Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/movieclub

Marketing

KINO: AMERIČKI GANGSTER



AMERICAN GANGSTER,2007,SAD,KRIMINALISTIČKA DRAMA
REŽIJA:Ridley Scott
ULOGE:Denzel Washington,Russell Crowe,Chiwetel Ejiofor,Josh Brolin,Armand Assante,Joe Morton,Cooba Gooding Jr.
SCENARIJ:Steven Zaillian
TRAJANJE:157 min

Radnja filma počinje krajem 60ih godina u New Yorku.Frank Lucas (Denzel Wshington) vozač je jednog od najutjecajnihih crnačkih šefova mafije,Bumpyja Johnsona.Kad Bumpy umre,Franck iskorištava pukotinu nastalu u strukturi moći za stavranje svojeg carstva i ostvarenje njegove verzije američkog sna. Svojom snalažljivošću i strogom poslovnom etikom, uspio se uzdići do vladara tržišta droge u Harlemu, plasirajući na ulice čišći i jeftiniji proizvod koji je švercao direktno iz jugoistočne Azije u kovčezima mrtvih američkih vojnika poginulih u Vijetnamu. Lucas je postao ne samo najzančajnija figura mafijaškog svijeta, već i bitan čimbenik u krugu poznatih osoba onoga vremena
Richie Roberts (Russell Crowe) je okorjeli policajac koji igra po vlastitim pravilima i poznaje zakon ulice. Brzo shvaća da je došlo do smjene vlasti u mafijaškim krugovima New Yorka te s vremenom saznaje da je za to zaslužan Frank Lucas. Iako svaki na suprotnim stranama zakona, Roberts i Lucas imaju nešto zajedničko – čast i ponos koje prenose na svoj posao. Njihove sudbine će se ubzo ispreplesti te će doći do sukoba iz kojeg će samo jedan izaći kao pobjednik.



Za režiju ovog filma najprije su razmatrani Brian De Palma (LICE S OŽILJKOM) i Antoine Fuqua (TRAINING DAY),a kao glavne zvijezde trebali su se naći Don Cheadle i Joaquin Phoenix,no na kraju je sve završilo u rukama cijenjenog Ridleya Scotta,a glavne uloge pripale su dvojici hvaljenih i vodećih glumaca današnjice.Za scenarij je zaslužan Steven Zaillian koji je za svoj rad na SCHINDLEROVOJ LISTI u suradnji s našim Brankom Lustigom,koji je producent i ovog filma,osvojio Oscara.
AMERIČKI GANGSTER je vjerojatno prvi veći film koji govori o crnom kriminalcu,pa već tu ima malo razlike od ostalih gangsterskih ostvarenja.
Scott je ovom uradku pristupio jako predano,što potvrđuje činjenica da su mu savjetnici bili stvarni Frank Lucas i Richie Roberts,sada 70godišnjaci.Ništa manje predani nisu bili ni Washington i Crowe koji jednostavno nemogu odigrati loše uloge.Crowe je tražio snimke s Robertsovim glasom kako bi se što bolje uživio u ulogu,a Washington je ove godine nominiran za Zlatni globus za najbolju glavnu ulogu,koja ima dosta sličnosti s onom opakog Alonza u DANU OBUKE.
Washington i Crowe predstavljaju dvojicu potpuno različitih likova.Frank Lucas,iako na krivoj strani zakona,obiteljski je čovijek vjeran svojoj ženi i spreman učiniti sve za majku i rodbinu.Richie Roberts pošten je i predan policajac,ali istovremeno neuredan i neugledan muškarac koji stalno vara ženu s kojom upravo vodi brakorazvodnu parnicu.
Iako film traje skoro 3 sata Scott će vas uspijeti držati zainteresiranima za film jer nakon uvoda i zapleta drži ritam koji traje do kraja filma.U pozadinu je Scott ubacio autentičnu glazbu onog vremena,koja je moram priznati predobra i uz to nam putem vijesti koje se povremeno čuju na radiju ili TV-u daje do znanja kakve su političke prilike bile u ono vrijeme.
S obzirom da je film zasnovan na stvarnim činjenicama usporedio bih ga sa Scorseseovim DOBRIM MOMCIMA koji briljantno prikazuje mafijaški život,dok AMERIČKI GANGSTER ima više dokumentaristički pristup.
Iako je ovaj Scottov uradak odličan film,još uvijek nisam uspio razjasniti sam sa sobom što mu fali za čistu peticu.



AMERIČKI GANGSTER spada u vrh kriminalističkih filmova 21. stoljeća.Vrhunska režija Ridleya Scotta i rutinski odlične uloge Denzela Washingtona i Russella Crowea čine ovaj film jednim od najboljih filmova godine.Preporuka.

OCJENA: 4.5/5

...u srijedu anketa...biramo pustolovni film...

SVIM BLOGERIMA I POSJETITELJIMA KOJI NAS ČITATE ŽELIM BLAGOSLOVELJEN I SRETAN BOŽIĆ!!!





Post je objavljen 24.12.2007. u 21:18 sati.