samo za ta dva filma.

1.2.3.
4.5.6.
7.


1.ANĐELI GARAVA LICA (1938) Michaela Curtiza s legendarnim Jamesom Cagneyem i Humphryem Bogartom.
2.MALTEŠKI SOKOL (1941) Johna Hustona,vjerojatno najbolji film - noir ikada.
3.KUM (1972) Francisa Forda Coppole prema romanu Maria Puza najbolji je film svih vremena po izboru publike.
4.KUM 2 (1974), također Coppolin film,po mnogima je bolji od originala.
5.LICE S OŽILJKOM (1982) Briana DePalme,biografski film o kubanskom kriminalcu Tonyu Montani (Al Pacino)
6.DOBRI MOMCI (1990) Martina Scorsesea govori o 30ogodišnjoj mafijaškoj karijeri trojice prijatelja iz New Yorka.
7.PAKLENI ŠUND (1994) Quentina Tarantina,jedan od najboljih i najoriginalnijih filmova 90ih.
- 15:44 - aj baci koment... (34) - printaj brate... - #

16.12.2007., nedjelja

NAJBOLJI HOROR PO IZBORU BLOGERA I ANONIMNIH POSJETITELJA +NOMINACIJE ZA ZLATNI GLOBUS

ALIEN



Ostavljeno je 20 glasova...pobjednik je najveći favorit ALIEN sa 7 osvojenih glasova.U stopu ga slijedi ISIJAVANJE s jednim glasom manje...najnapetija situacija do sada...STVOR je skupio 3 glasa,ISTJERIVAČ ĐAVOLA 2 i STRAVA U ULICI BRIJESTOVA i RALJE po 1 glas.Klasične priče o DRAKULI i FRANKENSTEINU ostale su bez glasova...

Kod nas preveden kao ALIEN:OSMI PUTNIK ili samo OSMI PUTNIK,SF horor Ridleya Scotta snimljen 1979.,prvi je dio četvrodjelnog serijala o opakom izvanzemaljcu.
Trgovački svemirski brod Nostromo,čiju posadu čini 7 članova, na putu kući primi poziv u pomoć s obližnjeg planeta.Istražujući nepoznati planet,jednog od članova posadne napadne nepoznati parazit...Ono što je izgledalo kao poziv u pomoć,zapravo je znak upozorenja.

Ni u jednoj anketi situacija još nije bila tako neizvjesna kao kod horora.O tome najbolje govori činjenica da je Alien pobjedio samo s jednim glasom prednosti,ako se mene pita potpuno sazluženo.
Mnogi su mi prigovarali što Aliena nisam uvrstio u anketu o SF filmu,iako to uistinu jest Sf film,međutim to je SF horor,dakle spoj 2 žanra i ispravno ga je uvrstit u oba i ništa me neće uvjeriti da sam pogriješio što sam ga uvrstio u horor,odnosno što ga nisam stavio u SF.


A objavljene su i nominacije za 65. Zlatni globus,koji je ujedno najbolja prognoza za nadolazeće Oscare.
Dodjela Zlatnog globusa održat će se 13.1.2008. u Beverly Hilton Hotelu na Beverly Hillsu.
Nominirani su:

Najbolji film - drama
American Gangster (2007)
Atonement (2007)
Eastern Promises (2007)
Great Debaters, The (2007)
Michael Clayton (2007)
No Country for Old Men (2007)
There Will Be Blood (2007)

Najbolji mjuzikl ili Komedija
Across the Universe (2007)
Charlie Wilson's War (2007)
Hairspray (2007)
Juno (2007)
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Najbolji glumac u drami:
American Gangster (2007) - Denzel Washington
Atonement (2007) - James McAvoy
Eastern Promises (2007) - Viggo Mortensen
Michael Clayton (2007) - George Clooney
There Will Be Blood (2007) - Daniel Day-Lewis

Najbolji glumac u mjuziklu ili komediji
Charlie Wilson's War (2007) - Tom Hanks
Lars and the Real Girl (2007) - Ryan Gosling (I)
Savages, The (2007) - Philip Seymour Hoffman
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007) - Johnny Depp
Walk Hard: The Dewey Cox Story (2007) - John C. Reilly (I)

Najbolja glumica u drami:
Atonement (2007) - Keira Knightley
Away from Her (2006) - Julie Christie (I)
Brave One, The (2007) - Jodie Foster
Elizabeth: The Golden Age (2007) - Cate Blanchett
Mighty Heart, A (2007) - Angelina Jolie

Najbolja glumica u mjuziklu ili komediji:
Enchanted (2007) - Amy Adams (III)
Hairspray (2007) - Nikki Blonsky
Juno (2007) - Ellen Page
Môme, La (2007) - Marion Cotillard
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007) - Helena Bonham Carter

Najbolji sporedni glumac:
Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, The (2007) - Casey Affleck
Charlie Wilson's War (2007) - Philip Seymour Hoffman
Hairspray (2007) - John Travolta
Michael Clayton (2007) - Tom Wilkinson (I)
No Country for Old Men (2007) - Javier Bardem

Najbolja sporedna glumica:
Atonement (2007) - Saoirse Ronan
Charlie Wilson's War (2007) - Julia Roberts (I)
Gone Baby Gone (2007) - Amy Ryan (I)
I'm Not There (2007) - Cate Blanchett
Michael Clayton (2007) - Tilda Swinton

Najbolja režija:
American Gangster (2007) - Ridley Scott
Atonement (2007) - Joe Wright (IV)
No Country for Old Men (2007) - Ethan Coen; Joel Coen
Scaphandre et le papillon, Le (2007) - Julian Schnabel
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007) - Tim Burton (I)

Najbolji scenarij:
Atonement (2007) - Christopher Hampton (I)
Charlie Wilson's War (2007) - Aaron Sorkin
Juno (2007) - Diablo Cody
No Country for Old Men (2007) - Joel Coen; Ethan Coen
Scaphandre et le papillon, Le (2007) - Ronald Harwood

Najbolja pjesma:
Enchanted (2007)
- For the song "That's How You Know".
Grace Is Gone (2007)
- For the song "Grace Is Gone".
Into the Wild (2007)
- For the song "Guaranteed".
Love in the Time of Cholera (2007)
- For the song "Despedida".
Walk Hard: The Dewey Cox Story (2007)
- For the song "Walk Hard".

Najbolja glazba:
Atonement (2007) - Dario Marianelli
Eastern Promises (2007) - Howard Shore
Grace Is Gone (2007) - Clint Eastwood
Into the Wild (2007) - Michael Brook (I); Kaki King; Eddie Vedder
Kite Runner, The (2007) - Alberto Iglesias (I)

Najbolji strani film:
4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007)
Kite Runner, The (2007)
Persepolis (2007)
Scaphandre et le papillon, Le (2007)
Se, jie (2007)

Najbolji crtić:
Bee Movie (2007)
Ratatouille (2007)
Simpsons Movie, The (2007)

Najbolji glumac u dramskoj seriji:
"Big Love" (2006) - Bill Paxton
"Dexter" (2006) - Michael C. Hall (I)
"House M.D." (2004) - Hugh Laurie
"Mad Men" (2007) - Jon Hamm
"Tudors, The" (2007) - Jonathan Rhys Meyers

Najbolji glumac u humorističnoj seriji:
"30 Rock" (2006) - Alec Baldwin
"Californication" (2007) - David Duchovny
"Extras" (2005) - Ricky Gervais
"Office, The" (2005) - Steve Carell
"Pushing Daisies" (2007) - Lee Pace

Najbolji glumac u mini seriji ili TV filmu:
"Jekyll" (2007) - James Nesbitt (I)
"State Within, The" (2006) - Jason Isaacs
Bury My Heart at Wounded Knee (2007) (TV) - Adam Beach
Grandpa for Christmas, A (2007) (TV) - Ernest Borgnine
Longford (2006) (TV) - Jim Broadbent

Najbolja glumica u dramskoj seriji:
"Brothers & Sisters" (2006) - Sally Field
"Closer, The" (2005) - Kyra Sedgwick
"Damages" (2007) - Glenn Close
"Medium" (2005) - Patricia Arquette
"Riches, The" (2007) - Minnie Driver
"Saving Grace" (2007) - Holly Hunter
"Sopranos, The" (1999) - Edie Falco

Najbolja glumica u humorističnoj seriji:
"30 Rock" (2006) - Tina Fey
"Pushing Daisies" (2007) - Anna Friel
"Samantha Who?" (2007) - Christina Applegate
"Ugly Betty" (2006) - America Ferrera
"Weeds" (2005) - Mary-Louise Parker

Najbolja glumica u mini seriji ili TV filmu:
"Jane Eyre" (2006) (mini) - Ruth Wilson (II)
"Starter Wife, The" (2007) (mini) - Debra Messing
As You Like It (2006) - Bryce Dallas Howard
Life Support (2007) - Queen Latifah
Pictures of Hollis Woods (2007) (TV) - Sissy Spacek

Najbolji sporedni glumac u seriji,miniseriji ili TV filmu:
"Boston Legal" (2004) - William Shatner
"Damages" (2007) - Ted Danson
"Dirty Sexy Money" (2007) - Donald Sutherland (I)
"Entourage" (2004) - Kevin Dillon (I)
"Entourage" (2004) - Jeremy Piven
Longford (2006) (TV) - Andy Serkis

Najbolja sporedna glumica u seriji,mini seriji ili TV filmu:
"Brothers & Sisters" (2006) - Rachel Griffiths (I)
"Damages" (2007) - Rose Byrne
"Grey's Anatomy" (2005) - Katherine Heigl
"My Name Is Earl" (2005) - Jaime Pressly
Bury My Heart at Wounded Knee (2007) (TV) - Anna Paquin
Longford (2006) (TV) - Samantha Morton

Najbolja humoristična serija:
"30 Rock" (2006)
"Californication" (2007)
"Entourage" (2004)
"Extras" (2005)
"Pushing Daisies" (2007)

Najbolja mini serija ili TV film:
"Company, The" (2007) (mini)
"Five Days" (2007) (mini)
"State Within, The" (2006)
Bury My Heart at Wounded Knee (2007) (TV)
Longford (2006) (TV)

Najbolja dramska serija:
"Big Love" (2006)
"Damages" (2007)
"Grey's Anatomy" (2005)
"House M.D." (2004)
"Mad Men" (2007)
"Tudors, The" (2007)

- 18:59 - aj baci koment... (12) - printaj brate... - #

12.12.2007., srijeda

ANKETA: NAJBOLJI HOROR

U mnogim se filmovima naši snovi ostvaruju, dok se u hororu,odnsono filmu strave razotkrivaju naše najveće noćne more.Sablasne sjene,zavijanje vjetra,škripa vrata i vrišteće žrtve plaše nas već desetljećima.
Suvremeni filmovi strave dodaju sablasne specijalne efekte,no najjezovitija ostvarenja neobjašnjeno prepuštaju našoj mašti.
Prvi horor bio je ĐAVOLOV ZAMAK (1896) Georgesa Meliesa.Brojni rani horori prepričavali su europske narodne priče o vragovima i vješticama.Ostali su govorili o duhovima,demonima i kasnije o zombijima i masovnim ubojicama.Od svoga početka,horor drži
" konstantu ",odnosno nema uspona i padova tog žanra,jedino su se mjenjali stilovi i teme...
Šampioni ovog žanra jesu Bela Lugoshi,Boris Karloff,John Carpenter,George A.Romero,Wes Craven...

Na vama je da samo ostavite komentar s imenom filma koji je po vašem mišljenju najbolji od ponuđenih.
Ukoliko dva filma dobiju isti broj glasova,glasovanje se nastavlja u određenom periodu samo za ta dva filma.

1.2.3.
4.5.6.
7.8.

1.FRANKENSTEINOVA NEVJESTA (1935) Jamesa Whalea s legendarnim Borisom Karloffom po mnogima je bolji nego original iz 1931.
2.DRACULA (1958) Terenca Fishera,od 3 izvrsne verzije (1931,1958,1992 ) ove klasične priče ipak sam se odlučio na onu srednju s Christoperom Leejem.
3.ISTJERIVAČ ĐAVOLA (1973) Williama Friedkina vjerojatno je najbolji film na temu sotone.
4.RALJE (1975) Stevena Spielberga,prekretnica majstorove karijere.
5.ALIEN (1979) Ridleya Scotta još je jedno britančevo kultno remek - djelo.
6.ISIJAVANJE (1980) legendarnog Stanleya Kubricka prema romanu Stephena Kinga.
7.STVOR (1982) Johna Carpentera uz NOĆ VJEŠTICA najbolji je njegov uradak.
8.STRAVA U ULICI BRIJESTOVA (1984) Wesa Cravena,Freddy je već legenda,nema šta.
- 18:09 - aj baci koment... (26) - printaj brate... - #

09.12.2007., nedjelja

NAJBOLJI SF PO IZBORU BLOGERA I ANONIMNIH POSJETITELJA


RATOVI ZVIJEZDA:NOVA NADA



I tako...ostavili ste okruglo 30 glasova...Najviše glasova,12,otišlo je RATOVIMA ZVIJEZDA.7 ima TERMINATOR,4 POVRATAK U BUDUĆNOST,3 ISTREBLJIVAČ i po 2 ODISEJA te E.T IZVANZEMALJAC.METROPOLIS i ZVIJEZDANE STAZE ostali su švorc...

RATOVI ZVIJEZDA (1977) četvrti je,ali prvi snimljeni nastavak legendarne svemirske sage Georga Lucasa.Vjerujem kako priču svi dobro znate...Nakon susreta s Jedijem Benom Kenobijem i smrti staratelja,mladi Luke Skywallker napušta rodni planet Tatooine i zajedno se s pilotom Hanom Solom i njegovim prijateljem Chewbaccom pridružuje pobunjenicima u borbi protiv zlog Imperatora i njegove desne ruke Dartha Vadera...

U početku je s brojem glasova vodio TERMINATOR za kojeg mnogi smatraju da sam ga trebao ostaviti za akcijske filmove,međutim to je spoj dvaju žanrova i ispravno ga je uvrstiti u oba.Isto bi se moglo reći za ALIENA,kojeg sam možda i trebao ponuditi i koji uistinu jest SF,ali SF horor pa će tako biti u sljedećoj anketi.
Iako je u ovom žanru bila velika konkurencija (ISTREBLJIVAČ,ODISEJA,E.T.) moglo se naslutiti da će na kraju pobijediti RATOVI ZVIJEZDA koji je uvijek bio omiljen među publikom i zasigurno je jedan od najboljih filmova svih vremena.Vjerojatno ima onih koji smatraju da sam trebao uvrstiti i preostala 2 nastavka stare trilogije ovog serijala,no ja sam time što sam stavio samo 4. nastavak,koji je po mnogima i najbolji,htio odati počast cijelom serijalu.

Vidimo se u srijedu...biramo najbolji horor...
- 14:40 - aj baci koment... (4) - printaj brate... - #

05.12.2007., srijeda

ANKETA: NAJBOLJI SF

Daleki planeti,svjetovi budućnosti,svemirski brodovi,androidi i izvanzemaljci...
Znanstvenofantastični filmovi snimaju se još od početka 20. stoljeća.Ipak,filmaši se ozbiljnijim temama počinju baviti 50ih godina,iako ni tada SF nije imao velike budžete.60ih je žanr izvan mode,no 70ih se vraća u velikom stilu i ostaje popularan tokom 80ih i 90ih.Najpoznatiji tvorci SF filmova su Steven Spielberg,James Cameron i George Lucas.
Upravo se u znanstvenofantastičnom žanru najviše eksperimentiralo s pokretima kamere,specijalnim efektima i scenografijom pa se neka sredstva i postupci danas koriste u svim vrstama filmova zahvaljujući upravo ovom žanru.

Na vama je da samo ostavite komentar s imenom filma koji je po vašem mišljenju najbolji od ponuđenih.
Ukoliko dva filma dobiju isti broj glasova,glasovanje se nastavlja u određenom periodu samo za ta dva filma.

1.2.3.
4.5.6.
7.8.

1.METROPOLIS (1927) njemačkog redatelja Fritza Langa prvi je pravi SF.
2.2001:ODISEJA U SVEMIRU (1968) legendarnog Stanleya Kubricka jedan je od najboljih filmova svih vremena.
3.RATOVI ZVIJEZDA (1977) Georga Lucasa,jedan od najgledanijih i najomiljenijih filmova u povijesti.
4.ZVJEZDANE STAZE (1979) Roberta Wisea nastao je prema ideji Genea Roddenberrya i TV seriji iz 60ih.
5.E.T. - IZVANZEMALJAC (1982) Stevena Spielberga zasigurno je u vrhu redateljevog opusa.
6.ISTREBLJIVAČ (1982),kultno remek - djelo britanca Ridleya Scotta.
7.TERMINATOR (1984) Jamesa Camerona,spoj akcije i sf -a zapečatio je karijeru Arnolda Schwarzenegera.
8.POVRATAK U BUDUĆNOST (!985) Roberta Zemeckisa,jedan je od najoriginalnijih filmova 80ih.
- 13:10 - aj baci koment... (38) - printaj brate... - #

03.12.2007., ponedjeljak

KINO:HITMAN - AGENT 47



HITMAN,2007,SAD/FRANCUSKA,AKCIJSKI TRILER
REŽIJA:Xavier Gens
ULOGE:Timothy Olyphant,Dougray Scott,Olga Kurylenko,Robert Knepper,Ulrich Thomsen
SCENARIJ:Skip Woods
TRAJANJE:100 min

Agent 47 (Olyphant) od malih nogu strogo je obučen da postane profesionalni plaćeni ubojica. Najjače oružje su mu njegovi živci i hladnokrvnost. 47 ujedno predstavlja njegovo jedino ime,odnosno zadnje dvije znamenke barcoda tetoviranog na njegovome vratu. Nakon što jedan zadatak pođe krivo,Hitman biva uvučen u državni udar i postaje lovina. Dok ga Interpol i ruska vojska love širom istočne Europe Hitman pokušava otkriti tko mu je smjestio i zašto ga žele maknuti iz igre,no najveća prijetnja bi mu mogla postati vlastita uskomešana savjest i nepoznati osjećaji koji mu se javljaju prema prelijepoj, problematičnoj djevojci.



HITMAN je zapravo ekranizacija istoimene popularne videoigre koja je doživjela nekoliko nastavaka.Ipak,sumnjam da će film ponoviti uspijeh svog originala jer se radi o još jednom,tek prosječnom,pokušaju Hollywooda da vjerno i uvjerljivo ideju iz videoigre prenese na veliki ekran.Malo je filmova snimljenih prema videoigrama koji su uspjeli zadovoljiti kriterije fanova,a to je vjerno sljediti priču,likove i " duh " igrice.Među njima su zasigurno SMRTONOSNA BITKA (1995),SILENT HILL (2006),FINAL FANTASY (2001) pa čak i ALIENS VS. PREDATOR (2005),koji su na kraju krajeva ispali solidni filmovi.
Iako su TOMB RAIDER (2001) i RESIDENT EVIL (2002) ostvarili solidnu zaradu i nisu bili tako loši,opet nisu u potpunosti zadovoljili fanove igara.Nastavci su bili još lošiji i naivniji,a o filmovima DOOM (2005),ALONE IN THE DARK (2005) i starijem STREET FIGHTERU (1994) da i ne govorim.
Što se HITMANA tiće ja bih ga uvrstio u ovu drugu kategoriju zajedno sa RESIDENT EVILOM i TOMB RAIDEROM.Ako niste igrali igricu onda će vam ovaj film poslužiti kao solidna razbibriga nakon još jednog napornog dana,dakle pristojini akcijski film.Međutim,ako ste igrali igricu i uz to ste,baš kao i ja,fan onda je ovo još jedan razočaravajući odlazak u kino.Pomalo zbunjujući zaplet nije baš vjeran priči iz igrice,a francuski je redatelj Xavier gens pored toga u film ubacio previše eksplozija i vratolomija koje jednostavno neidu uz Agenta 47.Uz to,Diana,Hitmanov kontak iz Agencije gotovo je izbačena iz priče.
Ono što je u filmu plus jesu neki sitni detalji i fore iz igrice,a moram priznati da Timothy Olyphant ipak nije bio tako loš izbor za glavnu ulogu,iako mu je gluma tek na solidnoj razini.



HITMAN je prosječan akcijski triler koji ćete pogledati ako nemate ništa pametnije za raditi,dok će se fanovi igrice nažalost razočarati.

OCJENA (iz perspektive fana igrice): 2

- 22:05 - aj baci koment... (11) - printaj brate... - #

02.12.2007., nedjelja

NAJBOLJI VESTERN PO IZBORU BLOGERA I ANONIMNIH POSJETITELJA

DOBAR,LOŠ,ZAO



Eto...ostavili ste sve ukupno 25 glasova,od čega je najviše,19,pripalo špageti vesternu DOBAR,LOŠ,ZAO.Na drugom mjestu je legendarni TOČNO U PODNE sa čak 15 glasova manje,odnoso 4 glasa.NEPOMIRLJIVI i SEDMORICA VELIČANSTVENIH imaju po 1 glas.Ostalima ništa...

DOBAR,LOŠ,ZAO (1966) treći je i najbolji nastavak popularne špageti trilogije Sergia Leonea koja je proslavila legendarnog Clinta Eastwooda.Prisjetimo se,prva dva nastavka zovu se ZA ŠAKU DOLARA (1964) i ZA DOLAR VIŠE (1965).
Dobar je Blondie (Eastwood),revolveraš lutalica.Loš je Angel Eyes (Lee Van Cleef) sadistički ubojica.Zao je Tuco (Eli Wallach),bandit koji brine samo o sebi.Svaki od njih trojice posjeduje jedan dio karte koja vodi do blaga,tako da ovise jedan o drugome.Ipak,ni jedan nije spreman dijeliti zlato...

Moj stari koji je kao klinac uživao u Wayneovim vesternima,rekao mi je kako ovaj film u svoje vrijeme nije bio dobro prihvaćen jer se po mnogočemu razlikuje od američkih vesterna.Međutim,vrijeme je pokazalo svoje pa se ovaj film danas smatra vrhunskim klasikom.
Razlog tome što je ovaj film pobjedio na anketi je to što je vjerojatno najpopularniji od ponuđenih,a masa vas koji ste glasali za neke od navedenih filmova nije ni čula.Iako je meni osobno ovo jedan od najdražih vesterna,više bih volio (a vjerujem da nisam jedini) da je pobjedio neki od američkih,npr. TOČNO U PODNE ili RIO BRAVO....

Prije srijede će bit još recenzija HITMANA,a u srijedu biramo najbolji SF...
- 19:46 - aj baci koment... (12) - printaj brate... - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi